Ihmisläheisyys ja koulutuksen laaja-alaisuus johdattivat opiskelemaan yhteisöpedagogiksi.

Olen Hanna Kurronen Lappeenrannasta kotoisin. Opiskelen yhteisöpedagogiksi ja aloitin 2019 keväällä. Koulutuksen valitsin sen takia, että olen ihmisläheinen ja koulutus on laaja-alainen.

Pidän lasten ja nuorten parissa työskentelystä. Erityisesti urheilu- ja järjestö puolella. Tulevaisuudessa haluan tehdä töitä liikunnan ja urheilun parissa, esimerkiksi juniori päällikkönä tai järjestössä liikunnan ja/tai urheilun vastaavana. Aion jatkaa opiskeluja, mutta miten niin en vielä tiedä.

Valitsin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun aluksi sen takia, että kampukset olivat lähellä Lappeenrantaa ja kulkuyhteydet ovat Lappeenrantaan hyvät. Kuitenkin valintaan suuresti vaikutti opinnot, jota halusin opiskella lähellä kotikaupunkia.

Yhteishaussa minulla oli Xamkin kampuksia ja aloja. Ensimmäinen valintakoe oli verkossa, josta valittiin koulutuksen omiin valintakokeisiin, josta pääsin Savonlinnan kampukselle fysioterapia ja Mikkelin kampukselle yhteisöpedagogi valintakokeeseen. Yhteisöpedagogin valintakoepäivänä oli kolme osiota, joissa oli haastattelu, ryhmätehtävä ja essee kirjoitustehtävä. Eduksi katsottiin työtodistukset, jotka olivat lasten ja nuorten parissa tullut. Valintakoe tilaisuudessa meitä oli yhteensä noin 60 henkilöä.

Olen jo tehnyt nopeammassa tahdissa opintoja mitä olen ajatellut. Se on ollut positiivinen yllätys.

 

Ammattikorkeakoulussa opiskelu alkuun jännitti, mutta olin innoissani päästessäni jatkamaan opiskeluja. Vaikka yhteisöpedagogin opiskelut alkuun olivat vieraita, mutta tunsin heti opiskelevani oikeaa alaa. Nyt tuntuu ihan omalta alalta enkä kadu valintaani ollenkaan, vaikka ajatus oli mennä toiselle alalle opiskelemaan. Myös työ näkymät ovat paremmat. Opiskelussa eniten on yllättänyt omien opintojen vahva suunnittelu. Saa päättää miten nopeasti opiskelee opintojaksot eli meneekö oman ryhmän mukana vai ottaako kesäopintoihin tai puoli vuotta aikaisemman ryhmän mukana tekee opintojakson. Myös se on minua yllättänyt, että itse suunnittelin opiskelevani 3,5 vuoteen, mutta olenkin jo tehnyt nopeammassa tahdissa opintoja mitä olen ajatellut. Se on ollut positiivinen yllätys. Minusta parasta Xamkissa on opettajat, kouluympäristö, opintojen mukauttaminen omien tavoitteiden ja suunnitelmien mukaan ja opintojaksot, joissa on suurimmaksi osaksi tai kokonaan käytännönläheistä tekemistä.

Suosittelisin yhteisöpedagogin alaa niille, jotka ovat kiinnostuneita lasten ja nuorten kanssa tehtävästä työstä esimerkiksi järjestöissä, kouluissa tai seuroissa. Ihmisten parissa työskennellessä erityisesti lasten ja nuorten kanssa, joille suosittelisin, koska yhteisöpedagogin opinnot tukevat mm. ohjaamista, ryhmätyöskentelyä, yksilö ohjaamista, jne. Työnäkymät ovat koko Suomen alueella minusta hyvät sen takia, että löytyy yhteisöpedagogin koulutukseen vastaavia töitä ympäri Suomea.

 

Hanna Kurronen

Yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija