Maarit Vahvanen on Xamkin alumni ja nykyinen työntekijä. Hän toimii yrittäjyyden vastuuopettajana Kotkan kampuksella ja kertoo olleensa hyvin tyytyväinen urapolkuunsa Xamkilla. Hänen sanomansa tuleville ja nykyisille opiskelijoille on, että opiskeluaika on turvallinen kokeiluympäristö yrittäjyydelle.   

 

 

Kansainvälisen koulutuksen parhaat puolet 

Vahvanen valmistui alun perin Kyamkista vuonna 2004 englanninkielisestä BBA-tutkinnosta. 2021 keväällä hän suoritti tulevaisuuden liiketoiminnan johtaminen –yamk tutkinnon. Opiskelu oli Vahvasen mukaan mielekästä aikaa kansainvälisen opiskeluympäristön myötä. ”Ihmisiin tutustui ympäri maailmaa ja opiskeluporukan kanssa tehtiin paljon asioita myös koulun ulkopuolella. Solmin opintojen aikana ystävyyksiä ympäri maailman”, hän kertoo.  

 

Ylemmän amk-tutkinnon Vanhanen suoritti töiden ohella parissa vuodessa. ”Parasta yamk-tutkinnon suorittamisessa oli mahdollisuus yhdistää opinnot osaksi työelämää. Sain opinnoista konkreettisia työkaluja työntekoon ja tämä olikin suuri motivaattori opintojen aloittamiseen.”  

 

Parasta antia korkeakouluopinnoista oli Vahvasen mukaan kielitaito. BBA-tutkinnon myötä englanninkielestä tuli sujuvaa ja vaivatonta käyttää. Vielä nykyäänkin Vahvanen käyttää englantia työssään päivittäin esimerkiksi kv-opiskelijoiden kanssa, joten hän kertoo vieraskielisen koulutuksen olleen hedelmällinen myös uran kannalta.  

 

Kehittymistyön kautta opetustyöhön 

Valmistumisen jälkeen Vahvanen työskenteli erilaisissa myynnin, kehityksen ja markkinoinnin tehtävissä. Kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan alkoi kuitenkin kasvaa ja Vahvanen päätti perustaa yrityksen hyvinvointiteknologia-alalle ystävänsä kanssa. Yrityksessä tehtiin hyvinvointiin liittyvää alustataloutta vuonna 2010. Yritys ei kuitenkaan Vahvasen mukaan onnistunut työllistämään molempia täyspäiväisesti, joten molemmat yrittäjät siirtyivät työelämässään uusille urapoluille.  

 

Hankeyhteistyön kautta Vahvanen päätyi hakemaan korkeakoulumaailmaan ja projektipäälliköksi Xamkille. Titteli Xamkilla vaihtui vuosien varrella ja nykyään hän toimii yrittäjyyden vastuuopettajana. ”Työnkuvaani kuuluu yrittäjyysopintojen kehittäminen sekä yrityksen opintojakson opettaminen. Ajatus opettamisesta oli syntynyt jo itseasiassa merkonomiopintojen aikana. Työura ja perhe lykkäsivät tätä haavetta, mutta viimein tunnen, että olen unelmatyössäni opetuksen parissa.” 

 

”Tulevaisuudessa tärkeää on uuden informaation vastaanottaminen”

Työelämässä on Vahvasen mukaan tärkeää osata ottaa vastaan uutta informaatiota ja opetella uusia taitoja. Hänen mukaansa tähän asiaan kannattaa kiinnittää huomiota jo opintojen aikana; pysyä uteliaana ja soveltaa edellistä tietoa uuteen. ”Työelämä on jatkuvassa muutoksessa, joten täytyy olla valmis ottamaan uutta tietoa vastaan ketterästi. Opintojen aikana kannattaa haalia itseään kiinnostavia aiheita ja tutkia omia mielenkiinnonkohteita.” 

 

Parasta Vahvasen työssä on hänen mukaansa opiskelijoiden kanssa työskenteleminen ja heidän kehityksensä seuraaminen. ”Kaikkein hedelmällisintä on huomata kehitystä opiskelijoissa. Se on opettajana kaikista motivoivinta.” 

 

Yrittäjyys osana Xamkin opintoja

”Mikäli yrittäjyys kiinnostaa nykyisiä opiskelijoita tai alumneja, ottakaa rohkeasti yhteyttä! Annan mielelläni näkemystä yrittäjyyteen liittyvissä teemoissa sekä siitä, kuinka yrittäjyys on mahdollista kytkeä omiin opintoihin mukaan. Alumnit ovat tervetulleita myös tulemaan esittelemään omia yrittäjätarinoitaan meille tänne Xamkille”, Vahvanen rohkaisee.  

Opiskeluaika on turvallinen kokeiluympäristö yrittäjyydelle. Omia yritysideoita on mahdollista kokeilla esimerkiksi harjoitusyritysten avulla ja nähdä, mitä kyseinen työ on käytännössä. Parhaassa tapauksessa luot itse tulevaisuuden työpaikkasi.

 

 

Teksti: Matleena Ahoranta

 

Lue seuraava alumnitarina täältä.