KetCat
Ammattikeittiöt ja catering
Tuemme yksityisen sektorin (mikro- ja Pk-yritykset) ammattikeittiöiden ja catering-alan toimijoita kehittämään toimintojaan, tavoitteenamme tuottavuuden sekä työhyvinvoinnin parantaminen.
Työn kehittäminen lisää työhyvinvointia ja tuottavuutta.
Yhdessä yritysten ja henkilöstön kanssa.
Ammattikeittiöiden ja catering alan haasteisiin lukeutuvat; kiire, muuttuvat olosuhteet, ennakoimattomuus sekä heikko sitoutuminen ja tuottavuus. Suunnitellun kokonaisuuden murtuminen vaihtuvissa tilanteissa on arkipäivää. Haluamme olla avuksi ja tarjota tukeamme toimintojenne kehittämiseen.
Kolmen ammattikorkeakoulun (Turun, Haaga-Helia ja Kaakkois-Suomen) osaamisen ja osaajien yhdistäminen käsillä olevan ongelman ratkaisuun on yrityksille etu, joka kannattaa hyödyntää. Ruokapalvelujen, prosessiajattelun sekä ergonomian osaajat ovat hankkeeseen osallistuvien yritysten käytössä yli maakuntarajojen. Toimintamme yhtenä perusajatuksena on henkilöstön osallistaminen, jolloin yhdessä tekemisen voima kaivautuu esiin ja sitoutuminen muutokseen paranee.
Mukaan mahtuu 43 toimintansa kehittämisestä innostunutta yritystä, joiden tukena olemme valitun kehittämisenjakson ajan.
Tule kehittymään kanssamme! Alla olevasta painikkeesta voit jättää meille yhteystietosi ja me olemme sinuun yhteydessä.
Tuemme ja autamme.
Tuottavuuden parantaminen: Tunnistetaan yhdessä työprosesseja, toiminnan solmukohtia ja mahdollisuuksia hyödyntää digitaalisia työkaluja ja älykkäitä laitteita sekä tuetaan prosessien kehittämistä.
Henkilöstön osallistaminen ja osaamisen kehittäminen: Autetaan organisaatioita kehittämään toimintaansa yhdessä henkilöstön kanssa.
Turvallisen ja toimivan työympäristön kehittäminen: Tuetaan fyysisen, kognitiivisen ja organisatorisen kuormituksen vähentämistä ammattikeittiöissä ja catering-alalla.
Ajankohtaista
KetCat väittää – ette tiedä mitä osaatte!
Organisaatioiden henkilöstössä voi olla piilossa osaamista, jota ei hyödynnetä. Pyrimmekö saavuttamaan sitoutuneisuuden sekä sisältä kumpuavan työmotivaation, panostamalla työyhteisön osaamisten ja vahvuuksien kautta rakennettuihin työnkuviin.
Tule kokemaan Huomisen ruokapöytä -seminaari kanssamme!
Tutustu tapahtumaan alla olevasta painikkeesta.

Keskeiset toimenpiteet ja yhteistyöyritysten osallistuminen
KetCat -hankkeen toimenpiteet jakautuvat neljään kehittämisjaksoon. Yksittäisten yhteistyöyritysten mukana oleminen kohdentuu valittuun jaksoon sekä jälkikäteen tehtävään tuloskyselyyn. Kehittämisjaksojen sisältö on yhdenmukainen, jolloin jokainen mukana oleva yritys pystyy hyödyntämään samat sisälllöt osana omaa toimintaansa. Yhteistyöyrityksenä voi olla myös ilman kehittämisen toimenpiteisiin osallistumista ja saada kuitenkin laajennettua oman yrityksen työntekijöiden tietämystä ergonomiasta ja prosessien kehittämisestä.
Mukana olevien, kehittämiseen sitoutuneiden yhteistyöyritysten kanssa toteutetaan seuraavat toimenpiteet:
- Vallitsevan tilanteen läpikäynti (yrityksen johto)
- LAPPI-työpaja (henkilöstö)
- Kehittämiskohteiden tunnistaminen (yrityksen johto)
- Kehittämiskohteiden nykytilan mittaaminen (henkilöstö)
- Kehittämiskohteiden priorisointi ja valinta (yrityksen johto)
- Kehittämistyön suunnittelu (yrityksen johto ja henkilöstö)
- Kehitystyö (henkilöstö)
- Seurantamittaukset (henkilöstö)
Hankkeessa on neljä kehittämisjaksoa. Jaksot ovat toiminnalliselta pituudeltaan noin 7 kuukauden mittaisia ja mukaan lähtevät yhteistyöyritykset sitoutuvat kukin yhteen kehittämisjaksoon. Tulosten todentamiseksi 4 kuukautta jokaisen kehittämisjakson päättymisen jälkeen järjestetään erillinen seurantamittaus jokaisessa yhteistyöyrityksessä.
I kehittämisjakso 1.1.2025 – 31.8.2025
II kehittämisjakso 1.9.2025 – 31.3.2026
III kehittämisjakso 1.4.2026 – 30.11.2026
IV kehittämisjakso 1.12.2026 – 30.6.2027
Jokaisen toimenpiteisiin sitoutuneen yhteistyöyrityksen kanssa tehdään vähintään kohdassa Toimenpiteet kehittämisjaksolla eritellyt asiat. Yhteistyöyrityksen ajankäyttöön vaikuttaa valitun kehittämisen toimenpiteen vaatima työaika. Kehittämiseen osallistuvan henkilöstön kanssa käydään 1-3 työpajamaista tapaamista kehittämisjakson aikana. Yhden työpajan kesto on 2-3 tuntia.
Hankkeessamme voi olla yhteistyöyrityksenä myös ilman, että osallistuu kehittämisjaksoon tai toimenpiteisiin. Tällöin hankkeen koulutukset sekä webinaarit ovat yrityksenne saatavilla ja voitte olla mukana oppimassa ergonomian ja toiminnan tehokkuuden parantamisen käytänteitä. Alla olevan painikkeen kautta pääsette ilmoittamaan kiinnostuksen hankkeen aihetta kohtaan.
Halutessanne mukaan KetCat-hankkeeseen tai kaivatessanne lisätietoja, olkaa meihin yhteydessä. Alta löytyvät henkilöt vastaavat kysymyksiinne ja ohjaavat kohti toimintanne kehittämistä. Toimintaa järjestellään alueellisesti ja voitte olla yhteydessä teitä lähinnä olevaan yhteyshenkilöön tai jättää yhteystietonne alta löytyvän painikkeen kautta.
Projektipäällikkö ja yhteistyöyritysten rekrytointi (Itä- ja Kaakkois-Suomi) Teemu Pulkkinen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, teemu.pulkkinen(at)xamk.fi
Projektipäällikkö ja yhteistyöyritysten rekrytointi (Uusimaa), Tiina Yrjölä, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, tiina.yrjola(at)haaga-helia.fi
Yhteistyöyritysten rekrytointi (Varsinais-Suomi) Annika Karppelin, Turun ammattikorkeakoulu, annika.karppelin(at)turkuamk.fi
Projektipäällikkö, Paula Savolainen, Turun ammattikorkeakoulu, paula.savolainen(at)turkuamk.fi
De minimis -tuella tarkoitetaan vähämerkityksellistä tukea, jota yritys voi saada enintään 300 000 euroa kolmen vuoden ajanjaksolla. KetCat-hankkeessa toimenpiteisiin osallistuville yrityksille kertyy de minimis tukea 2600 euroa, joka koostuu asiantuntijapalveluiden vastaanottamisesta. Alla olevasta painikkeesta löydät Työ- ja elinkeinoministeriön tarjoamia tarkempia tietoja sekä oppaan de minimis -tuesta.
.
Hankkeen tavoitteet ja tulokset
Hankkeen päätavoitteena on yhdistää ammattikeittiöiden ja catering-alan ergonomiset suositukset sekä prosessien kehittämis- ja tehostamiskäytännöt toimivaksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on, että ergonomiaohjeet ja työtavat eivät jää irrallisiksi, ja että prosessien tehostaminen ei lisää työn fyysistä ja henkistä kuormitusta. Prosessikehittämisessä keskiössä on osallistava lähestymistapa (LAPPI-malli), ja siinä hyödynnetään tiedolla johtamista, digitalisaatiota ja tekoälyä työkuormien ennakoimiseksi ja tasoittamiseksi. Tulos on kehittämismalli, joka julkaistaan hankkeen lopuksi ammattikeittiötyön ja catering-alan käsikirjassa.
KetCat-hanke väittää, että henkilöstö haluaa osallistua!
Hankkeen asiantuntijat Merja Ylönen, Annika Karppelin, Sakari Ketolainen ja Teemu Pulkkinen toivat esityksessään esille osallistamisen hyötyjä yrityksen prosessien kehittämisessä.
Puheenvuoro pidettiin Ammattikeittiöosaajien syksyn seminaarissa Taitotalolla 7.10.2025.

Tutustu Ammattikeittiöosaajien toimintaan alla olevasta painikkeesta.
Puheenvuoroon liittyvä artikkeli julkaistaan marraskuussa AmmattikeittiöOsaaja -lehdessä.
KetCat väittää – tieto lisää tuottavuutta!
Tuottavuuden parantaminen ja toiminnan kehittäminen vaativat riittävästi tiedon vaihtoa yrityksen toiminnan eri tasoilla. Hankkeen asiantuntijat Annika Karppelin, Tiina Yrjölä, Altti Lagstedt ja Teemu Pulkkinen väittävät, että osallistamisen etuna on mahdollisimman tarkan kuvan muodostuminen kehittämisen kohteen yksityiskohdista sekä osallisten sitoutuminen tarvittavaan muutokseen.
Puheenvuoro pidettiin Ateria 2025 tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa 28.10.2025.

Tapahtuman verkkosivut löytyvät alla olevasta painikkeesta.
Puheenvuoroon liittyvä artikkeli julkaistaan marraskuun 2025 aikana.
Webinaarissa käsiteltiin ammattikeittiöiden ja catering-alan prosessien kehittämistä yhdessä alan yritysten kanssa. Miten mehut puristetaan ulos prosesseista eikä ihmisistä?
Alustus päivän aiheeseen
Johdatus prosesseihin. Altti Lagstedt, Haaga-Helia.
Case esimerkit ja henkilökohtaiset kokemukset kehittämisestä. Tiina Yrjölä ja Sakari Ketolainen, Haaga-Helia sekä Merja Ylönen Xamk.
Työpajat
Työpajoissa pureuduttiin osallistujien kanssa alan kehittämisen kohteisiin sekä ongelmiin.

Työhyvinvointia ammattikeittiöihin ja catering-alalle webinaari 12.2.2025
Webinaarissa käsiteltiin työhyvinvointia ammattikeittiöissä ja catering-alalla (Ursula Hyrkkänen, Turun AMK) sekä paneuduttiin ergonomiaan ammattikeittiöiden laitesuunnittelussa Veera Hakanen, Metos Oy). Työpajoissa keskusteltiin osallistujien kanssa päivän aiheista ja vaihdettiin näkemyksiä alalla vallitsevista käytänteistä. Alle päivittyvät webinaarin materiaalit.

Kehitä tuottavuutta ja työhyvinvointia KetCat-hankkeessa!
Järjestimme 9.10.2025 Lahdessa Gastropub Myllyssä rekrytointi kahvit (aamu ja iltapäivä), jossa tarjosimme yrityksille mahdollisuuden tulla keskustelemaan kehittämisestä ja liittymään hankkeen yhteistyöyritykseksi.
Keittiömestariyhdistyksen puheenjohtaja Markku Ojala on mukana hankkeen ohjausryhmässä ja oli toivottamassa yritykset tervetulleeksi mukaan hankkeeseen.

Parempi työelämä!
Parempi työelämä! on valtakunnallinen työelämän kehittämisen koordinaatiohanke.
Valtakunnallisen Työelämän kehittämisen kokonaisuudessa tavoitellaan tuloksellista työelämää. KetCat-hanke tekee tiivistä yhteistyötä Parempi työelämä! koordinaatiohankkeen kanssa.
Koordinaatiohanke tarjoaa mm. QWL-mittauksen yhteistyössä toimivien hankkeiden käyttöön. Viidentoista kysymyksen valitoidulla mittauksella pyritään selvittämään työntekijöiden kokemaa laatua työelämässä.

Yhteystiedot
Hanketta toteutetaan yhteistyössä Turun, Haaga-Helian ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulujen toimesta.
Alla olevasta painikkeesta pääset lomakkeelle, johon voit jättää yhteystietosi.
Sähköposti: paula.savolainen(at)turkuamk.fi
Puhelin: +358 44 9075 478
Sähköposti: tiina.yrjola(at)haaga-helia.fi
Puhelin: +358 50 468 2014
Sähköposti: teemu.pulkkinen(at)xamk.fi
Puhelin: +358 50 479 6569
Sähköposti: altti.lagstedt(at)haaga-helia.fi
Puhelin: +358 29 447 1259
Sähköposti: sakari.ketolainen(at)haaga-helia.fi
Puhelin: +358 40 488 7327
Sähköposti: marion.karppi(at)turkuamk.fi
Puhelin: +358 40 355 0416
Sähköposti: annika.karppelin@turkuamk.fi
Puhelin: +358 44 907 4584
Sähköposti: jarmo.ahonen(at)turkuamk.fi
Puhelin: +358 40 355 0325
Sähköposti: merja.ylonen(at)xamk.fi
Puhelin: +358 40 709 4834
Hankkeen tiedot
Ammattikeittiöt ja catering – KetCat
Tiedot
Budjetti
Turun ammattikorkeakoulun osuus kokonaisbudjetista: 377 081 euroa.
Haaga-Helian osuus kokonaisbudjetista: 289 940 euroa.


