Ihmiset kävelevät alas portaita.

Uusi opiskelija

Tervetuloa opiskelemaan Xamkiin!

Katso aloitusohjeet seuraavasta painikkeesta (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Opiskelupaikan vahvistaminen

  • Vahvista sinulle tarjottu opiskelupaikka 28.11.2024 klo 15 mennessä Oma Opintopolku -palvelun kautta.
  • Jos sait opiskelupaikan varasijalta tai lisähausta, ota opiskelupaikka vastaan 7 vuorokauden kuluessa hyväksymisestä.
  • Xamkin lähettämä hyväksymisilmoitus sisältää tarkan ajankohdan johon mennessä paikka on otettava vastaan ja ilmoittauduttava lukuvuodelle opiskelijaksi.
  • Jos et voi kirjautua Oma Opintopolku -palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla, ota yhteyttä Xamkin hakijapalveluihin.
  • Jos et vastaanota opiskelupaikkaa määräaikaan mennessä, menetät sen.

Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova valinta, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet sekä korkeakoulujen yhteis- että erillishauissa. Kun otat opiskelupaikan vastaan, et ole enää ensikertalainen.

Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan kevätukukaudella 2025 alkavasta koulutuksesta.

.

Ilmoittaudu läsnä- tai poissaolevaksi opiskelijaksi

  • Ilmoittautumislinkki tulee näkyviin sen jälkeen, kun olet ottanut opiskelupaikan sitovasti vastaan.
  • Ilmoittaudu opiskelupaikan vastaanottamisen määräaikaan mennessä.
  • Jos otat opiskelupaikan vastaan, mutta jäät jonottamaan paikkaa ylemmästä hakutoiveesta, et voi vielä tehdä ilmoittautumista. Ilmoittaudu heti, kun opiskelupaikkasi varmistuu.

Haluatko siirtää opintojen aloitusta?

Jos sinulla on hyväksyttävä lakisääteinen syy poissaoloilmoittautumiseen, voit siirtää opintojen aloitusta ottamalla opiskelupaikan vastaan, ilmoittautumalla poissaolevaksi opiskelijaksi ja toimittamalla todistuksen poissaolon syystä opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä.

Hyväksyttäviä syitä poissaoloon ensimmäisenä lukuvuonna ovat ainoastaan seuraavat:

Suoritat varusmies-, siviili- tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta.

Tarvitset vapaata opinnoista lapsesi hoitamiseksi tämän syntymän tai adoption yhteydessä.

Oma sairautesi tai vammasi estää opiskelun aloittamisen.

Toimita puuttuvat todistuskopiot

Tallenna puuttuvat todistuskopiot hakulomakkeelle 28.11. mennessä, jos sinulta on pyydetty niitä.

Yhteishaussa tarvittavat tutkinto- ja työtodistukset on pyydetty hakulomakkeelle jo hakuaikana. Jos hakulomakkeeltasi puuttuu opiskelijavalinnassa tarvittava todistuskopio, saat siitä sähköpostitse ilmoituksen Xamkin hakijapalveluista. Pääset hakulomakkeelle Oman Opintopolun kautta.

Opiskelijavalinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes tarvittavat todistukset on tarkistettu. Tarkistus tehdään valtakunnallisesta suoritusrekisteristä tai hakulomakkeella olevista todistuskopioista.

Alkuperäiset todistukset tarkistetaan opintojen alussa vain siinä tapauksessa jos toimitetuissa dokumenteissa on jotain epäselvää.

Xamkin käyttäjätunnus

Hae ennen opintojen alkua käyttöösi käyttäjätunnuksesi ja aseta itsellesi salasana tunnistautumispalvelussa.

Tunnus on haettavissa noin 1-2 työpäivän kuluttua opiskelupaikan vastaanottamisen ja läsnäoloilmoittautumisen jälkeen.

Palvelu toimii verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja aktivoidaksesi käyttäjätunnuksesi sinun tulee vaihtaa salasanasi palvelussa.

HUOM: Kirjoita myös käyttäjätunnus itsellesi ylös!

Salasanan vaihtaminen pitää viedä aina loppuun asti, kun sen aloittaa. Mikäli tunnistautuminen tai salasanan vaihto ei onnistu, kannattaa kokeilla myöhemmin uudelleen. Mikäli tunnistautuminen ei onnistu, tee palvelupyyntö IT-tuelle Xinfossa.

Mikäli sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käytössä, saat käyttäjätunnuksesi opintotoimistosta. Tunnus lähetetään opintotoimistosta automaattisesti ennen opintojen alkua niille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta. Ota tarvittaessa yhteyttä opintotoimistoon Xinfossa.

Monivaiheinen tunnistautuminen

Xamkissa on käytössä monivaiheinen tunnistautuminen, joka sinun tulee ottaa käyttöön kirjautuessasi ensimmäistä kertaa tunnistautumista vaativaan palveluun. Tutustu ohjeeseen ennen kirjautumisia.

Oma tietokone

Uusilta opiskelijoilta edellytetään opiskelussa omien tietokoneiden käyttöä. 

Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla Byod-koneisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa.

Kannettava tietokone on hyvä olla hankittuna opintojen alkamiseen mennessä. Jos sinulla on jo tietokone, voit aloittaa opinnot sillä ja tarvittaessa hankkia uuden myöhemmin. Applen koneita voi käyttää mutta niiden osalta sovellusvalikoima on suppeampi ja muutenkin ongelmia meidän käyttöympäristöissä on todettu enemmän kuin Windows-koneiden kanssa.

Tehokkaampaa konetta kannattaa harkita seuraavilla koulutusaloilla joiden käytössä olevat ohjelmistot voivat vaatia enemmän koneelta:

  • Merenkulku ja logistiikka
  • Muotoilu
  • Peliala ja ICT
  • Tekniikka ja metsätalous

Orientaatiokurssit

Tutustu Xamkissa opiskeluun ja palveluihin sekä digitaalisiin työvälineisiin kahdella verkko-opintojaksoilla. Voit suorittaa opiskelukokonaisuuksia sinulle sopivaan aikaan. Suoritetut tehtävät säilyvät, vaikka välillä kirjaudut ulos. Kun olet suorittanut kaiken, voit tallentaa itsellesi todistuksen, jota voit hyödyntää osana Opinto- ja urasuunnittelun opintojaksoa.

Kurssi 1: Digitaalinen ympäristö 
Kurssi 2: Xamk orientaatio 2024

Tutustu myös uuden opiskelijan infopakettiin, sen löydät tästä

.

Opiskelutaidot-kurssi

Voit hankkia ensimmäiset 2 opintopistettä opiskelutaitoihin keskittyvällä opintojaksolla. Opintojakso koostuu 8 osiosta, jotka suoritettuasi opettaja merkitsee sinulle suorituksen Xamkin Peppi-järjestelmään. Opintojakso on vapaaehtoinen. Opintojakso aukeaa 1. marraskuuta.

Liity opintojaksolle tästä: Opintojakso: Opiskelutaidot – minä vastuullisena opiskelijana, loppusyksy 2024 – kevät 2025 | Xamk Learn

Ensimmäisellä kerralla sinulta kysytään opintojaksoavainta, ja se on: taidot2425.

Myös yamk-opiskelijana voit tehdä tämän opintojakson, mutta se ei täytä yamk-opintojen kriteereitä, eli et voi sisällyttää näitä 2 op:tä tutkintosi opintopistemäärän. Voit kuitenkin tehdä tämän opintojakson, ja se tulee todistukseesi ylimääräisinä opintoina näkyviin. Varsinkin, jos aiemmista opinnoista on aikaa, tällä opintojaksolla pääset pohtimaan opiskeluvalmiuksiasi, ja voit saada uusia ideoita oppimisen tueksi.

Lataa Tuudo-sovellus

Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Xamkin eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi. Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat.

Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta (Google Play Store, Apple App Store) maksutta.  

Avaa Tuudo ja etsi korkeakoulujen aakkosellisesta listasta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk.

Kirjaudu Xamkin käyttäjätunnuksella ja pääset tutustumaan uuden opiskelijan orientaatiopolun lisäksi myös muihin sovelluksen osioihin.

Tai klikkaa kohdasta uusi opiskelija-kohdasta ”sisään”, jos haluat kokeilla Tuudoa ilman kirjautumista. Tällöin sinulle avautuu vain uuden opiskelijan orientaatiopolku. 

Tutustu Lux-intranettiin

Voit kirjautua tunnuksillasi Xamkin intranetiin eli Luxiin. Kirjoita käyttäjätunnuksesi perään pääte @edu.xamk.fi. Opintojen aikana kaikki uutiset, ohjeet ja muut tiedot ovat luettavissa Luxista.

Lataa sähköinen opiskelutodistus

Jos tarvitset todistusta opiskelupaikastasi Xamkissa ennen opintojen alkamista, voit käyttää todistuksena yhteishaussa lähetettyä tuloskirjettä tai hyväksymisilmoitusta.

Voit myös ladata sähköisesti varmennetun opiskelutodistuksen opiskelijarekisteri Pepistä. Pepissä valitse > Tilaukset > Valitse tulostettava todistus > Valitse kieli ja Tilaa > Hae sähköisesti allekirjoitettu opiskelutodistus Dokumentit-välilehdeltä.

Opintojen rahoittaminen

Tutkintoon johtava koulutus katsotaan päätoimiseksi opiskeluksi. 

Voit saada Kelan opintotukea ammattikorkeakouluopintoihin, mikäli täytät opintotuen saamisen yleiset edellytykset:

Opintotukea haetaan Kelan asiointipalvelun kautta. Voit hakea opintotukea koko säännönmukaiselle opiskeluajalle. Opintotukikuukausien määrä riippuu kuitenkin suoritettavan tutkinnon laajuudesta sekä siitä oletko nostanut opintotukea aiempiin korkeakouluopintoihin.

Opintotukeen kuuluvat opintoraha ja opintolainan valtiontakaus sekä osalle opiskelijoita myönnettävä asumislisä.

Voit olla oikeutettu opintolainahyvitykseen valmistumisen jälkeen, mikäli nostat opintolainaa ja suoritat tutkinnon määräajassa. Kela laskee, että opiskeluaikasi alkaa sen lukukauden alusta, jolloin olet saanut ensimmäisen opiskeluoikeutesi tutkinto-opintoihin missä tahansa korkeakoulussa. Opiskeluaikaan kuuluvat myös ne lukukaudet, jolloin olet ilmoittautunut poissaolevaksi tai opintosi ovat keskeytyneet.

Työttömyysetuudella tuettu opiskelu

Jos olet työtön tai jäämässä työttömäksi, kysy TE-toimistosta opiskelusta työttömyysetuudella tuettuna.

Opiskeluterveydenhuolto

Kaikki läsnäolevaksi ilmoittautuneet ammattikorkeakouluopiskelijat (amk ja yamk) kuuluvat YTHS:n terveydenhuoltopalvelujen piiriin.

Keväällä 2025 opintonsa aloittavien tulee maksaa terveydenhoitomaksu oma-aloitteisesti Kelan ohjeiden mukaan. 

Kaikki YTHS:n palveluihin oikeutetut opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun vuosittain Kelalle riippumatta siitä käyttävätkö terveydenhuollon palveluja. Maksusta ei voi saada vapautusta esimerkiksi siksi, että käyttää YTHS:n palvelujen sijaan työterveyshuollon palveluja, tai siksi, että ei saa opintotukea.

Palvelut ovat tarjolla ensisijaisesti opiskelupaikkakunnalla, mutta etäpalveluja voi käyttää paikkakunnasta riippumatta.

Maksuvelvollisia ovat myös ulkomaalaiset opiskelijat, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus suomalaisessa korkeakoulussa. Terveydenhoitomaksua ei kuitenkaan tarvitse maksaa, jos opiskelija kuuluu toisen EU/ETA-valtion, Sveitsin tai Iso-Britannian sosiaaliturvan piiriin ja toimittaa siitä tarvittavan asiakirjan Kelalle. Opiskelija voi silti käyttää YTHS:n palveluita. Kun opiskelija asioi YTHS:ssä, hänen täytyy varautua esittämään voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC). Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluva opiskelija voi esittää myös Global Health Insurance -kortin (GHIC).

Katso video YTHS:n palveluista

Opiskelijakunta Kaakko ja opiskelijakortti

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – Opiskelijakunta Kaakko – toimii opiskelijoiden ja opiskelijaelämän tukijana kaikilla neljällä kampuksella – Kouvolassa, Kotkassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Opiskelijakunnan toimintaan ovat tervetulleita kaikki opiskelijakuntaan kuuluvat opiskelijat. Toimijoita haetaan ympäri vuoden, joten pidäthän silmät ja korvat auki, jos haluat päästä vaikuttamaan opiskelijan arkeen. Opiskelijakunta on apunasi ja tukenasi koko opintojesi ajan. Opiskelijakunnalla on kuusi työntekijää, mutta se on täysin opiskelijoiden hallinnoima taho.

Kun liityt jäseneksi opiskelijakuntaan, saat myös opiskelijakortin, joka oikeuttaa lukuisiin opiskelija-alennuksiin.

Kortti on käytettävissä myös digitaalisesti sovelluksessa slice.fi. Saat opiskelijakunnalta viestin, kun opiskelijakorttisi on noudettavissa. Sitä ei automaattisesti postiteta sinulle kotiin, vaan postitusta tulee pyytää erikseen.

Opiskelijakunnan lakisääteisenä tarkoituksena on toimia jäsentensä yhdyssiteenä ja edistää heidän yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiään. Tätä teemme mm. valitsemalla opiskelijoiden edustajia korkeakoulun työryhmiin aina korkeakoulun hallitusta myöten. Lisäksi organisoimme pari suurempaa opiskelijatapahtumaa vuodessa.

Osallistumalla opiskelijakunnan toimintaan opintojesi aikana saat kokemuksen, jollaista et muuten opiskeluelämästäsi saa. Voit hakeutua joko opiskelijakunnan hallitukseen, edustajistoon, työryhmiin tai vaikkapa korkeakoulun tutoriksi, jotka opiskelijakunta kouluttaa.

Opiskelijakunnan verkkosivuilta pääset liittymään jäseneksemme. Opiskelijakortin tilaamista varten tarvitset opiskelijanumerosi, joka löytyy Pepin etusivulta nimesi perästä. Jos et liity jäseneksi, saat opintojen aloitusviikolla tietoa opintotoimistosta saatavista, opiskelijaetuuksiin oikeuttavista erillisistä todistuksista.

Meidät löydät InstagramistaFacebookista sekä TikTokista!

Kampukset ja opiskelija-asuminen

Kotka

Uusi, vuonna 2024 avautuva kampus tarjoaa modernit tilat ja huippuluokan simulaatioympäristöt yli 3500 tekniikan, sosiaali- ja terveysalan sekä tradenomin tulevaisuuden osaajalle.

Monialainen tutkimuksemme keskittyy muun muassa kyberturvallisuuteen ja öljyntorjuntaan. Liity joukkoomme luomaan vaikuttavaa tulevaisuutta!

Kouvola

Joka vuosi valmistuu suoraan työelämän tarpeisiin muotoilijoita, artenomeja, hyvinvointialan, liiketalouden ja tekniikan osaajia.

Tutkimus- ja kehitystyömme kattaa monipuolisesti rautatielogistiikan, pelisuunnittelun ja käyttäjälähtöisen muotoilun. Liity mukaan vaikuttavaan yhteisöömme!

Mikkeli

Tervetuloa Xamkin Mikkelin kampukselle – muutoksen voimakeskukseen! Opiskele laajassa yhteisössämme ja kehitä tulevaisuuden ratkaisuja.

Tutkimus keskittyy hyvinvointipalveluihin, nuorisotutkimukseen ja ympäristöturvallisuuteen. Liity joukkoomme luomaan merkityksellistä muutosta!

Savonlinna

Savonlinnan kampuksellamme opiskelee noin 1500 alan osaajaa. Pieni kampus tarjoaa yksilöllistä ohjausta ja vahvaa yhteisöllisyyttä.

Monialainen tutkimuksemme kattaa mm. kuitulaboratorion, jossa kehitämme uusia kuitutuotteita metsäbiomassasta.

Ota yhteyttä hakijapalveluihin

Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.

Ma-pe klo 09.00-15.00

Suomenkielinen tutkintokoulutus:

  • 044 702 8891 
  • 040 585 6610

Englanninkielinen tutkintokoulutus:

  • 040 585 6610

Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: