ELY-keskuksen logo
kaksi ihmistä kättekee. Kuvassa myös kalaa sekä kasviksia.

FishFlex

Modulaariset kalatuotekomponentit ammattikeittiöihin

Lisäämme kotimaisen kalan käyttöä ruokapalveluissa ja rakennamme yhteiskehittämisen mallilla uusia tuotteita ja toimintatapoja.

Vahvistamme kalatalouden ja ruokapalveluiden yhteistyötä.

Modulaarisia ratkaisuja kotimaisen kalan hyödyntämiseen

Hanke kehittää modulaarisia kalatuotekomponentteja ammattikeittiöihin ja edistää kotimaisen kalan käyttöä ruokapalveluissa. Tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä kalatalouden ja ruokapalveluiden välillä sekä tukea kestävää ja huoltovarmaa ruokajärjestelmää.

Kotimainen kala kuuluu lautaselle- yhdessä kehitettynä, kestävästi tuotettuna.

Kotimaisen kalan käyttö ruokapalveluissa lisääntyy, kun tuotteet ja toimintatavat vastaavat tuottajien ja asiakkaiden tarpeita.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

FishFlex-hankkeen toimenpiteet jakautuvat kolmeen eri osioon.

  • Pilottiryhmän kokoaminen
  • Nykytilan ja kehittämistarpeiden kartoitus
  • Tuoteideoiden tunnistaminen ja priorisointi
  • Yhdessä innovointia
  • Reseptien testaamista
  • Mahdollisuus kehittää kalatuotteiden lisäksi myös hybridituotteita
  • Valikoitujen tuoteideoiden jatkokehitys
  • Testaaminen ammattikeittiöissä
  • Arviointia pilottiryhmän ja ammattikeittiöiden henkilöstön toimesta

Toimenpiteet kohdistuvat pääosin Itä- ja Keski-Suomen alueelle

Tulokset ovat hyödynnettävissä valtakunnallisesti

Hankkeen lyhyen aikavälin tavoitteet

1. Vahvistaa elinkeinokalatalouden ja ruokapalvelujen yhteistyötä

2. Mahdollistaa arvoketjun läpileikkaavan yhteiskehittämisen mallin testaaminen sekä varmistaa tulosten jalkauttaminen

3. Kalatuotteiden ja reseptiikan kehitys, jotka soveltuvat ruokapalveluiden käyttöön

Hankkeen pitkän aikavälin tavoitteet

1. Kotimaisen kalalajien kysynnän kestävää kasvua ruokapalveluissa

2. Kalastajien ja jalostajien tuotantomäärien vastaavuutta lisääntyneeseen kysyntään

3. Kansallisen huoltovarmuuden lisääminen

Olemme osa Blue Products 3.0 innovaatio-ohjelmaa

FishFlex-hankkeessa keskitymme Blue Products 3.0 ohjelman seuraaviin painopisteisiin:

Yhteiskehittäminen ja tuotekehitys, joka ei keskity pelkästään reseptiikkaan vaan kokonaisvaltaiseen toimijoiden väliseen läpileikkaavaan tuote- ja palvelukehitykseen.

Uusien kalatuotteiden kehittäminen, joissa voivat yhdistyä kotimaisen kalan ja kasviproteiinin taikka kasvikunnan tuotteet.

Ajankohtaista:

Hae mukaan pilottityöryhmään – kehitetään yhdessä uusia kalatuotteita!

Etsimme elinkeinokalatalouden ja ruokapalvelutoimijoita mukaan pilottityöryhmään, jossa suunnittelemme ja testaamme uusia kotimaisesta järvikalasta valmistettuja tuotteita ja reseptejä.

Pilottiryhmän jäsenenä pääset:

  • Vaikuttamaan tuotekehitykseen ja reseptien suunnitteluun
  • Testaamaan uusia tuotteita ammattikeittiöympäristössä
  • Verkostoitumaan alan toimijoiden kanssa ja löytämään uusia yhteistyömahdollisuuksia

Jos haluat olla mukana kehittämässä kestäviä ja innovatiivisia ratkaisuja, ota yhteyttä:

jari.kantanen(at)xamk.fi +358 50 560 8874

merja.ylonen(at)xamk.fi +358 40 709 4834

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

FishFlex – Modulaariset kalatuotekomponentit ammattikeittiöihin

Hankkeen kesto: 1.11.2025–30.9.2026

Tiedot

Hallinnoija: Aktion Österbotten
Osatoteuttajat: Xamk, Luonnonvarakeskus, Metropolia ammattikorkeakoulu, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Östrebottens Fiskarförbund
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Osaamiskärki: Vastuulliset ruokapalvelut
Tutkimusyksikkö: Vastuulliset ruokapalvelut
Vaikuttavuustavoite: Yrittäjyys ja korkea lisäarvo

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan unionin osarahoittama ja Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston rahoittama, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kautta
Kokonaisbudjetti: 1 300 000
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 62 296

Asiasanat

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Sähköposti: jari.kantanen(at)xamk.fi

Puhelin: +358 50 560 8874

Sähköposti: merja.ylonen(at)xamk.fi

Puhelin: +358 40 709 4834