FishFlex
Modulaariset kalatuotekomponentit ammattikeittiöihin
Lisäämme kotimaisen kalan käyttöä ruokapalveluissa ja rakennamme yhteiskehittämisen mallilla uusia tuotteita ja toimintatapoja.
Vahvistamme kalatalouden ja ruokapalveluiden yhteistyötä.
Modulaarisia ratkaisuja kotimaisen kalan hyödyntämiseen
Hanke kehittää modulaarisia kalatuotekomponentteja ammattikeittiöihin ja edistää kotimaisen kalan käyttöä ruokapalveluissa. Tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä kalatalouden ja ruokapalveluiden välillä sekä tukea kestävää ja huoltovarmaa ruokajärjestelmää.
Kotimainen kala kuuluu lautaselle- yhdessä kehitettynä, kestävästi tuotettuna.
Kotimaisen kalan käyttö ruokapalveluissa lisääntyy, kun tuotteet ja toimintatavat vastaavat tuottajien ja asiakkaiden tarpeita.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
FishFlex-hankkeen toimenpiteet jakautuvat kolmeen eri osioon.
- Pilottiryhmän kokoaminen
- Nykytilan ja kehittämistarpeiden kartoitus
- Tuoteideoiden tunnistaminen ja priorisointi
- Yhdessä innovointia
- Reseptien testaamista
- Mahdollisuus kehittää kalatuotteiden lisäksi myös hybridituotteita
- Valikoitujen tuoteideoiden jatkokehitys
- Testaaminen ammattikeittiöissä
- Arviointia pilottiryhmän ja ammattikeittiöiden henkilöstön toimesta
Toimenpiteet kohdistuvat pääosin Itä- ja Keski-Suomen alueelle
Tulokset ovat hyödynnettävissä valtakunnallisesti
Hankkeen lyhyen aikavälin tavoitteet
1. Vahvistaa elinkeinokalatalouden ja ruokapalvelujen yhteistyötä
2. Mahdollistaa arvoketjun läpileikkaavan yhteiskehittämisen mallin testaaminen sekä varmistaa tulosten jalkauttaminen
3. Kalatuotteiden ja reseptiikan kehitys, jotka soveltuvat ruokapalveluiden käyttöön
Hankkeen pitkän aikavälin tavoitteet
1. Kotimaisen kalalajien kysynnän kestävää kasvua ruokapalveluissa
2. Kalastajien ja jalostajien tuotantomäärien vastaavuutta lisääntyneeseen kysyntään
3. Kansallisen huoltovarmuuden lisääminen
Olemme osa Blue Products 3.0 innovaatio-ohjelmaa
FishFlex-hankkeessa keskitymme Blue Products 3.0 ohjelman seuraaviin painopisteisiin:
Yhteiskehittäminen ja tuotekehitys, joka ei keskity pelkästään reseptiikkaan vaan kokonaisvaltaiseen toimijoiden väliseen läpileikkaavaan tuote- ja palvelukehitykseen.
Uusien kalatuotteiden kehittäminen, joissa voivat yhdistyä kotimaisen kalan ja kasviproteiinin taikka kasvikunnan tuotteet.

Ajankohtaista:
Hae mukaan pilottityöryhmään – kehitetään yhdessä uusia kalatuotteita!
Etsimme elinkeinokalatalouden ja ruokapalvelutoimijoita mukaan pilottityöryhmään, jossa suunnittelemme ja testaamme uusia kotimaisesta järvikalasta valmistettuja tuotteita ja reseptejä.
Pilottiryhmän jäsenenä pääset:
- Vaikuttamaan tuotekehitykseen ja reseptien suunnitteluun
- Testaamaan uusia tuotteita ammattikeittiöympäristössä
- Verkostoitumaan alan toimijoiden kanssa ja löytämään uusia yhteistyömahdollisuuksia
Jos haluat olla mukana kehittämässä kestäviä ja innovatiivisia ratkaisuja, ota yhteyttä:
jari.kantanen(at)xamk.fi +358 50 560 8874
merja.ylonen(at)xamk.fi +358 40 709 4834
Hankkeen tiedot
FishFlex – Modulaariset kalatuotekomponentit ammattikeittiöihin
Tiedot
Budjetti
Asiasanat
Yhteistyökumppanit
Yhteystiedot
Sähköposti: jari.kantanen(at)xamk.fi
Puhelin: +358 50 560 8874
Sähköposti: merja.ylonen(at)xamk.fi
Puhelin: +358 40 709 4834