Social Food Webs

Sosiaalisesti kattavia kierrätysratkaisuja ruokahävikin ehkäisyyn

Social Food Webs tukee päätöksentekijöitä kestävien ruokajakelun verkostojen kehittämisessä, vähentäen ruokahävikkiä ja vahvistaen alueellista ruokaturvaa.

Älykkäämpää ruokajakoa – vähemmän hävikkiä, kestävämpi tulevaisuus!

Hankkeen tavoitteet

EU:ssa syntyy vuosittain yli 58 miljoonaa tonnia ruokahävikkiä, samalla kun miljoonat ihmiset kamppailevat saadakseen laadukasta ruokaa.

Tämä hanke tähtää politiikkatoimien parantamiseen tukemalla paikallisia ruokajärjestelmiä kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Tavoitteena on ehkäistä ruokahävikkiä, uudelleenjakaa ylijäämäruokaa ja rakentaa kestäviä, osallistavia ratkaisuja.

Kahdeksan Euroopan alueen (Suomi, Ranska, Tanska, Espanja, Puola, Latvia, Portugali, Belgia) yhteistyön kautta hanke edistää alueiden välistä yhteistyötä, jakaa hyviä käytäntöjä ja vahvistaa verkostoja julkisten toimijoiden, yritysten, kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten välillä. Keskeisiä teemoja ovat ruokahävikin ehkäisy, älykkäät uudelleenjakeluteknologiat ja innovatiiviset liiketoimintamallit ylijäämäruoan hyödyntämiseksi.

Vähemmän hävikkiä, enemmän vaikutusta

Ruokahävikistä mahdollisuuksia – kohti älykkäämpiä, reilumpia ja vihreämpiä paikallisia ruokajärjestelmiä eri puolilla Eurooppaa.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Vaihe 1 – Analyysi ja tunnistaminen (kaudet 1–2)

Hankekumppaneiden tilanteiden analysointi ja arvokkaiden kokemusten sekä käytäntöjen tunnistaminen. Tämä sisältää alueellisten politiikkatilanteiden, haasteiden ja keskeisten sidosryhmien tarkastelun. Jokaisesta alueesta kerätään parhaita käytäntöjä, joita jaetaan ja verrataan muiden eurooppalaisten esimerkkien kanssa.

Vaihe 2 – Oppiminen ja integrointi (kaudet 3-6)

Järjestetään teemallisia opintovierailuja, joita isännöivät eri hankekumppanit. Vierailujen teemat perustuvat projektin valmisteluvaiheessa tunnistettuihin keskeisiin oppimisalueisiin, jotka tukevat politiikkatoimien kehittämistä:

  • Ruokahävikin ehkäisyverkostojen kehittäminen sosiaalisten ja ympäristöllisten hyötyjen saavuttamiseksi
  • Ruokajakelun hallinnan ja seurannan teknologiat
  • Uusien liiketoimintamallien tukeminen ylijäämäruoan jakelussa

Vaihe 3 – Tulosten levittäminen ja jatkotoimet (kaudet 7-8)

Hankekumppanit jatkavat keskinäistä oppimista ja tiivistä yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa arvioidakseen hyvien käytäntöjen ja politiikkaparannusten vaikutuksia. Hankkeen loppupuolella järjestetään korkean tason tapaaminen.

Kokemuksia tai artikkeleja hankkeeseen liittyen

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Social Circular Food Webs – Sosiaalisesti kattavia kierrätysratkaisuja ruokahävikin ehkäisyyn

Hankkeen kesto: 1.5.2025–31.7.2029

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk)
Osatoteuttajat: Lille European Metropolis (MEL) (Ranska), Vejle Municipality (Tanska), Valles Occidental County Council (Espanja), Wielkopolska Region (Puola), Riga Planning Region (Latvia), Environment Company of Porto Municipality (EMAP) (Portugali), Economic Council of East Flanders (EROV) (Belgia)
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Interreg Europe by the Euroopan Unioni
Kokonaisbudjetti: 2 019 690,00 euroa
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 1 615 752,00 euro
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 394 180,00 euro

Yhteistyökumppanit

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk), Suomi

Lille European Metropolis (MEL) (Ranska)

Vejle Municipality (Tanska)

Valles Occidental County Council (Espanja)

Wielkopolska Region (Puola)

Riga Planning Region (Latvia)

Environment Company of Porto Municipality (EMAP) (Portugali)

Economic Council of East Flanders (EROV) (Belgia)

Yhteystiedot

Puhelin
+358503398415
Sähköposti
Teija.Raiha@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teija Räihä
Projektipäällikkö
+358503398415
Teija.Raiha@xamk.fi
Puhelin
+358504754607
Sähköposti
Niina.Rantakari@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Niina Rantakari
Projektipäällikkö
+358504754607
Niina.Rantakari@xamk.fi