

Social Food Webs
Sosiaalisesti kattavia kierrätysratkaisuja ruokahävikin ehkäisyyn
Social Food Webs tukee päätöksentekijöitä kestävien ruokajakelun verkostojen kehittämisessä, vähentäen ruokahävikkiä ja vahvistaen alueellista ruokaturvaa.
Älykkäämpää ruokajakoa – vähemmän hävikkiä, kestävämpi tulevaisuus!

Hankkeen tavoitteet
EU:ssa syntyy vuosittain yli 58 miljoonaa tonnia ruokahävikkiä, samalla kun miljoonat ihmiset kamppailevat saadakseen laadukasta ruokaa.
Tämä hanke tähtää politiikkatoimien parantamiseen tukemalla paikallisia ruokajärjestelmiä kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Tavoitteena on ehkäistä ruokahävikkiä, uudelleenjakaa ylijäämäruokaa ja rakentaa kestäviä, osallistavia ratkaisuja.
Kahdeksan Euroopan alueen (Suomi, Ranska, Tanska, Espanja, Puola, Latvia, Portugali, Belgia) yhteistyön kautta hanke edistää alueiden välistä yhteistyötä, jakaa hyviä käytäntöjä ja vahvistaa verkostoja julkisten toimijoiden, yritysten, kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten välillä. Keskeisiä teemoja ovat ruokahävikin ehkäisy, älykkäät uudelleenjakeluteknologiat ja innovatiiviset liiketoimintamallit ylijäämäruoan hyödyntämiseksi.
Vähemmän hävikkiä, enemmän vaikutusta
Ruokahävikistä mahdollisuuksia – kohti älykkäämpiä, reilumpia ja vihreämpiä paikallisia ruokajärjestelmiä eri puolilla Eurooppaa.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Vaihe 1 – Analyysi ja tunnistaminen (kaudet 1–2)
Hankekumppaneiden tilanteiden analysointi ja arvokkaiden kokemusten sekä käytäntöjen tunnistaminen. Tämä sisältää alueellisten politiikkatilanteiden, haasteiden ja keskeisten sidosryhmien tarkastelun. Jokaisesta alueesta kerätään parhaita käytäntöjä, joita jaetaan ja verrataan muiden eurooppalaisten esimerkkien kanssa.
Vaihe 2 – Oppiminen ja integrointi (kaudet 3-6)
Järjestetään teemallisia opintovierailuja, joita isännöivät eri hankekumppanit. Vierailujen teemat perustuvat projektin valmisteluvaiheessa tunnistettuihin keskeisiin oppimisalueisiin, jotka tukevat politiikkatoimien kehittämistä:
- Ruokahävikin ehkäisyverkostojen kehittäminen sosiaalisten ja ympäristöllisten hyötyjen saavuttamiseksi
- Ruokajakelun hallinnan ja seurannan teknologiat
- Uusien liiketoimintamallien tukeminen ylijäämäruoan jakelussa
Vaihe 3 – Tulosten levittäminen ja jatkotoimet (kaudet 7-8)
Hankekumppanit jatkavat keskinäistä oppimista ja tiivistä yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa arvioidakseen hyvien käytäntöjen ja politiikkaparannusten vaikutuksia. Hankkeen loppupuolella järjestetään korkean tason tapaaminen.
Kokemuksia tai artikkeleja hankkeeseen liittyen

Etelä-Savon ruoka-ala maailmankartalle

Etelä-Savo on EU:n paras luomualue 2024!

Ruoka-alan innovointi ei ole vain reseptiikkaa
Hankkeen tiedot
Social Circular Food Webs – Sosiaalisesti kattavia kierrätysratkaisuja ruokahävikin ehkäisyyn
Tiedot
Budjetti
Asiasanat
Yhteistyökumppanit
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk), Suomi
Lille European Metropolis (MEL) (Ranska)
Vejle Municipality (Tanska)
Valles Occidental County Council (Espanja)
Wielkopolska Region (Puola)
Riga Planning Region (Latvia)
Environment Company of Porto Municipality (EMAP) (Portugali)
Economic Council of East Flanders (EROV) (Belgia)