Ympäristövastuu

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ravintolat pyrkivät toimimaan vastuullisesti joka päivä.

Ympäristövastuu on yksi tärkeimpiä arvojamme

Joutsenmerkki

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ravintolat, Talli, DeXi, Kasarmina ja kahvila Alfa ympäristömerkittiin ja Kaari kesällä 2023. Joutsenmerkki, eli Pohjoismainen ympäristömerkki, takaa sen, että ravintoloiden ympäristöasiat on hoidettu mallikkaasti kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Ravintola Talli joutsenmerkittiin vuonna 2008 ja Ravintola DeXi vuonna 2012. Hotelli-, ravintola- ja kongressikeskusten hakukriteerit ja -ehdot yhdistettiin ja uusittiin keväällä 2014. Tästä johtuen Joutsenmerkkiä haettiin uudestaan Mikkelin kampuksen ravintoloille kokonaisuutena Ravintola Kasarmina mukaan lukien. Joutsenmerkki tulee hakea uudelleen noin 5 vuoden välein tai aina kun kriteerit uudistuvat.

Ravintola- ja kongressikeskusten hakukriteerit uudistuivat kesällä 2021 ja Mikkelin kampuksen ravintoloille Talli, DeXi ja Kasarmina haettiin uusintalupaa keväällä 2023. Samaan uusintalupaan (nro 4110 0011), joka saatiin 5.6.2023, lisättiin myös Kahvila Alfa. Ravintola Kaari Savonlinnan kampuksella joutsenmerkittiin ensimmäisen kerran 15.5.2023 omalla lupanumerolla (nro 4110 0116).

Joutsenmerkin saaminen edellyttää ravintolalta tiukkojen ympäristökriteerien läpäisemistä. Mikkelin kampuksen ravintoloiden osalta tämä näkyy mm. päivittäin tarjolla olevan luomuruoan määrässä. Erillinen kasvisruokavaihtoehto on kaikissa ravintoloissa ja kahvin saa mukaan biohajoavassa kupissa.

Toinen ruokailijalle näkyvä seikka on jätteiden lajitteluohjeistuksen jatkuva parantaminen ja asiakasohjaus niin ravintoloissa, aulatiloissa kuin luokka- ja kokoustiloissa. Lisäksi ravintoloissa on panostettu energiaa ja vettä säästäviin koneisiin, laitteisiin ja toimenpiteisiin, sekä henkilökunnan jatkuvaan ympäristötietoisuuden kasvattamiseen laatuinfoissa ja osana henkilöstöpalavereita.

Mikkelin ja Savonlinnan kampuksen ravintoloiden ympäristöasioiden hyvä hoito on ollut myös osa ammattikorkeakoulun ympäristöohjelmaa. Sen tavoitteita toteutetaan ja seurataan ravintolapalveluissa mm. jätelajitteluna, säännöllisinä energiakulutusmittauksina (sähkö, lämpö, vesi), lähi- ja luomuruokana ruokalistoilla, 100 % ympäristömerkittyinä astianpesuaineina sekä erilaisina tiedotus- ja markkinointitoimenpiteinä. Kampusravintoloiden muissakin hankinnoissa; kalusteissa, paperihankinnoissa, Xamkin t-paidoissa, kertakäyttöastioissa, servieteissä ja astiahankinnoissa painotetaan kestävää kehitystä kilpailutuskriteerinä. Xamkin ravintolapalveluiden kaikki ravintolat osallistuvat vuosittain valtakunnallisiin luomuviikko- ja energiansäästöviikko -tapahtumiin.

Vaikka Ravintola Paja Kouvolan kampuksella ei vielä ole osa Joutsenmerkittyä kokonaisuutta, toimitaan ravintola Pajassa myös kestävästi.

Lue lisää joutsemerkistä täältä

Portaat luomuun

Kaikki Xamkin ravintolat ovat mukana Portaat luomuun – ohjelmassa. Portaat luomuun – ohjelma on maa- ja metsätalousministerin rahoittama hanke, jolla pyritään lisäämään ammattikeittiöiden luomutuotteiden käyttöä. Portaat Luomuun – ohjelma on vapaaehtoinen. Ohjelmaan sitoutunut keittiö käyttää tarjotussa ruoassa jatkuvasti luomutuotteita sekä vähentää energiankulutusta ja jätteiden määrää.

Henkilökunta perehtyy kestävän kehityksen periaatteisiin valmennuksen avulla. Ohjelmassa pyritään luomutuotteiden jatkuvaan käyttöön ja selkeään viestintään asiakkaille. Luomutuotteiden sekoittuminen ei-luomuraaka-aineisiin estetään. Asiakkaalle kerrotaan selkeästi mm. ruokalistoilla, mikä osa ateriaa on luomua.

Lue lisää Portaat luomuun- ohjelmasta täältä

Un Global Compact

Vastuullinen tulevaisuus rakennetaan yhdessä, ja me olemme myös rakentamassa sitä. Olemme sitoutuneet UN Global Compact –aloitteeseen, joka on YK:n vuonna 2000 käynnistämä maailman suurin yritysvastuualoite. Aloitteen tavoitteena on edistää ja kehittää yritysten vastuullisuutta hyödyntäen Global Compactin kymmentä periaatetta koskien ihmisoikeuksia, työelämää, ympäristöä ja korruption vastaisuutta sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.