50 vuotta tunturissa

Retkeilystä seikkailukasvatukseen

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Suomen Nuoriso-opisto järjestävät torstaina 26.9.2024 Mikkelissä Xamkin kampuksella seminaarin.

Teemana on seikkailu- ja ympäristökasvatus nuorisotyössä.

Tapahtuman nimi:

50 vuotta tunturissa – retkeilystä seikkailukasvatukseen -seminaari

Tapahtuman ajankohta: 26.9.2024, 13.00–16.30

Paikkakunta

Sijainti

Patteristonkatu 3, Mikkeli, Suomi

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille: esimerkiksi varhais-, nuoriso- ja ympäristökasvatuksen alalla toimiville henkilöille, näitä aloja opiskelleille sekä muille seikkailu- ja ympäristökasvatuksesta ja luonnosta kiinnostuneille.

Samalla juhlistetaan mikkeliläisten opiskelijoiden puolen vuosisadan mittaista vaellushistoriaa Lapin tuntureille.

Suomen Nuoriso-opisto otti vaellukset osaksi nuoriso-ohjaajien koulutusta jo vuonna 1974, sillä leiri- ja retkitoiminta oli tuolloin keskeinen osa nuorisotyötä. Vuosikymmenten kuluessa retkeilykoulutus on saanut rinnalleen seikkailu- ja ympäristökasvatuksen, jota Xamk tarjoaa opiskelijoilleen.

”Vaelluksilla on vuosien saatossa ollut mukana parisen tuhatta nuorisoalan opiskelijaa ja tänäkin syksynä suuntaamme bussilastillisen kanssa Muotkatunturien erämaa-alueelle”, sanoo Xamkin lehtori Tommi Pantzar.

Maastoltaan monipuolinen Muotka on täydellinen oppimisympäristö, sillä siellä ei ole merkittyjä reittejä tai palveluita.

”Suurin osa opiskelijoista on ensikertalaisia ja viikko erämaassa on heille kokemus, jonka he muistavat loppuelämänsä”, Pantzar kertoo.

Seminaarissa ääneen pääsevät entiset ja nykyiset opiskelijat, henkilökunta sekä kumppanit koti- ja ulkomailta. Ohjelma sisältää muun muassa esimerkkejä siitä, miten ympäristö- ja seikkailukasvatusta käytetään kasvatuksessa Suomessa ja Saksassa.

Retkeilymuotinäytöksessä näemme, kuinka vaellusvarusteet ovat muuttuneet viidessäkymmenessä vuodessa. Seminaarikahvit juodaan ulkona nuotiolla – ota oma kuksa tai muki mukaan.

Illan jatkoilla Mikkelin keskustassa entiset vaeltajat kokoontuvat nuotiopiirin hengessä jakamaan vaellustarinoita ja -muistojaan Lapin erämaihin tehdyiltä retkiltä.

Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan hihamerkki, joka on jaossa elokuussa toteutettavan juhlavaelluksen ja lokakuun seminaarin osallistujille.

Seminaarin striimiä voi seurata myös Xamkin YouTube-kanavan kautta.

Lisätietoja

Lisätietoa seminaarista:

Lehtori Tommi Pantzar p. 040 8420508, tommi.pantzar@xamk.fi