Elämänmakuista luomua Etelä-Savosta – Euroopan parhaalta luomualueelta
Kesän satokausi on kohta parhaimmillaan ja se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden maistaa Euroopan parasta luomua. Monipuoliseen Etelä-Savon luomutarjontaan voi tutustua niin kaupoissa, ravintoloissa kuin suoramyynnissäkin. Nyt on juuri oikea aika maistaa luomuhyvvee meijän pelloilta Etelä-Savosta.

Etelä-Savossa tuotetaan korkealaatuisia luomuraaka-aineita ja jalosteita sekä kehitetään luomutuotantoa. Visio, intohimo luomuun ja periksiantamattomuus höystettynä laajalla yhteistyöllä ovat vieneet Etelä-Savon luomutuotantoa eteenpäin jo monen vuosikymmenen ajan. Nämä tekijät siivittivät maakunnan luomun valintaan EU:n parhaaksi luomualueeksi 2024. Voitto on ainutlaatuinen ja ensimmäinen suomalaisten toimijoiden saama tunnustus tässä koko Euroopan laajuisessa kilpailussa. Valintakriteereinä olivat alueen edelläkävijyys luomutuotannossa, kestävän kehityksen näkökulmat sekä luomualueen innovatiiviset ja innostavat toimintamallit.
Elämänmakuista luomua Etelä-Savosta
Luomun juuret ovat pureutuneet syvälle eteläsavolaiseen maaperään yli 40 vuoden kehittämistyön aikana. Luomua edistämässä on ollut tunnettuja viljelijöitä ja edelläkävijöitä kuten oopperalaulaja Martti Talvela, joka oli vahva luomuviljelyn puolestapuhuja ja harjoitti itsekin luomuviljelyä Inkilänhovissa Juvalla vuodesta 1980 lähtien. Hän oli oopperamatkoillaan nähnyt, mitä tehomaatalous esimerkiksi Yhdysvalloissa oli saanut aikaan luonnolle ja maaperälle, ja toisaalta tutustunut luomu- ja biodynaamisen viljelyn etuihin Keski-Euroopassa.
Joka kymmenes eteläsavolainen viljelijä on luomutuottaja. Kun viljelijöiden määrään lisätään muut toimijat, kuten jalostajat ja siemenpakkaamot, on luomuvalvonnan piirissä 220 toimijaa. Luomu on aina valvottua tuotantoa. Vuonna 2023 luomupeltoa oli 12 400 ha, joka on 18 % maakunnan peltoalasta.
Etelä-Savo on tunnettu erityisesti luomuvihannesviljelystä ja -maidontuotannosta. Maakunnan luomuvihanneksia on isojen kauppaketjujen kautta tarjolla koko Suomessa. Alueen luomuporkkana-ala oli 29 %, sipulin 44 % ja kaalin 22 % koko Suomen luomupinta-aloista vuonna 2023. Myös luomumansikkaa tuotetaan laajalla peltoalalla: 12,5 % Suomen luomumansikan hehtaareista. Luomukotieläintuotantoa on reilulla 50 tilalla eli 30 % prosentilla tiloista, pääasiassa lypsy- ja lihanautoja sekä lampaita.
Maista luomu – Hyvvee Euroopan parhaalta luomualueelta
Luomutuotantoa on ympäri Etelä-Savon maakuntaa, joten luomutuotteet ovat monelle kuluttajalle luontaisia lähituotteita. Monet maakunnan suoramyyntitiloista ovat luomutiloja.
Etelä-Savon paikallisia luomutuotteita on tarjolla monissa ravintoloissa kuten Ravintola Solidaressa ja Harri’s Food Factoryssä. Kannattaa tiedustella asiaa ravintolan henkilökunnalta.
Paikallisia luomutuotteita, erityisesti vihanneksia ja luomujalosteita, on laajasti saatavilla monissa elintarvikeliikkeissä. S-ryhmästä Prismat Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä ovat lupautuneet tuomaan esille maakunnan luomutuotteita. Samoin Juvan S-market, Mikkelin Stella-kauppakeskuksen S-market, Haukivuoren Wanha Osula ja Savonlinnan Saimaan Makuja myymälä.

Parhaillaan käynnissä olevassa Eväitä luomun esilletuontiin ja lisää liiketoimintaa -hankkeessa viestitään Etelä-Savon saamasta EU:n paras luomualue 2024 -palkinnosta sekä tuodaan esille paikallisia luomutuotteita, jotta yhä useampi kuluttaja osaisi valita ostoskoriinsa paikallisen kestävästi tuotetun luomuruokatuotteen.
Taina Harmoinen, projektipäällikkö, Eväitä luomun esilletuontiin ja lisää liiketoimintaa -hanke, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu