


Joko-hanke
Hankkeessa luodaan uusia koulutusmalleja vastaamaan työelämän tarpeisiin työelämälähtöisesti ja tuottaa uudenlaista yhteistyötä koulutuksen ja yritysten välille. Tule mukaan kouluttautumaan!
Hanke kehittää oppisopimustyyppistä koulutusmallia amk-tasolle.
Avoinna olevat tapahtumat & koulutukset

Työlainsäädännön koulutus
Työlainsäädännön koulutus
Työlainsäädännön verkkokoulutus
• Mara-alan työehtosopimus
• Haasteet ja ratkaisut työyhteisössä
• Tarinoita työelämästä
Verkkokoulutus koostuu webinaari tallenteesta ja tehtävästä. Tallenteessa kuullaan asiantuntijapuheenvuoro Pauliina Latosaarelta (varatuomari, lakimies MaRa ry) ja Henri Alén kertoma yritystarinaa.

Matkailu- ja ravitsemisalan työelämä NYT striimi
Matkailu- ja ravitsemisalan työelämä NYT striimi
Tervetuloa seuraamaan striimiin pyöreän pöydän keskustelua matkailu- ja ravitsemisalan työelämästä NYT!
Pyöreän pöydän täyttää asiantuntijat mara-alalta niin koulutuksesta, työelämästä kuin opiskelijoista! Keskustelua käydään odotuksista työnantajaa kuin työntekijää kohden, millainen on toimiva monimuotoinen työyhteisö sekä millaisia taitoja tarvitaan mara-alalla nyt?
Julkaisut

Tulevaisuuden osaaminen matkailu- ja ravitsemisalalla; inhimilisyyttä ja kestävyyttä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä
Tulevaisuuden osaaminen matkailu- ja ravitsemisalalla; inhimilisyyttä ja kestävyyttä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä
Asiakaskäyttäytymisen muutokset, vastuullisuuskysymykset ja monimuotoinen työelämä haastaa työntekijöitä, mutta avaa myös mahdollisuuksia uusille osaamisille ja urapoluille. Mutta millaista osaamista matkailu- ja ravitsemisala tarvitsee tulevaisuudessa, ja mitä koulutukselta odotetaan?
Kirjoittanut Sini Laukkanen

Joustavia koulutusmalleja osaamisen kehittämiseen matkailu- ja ravitsemisalalle
Joustavia koulutusmalleja osaamisen kehittämiseen matkailu- ja ravitsemisalalle
Mille näyttäisi oppisopimustyyppinen koulutus ammattikorkeakoulutasolla? Tämä kysymys on pyörinyt muutaman Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntijan ja lehtorin päässä viimeisen vuoden ajan.
Kirjoittanut Katariina Kovanen

Restonomiksi verkossa – uhka vai mahdollisuus?
Restonomiksi verkossa – uhka vai mahdollisuus?
Xamkin lehtori Laura Pulkkinen ja projektipäällikkö Katariina Kovanen keskustelevat mara-alan verkkokoulutuksen mahdollisuuksista, mutta myös haasteista sekä opiskelijoiden erilaisien lähtökohtien huomioinnista opetuksessa. Jakso on osa Joustavia koulutusmalleja matkailu- ja ravitsemisalan työntekijöiden osaamisen kehittämiseen Etelä-Savossa -hankeen toimenpiteitä.
Yhteistyöllä parempaa ennakointia ja innovointia koulutukseen
Hankkeen toiminta kehittää opetusorganisaatioiden ja työelämän välistä yhteistyötä ja vastaa näin työelämän osaamistarpeisiin.
Hankkeen koulutuspilotointeihin pääsee mukaan mara-alan yrityksiä, jotka pääsevät kouluttamaan henkilökuntaa uudella, työelämälähtöisellä täsmä osaamisen koulutuksella. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!
Osaamisen hankinta
Ravitsemis- ja matkailualan yrityksillä on tilanteita, jossa johtamisen täsmä koulutuksella on akuutti tarve.
Joko-hankkeessa koulutuskokonaisuudet tehdään käteviksi moduuleiksi, missä osaamista on helppoa hankkia. Hanketoimijat tekevät tiivistä yhteistyötä ja koulutusorganisaatiot tuottavat yhteisiä koulutuspilotointeja, jossa jokainen oppija pääsee käytännönläheisesti saamaan uutta osaamista.
Menneet koulutukset ja tilaisuudet
Työlainsäädännön koulutus
Työlainsäädännön verkkokoulutus
• Mara-alan työehtosopimus
• Haasteet ja ratkaisut työyhteisössä
• Tarinoita työelämästä
Verkkokoulutus koostuu webinaari tallenteesta ja tehtävästä. Tallenteessa kuullaan asiantuntijapuheenvuoro Pauliina Latosaarelta (varatuomari, lakimies MaRa ry) ja Henri Alén kertoma yritystarinaa.
Liiketoimintaosaamisen koulutus
Tuotekehitys ja tuotteiden sekä palveluiden hinnoittelu, 1 op, 22.4.2025 alkaen (40 paikkaa)
Tuotteiden/palveluiden kehittäminen asiakaslähtöisesti
Hinnoittelun periaatteet
Erilaiset hinnoittelumallit
Kurssilla kehitetään ja hinnoitellaan omalle työpaikalle esimerkkituote/palvelu. Verkkototeutus asiantuntijan/opettajan ohjauksessa.
Liiketoimintaosaamisen koulutus
Palveluyrityksen kannattavuuden periaatteet, 1 op, 28.4.2025 alkaen (40 paikkaa)
Kannattavuuden periaatteet
Kannattavuuden mittarit
Kannattavuuden parantaminen
Kurssilla pohditaan mm. mitkä asiat vaikuttavat palveluyrityksen kannattavuuteen ja kuinka kannattavuutta voi parantaa. Verkkototeutus asiantuntijan/opettajan ohjauksessa.
Tervetuloa mukaan verkostotilaisuuteen 22.5.
Xamk RestoLab, Samiedu ja Esedu järjestävät matkailu- ja ravitsemisalan toimijoille verkostotilaisuuden 22.5.2025 klo 13.30 Mikkelissä.
Toivotamme kaikki tervetulleeksi tilaisuuteen kuulemaan ja keskustelemaan Mikkelin seudun tapahtumista ja suunnitelmista sekä yhteistyöstä koulutuksen kanssa. Tilaisuus järjestetään Xamk Mikkeli kampuksella. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 18.5.
Digitaidot ja viestintä koulutus
Digimarkkinointikanavien erityispiirteet 1 op, 1.4.2025 alkaen (40 paikkaa)
Asiakkaat eri kanavissa
Digimarkkinoinnin suunnittelun ja johtamisen työkalut
Kurssilla luonnostellaan digimarkkinoinnin suunnitelma tai toteutetaan muu aiheeseen liittyvä kehittämistehtävä. Verkkototeutus opettajan ohjauksessa.
Digitaidot ja viestintä koulutus
Sisältömarkkinointi ja sisällöntuotannon työkaluja, 1 op, 7.4.2025 alkaen (40 paikkaa)
Sisältömarkkinoinnin muodot ja arvokas sisältö
Sisältömarkkinointi vs. kampanjaluonteinen markkinointi
Sisällöntuoton työkaluilla markkinoinnille vaikuttavuutta
Kurssilla luonnostellaan sisältöä sisällöntuotannon työkaluja hyödyntäen. Esim. blogi, somepostaus tai video. Verkkototeutus opettajan ohjauksessa.
Webinaarisarja

Tulevaisuuden työelämä ja vastuullisuus matkailu- ja ravitsemisalalla
Tulevaisuuden työelämä ja vastuullisuus matkailu- ja ravitsemisalalla
15.11.2024 klo 14-15
Kouluttajana toimii Mika Tonder. Matkailu- ja ravitsemusalan vastuullisuus ja eettisyys nousee yleisesti alalla ja työelämässä. Sen tietää kestävän luontomatkailun pioneeri ja digitalisaation edistäjä Mika Tonder. Ruokolahdelta ponnistavalla Tonderilla on pitkä kokemus yritysmaailmasta sekä yrittäjänä että kehittäjänä.
Tule mukaan vuorovaikutteiseen digityöpajaan nuuskimaan muutostuulia ja hakemaan konkreettisia eväitä arjen työn kehittämiseen muiden MaRa-ammattilaisten kanssa. Saat kompaktissa tunnin paketissa rautaisannoksen heti hyödynnettävää tietoa ja tekemistä!

Asiakaspalvelu ja tuotekehitys matkailu- ja ravitsemisalalla koulutus
Asiakaspalvelu ja tuotekehitys matkailu- ja ravitsemisalalla koulutus
8.1.2025 klo 14-15
Kouluttajana toimii Saara Utti. Asiakaspalvelu 2024 on elämysten ja kokemusten luontia, tuotekehitys niiden mahdollistamista. Etelä-Savossa on luonto, vesi ja ruoka. Ihan kaikki. Kokenut matkailun ja lähiruoka-palveluiden muotoilija Saara Utti tuo esille asiakkaan tilanteiden ymmärryksen merkityksen ja liittää sen kanssa yhteen innovatiivisen tuotekehityksen.
Tule mukaan vuorovaikutteiseen digityöpajaan oivaltamaan uutta asiakasymmärryksestä ja hakemaan konkreettisia eväitä tuotekehitystyöhön muiden MaRa-ammattilaisten kanssa. Saat kompaktissa tunnin paketissa rautaisannoksen heti hyödynnettävää tietoa ja tekemistä!

Työelämätaidot ja tulevaisuuden trendit matkailu- ja ravitsemisalalla
Työelämätaidot ja tulevaisuuden trendit matkailu- ja ravitsemisalalla
20.2.2025 klo 14-15
Kouluttajana toimii Jenna Kankaanpää. Tulevaisuuden työelämätaidot liittyvät luovuuteen, orkesterointikykyyn, vuorovaikutukseen ja digikyvykkyyteen. Mara-alalla niissä onnistuminen on keskeistä. Suurten tapahtumien tekijä ja yhteisöasiantuntija tuntee tulevaisuuteen innostamisen ja tiimiin sitouttamisen voiman.
Tule mukaan vuorovaikutteiseen digityöpajaan hakemaan ideoita perehdyttämiseen ja pitovoiman parantamiseen. Saat kompaktissa tunnin paketissa konkreettisia eväitä henkilöstön johtamiseen muiden MaRa-ammattilaisten kanssa.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Hanke järjestää koulutuspilotointeja kevääseen 2025 asti. Koulutuspilotoinnit ovat työelämälähtöisesti tuotettuja ja Xamk pilotoinnit kohdistuvat esihenkilöiden kouluttamiseen. Teemoina koulutuksissa on mm. Työelämätaidot ja päivittäisjohtaminen, liiketoimintaosaaminen ja työlainsäädäntö. Koulutuspilotoinnit ovat suunnattu hankkeeseen mukaan lähteneille yrityksien henkilöstölle. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!
Hanke järjestää kaikille avoimia koulutus-ja työpajatilaisuuksia. Koulutuksien teemoista ja ajankohdista pääset lukemaan alta lisää!
.
.
Huomisen ruokapöytä -seminaari pidettiin 7.11.2024
Tulevaisuuden ruokapöytä -seminaari on Mikkelin Xamk kampuksella Mikpolissa järjestettävä tapahtuma, jossa keskustellaan ruoan ja matkailun tulevaisuudesta Suomessa. Tapahtuma keskittyy tutkimuksen, kehityksen ja innovaation teemoihin, ja sen tavoitteena on avata uusia yhteistyömahdollisuuksia alan toimijoille. Vuoden 2024 ohjelmassa oli inspiroivia puheenvuoroja ja työpajoja, joissa käsiteltiin alan ajankohtaisia haasteita ja mahdollisuuksia. Seminaari on suunnattu ruoka- ja matkailualan ammattilaisille, opiskelijoille ja vastuullisuudesta kiinnostuneille sekä alan opetushenkilöstölle ja päättäjille.
Joko-hanke oli seminaarissa mukana pitämässä Törmäyskurssi työpajaa, jossa osallistujat pääsivät verkostoitumaan ja pohtimaan ajankohtaisia asioita mm. matkailu-ja ravitsemisalan osaamisen tarpeista tulevaisuudessa ja alan tulevaisuuden näkymiä vastuullisuudesta ja kannattavuudesta.
Tapahtuma järjestetään uudelleen vuonna 2026.
