Euroopan unionin osarahoittama Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
kaksi hahmoa kiipeää lumikasan päälle

Joko-hanke

Hankkeessa luodaan uusia koulutusmalleja vastaamaan työelämän tarpeisiin työelämälähtöisesti ja tuottaa uudenlaista yhteistyötä koulutuksen ja yritysten välille. Tule mukaan kouluttautumaan!

Hanke kehittää oppisopimustyyppistä koulutusmallia amk-tasolle.

Avoinna olevat tapahtumat & koulutukset

opetustilanne

Työlainsäädännön koulutus

Työlainsäädännön koulutus

Työlainsäädännön verkkokoulutus

• Mara-alan työehtosopimus
• Haasteet ja ratkaisut työyhteisössä
• Tarinoita työelämästä

Verkkokoulutus koostuu webinaari tallenteesta ja tehtävästä. Tallenteessa kuullaan asiantuntijapuheenvuoro Pauliina Latosaarelta (varatuomari, lakimies MaRa ry) ja Henri Alén kertoma yritystarinaa.

Ammattikeittiö jossa kamera kuvaamassa kokkausta

Matkailu- ja ravitsemisalan työelämä NYT striimi

Matkailu- ja ravitsemisalan työelämä NYT striimi

Tervetuloa seuraamaan striimiin pyöreän pöydän keskustelua matkailu- ja ravitsemisalan työelämästä NYT!

Pyöreän pöydän täyttää asiantuntijat mara-alalta niin koulutuksesta, työelämästä kuin opiskelijoista! Keskustelua käydään odotuksista työnantajaa kuin työntekijää kohden, millainen on toimiva monimuotoinen työyhteisö sekä millaisia taitoja tarvitaan mara-alalla nyt?

Julkaisut

ammattikeittiössä käynnissä oppitunti

Tulevaisuuden osaaminen matkailu- ja ravitsemisalalla; inhimilisyyttä ja kestävyyttä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä

Tulevaisuuden osaaminen matkailu- ja ravitsemisalalla; inhimilisyyttä ja kestävyyttä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä

Asiakaskäyttäytymisen muutokset, vastuullisuuskysymykset ja monimuotoinen työelämä haastaa työntekijöitä, mutta avaa myös mahdollisuuksia uusille osaamisille ja urapoluille. Mutta millaista osaamista matkailu- ja ravitsemisala tarvitsee tulevaisuudessa, ja mitä koulutukselta odotetaan?

Kirjoittanut Sini Laukkanen

Ammattikeittiö jossa kamera kuvaamassa kokkausta

Joustavia koulutusmalleja osaamisen kehittämiseen matkailu- ja ravitsemisalalle

Joustavia koulutusmalleja osaamisen kehittämiseen matkailu- ja ravitsemisalalle

Mille näyttäisi oppisopimustyyppinen koulutus ammattikorkeakoulutasolla? Tämä kysymys on pyörinyt muutaman Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntijan ja lehtorin päässä viimeisen vuoden ajan.

Kirjoittanut Katariina Kovanen

VR lasit päässä ruokapöydässä

Restonomiksi verkossa – uhka vai mahdollisuus?

Restonomiksi verkossa – uhka vai mahdollisuus?

Xamkin lehtori Laura Pulkkinen ja projektipäällikkö Katariina Kovanen keskustelevat mara-alan verkkokoulutuksen mahdollisuuksista, mutta myös haasteista sekä opiskelijoiden erilaisien lähtökohtien huomioinnista opetuksessa. Jakso on osa Joustavia koulutusmalleja matkailu- ja ravitsemisalan työntekijöiden osaamisen kehittämiseen Etelä-Savossa -hankeen toimenpiteitä.

Yhteistyöllä parempaa ennakointia ja innovointia koulutukseen

Hankkeen toiminta kehittää opetusorganisaatioiden ja työelämän välistä yhteistyötä ja vastaa näin työelämän osaamistarpeisiin.

Hankkeen koulutuspilotointeihin pääsee mukaan mara-alan yrityksiä, jotka pääsevät kouluttamaan henkilökuntaa uudella, työelämälähtöisellä täsmä osaamisen koulutuksella. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Osaamisen hankinta

Ravitsemis- ja matkailualan yrityksillä on tilanteita, jossa johtamisen täsmä koulutuksella on akuutti tarve.

Joko-hankkeessa koulutuskokonaisuudet tehdään käteviksi moduuleiksi, missä osaamista on helppoa hankkia. Hanketoimijat tekevät tiivistä yhteistyötä ja koulutusorganisaatiot tuottavat yhteisiä koulutuspilotointeja, jossa jokainen oppija pääsee käytännönläheisesti saamaan uutta osaamista.

Menneet koulutukset ja tilaisuudet

Työlainsäädännön koulutus

Työlainsäädännön verkkokoulutus

• Mara-alan työehtosopimus
• Haasteet ja ratkaisut työyhteisössä
• Tarinoita työelämästä

Verkkokoulutus koostuu webinaari tallenteesta ja tehtävästä. Tallenteessa kuullaan asiantuntijapuheenvuoro Pauliina Latosaarelta (varatuomari, lakimies MaRa ry) ja Henri Alén kertoma yritystarinaa.

Liiketoimintaosaamisen koulutus

Tuotekehitys ja tuotteiden sekä palveluiden hinnoittelu, 1 op, 22.4.2025 alkaen (40 paikkaa)

Tuotteiden/palveluiden kehittäminen asiakaslähtöisesti

Hinnoittelun periaatteet

Erilaiset hinnoittelumallit

Kurssilla kehitetään ja hinnoitellaan omalle työpaikalle esimerkkituote/palvelu. Verkkototeutus asiantuntijan/opettajan ohjauksessa.

Liiketoimintaosaamisen koulutus

Palveluyrityksen kannattavuuden periaatteet, 1 op, 28.4.2025 alkaen (40 paikkaa)

Kannattavuuden periaatteet

Kannattavuuden mittarit

Kannattavuuden parantaminen

Kurssilla pohditaan mm. mitkä asiat vaikuttavat palveluyrityksen kannattavuuteen ja kuinka kannattavuutta voi parantaa. Verkkototeutus asiantuntijan/opettajan ohjauksessa.

Tervetuloa mukaan verkostotilaisuuteen 22.5.

Xamk RestoLab, Samiedu ja Esedu järjestävät matkailu- ja ravitsemisalan toimijoille verkostotilaisuuden 22.5.2025 klo 13.30 Mikkelissä.

Toivotamme kaikki tervetulleeksi tilaisuuteen kuulemaan ja keskustelemaan Mikkelin seudun tapahtumista ja suunnitelmista sekä yhteistyöstä koulutuksen kanssa. Tilaisuus järjestetään Xamk Mikkeli kampuksella. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 18.5.

Digitaidot ja viestintä koulutus

Digimarkkinointikanavien erityispiirteet 1 op, 1.4.2025 alkaen (40 paikkaa)

Asiakkaat eri kanavissa

Digimarkkinoinnin suunnittelun ja johtamisen työkalut

Kurssilla luonnostellaan digimarkkinoinnin suunnitelma tai toteutetaan muu aiheeseen liittyvä kehittämistehtävä. Verkkototeutus opettajan ohjauksessa.

Digitaidot ja viestintä koulutus

Sisältömarkkinointi ja sisällöntuotannon työkaluja, 1 op, 7.4.2025 alkaen (40 paikkaa)

Sisältömarkkinoinnin muodot ja arvokas sisältö

Sisältömarkkinointi vs. kampanjaluonteinen markkinointi

Sisällöntuoton työkaluilla markkinoinnille vaikuttavuutta

Kurssilla luonnostellaan sisältöä sisällöntuotannon työkaluja hyödyntäen. Esim. blogi, somepostaus tai video. Verkkototeutus opettajan ohjauksessa.

Webinaarisarja

Tulevaisuuden työelämä ja vastuullisuus matkailu- ja ravitsemisalalla

Tulevaisuuden työelämä ja vastuullisuus matkailu- ja ravitsemisalalla

15.11.2024 klo 14-15

Kouluttajana toimii Mika Tonder. Matkailu- ja ravitsemusalan vastuullisuus ja eettisyys nousee yleisesti alalla ja työelämässä. Sen tietää kestävän luontomatkailun pioneeri ja digitalisaation edistäjä Mika Tonder. Ruokolahdelta ponnistavalla Tonderilla on pitkä kokemus yritysmaailmasta sekä yrittäjänä että kehittäjänä.

Tule mukaan vuorovaikutteiseen digityöpajaan nuuskimaan muutostuulia ja hakemaan konkreettisia eväitä arjen työn kehittämiseen muiden MaRa-ammattilaisten kanssa. Saat kompaktissa tunnin paketissa rautaisannoksen heti hyödynnettävää tietoa ja tekemistä!

Asiakaspalvelu ja tuotekehitys matkailu- ja ravitsemisalalla koulutus

Asiakaspalvelu ja tuotekehitys matkailu- ja ravitsemisalalla koulutus

8.1.2025 klo 14-15

Kouluttajana toimii Saara Utti. Asiakaspalvelu 2024 on elämysten ja kokemusten luontia, tuotekehitys niiden mahdollistamista. Etelä-Savossa on luonto, vesi ja ruoka. Ihan kaikki. Kokenut matkailun ja lähiruoka-palveluiden muotoilija Saara Utti tuo esille  asiakkaan tilanteiden ymmärryksen merkityksen ja liittää sen kanssa yhteen innovatiivisen tuotekehityksen.

Tule mukaan vuorovaikutteiseen digityöpajaan oivaltamaan uutta asiakasymmärryksestä ja hakemaan konkreettisia eväitä tuotekehitystyöhön muiden MaRa-ammattilaisten kanssa. Saat kompaktissa tunnin paketissa rautaisannoksen heti hyödynnettävää tietoa ja tekemistä!

Työelämätaidot ja tulevaisuuden trendit matkailu- ja ravitsemisalalla

Työelämätaidot ja tulevaisuuden trendit matkailu- ja ravitsemisalalla

20.2.2025 klo 14-15

Kouluttajana toimii Jenna Kankaanpää. Tulevaisuuden työelämätaidot liittyvät luovuuteen, orkesterointikykyyn, vuorovaikutukseen ja digikyvykkyyteen. Mara-alalla niissä onnistuminen on keskeistä. Suurten tapahtumien tekijä ja yhteisöasiantuntija tuntee tulevaisuuteen innostamisen ja tiimiin sitouttamisen voiman.

Tule mukaan vuorovaikutteiseen digityöpajaan hakemaan ideoita perehdyttämiseen ja pitovoiman parantamiseen. Saat kompaktissa tunnin paketissa konkreettisia eväitä henkilöstön johtamiseen muiden MaRa-ammattilaisten kanssa.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Hanke järjestää koulutuspilotointeja kevääseen 2025 asti. Koulutuspilotoinnit ovat työelämälähtöisesti tuotettuja ja Xamk pilotoinnit kohdistuvat esihenkilöiden kouluttamiseen. Teemoina koulutuksissa on mm. Työelämätaidot ja päivittäisjohtaminen, liiketoimintaosaaminen ja työlainsäädäntö. Koulutuspilotoinnit ovat suunnattu hankkeeseen mukaan lähteneille yrityksien henkilöstölle. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Hanke järjestää kaikille avoimia koulutus-ja työpajatilaisuuksia. Koulutuksien teemoista ja ajankohdista pääset lukemaan alta lisää!

.

.

Huomisen ruokapöytä -seminaari pidettiin 7.11.2024

Tulevaisuuden ruokapöytä -seminaari on Mikkelin Xamk kampuksella Mikpolissa järjestettävä tapahtuma, jossa keskustellaan ruoan ja matkailun tulevaisuudesta Suomessa. Tapahtuma keskittyy tutkimuksen, kehityksen ja innovaation teemoihin, ja sen tavoitteena on avata uusia yhteistyömahdollisuuksia alan toimijoille. Vuoden 2024 ohjelmassa oli inspiroivia puheenvuoroja ja työpajoja, joissa käsiteltiin alan ajankohtaisia haasteita ja mahdollisuuksia. Seminaari on suunnattu ruoka- ja matkailualan ammattilaisille, opiskelijoille ja vastuullisuudesta kiinnostuneille sekä alan opetushenkilöstölle ja päättäjille.

Joko-hanke oli seminaarissa mukana pitämässä Törmäyskurssi työpajaa, jossa osallistujat pääsivät verkostoitumaan ja pohtimaan ajankohtaisia asioita mm. matkailu-ja ravitsemisalan osaamisen tarpeista tulevaisuudessa ja alan tulevaisuuden näkymiä vastuullisuudesta ja kannattavuudesta.

Tapahtuma järjestetään uudelleen vuonna 2026.

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Joustavia koulutusmalleja matkailu- ja ravitsemisalan työntekijöiden osaamisen kehittämiseen Etelä-Savossa

Hankkeen kesto: 1.8.2023–31.12.2025

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk
Osatoteuttajat: Samiedu, Esedu
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Osaamiskärki: Vastuulliset ruokapalvelut
Vaikuttavuustavoite: Ihminen ja käyttäjälähtöisyys, Ympäristö ja kestävyys

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus
Kokonaisbudjetti: 343 118 euroa
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 274 494 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 68 622 euroa

Asiasanat

Yhteistyökumppanit

Puhelin
+358503447453
Sähköposti
Katariina.Kovanen@xamk.fi
Sosiaalinen media
Yksikkö
Vastuulliset ruokapalvelut-tutkimusyksikkö

Työni Xamkissa:

Toimin projektipäällikkönä Joko -hankkeessa ja erityisosaamistani ovat pelilliset menetelmät.

Katariina Kovanen
Projektipäällikkö
+358503447453
Katariina.Kovanen@xamk.fi
Sosiaalinen media
Puhelin
+358503075967
Sähköposti
Laura.Pulkkinen@xamk.fi
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koul.yks.
Laura Pulkkinen
Lehtori
+358503075967
Laura.Pulkkinen@xamk.fi
Puhelin
+358503493726
Sähköposti
Sini.Laukkanen@xamk.fi
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koul.yks.
Sini Laukkanen
Lehtori
+358503493726
Sini.Laukkanen@xamk.fi