Huomisen ruokapöytä -seminaari 7.11.2024

Tervetuloa Huomisen ruokapöytä -seminaariin!

Päivä tarjoaa mielenkiintoisia puheenvuoroja, inspiroivia keskusteluja ja käytännönläheisiä työpajoja ruoan ja matkailun tulevaisuuden teemoista. Iltapäivän kohokohtana on Suomen ruokalahjakilpailun palkintojenjako. Tule mukaan verkostoitumaan, oppimaan uutta ja jakamaan näkemyksiä alan asiantuntijoiden kanssa.  Ilmoittaudu mukaan 25.10. mennessä!

Tapahtuman tavoitteena on avata uusia näkökulmia ruokapöytään sekä tarjota inspiroivia oivalluksia Xamk RestoLabin mahdollisuuksista. Toivomme tapahtuman avaavan uusia ovia opiskelijoille ja yrityksille, luoden mahdollisuuksia uusille yhteistyömuodoille.

Tapahtumapaikkana toimii Xamkin Mikkelin kampus.

Kenelle tapahtuma on tarkoitettu?

Tapahtuma on maksuton ja se on tarkoitettu kaikille ruoan ja matkailun kehittämisestä kiinnostuneille sekä erityisesti alalla oleville henkilöille ja yrityksille.

Tapahtumaa tuottaa Vastuulliset ruokapalvelut -tutkimusryhmän hankkeet.

Ohjelma

Seminaarin ohjelma koostuu aamupäivän mielenkiintoisista puheenvuoroista ja iltapäivän työpajoista.

09.00-10.00 Aamukahvit Mikpolin yläaulassa

10.00-10.15 Avauspuheenvuoro Teija Rautiainen, tutkimusryhmäpäällikkö Xamk

10.15-11.00 Kohti tulevaisuuskestävää ruokajärjestelmää: Ruoka-alan kestävä kehitys ja tulevaisuuden innovaatiot Jukka Kajan, Kestävän ruoan konsultti, Food & Comms

11.00-11.30 Osaamisen tulevaisuus Jenna Kankaanpää

11.30-12.00 Food tourism as a business diversifier Hubert Gonera, ruokamatkailun asiantuntija

Lounas (omakustanteinen)

Mikpolin vieressä ravintola Talli valmistaa maukasta lounasta

13.15-14.15 Työpaja: Xamk Restolabra esittelykierros

Esittelykierroksella pääset tutustumaan Xamk Restolabran tiloihin ja tutustumaan monipuoliseen tki-toimintaan, kuten:

• Pelillisyyden ja VR-teknologian hyödyntämiseen restonomi opetuksessa

• Restolab kehitysympäristöstä tehtyyn digitaaliseen kaksoseen

• Avoimeen ruoka-alan datapankkiin

• Erilaisiin matkailu- ja ravitsemisalan kehittämisen työkaluihin

• Järvikalan tulevaisuuteen ruokapalveluissa

13.15-14.15 Työpaja: Törmäyskurssi kohti kestävää tulevaisuutta 

Työpajassa pääset keskustelemaan ajankohtaisista ruoka-alan ja matkailualan teemoista pienryhmissä ja verkostoitumaan! Puhujaksi työpajaan tulee STTK ry asiantuntija Riina Nousiainen.

13.15-14.15 Työpaja: Sinä osaat ja uskallat!
Lisää resilienssiä tulevaisuuteen

Ponnistat huomiseen sitten miltä pohjalta, millä taidoilla ja mistä tilanteesta tahansa, palautumis-, uudistumis- ja kasvukyky on luonnostaan meissä kaikissa. Se on myös taito, jota voi kehittää. Työpajassa saat tietoa, rohkaisua sekä uusia näkökulmia oman resilienssisi vahvistamiseksi.

Työpajan vetäjänä toimii hyvinvointivalmentaja ja SaimaaLife-yrittäjä Mari Ahonen.

14.30-15.15 Suomen ruokalahjakilpailun palkintojenjako

15.30-16.15 Työpaja: Saimaan alueen markkinointi ruokamatkailussa

Miten yritykset voivat markkinoida Saimaan aluetta ja sen ruokatuotteita kansainvälisille ja kotimaisille matkailijoille? Työpaja toteutetaan walk-in -periaatteella. Tervetuloa ideoimaan!

15.30-16.15 Työpaja: Etelä-Savon ruokaklusteri kansainvälistymisen tukena

Esittelyssä Etelä-Savon ruoka-alan kansainvälistymistä edistävää toimintaa kuten yhteistyötä, palveluita, viestintää ja hankkeita sekä käytännön esimerkkejä. 

18.00-21.00 Iltatilaisuus Gastropub Einossa

Lounas tapahtuman aikana on helppoa nauttia Mikkelin kampuksen ravintola Tallissa! Ravintola Talli on tunnelmallinen lounas-, kokous- ja tilausravintola Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Mikkelin kampuksella. Talli sijaitsee nimensä mukaisesti entisessä hevostallissa, joka on uudistettu viihtyisäksi ravintolaksi vuonna 2004.

Suomen ruokalahjakilpailu 2024

Syksyllä 2024 on haussa Suomen paras ruokalahja! Voittajat julkistetaan Huomisen ruokapöytä -seminaarissa. Tule seuraamaan palkintojenjakotilaisuutta klo 14.30 alkaen ja nauttimaan pientä purtavaa.

Suomen ruokalahjakilpailussa palkitaan ruokamatkamuistoiksi ja liikelahjoiksi soveltuvia kotimaisista raaka-aineista valmistettuja ruoka-, design- ja käsityötuotteita, jotka kertovat tarinan ja tuovat esiin suomalaista ruokakulttuuria.

Iltaohjelma

Huomisen ruokapöytä -seminaari huipentuu iltaohjelmaan, jossa illallinen yhdistyy pöytäseurueittain koettavaan elämykseen. Iltaohjelma järjestetään Gastropub Einossa klo 18 alkaen. Ilta on omakustanteinen, hinta 39,50 euroa.

Tapahtuman aikana nautitaan teemaan sopiva illallinen ja sekä osallistutaan maailman tulevaisuuden uudelleen järjestelevään peliin.

MAJOITUS 

Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelistä (Porrassalmenkatu 9, Mikkeli) on varattu seminaarivieraille tarjoushintainen kiintiö ajalle 6.-8.11.2024. 

HUONEHINNAT: 

129 € / vrk / Standard-luokan huone yhdelle 

159 € / vrk / Superior-luokan huone yhdelle 

149 € / vrk / Standard-luokan huone kahdelle  

179 € / vrk / Superior-luokan huone kahdelle 

Varaukset kiintiöstä 30.10.2024 mennessä:

www.sokoshotels.fi varaustunnuksella: BHUOMISEN24  

TAI ottamalla yhteyttä (varaustunnus BHUOMISEN24):

puh. 010 764 2100 huonevaraukset tai email vaakuna.mikkeli@sokoshotels.fi 

Ilta yhdistää ruoan elämykseen, jossa on tilaa verkostoitua ja kokea uusia oivalluksia

Katariina Kovanen

Vastuullisuus on keskeinen osa Huomisen ruokapöytä -seminaaria. Pyrimme edistämään kestävää kehitystä ja vastuullisia toimintatapoja ruoka- ja matkailualalla. Tutustumalla tapahtumaan osallistuvien yritysten ja organisaatioiden vastuullisuustoimiin sekä kuulemalla asiantuntijapuheenvuoroja voit saada uusia näkökulmia ja ideoita omalle toiminnallesi. 

Xamk haluaa olla mukana myös vastuullisuuden kansainvälisissä verkostoissa. Marraskuussa 2020 Xamk sitoutui ensimmmäisenä suomalaisena ammattikorkeakouluna YK:n Global Compact -yritysvastuualoitteeseen, jonka tavoitteena on edistää vastuullista ja kestävää liiketoimintaa kaikkialla maailmassa. Global Compactin tavoitteet päivitetään myös Xamkin omaan vastuullisuusohjelmaan. 

Sitoutumalla Global Compactiin Xamk on mukana edistämässä YK:n tavoitteita, julistuksia ja sopimuksia. Global Compactiin sitoutuneet yritykset tekevät lupauksen vastuullisuudesta työntekijöille, asiakkaille ja omistajille sekä antavat esimerkkiä kanssatoimijoille ja koko yhteiskunnalle siitä, miltä tulevaisuuden liiketoiminta näyttää. 

Yhteystiedot

Puhelin
+358400872759
Sähköposti
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
+358400872759
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Puhelin
+358503447453
Sähköposti
Katariina.Kovanen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Katariina Kovanen
Projektipäällikkö
+358503447453
Katariina.Kovanen@xamk.fi
Puhelin
+358504796569
Sähköposti
Teemu.Pulkkinen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teemu Pulkkinen
TKI-asiantuntija
+358504796569
Teemu.Pulkkinen@xamk.fi

Haluaako yrityksesi mukaan tapahtumaan? Ota yhteyttä!

Puhelin
+358400872759
Sähköposti
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
+358400872759
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Tapahtuman nimi:

Huomisen ruokapöytä -seminaari

Tapahtuman ajankohta: 7.11.2024, 9.00–22.00

Sijainti

Mikkeli Mikpoli, Patteristonkatu 2 50100 Mikkeli

Asiasanat

aluekehittäminen kehitysyhteistyö lähiruoka ruoka-ala tutkimus yritysyhteistyö

Seminaaria tuottavat hankkeet

Joustavia koulutusmalleja matkailu- ja ravitsemisalan työntekijöiden osaamisen kehittämiseen Etelä-Savossa

Hanke kehittää uusia koulutusmalleja vastaamaan työelämän tarpeisiin työelämälähtöisesti ja tuottaa uudenlaista yhteistyötä koulutuksen ja yritysten välille.

KISMET – Sustainable Food Environments

Hankkeen teemoina ovat bio- ja kiertotalous, kestävä paikallinen elintarviketuotanto ja innovaatiotoiminta. Tavoitteena on kehittää paikallistason kestävää elintarviketuotantoa, jossa hyödynnetään entistä enemmän kiertotaloutta.

Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille

Hankkeessa luodaan Etelä-Savon ruokaklusterille toimintamalli ja edistetään ruoka-alan yritysten kansainvälistymistä.

BASCIL Lähiruoantuottajille lisätuloa ruokamatkailusta

BASCIL-hanke auttaa Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan lähiruoantuottajia monipuolistamaan liiketoimintaansa ja tavoittamaan uusia asiakkaita. Lisäksi tavoitteena on lisätä Itämeren alueen maiden tunnettuutta ruokamatkailukohteina sekä tuoda paikallisia ruoantuottajia ja aluetta esille.

Tuohta tarinoista

Tuohta tarinoista -hanke tuo ruokakulttuurin liittyvät tarinat lisäarvoa ja kannattavuutta edistäväksi toiminnaksi ruokapalvelu- ja matkailuyrityksiin. Hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin ja tuottaa uusia elämyksellisiä palveluja ruokamatkailuun. Nuorten kiinnostusta ruokakulttuuriin ja -alan tuntemusta vahvistetaan tapahtumien, pelien ja pelillisyyden avulla, joissa tarinoilla on myös rooli.

Lisäarvoa järvikalajalosteista

Vahvistamme itäsuomalaista kalanjalostusta ja kannattavuutta, selvitämme vientiä ja teknologiaa sekä luomme yhteistyötä Itä-Suomessa.

Food Souvenir from Saimaa

Hankkeessa kehitetään Saimaan alueen ruokalahjatuotteita matkamuistoiksi ja lisätään yritysten kiinnostusta kansainvälistymiseen. Lisäksi luodaan ruokatuliaisten myyntiverkosto ja järjestetään ruokalahjakilpailuja.

Hankkeita rahoittamassa

euroopan unionin osarahoittama