• Artikkeli
  • Henkilöjuttu
  • Kokemus
  • Uutinen
Artikkeli
Henkilöjuttu
Kokemus
Uutinen

Harjoittelupaikkoja tarjoamalla saamme alalle uusia osaajia

Marskidata on suomalainen teknologiapalveluita tarjoava yritys, jolla on toimipisteitä neljässä eri kaupungissa; Mikkelissä, Savonlinnassa, Joensuussa ja Helsingissä. ”Marskidata tekee tiivistä yhteistyötä Xamkin kanssa, muun muassa ottamalla harjoittelijoita”, kertoo Marskidatan kehityspäällikkö Emmi Eronen.

Marskidatalla työskentelee noin 70 asiantuntijaa, joista yksi on yhdysvaltalaislähtöinen Dennis. Dennis tuli Marskidatalle työharjoitteluun osana IT-insinöörin opintojaan Xamkissa ja jäi sille tielleen.

”Hyvän osaajan taloon saadessaan, on hänestä pidettävä kiinni”

Suomessa maahanmuuttajien ja ulkomaalaisten työllistyminen voi olla haastavaa, suomen kieli voi koitua ongelmaksi monissa yrityksissä. Haasteita on varsinkin itäisessä Suomessa, kuten etelä-Savossa ja pohjois-Karjalassa, jossa ulkomaalaisten osuus väestöstä on yleisesti ottaen pienempi kuin vaikka pääkaupunkiseudulla. Miten Marskidata on ottanut huomioon työntekijän, joka ei välttämättä puhu paikallista kieltä?

”IT-alan yrityksessä tämä ei ole ollut suuri haaste, koska käyttämämme järjestelmät ja ohjelmat ovat pääosin englanniksi eli kaikki meillä kyllä puhuvat englantia. Koko tiimimme on ottanut kommunikoinnissaan huomioon myös sen, että käytetään englantia, tai vaihtoehtoisiesti tulkataan käsitellyt asiat. Dennis on myös ilahduttavasti ollut erittäin ahkera ja innokas oppimaan suomea, ja integroitunut työyhteisöömme. Tiimimme ylittävät paikkakuntarajat, joten osa tiimiytymisestäkin on hoidettu verkkovälitteisesti teamsissa tai muita järjestelmiä käyttäen” toteaa Emmi ylpeänä.

”Työnantajani on tarjoutunut maksamaan suomen kielen kurssini, mikä on mielestäni aivan uskomaton tarjous, ja saa minut tuntemaan itseni erittäin arvostetuksi.” Dennis kertoo ilahtuneena. Denniksen haastattelun pääset lukemaan täältä, se on toteutettu englanniksi.

”Mielestäni meillä on yhteiskunnallinen vastuu tarjota opiskelijoille harjoittelupaikkoja ja opinnäytetöitä. Näin saamme alalle uusia asiantuntijoita, joista voi tulla parhaassa tapauksessa työntekijöitämme. Teemme tiivistä yhteistyötä Xamkin kanssa, tapaamme opettajia säännöllisesti ja tarjoamme harjoittelupaikkoja, opinnäytetöitä ja pienempiä projekteja opiskelijoiden toteutettaviksi”, kertoo Emmi.

Marskidatan kehityspäällikkö Emmi Eronen ja System Specialist Dennis Kremenetsky


Opiskelijoille työelämäyhteistyöt ovat erittäin tärkeitä, niiden myötä he pääsevät tekemään oikeita toimeksiantoja, keksittyjen sijaan, verkostoituvat työelämän kanssa ja voivat tosiaan tavata vaikkapa tulevia työnantajiaan.
Xamkilla on useita eri alojen yrityksiä yhteistyökumppaneina mutta uusiakin mahtuu aina mukaan. Voit ottaa yhteyttä verkkosivuillamme täällä ja keskustellaan työelämäyhteistöistä lisää.

”Harjoittelijan ottaminen on yritykselle todella pienen riskin mahdollisuus tutustua ihmiseen ja nähdä, onko hänestä ainesta työntekijäksi. Suosittelen kaikkia yrityksiä kokeilemaan tätä. Olkaa myös rohkeita, älkääkä antako opiskelijan kielitaidon olla este, voitte menettää todellisen helmen, jos ette tartu tilaisuuteen! Lisäksi kansainvälinen opiskelija voi tuoda yritykselle kontakteja, jota ette muuten saisi. Olen myös iloinen kuullessani, että Xamkissa kansainväliset opiskelijat voivat opiskella samalla suomen kieltä, tämä varmasti auttaa heitä integroitumaan niin suomalaiseen työelämään kuin koko yhteiskuntaankin”, tsemppaa Emmi.

Tutustu myös näihin artikkeleihin