Merimieslääkärintarkastus

Merenkulkualalla koulutukseen hyväksyttävien tulee täyttää tarkasti määritellyt kansainvälisiin ja kansallisiin vaatimuksiin perustuvat pätevyys- ja terveysvaatimukset.

Elokuussa 2024 aloittavien opiskelijoiden tulee toimittaa merimieslääkärintodistus 31.7.2024 mennessä

Todistuksen hankkiminen & Vaatimukset

Ehdollinen valinta

Todistuksen toimittaminen

Merimiesterveyskeskukset

Merimieslääkärintodistuksen hankkiminen

Merenkulkualalla ammatilliset pätevyys- ja terveysvaatimukset on määritelty tavanomaista tarkemmin kansainvälisin sopimuksin ja kansallisella lainsäädännöllä. Koulutukseen hyväksyttävien tulee täyttää merimiesammatin edellyttämät terveydelliset vaatimukset. Ensimmäistä kertaa merenkulkualalle tulevan opiskelijan alkutarkastus suoritetaan merimiesterveyskeskuksessa merimieslääkärin toimesta. Normaalitilanteissa lääkärintodistus on voimassa kaksi vuotta.

Merimieslääkärintodistus on maksullinen ja opiskelija vastaa sen kustannuksista.

Toimitamme niiltä opiskelijaksi valituilta, jotka antavat yhteishaun hakemuksella luvan tietojen luovuttamiseen, nimen, puhelinnumeron ja kotikuntatiedon Kotkan Pihlajalinnan merimiesterveyskeskukseen, josta sinuun otetaan yhteyttä merimieslääkärin alkutarkastuksen tekemistä varten.

 • Jos otat opiskelupaikan vastaan ja ilmoittaudut läsnäolevaksi, toimita merimiesterveyskeskuksen antama lääkärintodistus 31.7.2024 mennessä alla olevan linkin kautta.
 • Jos otat opiskelupaikan vastaan ja ilmoittaudut poissaolevaksi opiskelijaksi ensimmäiselle lukuvuodelle, toimita merimiesterveyskeskuksen antama lääkärintodistus 28.2.2025 mennessä alla olevan linkin kautta.
 • Jos olet ottanut opiskelupaikan vastaan aikaisempina vuosina ja ollut poissaolevana ja tulossa aloittamaan opinnot elokuussa 2024, suosittelemme hankkimaan merimiesterveyskeskuksen antaman lääkärintodistuksen jo ennen tämän kevään yhteishakua.

Mikäli haluat käydä alkutarkastuksessa muulla paikkakunnalla, Pihlajalinna antaa sinulle kotipaikkaasi lähinnä sijaitsevan merimiesterveyskeskuksen yhteys/ajanvaraustiedot. Varaat tällöin ajan itse kyseiseen merimiesterveyskeskukseen. 

Vaatimukset

Lääkärintodistuksesta tulee käydä ilmi, että:

 • henkilön näkö- ja kuulokyky sekä värinäkö ovat sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa säädettyjen vaatimusten mukaiset
 • henkilö on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään soveltuva aiottuun tehtävään eikä hänellä ole sellaista vammaa tai sairautta, joka estää tai selvästi vaikeuttaa hänen työtään
 • henkilö ei sairasta tautia, jonka voidaan olettaa pahenevan työssä tai vaarantavan muiden aluksella olevien terveyden taikka merenkulun turvallisuuden.

Ehdollinen valinta

Opiskelupaikka on ehdollinen siihen saakka, kunnes ammattikorkeakoulu on käsitellyt ja arvioinut opiskelijaksi pyrkivän opiskelijaksi ottamisen arvioinnin edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot.

Ammattikorkeakoulu voi perua hakijan opiskelupaikan,

 • jos todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa
 • jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja
 • on ilmeistä, että opiskelija ei terveydentilaltaan eikä toimintakyvyltään täytä opiskelijaksi ottamisen edellytyksiä (Ammattikorkeakoululaki 932/2014)
 • jos opiskelija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen (Ammattikorkeakoululaki 932/2014).

Merimieslääkärintodistuksen toimittaminen

Tallenna merimieslääkärintodistuksesi kaikki sivut alla olevasta linkistä

Merimiesterveyskeskukset

Jos et käy Kotkan Pihlajalinnan merimieslääkärintarkastuksessa, löydät alta merimiesterveyskeskusten yhteystiedot. Varmistathan että varaamasi alkutarkastus suoritetaan merimiesterveyskeskuksessa merimieslääkärin toimesta. Merimiesterveyskeskuksia on Kotkan lisäksi seuraavissa kaupungeissa: Hamina, Helsinki, Kemi, Oulu, Pietarsaari, Pori, Rauma, Savonlinna, Turku ja Vaasa.
Muutokset yhteystiedoissa ovat mahdollisia.

Laivaväen lääkärintarkastukset tehdään Pihlajalinna Haminan toimipisteessä Reutsinkatu 5, 49400 Hamina. Ajanvaraukset valtakunnallisen ajanvarausnumeron kautta p. 010 312 010

Merimieslääkärintodistus | Lääkärintodistukset | Yksityisasiakkaat | Palvelut | Pihlajalinna


Ajantasaiset tiedot merimiesterveyskeskuksesta ja ajanvarausohjeista löytyy Terveystalon sivuilta ja linkki sivuille löytyy myös Helsingin kaupungin sivuilta

Huomioithan, että vastaanottoaikaa merimiesterveyskeskukseen ei voi varata itse verkossa. Asiakaspalvelumme palvelee sinua 24/7 numerossa 030 6000. Mainitse aikaa varatessasi, että kyseessä on merimiesterveyskeskusajanvaraus.

Kaupungin nettisivujen mukaan yleisesti Kemin terveyskeskuksen vastaanottopalvelut tuottaa Mehiläinen Länsi-Pohja Oy.

Merenkulkijoiden terveydenhuolto Kemin terveyskeskus, Kauppakatu 22, 94100 Kemi. Merimiestodistukset asuinpaikkakunnasta riippumatta, ajanvarauksella. Ajanvaraus arkisin klo 8-16, p. 016 259 705

Laivaväen lääkärintarkastukset tehdään Pihlajalinna Kotkan toimipisteessä. Osoite Koulukatu 21, 48400 Kotka. Ajanvaraus valtakunnallisen ajanvarausnumeron kautta p. 010 312 010.

Merimieslääkärintodistus | Lääkärintodistukset | Yksityisasiakkaat | Palvelut | Pihlajalinna

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Merenkulkijoiden terveydenhuoltopalvelut – Pohde

Varaa aika merenkulkijoiden terveydenhuoltoon Pihlajalinnan ajanvarauspuhelimesta p. 010 312 011.

Merimiesterveydenhuollon palvelut Merimiesterveydenhuollon palvelut – Suomi.fi


Laivaväen terveystarkastukset – Porin kaupunki

Laivaväen tarkastuksia tehdään ajanvarauksella. Ajan voit varata keskitetyn ajanvarauksen palvelunumeron kautta, p. 02 621 5000. Terveydenhoitajan tekemän alkutarkastuksen jälkeen sinut ohjataan lääkärin vastaanotolle

Sote-Keskus Cotton, Siltapuistonkatu 2, 28100 Pori

Sote-keskus Länsi, Maantiekatu 31, 28120 Pori

Vain raumalaiset henkilöt soittamalla p. 02 835 2400

Savonlinnan merimiesterveyskeskus toimii Savonlinnan pääterveysasemalla muun vastaanottotoiminnan ohessa. Savonlinnan sosiaali- ja terveyskeskus – Sosteri

Käyntiosoite: Pihlajavedentie 4, 57170 Savonlinna,

Terveysasemien keskitetty puhelinneuvonta ja ajanvaraus ma-pe klo 8–15.30 p. 015 527 7112

Ajanvaraus laivaväen terveystarkastukseen: vain puhelimitse p. 010 3252 200

Ajanvaraus hyvissä ajoin p. 06 521 5500 (toimisto) arkisin klo 8-14.00.

https://vaasanaluetyoterveys.fi/tyoterveyspalvelut/merimiesterveydenhuolto/

Ota yhteyttä hakijapalveluihin

Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.

Puhelinpalvelu heinäkuussa:

 • mape klo 1013

Suomenkielinen tutkintokoulutus:

 • 044 702 8891 
 • 040 585 6610

Englanninkielinen tutkintokoulutus:

 • 040 585 6610

Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: