Muikun mädille etsitään uusia mahdollisuuksia Mikkelissä
– Muikun mäti on monille suomalaisille tuttu ja rakastettu herkku, jonka arvo on hyvin tiedossa kotimaassa. Sen kansainvälisen arvostuksen kasvattamiseksi on kuitenkin tehtävä vielä töitä. Tavoitteenamme on tukea kaupallisia kalastajia tarjoamaan muikun mätiä korkea- ja tasalaatuisena tuotteena, kertoo Jari Kantanen, joka työskentelee TKI-asiantuntijana Xamkin Vastuulliset ruokapalvelut -tutkimusryhmässä.
– Oikealla tavalla suoritettu pastörointi mahdollistaa muikun mädin turvallisen ja tehokkaan käsittelyn ja avaa uusia mahdollisuuksia kalastajille sekä asiakkaille niin kotimaassa kuin maailmalla.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) tekee yhteistyötä tuotekehitysalan yritys Food and Plan Oy:n kanssa. Tarkoituksena on tuottaa tietoa muikun mädin pastöroinnista, joka parantaa pakastamattoman tuotteen säilyvyyttä ja auttaa erottautumaan markkinoilla olevista pakastetuista tuotteista.
Mukana on erityisesti Itä-Suomessa toimivia kalastajia, joiden saaliista muikku muodostaa merkittävän osan. Tavoitteena on lisätä osaamista ja kehittää yhteisiä toimintamalleja, jotka tukevat laadukasta, kilpailukykyistä tuotantoa ja vahvistavat muikun mädin asemaa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Myös muikun mädin laatuun vaikuttavia tekijöitä selvitetään hankkeen aikana. Samalla kootaan kansallinen laatuohjeistus, joka auttaa yhtenäistämään laadunvarmistusta ja vahvistaa suomalaisen muikun mädin asemaa sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla.
Lisäarvoa järvikalajalosteista -hanke on Euroopan unionin osarahoittama Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kautta.
Lisätietoja:
TKI-asiantuntija Jari Kantanen, p. 0505608874, etunimi.sukunimi@xamk.fi
Projektipäällikkö Antti Kinnunen, p.0504763894, etunimi.sukunimi@xamk.fi
https://www.xamk.fi/hanke/lisaarvoa-jarvikalajalosteista/