Vuoden 2023 hyvinvointiteoiksi valittiin Heijastinjahti sekä Aivot vireeseen -valmennus. Kilpailu ratkaistiin tänään yleisöäänestyksellä Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi -tapahtumassa Mikkelissä.

Opiskelijasarjassa voiton vei heijastinjahti, jonka suunnittelivat ja toteuttivat Mikkelin lukion “Yhdessä liikkuen” -opintojakson opiskelijat opettajansa Kalle Bäckin kanssa. Metsään rakennettu heijastinrata tuotti yhteisiä luontoliikuntakokemuksia omille lähiyhteisöille ja kaikille kiinnostuneille kaupunkilaisille. Samalla opiskelijat saivat kokemusta yhteisen tapahtuman järjestämisestä.

Yrityskategorian voittaneet Ihana Elo Oy:n Tiina Mehto-Vaittinen sekä Alisa Yli-Villamo painottivat, että yhteiskuntamme tarvitsee kestävästi aivoterveyttä tukevia työpaikkoja. Aivot vireeseen -valmennuksen avulla voi rakentaa kestävää, aivoterveyttä edistävää hyvinvointia, jonka vaikutukset ovat sekä inhimillisiä että taloudellisia.

Vuoden hyvinvointiteko 2023 -kilpailussa etsittiin uusia, kestäviä, työ-, opiskelu- ja seurayhteisöjen hyvinvointia edistäviä ideoita ja innovaatioita.  Sen järjestivät Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) Active Life Lab, Saimaa Stadiumi, LähiTapiola ja Työeläkeyhtiö Elo osana Mikkelissä järjestettyä Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi -tapahtumaa.

– On tärkeää tehdä hyvät ideat ja käytännöt näkyviksi ja rohkaista kaikkia edistämään omaa ja yhteisönsä hyvinvointia tulevaisuudessa entistäkin enemmän, väitöskirjatutkija Suvi Lamberg Active Life Labista sanoo.

Kilpailu oli avoinna syys-lokakuussa, ja siihen osallistumalla yksilöillä tai yhteisöllä oli mahdollisuus esitellä hyvä toimintapa, teknologia, sovellus tai jokin muu idea tai innovaatio, joka on otettu käyttöön yhteisössä tämän vuoden aikana tai joka on hyödynnettävissä tulevaisuudessa.

Ensimmäisessä vaiheessa kilpailuesitykset arvioi kilpailujärjestäjän koolle kutsuma raati, johon kuuluivat Saimaa Stadiumi Oy:n toimitusjohtaja Viljo Kuuluvainen, Active Life Labin väitöskirjatutkija Suvi Lamberg ja LähiTapiolan liiketoimintajohtaja Tuomas Sinkko. Raati arvioi kaikki kilpailuun toimitetut kilpailutyöt ja valitsi finalistit.

Finalistit esittelivät ideansa tänään Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi -tapahtumassa, ja yleisö paikan päällä sekä etäyhteyksillä äänesti kilpailun voittajat. Opiskelijakategoriassa kakkossijan vei Xamkin opiskelija Veera Aaltosen idea TalousTaikuri-mobiilisovelluksesta, jonka tavoitteena on tukea opiskelijoiden taloudellista hyvinvointia. Sovellus yhdistää talousavustajan, budjetointityökalut, rahansäästövinkit sekä yhteisöllisen tuen yhteen käyttäjäystävälliseen kokonaisuuteen. Kolmantena palkittiin Xamkin opiskelija Annakaisa Tavastin useisiin yhteisöihin sopiva konsepti, jossa yhdistyy fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi yhteisen keppijumpan, kahvittelun sekä karaokeiltojen kautta.

Yrityskategoriassa toisena palkittiin Vanhemmuusmatka Oy:n Riikka Jalosen verkossa toteutettu perhevalmennus ”Matkaopas onnelliseen vanhemmuuteen”, joka on jokaiselle perheelle sopiva valmennus ajasta ja paikasta riippumatta. Kätilöt ovat perheiden turvana verkossa tapahtuvan valmennuksen kautta.

Vuoden hyvinvointiteot 2023

Kategoria 1: opiskelijat

  • Voittaja: Heijastinjahti, Mikkelin lukion opiskelijaryhmä ja opettaja Kalle Bäck
  • 2. sija:  TalousTaikuri – Opiskelijoiden taloudellisen hyvinvoinnin kumppani, Veera Aaltonen.
  • 3. sija: Keppiä, kakkua ja karaokea -konsepti, Annakaisa Tavast.

 

Kategoria 2: yritykset, yhteisöt ja seurat

  • Voittaja: Aivot vireeseen -valmennus = Energize Your Brain Coaching. IhanaElo Oy, Alisa Yli-Villamo ja Tiina Mehto-Vaittinen.
  • 2. sija: Vanhemmuusmatkan verkkovalmennus. Vanhemmuusmatka Oy, Riikka Jalonen.

 

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija Suvi Lamberg, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu / Active Life Lab, 040 6484301, etunimi.sukunimi@xamk.fi

 

Mikkelin lukion opiskelijaryhmän toteuttama Heijastinjahti voitti opiskelijakategorian ykköspalkinnon. Kuvassa osa lukiolaisista vastaanottamassa palkintoa. Kuva: Katja Kiukas

 

 

Tiina Mehto-Vaittinen sekä Alisa Yli-Villamo Ihana Elo Oy.stä iloisissa tunnelmissa voiton ratkettua heille tiukan kilpailun jälkeen yrityskategoriassa.Kuva: Suvi Lamberg