Etelä-Savon resurssiviisaat ruokapalvelut – tiedolla tehokkuutta prosesseihin ja vähähiilisyyteen – selvityshanke on päättynyt.
Hankkeen tuloksena syntyi ehdotus vuorovaikutteisesta ja yrityskeskeisestä toimintamallista, joka tukee ruokapalvelualan toiminnan asiakaskeskeistä ja dataperusteista kehittämistä. Selvityksen kautta tuotettu loppujulkaisu tuo lisätietoa koulutustuotteiden ja oppimis- ja TKI-ympäristöjen räätälöintiin.
Hankkeen loppujulkaisua pääset tarkastelemaan täältä
Hankkeessa selvitettiin, millä tavoin eteläsavolaiset ruokapalvelut pystyvät kasvattamaan kannattavuuttaan kehittämällä toimintaansa ja tuotantoprosessejaan asiakaslähtöisesti, digitalisaatiota hyödyntäen ja kestävän kehityksen periaatteet huomioiden. Tunnistettujen osaamis- ja kehittämistarpeiden pohjalta ruokapalvelualan oppilaitokset voivat entistäkin paremmin tarjota koulutusta ja kehittämisosaamista eteläsavolaisten ruokapalveluiden liiketoiminnan, tuotantoprosessien, tuotteiden ja palvelujen jatkokehittämiseksi.
Keskeisiä kysymyksiä hankkessa:
Miten eteläsavolaiset ruokapalvelut käyttävät ja hallitsevat dataa liiketoimintansa suunnitteluun, toimeenpanoon ja ohjaamiseen tällä hetkellä?
Miten ruokatuotantoprosessia johdetaan ja sen tehokkuutta suunnitellaan, kehitetään ja mitataan?
Miten asiakaslähtöisyys ja vastuullisuus otetaan huomioon?
Millaisille ruokapalvelutietojärjestelmille on tarvetta?
Millä tavoin toimintaa kehitetään vähähiilisemmäksi datan avulla?
Millaiselle koulutukselle, kehittämis- ja TKI-toiminnalle on ruokapalveluissa tarvetta?
Hankkeen aikana eteläsavolaisia ruokapalvelutoimijoita haastateltiin ja yritysten toiveiden pohjalta järjestimme syksyllä 2021 kaksi työpajaa, ensimmäinen 3.11. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla (XAMK) ja toinen 10.11. Etelä-Savon koulutus 0y:lla (ESEDU). Hankkeen kautta osa ruokapalveluista kehitti toimintaansa Xamkin restonomiopiskelijoiden kanssa, Matkailu- ja ravitsemisalan kehittäminen opintojaksolla kevään 2022 aikana.