Yli 7 000 luomuisaa lounasta EU:n luomupäivänä 23.9.
Syksyn satokausi on parhaimmillaan. Etelä-Savossa tuotetut avomaavihannekset tarjoavat hyvät lähtökohdat maistaa Euroopan parhaan luomualueen tuotteita. EU:n luomupäivänä 23.9. yli 7 000 nuorta pääsee herkuttelemaan luomuruoalla.
Etelä-Savossa tuotetaan huippulaatuisia luomuraaka-aineita ja jalosteita. Maakunta valittiin EU:n parhaaksi luomualueeksi 2024. Voitto oli ensimmäinen Suomeen saatu tunnustus tässä koko Euroopan laajuisessa kilpailussa.

Etelä-Savo on tunnustetusti edelläkävijä Suomen luomutuotannossa. Luomun juuret ovat pureutuneet syvälle eteläsavolaiseen maaperään yli 40 vuoden kehittämistyön aikana. Joka kymmenes eteläsavolainen viljelijä on luomutuottaja. Luomu on aina valvottua tuotantoa. Kun viljelijöiden määrään lisätään jalostajat, siemenpakkaamot ja muut toimijat, on luomuvalvonnan piirissä 200 toimijaa.
Luomuhyvvee meijjän pelloilta
Tiesitkö, että luomupellolla elää jopa 30 % enemmän kasvi- ja elinlajeja kuin tavanomaisesti viljellyllä. Luomuruoka kasvatetaan ilman kemiallisia torjunta-aineita ja keinolannoitteita ja valmistetaan ilman keinotekoisia väri-, makeutus- ja aromiaineita. Luomu säästää luonnonvaroja ja turvaa ruoan saatavuutta myös kriisien keskellä. EU:n tavoitteena onkin lisätä luomuviljelyn pinta-alaa vuoteen 2030 mennessä 25 prosenttiin.
Etelä-Savo on tunnettu erityisesti luomuvihannesviljelystä ja -maidontuotannosta. Maakunnan maukkaita luomuvihanneksia on isojen kauppaketjujen kautta tarjolla koko Suomessa. Alueen luomuporkkana-ala oli 22 %, sipulin 34 % ja kaalin 21 % koko Suomen luomupinta-aloista vuonna 2024.

Luomuvihanneksia tuotetaan erityisesti Haukivuoren seudulla.
Luomuruokaa nuorille EU:n luomupäivänä 23.9.
Etelä-Savossa herkutellaan luomuruoalla viikolla 39 ja erityisesti EU:n luomupäivänä 23.9.2025.Mikkelin kaupungin ruokapalvelut tarjoavat lähes 6 000 asiakkaalleen, päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin, eteläsavolaisia luomupinaattilettuja.
Xamkin ravintolapalvelut ja Samiedun ruokapalvelut kampanjoivat koko viikon, toki keskittyen luomupäivän tarjontaan.

Kuvassa valmistajan tarjoiluehdotus pinaattiletuille.
Xamkin, Samiedun, Mikkelin kaupungin ja Mikkeli tuomiokirkkoseurakunnan ruokapalvelut osallistuvat Eväitä luomun esilletuontiin ja lisää liiketoimintaa -hankkeen luomukampanjaan, jossa tuodaan esille eteläsavolaisia luomutuotteita ja maakunnan saamaa EU:n paras luomualue 2024 -palkintoa.
Etelä-Savon ruokapalveluissa käytetään yli 150 000 kiloa luomua vuosittain
Etelä-Savon julkisen sektorin ruokapalvelut ovat luomun käytössä Suomen kärkeä. Ammattikeittiöille suunnattuun valtakunnalliseen Portaat luomuun -ohjelmaan alueelta kuuluvat:
- Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut, luomun osuus 20 %
- Mikkelin Tuomioseurakunnan keittiötoimi, luomun osuus 29 %
- Susiniemen leirikeskus, luomun osuus 29 % (Luomu SM voittaja vuosina 2019, 2021–2024)
- Itä-Savon koulutuskuntayhtymä/Samiedu, luomun osuus 21 %
- Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, luomun osuus n. 10 %
- Wellbeing 365 Spa & resort Kyyhkylä, luomun osuus n. 5 %
Ohjelmassa mukana oleville ruokapalveluille on tärkeää tarjota asiakkailleen lähellä tuotettua luomuruokaa. Ja sitähän Euroopan parhaalta luomualueelta löytyy! Ruokapalveluiden käytössä on esimerkiksi Etelä-Savossa tuotettua luomukaalia, -porkkanaa, -lanttua, -mansikoita ja -lihaa. Luomutuotteiden saatavuuden varmistamiseksi ruokapalvelut ja luomutuottajat tekevät tiivistä yhteistyötä.
Tutustu kaikkiin Portaat luomuun -ohjelmassa mukana oleviin ruokapalveluihin tästä.

Lisätietoa Eväitä luomun esilletuontiin ja lisää liiketoimintaa -hankkeesta tästä.
Kirjoittajat:
Taina Harmoinen, projektipäällikkö, Eväitä luomun esilletuontiin ja lisää liiketoimintaa -hanke, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Anu Arolaakso, asiantuntija/koordinaattori, Portaat luomuun -ohjelma, Pro Luomu ry