• Artikkeli
  • Henkilöjuttu
  • Kokemus
  • Uutinen
Artikkeli
Henkilöjuttu
Kokemus
Uutinen

Ympäristöteknologian insinöörin terveiset – työnhaku ei ole aina suoraviivaista

Mika Saarinen on yksi Xamkin alumneista. Hän valmistui vuonna 2017 ympäristöteknologian insinööriksi Mikkelin kampukselta. Tänä päivänä hän työskentelee Environics Oy:lla tuotepäällikkönä viidettä vuotta.

PÄÄKAUPUNKISEUDULTA MIKKELIIN


Pääkaupunkiseudulta Mikkeliin muuttanut Saarinen kuvailee opiskelupaikkakuntaansa seuraavasti: ” Mikkelissä peruselämä on simppeliä ja ympäristö on miellyttävää. Xamk antaa mainiot edellytykset opiskelulle, jonka jälkeen opiskelija voi keskittyä itse asiaan eli opiskeluun.” Ympäristöteknologian opinnot Mikkelin kampuksella sujuivat hänen mielestään hyvin ja kokemuksensa mukaan opetus oli laadukasta.

Tietysti aina joskus piti kiirettä eikä motivaatiota aina ollut. Laadukas opetus antoi kykyjä ja eväitä pärjätä työelämässä.

TOIVEENA TYÖLLISTYMINEN MIKKELIN ALUEEN YRITYKSIIN


Valmistumisen jälkeen Saarisen edessä koitti työnhaku. Hänen ensisijaisena tavoitteenansa oli aloittaa työnhaku Mikkelin alueelta ja tarvittaessa laajentaa etsimistä lähialueille. ”Itse tein niin, että katsoin Mikkelin alueen eri firmoja, jotka painottuivat teknologiaan ja teollisuuteen. Sen jälkeen lähdin lähestymään heitä puhelimitse ja sähköpostin välityksellä. Tieni ei siis ollut suoraviivainen vaan sain tehdä työnhaun eteen töitä, vaikkei se ehkä ollutkaan aivan satojen hakemuksien lähettämistä, kuten jotkut sanovat työnhaun olevan.”, Saarinen kertoo.

Oma aktiivisuus merkitsee paljon työnhakutilanteessa.

TUOTETUKI-INSINÖÖRIKSI ENVIRONICSELLE


Työpaikka Environicsella löytyi oman ahkeruuden kautta.”Soitin Environicselle alkutalvesta 2018, jonka jälkeen he kutsuivat minut keskustelemaan. Pari kuukautta myöhemmin tuli soitto, jossa kysyttiin kiinnostaisiko minua olla vuorotteluvapaan sijaisen paikka . Tottakai se kiinnosti!”

Tuotetuki-insinöörinä hän toimi tukena myyjille ja muille asiantuntijoille. Työtehtävät olivat hänen mukaansa laajoja ja samalle hänelle annettiin mahdollisuus tutkia omia taitojaan ja mielenkiinnonkohteitaan. ” Vaikka valmistuin ympäristötekniikan insinööriksi, en halunnut lokeroitua vain siihen. Ympäristötekniikka on niin laaja-alue, jossa riittää erilaisia osa-alueita, kuten esimerkiksi viranomaispuoli, julkinen-, tekninen- sekä tutkimuspuoli.”, Saarinen kertoo. Noin vuoden työskentelyn jälkeen yrityksen tuoteportfolio muuttui, jonka myötä hänelle avautui mahdollisuus tuotepäällikön virkaan kädessä kannettaville kemikaali-ilmaisimille.

MIKAN VINKIT OPISKELIJOILLEÄlä säikähdä. Välillä voi tuntua, että yksityiskohtaisia asioita ei jää päähän. Sinun ei tarvitse opintojen aikana oppia kaikesta kaikkea tai tietää kaikesta kaikkea. Ei kannata pelätä sitä, että se mitä opit tai et opi leimaa sinut lopputyöelämän ajan.
Mikäli tiedostat omat mielenkiinnonkohteesi, voit jo opintovaiheessa keskittää opintojasi tiettyyn suuntaan esimerkiksi kurssivalintojen kautta.
Opiskeluaikana rakennat itsellesi työkaluja, joiden avulla saat osaamista kehittyä työelämässä. Usko siihen, että työelämä kehittää, mikäli annat sille mahdollisuuden.
Välillä työllistyminen voi olla hankalaa ja turhauttavaa. Usko siihen, että asiat kyllä järjestyvät, kun pitää itsensä aktiivisena ja avoimena. Muista, että kaikki työ kannattaa, sillä sieltä saat perspektiiviä ja opit arvostamaan asioita eri tavalla.

Tutustu myös näihin artikkeleihin