

Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi – HävikkiHUB
HävikkiHUB-hanke tarjoaa tietoa, tukee oppimista ja saattaa yhteen ruokapalvelun ammattilaiset, asiakkaat ja sidosryhmät ideoimaan ja kehittämään yhdessä ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi.
Ruokahävikki vähenee yhteistyöllä
Lisää osaamista, motivaatiota ja yhteistyötä hävikin hallintaan
Suomi on yhdessä muiden EU-maiden kanssa sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä kotitalouksissa, ravintoloissa ja kaupoissa sekä vähentää elintarvikejätteen määrää ruokajärjestelmän kaikissa osissa.
Ruokapalveluissa on tartuttu tähän haasteeseen aktiivisesti, mutta yksin ruokapalvelutoimijoiden teoilla haaste ei ratkea, vaan yhteistyöhön ja kehittämiskumppaniksi tarvitaan myös ruokapalveluiden asiakkaat ja sidosryhmät.
Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi HävikkiHUB-hanke auttaa lisäämään ruokahävikin hallintaan liittyvää osaamista ruokapalveluissa sekä niiden asiakas- ja sidosryhmissä. HävikkiHUB tarjoaa ajantasaista tietoa ja toimivia käytännön esimerkkejä yhteistyöstä sekä onnistuneesta hävikin hallinnasta.
HävikkiHUB innostaa yhteistyöhön ja tukee hävikkitoimien juurruttamista osaksi jokapäiväistä toimintaa.
Hankkeessa tuotetaan avoin, maksuton verkkokoulutus, joka auttaa palveluketjun toimijoita ottamaan haltuun ruokapalvelujen hävikin hallinnan perusasiat sekä tunnistamaan oman tärkeän roolinsa ruokapalveluissa syntyvän ruokahävikin vähentämisessä. Verkkokoulutus tarjoaa myös käytännön esimerkkejä ja hyödyllisiä materiaaleja hävikin hallinnan osaamisen syventämiseen, viestintään ja yhteistyön lisäämiseen sekä tiedolla johtamiseen ja jatkuvaan kehittämiseen.
Ruokahävikki vähenee yhteistyöllä -työpajoissa ruokapalvelut pääsevät ratkomaan hävikin hallinnan haasteita yhdessä asiakas- ja/tai sidosryhmiensä kanssa. Yhteiskehittämistä tuetaan myös lean-ajattelun asiantuntijan sparrauksella. Työpajojen tuloksena syntyvät, arjessa toimivat yhteistyön ja hävikin hallinnan mallit jaetaan kaikkien hyödynnettäviksi.
Ilmoittautuminen HävikkiHUB-hankkeen yhteiskehittämisen työpajoihin on käynnistynyt! Järjestämme syys-marraskuussa 2025 kaksi samanlaista kolmen työpajan sarjaa, joista toisen lähitapaamiset ovat Mikkelissä, toisen Seinäjoella.
Otamme yhteyttä kaikkiin kevään aikana ilmoittautuneisiin ja tuemme yhteistyöryhmän muodostamisessa. Järjestämme touko-kesäkuussa myös infotilaisuuksia, joissa voi kysyä lisätietoa työpajoista ennen ilmoittautumista. Tutustu työpajoihin tarkemmin alta tai tapahtumailmoituksesta (ilmoitus avautuu uuteen välilehteen), kysy lisää matalalla kynnyksellä ja tule kehittämään yhteistyötä ruokahävikin vähentämiseksi!
Ruokahävikki vähenee yhteistyöllä -työpajasarjat
Ruokapalvelutoimija, tule yhdessä asiakas- tai sidosryhmiesi kanssa kehittämään yhteistyötä ja käytännön ratkaisuja ruokahävikin hallintaan!
Yhteiskehittämisen työpajoihin osallistuminen…
- auttaa lisäämään vuoropuhelua ja yhteistyötä palveluketjussa
- auttaa tunnistamaan kehittämiskohtia ja ideoimaan yhdessä toimivia ratkaisuja
- johdattelee hyödyntämään lean-ajattelua yhteistyön ja hävikkitoimien kehittämisessä
- mahdollistaa vertaisoppimisen sekä ideoiden ja toimivien käytänteiden jakamisen.
Yhteiskehittämisen työryhmien muodostaminen
- Parhaimman hyödyn saatte, kun osallistutte työpajoihin ryhmänä, esim. 2–5 hlön työryhmänä.
- Ryhmään kannattaa kutsua oman toiminnan kehittämisen kannalta keskeisiä asiakas- ja/tai sidosryhmiä.
- Ruokapalveluiden kumppanina ryhmässä voi olla esimerkiksi kunnan tai kaupungin varhaiskasvatuksen tai opetuksen johtoa ja työntekijöitä, kestävän kehityksen yhteistyöryhmäläisiä, hyvinvointialueen tai yksityisen sote-palveluntarjoajan yhteyshenkilöitä, ruoka-aputoimijoita tai ammattikeittiöiden tavarantoimittajien, logistiikka- tai teknologiakumppaneiden edustajia.
- Monitoimijainen ryhmä on erinomainen lähtökohta vuoropuhelun, yhteistyön ja uusien hävikkiratkaisujen kehittämiselle. Ilmoittaudu mukaan jo keväällä, me tuemme työryhmän muodostamisessa!
Työpajojen ajankohdat, infotilaisuudet ja ilmoittautuminen
Tarjoamme kaksi samanlaista työpajasarjaa – toisen Mikkelissä, toisen Seinäjoella. Valitkaa vapaasti sopivampi!
- Työpajasarja sisältää kaksi lähityöpajaa ja yhden verkkotyöpajan.
- Kaikki tilaisuudet ovat maksuttomia. Lähitilaisuudet sisältävät kahvitarjoilun.
Mikkelin työpajasarja
- Lähityöpaja ke 17.9. klo 13.00–16.30
- Verkkotyöpaja ke 15.10. klo 14.00–16.00
- Lähityöpaja ke 19.11. klo 13.00–16.00
Kaipaatko lisätietoa ennen ilmoittautumista? Osallistu lyhyeen infotilaisuuteen verkossa:
- Info ti 27.5. klo 14.30–15.00 (Teams-linkki)
- Info ke 4.6. klo 14.30–15.00 (Teams-linkki)
tai kysy suoraan lisää Niinalta: niina.rantakari@xamk.fi, p. 050 475 4607
Seinäjoen työpajasarja
- Lähityöpaja ke 17.9. klo 13.00–16.30
- Verkkotyöpaja ke 15.10. klo 14.00–16.00
- Lähityöpaja ke 19.11. klo 13.00–16.00
Lisätiedot: taina.seppala-kolkka@seamk.fi, p. 040 680 7095
Tavoitteet ja toimenpiteet
HävikkiHUB-hankkeen tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä syventämällä ruokahävikin hallintaan liittyvää osaamista, yhteistyötä ja motivaatiota ruokapalveluissa ja niiden asiakas- ja sidosryhmissä sekä lisäämällä kohderyhmien tietoisuutta ruokahävikin hallinnasta.
Hanke sisältää kaksi toimenpidekokonaisuutta:
1) Osaaminen ja yhteistyön kehittäminen -koulutuskokonaisuus,
2) Viestintä, vaikuttaminen ja koordinointi.
Hankkeessa tuotettava koulutuskokonaisuus koostuu verkkokoulutuksesta sekä alueellisista yhteiskehittämisen työpajoista.
Koulutuskokonaisuus lisää ja syventää ruokahävikin hallintaan liittyvää tietoa sekä tukee ja motivoi ruokapalvelun ammattilaisia, asiakkaita ja sidosryhmiä yhteistyöhön. Se tarjoaa käytännön esimerkkejä ja auttaa kehittämään ruokapalvelujen arjessa toimivia ratkaisuja hävikin hallintaan sekä asiakas- ja sidosryhmäyhteistyöhön. Koulutuskokonaisuus myös vahvistaa osaamista jatkuvaan kehittämiseen ja tukee ruokahävikin vähentämiseen tähtäävien toimien vakiinnuttamista osaksi jokapäiväistä toimintaa.
Aktiivisella viestinnällä lisätään tietoa ruokahävikin hallinnan käytännön keinoista sekä HävikkiHUB-hankkeen tarjoamasta osaamisen ja kehittämisen tuesta. Viestinnällä edistetään myös ruokapalvelutoimijoiden, asiakkaiden ja sidosryhmien yhteistyötä.
Tulokset ja kohderyhmä
HävikkiHUB-hankkeen tuotoksena syntyy verkossa avoimesti saatavilla oleva koulutuskokonaisuus, joka lisää ruokahävikin hallintaan liittyvää osaamista, motivoi jatkuvaan kehittämiseen sekä lisää ruokapalvelujen henkilöstön, asiakkaiden ja sidosryhmien keskinäistä ymmärrystä hävikin vähentämisen toimista.
Työpajojen tuloksena yhdessä kehittäminen ja yhteistyö ruokahävikin vähentämiseksi lisääntyy ruokapalveluissa sekä niiden asiakas- ja sidosryhmissä. Työpajojen tuotoksena syntyy toimintamalleja, ns. palvelupolkumalleja, ruokapalvelujen sekä eri asiakas- ja sidosryhmien toimivaan yhteistyöhön ja viestintään. Palvelupolkumallit jaetaan avoimesti kaikkien hyödynnettäväksi, minkä tuloksena tietoisuus ja käytännönläheisten esimerkkien saatavuus ruokapalvelujen yhdessä asiakkaiden ja/tai sidosryhmien kanssa ideoimista ja kokeilemista hävikkitoimista paranee.
Hankkeen pääkohderyhmää ovat ruokapalvelujen henkilöstö yhdessä keskeisten asiakas- ja sidosryhmiensä, esimerkiksi tilaaja- tai kuluttaja-asiakkaiden, opetus- ja kasvatustoimen henkilöstön, hoito- ja hoivahenkilöstön tai kuntapäättäjien, kanssa. Viestinnän kohderyhmiä ovat myös alan kehittäjät, tutkijat ja opiskelijat sekä muut ruokapalveluiden vastuullisuutta edistävät toimijat.
Yhteystiedot
Hankkeen tiedot
Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi – HävikkiHUB
Tiedot
Budjetti
Asiasanat

Yhteistyökumppanit

