Varuke

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma

Varuke oli tukemassa ja kehittämässä ruokapalvelujen konkreettista vastuullisuustyötä.

Hanke on päättynyt.

Tuloksena

Kehitysohjelman tuloksena on luotu työkalu ruokapalveluiden itsearviointiin sekä vastuullisuuden kehittämiseen. Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma on maksuton, selainpohjainen työkalu oman vastuullisuusohjelman rakentamiseen. Ohjelman avulla tunnistetaan kehittämiskohteet, luodaan vastuullisuussuunnitelma sekä raportoidaan vastuullisuustyöstä.

Toiminta

Kehitysohjelma on ollut kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke ja sen tavoitteena on ollut  jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön. Järjestettyjen työpajojen teemoina ovat olleet mm. hankinnat, ruokahävikki, ruokalistasuunnittelu, asiakastarpeet, työhyvinvointi sekä viestintä.

Kuva: EkoCentria

Kehittämistehtävien ja sparrausten kautta ruokapalvelut ovat saaneet käyttöönsä uusia menetelmiä vastuullisuustoimenpiteiden edistämiseen. Bulmabareissa on jaettu lisätietoa ruokapalveluiden toivomien teemojen pohjalta.

Kehittämisohjelman aikana on järjestetty kahdenlaisia yleisötilaisuuksia: virtuaali-infoja kehittämisohjelman etenemisestä ja webinaarisarja elintarvikealan eri yrityksissä tehdyistä vastuullisuusteoista.

Mukana

Kehitysohjelmaan (Varuke) on osallistunut kymmenen ruokapalvelutoimijaa, jotka hankkeen aikana ovat laatineet ja kehittäneet omaa vastuullisuussuunnitelmaansa. Kehitysohjelman haun kautta ja ohjelman valintaperusteiden pohjalta valittiin mukaan eri kokoisia, toimintatyypiltään erilaisia toimijoita mahdollisimman laajasti eripuolelta Suomea.

Ruokapalveluista mukana olivat Arkea Oy, Lempäälän, Mikkelin, Salon ja Tuusulan ruokapalvelut, Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Kaarea Oy, Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Palmia Oy sekä Tvärminnen eläintieteellinen asema/Helsingin yliopisto.

Hankkeen vastuullisena toteuttajana ja hallinnoijana on toiminut Savon koulutuskuntayhtymä, EkoCentria ja osatoteuttajina ovat toimineet Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk, Ammattikeittiöosaajat ry (Amko) sekä Ruokatieto Yhdistys ry.

Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma on julkaistu

Maksuton Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma on kaikille ruokapalveluille soveltuva työkalu.
Ohjelma auttaa ruokapalveluita oman vastuullisuustyön tekemisessä.

Virtuaali-infot

Varuke kehitysohjelman aikana on pidetty virtuaali-infoja, jotka ovat olleet avoimia tilaisuuksia. Infoissa on kerrottu ohjelman etenemisestä, kuultu asiantuntijoita sekä ennen kaikkea kuultu ohjelmassa mukana olevien ruokapalveluiden kokemuksia ja kuulumisia hankkeen etenemisestä.

Kestävä kouluruokailu on yhteispeliä -juliste!

Juliste kannustaa mm. oppilaita tutkimaan ruoan alkuperää, syömään lautasmallin mukaisesti sekä välttämään ruokahävikkiä ruokailoa unohtamatta. Julistetta voi käyttää keskustelun avaajana tai vaikka pelilautana.
Julisteen on toteuttanut Ruokatieto yhdessä Vastuulliset ruokapalvelut –kehitysohjelman kanssa. Julisteen on kuvittanut Anna Polkutie”

Yritysten vastuullisuusteot

Miten vastuullisuus näkyy eri yritysten toiminnassa. Yritysten vastuullisuusteot webinaarisarjassa yritysten edustajat kertovat omasta vastuullisuudestaan. Webinaarien vastuutoteuttajana on toiminut Ruokatieto ja aineisto on koottu heidän sivuilleen.
Webinaarit eivät sisällä kaupallista yritys- tai tuote-esittelyä.

Osallistamiskortit

Hankkeen ruokapalvelutoimijoiden toteuttamat osallistamisen tavat ja toimenpiteet kerättiin osallistamiskortteihin.

Ohjelman aikana julkaistuja artikkeleja, blogeja ja mediaosumia

Aloita oman vastuullisuusohjelman rakentaminen: vastuullinenruokapalvelu.fi https://ateria.messukeskus.com/aloita-oman-vastuullisuusohjelman-rakentaminen/

Vastuullisuus osana ruokapalveluiden ruokatuotanto prosessia AMKO-lehti_ 1-2023_34-37

Bulmabaarissa tarjoiltiin kasvisruokaa  AMKO-lehti_2-2022_28-30

Tavoitteena vastuullinen ruokalista AMKO-lehti_4-2022_30-33

Pienilläkin ruokahävikkiin liittyvillä toimilla on merkitystä. https://mmm.fi/hanke2?tunnus=MMM036:00/2021

Ravitsemussitoumus auttaa viestimään vastuullisuudesta https://www.amko.fi/2022/02/22/ravitsemussitoumus-auttaa-viestimaan-vastuullisuudesta/

Miten Mikkelin ruokapalvelut sai tarjolle kalaa lähivesiltä https://www.youtube.com/watch?v=eBVsAs8KTFM

Vastuullisuutta ruokapalveluihin: https://www.justfood.fi/fi-FI/Puheenvuorot/Uutisarkisto/Vastuullisuutta_ruokapalveluihin_asiakka(61347)

Yle Uutiset Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Kasvisruoka ja makuraadit https://yle.fi/uutiset/3-12070982

AmmattikeittiöOsaaja-lehti 3/2021: https://www.amko.fi/2021/09/07/ajanmukaista-arkiruokaa-oppilaita-osallistamalla/

AmmattikeittiöOsaajalehti 2/2021                                           https://www.amko.fi/2021/08/17/palmissa-lisataan-aktiivisesti-kouluruokailun-kala-ja-kasvisruokavalikoimaa/

Kymmenen ruoka-alan toimijaa kehittää vastuullisia ruokapalveluja – Tuusula keskittyy opiskelijaravintoloissa kiertävään pop-up -malliin https://www.keski-uusimaa.fi/paikalliset/3954364

Mikkeli tähtää kohti ilmastokestävää ruokajärjestelmää – Kaupungin ruokapalvelut valittiin mukaan kehitysohjelmaan https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/1fdb9a33-5fd2-4674-b4f5-e16b48bb8e59

Kymijoen Ravintopalvelut valittiin mukaan valtakunnalliseen Vastuulliset ruokapalvelut -ohjelmaan – Tavoitteena on pyrkiä kohti ilmastokestävää ruokajärjestelmää https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/23dcb9ee-7d6a-4b31-b497-ebb1e9d53eb0

Varuke-hanke tiedottaa

Ajankohtaista

Ruokahävikki on aihe, joka puhuttaa paljon julkisuudessa. Välillä kritisoidaan hävikin saamaa huomiota keskustelussa. Ilmastonäkökulmasta esimerkiksi kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtymisellä on enemmän merkitystä kuin hävikillä. Vastuulliset ruokapalvelut kehitysohjelmassa (Varuke) vastuullisempaan toimintaan pyritään monin keinoin. Ruokapalvelussa kasvipohjaisten ruokien menekkiä edistetään esimerkiksi kehittämällä maistuvampaa reseptiikkaa.

Hävikin hallinta on kuitenkin tärkeä osa vastuullista ruokapalvelutoimintaa. Hävikki aiheuttaa turhia kustannuksia, vie työaikaa ja tuhlaa energiaa. Raaka-aineiden, energian ja kuljetusten hinnan noustessa taloudellisuus on entistäkin tärkeämpää. Oikean kokoiset astiat ja ottimet, tilausten tarkempi suunnittelu, reseptiikan kehittäminen, salaattien valmistaminen tarjoilukeittiössä paikan päällä tarpeen mukaan, hävikkiruoan myynti tai lahjoitus – hävikin hallintahan kuulostaa aika yksinkertaiselta. Ravitsemispalveluissa syntyvä ruokahävikki on n. 17 % koko Suomen ruokahävikistä, joten alalla toimitaan jo tehokkaasti, mutta parannettavaakin on.

Elintarvikejätteestä suunnilleen puolet on ruokahävikkiä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on hyvä ottaa kaikki keinot käyttöön. Edellä mainitut toimet havaittiin hyviksi keinoiksi vähentää hävikkiä Varukkeen hävikkitehtävässä, jossa kehitysohjelmaan osallistuvat ruokapalvelutoimijat pyrkivät löytämään uusia keinoja hävikin vähentämiseksi omassa toiminnassaan. Ravitsemispalveluiden ruokahävikistä n. 60 % on Luken mukaan tarjoiluhävikkiä, eli ruokaa, joka ei ole koskaan päätynyt asiakkaan lautaselle, ja sen vähentämiseen nämä keinot suurimmaksi osaksi kohdistuvat.

Merkittävä keino hävikin hallinnassa on myös viestintä. Ruokailijoita kannattaa aktiivisemmin tiedottaa hävikkitoimista, hävikin hallinnan merkityksestä ja keinoista vähentää hävikkiä omalta osaltaan sekä hävikkiruoan ostomahdollisuudesta. Myös sisäisellä viestinnällä on roolinsa hävikin hallinnassa. Kun kehitetään uusia toimintatapoja, on tiedon uusista toimintatavoista ja ohjeistusten oltava kaikkien saatavilla. Hankkeessa on löydetty monenlaisia keinoja vähentää hävikkiä ja tietoa jakamalla voidaan oppia muiden kokemuksista sekä soveltaa niitä omaan toimintaa.

Teksti:

Meri Fagerholm, restonomiopiskelija, Xamk

(tekee harjoittelua Varuke kehitysohjelmassa)

Lähteet:

Dodo. 2022. Ruokahävikin ilmastovaikutukset. Youtube. Videoleike. Saatavissa: https://www.youtube.com/watch?v=EKDydQ08byE [viitattu 11.12.2022].

Viikolla 37 vietetään Hävikkiviikkoa ja tiedotetaan tärkeästä asiasta, johon me kaikki voimme vaikuttaa. Taistelussa ruokahävikkiä vastaan saavutetaan myös taloudellisia hyötyjä, joista julkisien ruokapalvelujen osalta hyödymme kaikki veronmaksajat.

Ruoan ilmastovaikutukset ovat varmasti tiedostettuja, kuten myös monet toimenpiteet. Vastuulliset ruokapalvelut kehittämisohjelma, Varuke -hankkeessa ruokapalvelut, ympäri Suomen maata rakentavat omia vastuullisuussuunnitelmiaan, voidakseen systemaattisesti kehittää omaa toimintaansa vastuullisemmaksi. Ruokapalvelutoimijoiden arvot ovat perusta vastuullisuustyölle ja arvojen muuttaminen näkyväksi työksi vaatii suunnitelmallisuutta.

Varuke hankkeen kehittämisohjelmassa pureudumme työpajoissa vastuullisen toiminnan eri osa-alueisiin, kuten hankintoihin, ruoantuotannon prosesseihin, työhyvinvoinnin ja vastuullisen viestinnän kehittämiseen. Vastuullisuus ruokapalveluissa on suuri kokonaisuus, jonka kehittäminen vaatii toimenpiteitä koko ruokapalveluprosessin aikana.

Ruokahävikin hallinta osana päivittäistä toimintaa

Ruokahävikki ja sen hallinnan kehittäminen on hankkeemme yksi näkökulma ja syystäkin sen ollessa tärkeässä osassa ruoan ilmastovaikutuksien hallinnassa. Ruokahävikki ei ole aiheena ammattikeittiötyössä lainkaan uusi. Toimenpiteitä, ruokahävikin mittaamisessa ja hävikin huomiointi ruokaprosessin kehittämisessä ovat varmasti jo monille ruokapalveluille tuttuja aiheita.

Ammattikeittiötyössä on aina muutoksia ja toiminnan häiriötekijöitä läsnä, joka haastaa myös ruokahävikin välttämisessä. Työntekijöiden vaihtuvuus, asiakasmäärien- ja raaka-aineiden muutoksien vaikutuksia voidaan pienentää hyvällä suunnittelulla. Toimivalla suunnittelulla luodaan toimivia rutiineja hävikin mittaamiseen, mittaustulosten analysointiin, aina kehittämistoimenpiteisiin saakka.

Viestinnän vaikutus ruokahävikin hallinnassa

Ruokahävikin mittaustulosten vieminen oikeiksi kehittämistoimenpiteiksi vaatii toimiakseen hyvää viestintää. Viestintää tarvitaan joustavasti aina ruoan valmistajalta, ruokalistan suunnittelijoille kuin palvelukuvausten/sopimuksien laadinnasta vastaaville. Viestintää tarvitaan ehdottomasti myös asiakkaiden kanssa, kuten asiakkaiden osallistamista ruokalistasuunnittelussa ja lautashävikin hallinnassa.

Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä ruokahävikin vähentämisessä on, että sitä ei syntyisi lainkaan. Oikea-aikaisen ja joustavan viestinnän avulla ruokalistaa, ruokailijamääriä ja annoskokoja saadaan vastamaan tuotannon määrää, jolloin hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän.

Ruokahävikin eteen voidaan tehdä paljon toimenpiteitä, mutta täysin sitä ei voida eliminoida. Hävikkiruoan myynti tai lahjoittaminen ovat viimeinen oljenkorsi taistelussa hävikkiä vastaan. Ruokahävikin hallinnassa on varmasti monia haasteita ratkaistavaksi ja työn on oltava pitkäjänteistä tulosten saavuttamiseksi. Kaivetaan kuuluisat työrukkaset esiin ja ryhdytään työhön tulevaisuuden maapallon vuoksi.

Kirjoittaja

Laura Pulkkinen

TKI-asiantuntija, Xamk

Vastuulliset ruokapalvelut kehittämisohjelma

Muita saman aihepiirin hankkeita

  • Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä
  • Tuottava ja tehokas ammattikeittiö
  • Vastuullisuudesta valttia eteläsavolaiselle ruoalle
Hankkeen nimi:

Varuke Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma

Hankkeen kesto: 1.11.2020–31.10.2023

Tiedot

Hallinnoija: Savon koulutuskuntayhtymä, Ekocentria
Osatoteuttajat: Ammattikeittiöosaajat ry, Ruokatieto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk
Muut kumppanit: Luonnonvarakeskus, Viestintävalkea
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Maa- ja metsätalousministeriö / Ruokaketjun kehittäminen
Kokonaisbudjetti: 553 919 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 113 678 euroa

Yhteystiedot

Merja Ylönen
Projektipäällikkö
+358 407 094 834
etunimi.sukunimi@xamk.fi

Sari Väänänen
Projektipäällikkö
kehityspalvelut EkoCentria (vetovastuu)
+358 44 785 4025
etunimi.sukunimi@sakky.fi