• Artikkeli
  • Henkilöjuttu
  • Kokemus
  • Uutinen
Artikkeli
Henkilöjuttu
Kokemus
Uutinen

Ammattiopistosta polkuopintojen kautta talotekniikan opiskelijaksi

Valitsin talotekniikan koulutuksen siksi, että olin jo tehnyt kuusi vuotta LVI-asentajan töitä. Työolosuhteet ja oma terveys kannustivat jatkamaan opiskeluja. Asentajan hommissa työolosuhteet ovat välillä huonoja, eikä tehnyt mieli jäädä katsomaan, miten monta kertaa omat olkapäät täytyy paikata. Tämä on vanhempien asentajien ammattivaivoja, kuten myös polvi- ja selkäongelmat. Minua on myös aina muutenkin kiinnostanut oppia uutta.

Miksi valitsit Xamkin?

Jouduin viettämään Helsingissä aikaa töiden puolesta turhankin paljon, eikä ollut kauheasti kiinnostusta siihen suuntaan. Mikkeli ei ollut entuudestaan kovinkaan tuttu, mutta vaikutti rauhalliselta paikalta oleskella. Sitä kautta oikeastaan Xamk tuli vastaan.

Hakeuduin koulutukseen avoimen väylän kautta, koska kouluttautumispäätös tuli oikeastaan vasta kevään hakujen jälkeen. Xamkissa oli mielestäni parhaat mahdollisuudet polkuopiskelijalle, eikä lukukausimaksutkaan olleet pahat.

Millaisia eroja on ammattikoulussa ja ammattikorkeakoulussa opiskelussa?

No olihan siinä vissi ero… Ammattikoulussa ammatilliset aineet sujuivat itsellä aina mutkitta, eikä lukuaineidenkaan kanssa ollut ongelmia. Käytännössä pystyi saavuttamaan yli 2,5 keskiarvon torkkumalla tunneilla.

Ammattikorkeakouluun siirtyminen oli aikamoinen kulttuurishokki varsinkin, kun omasta ammattikoulusta oli käytännössä jo kuusi vuotta aikaa ennen ammattikorkeakoulun aloittamista. Alku tuntui miltei ylitsepääsemättömältä.

Ammatillisissa aineissa ei ollut pahemmin ongelmia, sillä olihan työkokemusta kertynyt jo jonkin verran. Sen sijaan lukuaineiden vaikeus tuli vastaan nopeasti, vaikka tehovalmennuskursseilla aiheet olivatkin osittain entuudestaan tuttuja. Myös koko ammattikorkeakoulun konsepti eroaa hyvin paljon ammattiopistosta.

Kun opintojen alusta pääsi koulutovereiden ja kotiväen tuella yli, alkoi hommat pikkuhiljaa sujumaan suhteellisen mukavasti. Työmäärä tuntuu olevan aina vakio, eli paljon. Oppiminen on toki sittemmin nopeutunut. Opiskelut maistuvat tällä hetkellä hyvältä.

Mielestäni Xamkissa on huomioitu eri koulutustasot ja lähtötaidot todella hyvin. Periaatteessa kaikki lähtee samalta viivalta. Tottakai ammattiopiston käyneille yleensä ammatilliset aineet ovat helpompia kuin lukio/muu-taustaisille, ja lukuaineet taas toisinpäin. Silti hyvällä opetuksella kaikilla on samat mahdollisuudet oppia uutta.

Kenelle suosittelisit talotekniikan koulutusta?

Talotekniikka on alana todella laaja ja jatkuvasti kehittyvä, joten aina on uutta opittavaa ja näin mielenkiinto pysyy yllä. Jos kiinnostusta löytyy, kuka vain voi alalle lähteä taustoistaan riippumatta. Kärsivällisyys ja sosiaaliset taidot on eduksi.

Mikään ei ole mahdotonta! Vaikka kuinka vaikeilta välillä asiat tuntuisivatkin, jopa hieman hömelö amiskin on niistä päässyt läpi!

Tutustu myös näihin artikkeleihin

Lue lisää talotekniikan koulutuksesta