• Artikkeli
  • Henkilöjuttu
  • Kokemus
  • Uutinen
Artikkeli
Henkilöjuttu
Kokemus
Uutinen

Vaihto-opiskelijana Etelä-Koreassa

Olen Antti Ratia Mikkelistä ja opiskelen talotekniikan insinööriksi Xamkissa, Mikkelin kampuksella. Opintoni ovat edenneet työn ohella kivasti ja nyt on menossa kolmas vuosi. Minulla on vaimo ja kaksi tytärtä, jotka ovat 10- ja 12-vuotiaita. Perheeni on tukenut minua alusta lähtien opiskeluissani ja se on merkinnyt minulle paljon.

Tällä hetkellä opiskelen vaihto-opiskelijana Etelä-Koreassa Chung-Angin yliopistossa, joka on monella tieteenalalla Korean huippu. Vaihtareita on noin 400 opiskelijaa ja 47 maata on edustettuna. Tulin tänne 26.2.2023. Kevätlukukausi alkoi 2.3.2023 ja loppuu 21.6.2023 ja lennän samana päivä kotiin.

Haasteitakin riittää

Otin neljä opintojaksoa täältä mm. Korean alkeet ja johdatus ydinvoimaan. Oli aika haasteellista löytää sopivia opintoja itselle, koska olemme käyneet Mikkelissä kaikki mitä täällä on tarjolla tänä keväänä. Opiskelu englanniksi on myös haasteellista, koska opettajien englanti on kovin vaihtelevaa. Korealaiset opiskelijat kaihtavat puhumista englanniksi ja ilmeisesti eivät osaa tai luota omiin kykyihinsä tuottaa puhetta. Tietysti on poikkeuksia joukossa.

Olen liettualaisen opiskelijan kanssa ainoina vaihtareina ydinvoiman opintojaksolla ja saimme opettajalta viestin, että korealaiset haluisivat opetusta myös koreaksi. Tietysti asia sopi meille, koska kuinka muutenkaan.

Hakuprosessi oli osaltaan aika haastava, koska pitää selvittää ja hoitaa itse paljon asioita. Rokotukset, viisumi, ARC-kortti ja papereita pankista jne. Mutta niistäkin selvisin hyvin ja se kannatti!

Unelmia kannattaa tavoitella

Olen työskennellyt 25 vuotta putkiasentajana ennen talotekniikan insinööriopintoja. Olen 47-vuotias, joten vaihtoon lähteminen oli todennäköisesti ainutkertainen mahdollisuus, johon oli pakko tarttua. Vaimon kanssa harkittiin tarkkaan, mitä lähtemiseni merkitsee perheellemme. Tulimme siihen tulokseen, että vaihtoreissuni on kahdelle tyttärellemme hyvänä esimerkkinä, että aina pitää tavoitella unelmiaan, eikä jättää jossittelun asteelle. Vaimo patisti minua lähtemään, koska oli sitä mieltä, että katuisin myöhemmin, jos en lähtisi.

Mietin vaihtokohdetta aluksi muualta, mutta valitsin Etelä-Korean, koska tänne ei ihan heti tule mieleen lähteä lomalle. Lähtemällä vaihtoon halusin selvittää, onko minulla kykyä pärjätä vieraassa kulttuurissa, jos vaikka jossain vaiheessa tulisi eteen mahdollisuus työllistyä ulkomaille.

Ennen lähtöä askarrutti, kuinka sopeudun elämään dormissa todennäköisesti nuoremman opiskelijan kanssa samassa huoneessa. Kaverina minulla on 22-vuotias ruotsalainen, joka on todellinen herrasmies. Oli siis turha pohtia etukäteen.

Soul on iso kaupunki, jossa ei tarvitse olla yksin! Metrot ovat aamulla täynnä ihmisiä. Jos ei viihdy ihmisten läheisyydessä, saattaa olla ongelma lähteä tänne . Hintataso on melkein kalliimpi kuin Suomessa.

Kaiken kaikkiaan uskon, että tulee olemaan huikeat neljä kuukautta!

Tutustu myös näihin artikkeleihin

Lue lisää talotekniikan koulutuksesta