Etelä-Savo loistaa edelläkävijänä – yli 7000 nuorta herkuttelee luomulla 23.9.

Etelä-Savon maakunnan merkitys luomuruuan tuotannossa on valtakunnallisesti merkittävää. Maakunnan 200 luomuyrittäjän ansiosta tarjonta on laajaa ja alueella tuotetaan huippulaatuisia raaka-aineita, kuten porkkanaa, sipulia, kaalia, mansikoita ja lihaa.

Etelä-Savon ruokapalvelut tekevät tiivistä yhteistyötä luomutuottajien kanssa varmistaakseen tuotteiden saatavuuden. Maakunnan julkisen sektorin ruokapalvelut ovatkin luomun käytössä Suomen kärkeä. Esimerkiksi Mikkelin kaupungin ruokapalveluissa luomun osuus on 20 prosenttia, Samiedussa 21 prosenttia ja peräti 29 prosenttia Susiniemen leirikeskuksessa, joka on palkittu korkean luomun käyttömääränsä ansiosta useana vuonna Suomen parhaana.

Luomu on osa arkea – ja tulevaisuutta

Luomu säästää luonnonvaroja ja turvaa ruoan saatavuutta kriisien keskellä. Luomupellolla elää jopa 30 prosenttia enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisella pellolla. Eväitä luomun esilletuontiin ja lisää liiketoimintaa -hankkeen monikanavainen viestintä yhdistää paikalliset toimijat ja tuo luomun osaksi arjen valintoja.

–  Elämänmakuista – Euroopan parasta luomua Etelä-Savosta –slogania ja sen avulla paikallisia luomutuotteita on tuotu esillekaupoissa, suoramyynnissä ja nyt luomuviikolla ruokapalveluissa, kertoo projektipäällikkö Taina Harmoinen Eväitä luomun esilletuontiin ja lisää liiketoimintaa -hankkeen toiminnasta.

Hankkeen viestinä on tavoittanut laajasti kuluttajia Etelä-Savossa, esimerkiksi somekampanjan näki kesällä lähes 150 000 henkilöä.

Kauppoihin tehtyjen hyllyvippojen ja hintakehyksien avulla tuodaan esille paikallisia luomutuotteita ja helpotetaan siten kuluttajien valintoja, Harmoinen lisää.  

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu toteuttaa Eväitä luomun esilletuontiin ja lisää liiketoimintaa -hanketta 1.1.–30.11.2025. Hanke on EU:n osarahoittama Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta.

Lisätietoja:
Taina Harmoinen, projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Eväitä luomun esilletuontiin ja lisää liiketoimintaa -hanke, taina.harmoinen@xamk.fi, 040 662 5560
www.xamk.fi/luomuesille

Pakkauksia ja hyllymerkintöjä ruokakaupassa.
Infokyltti, jossa kerrotaan vieressä olevan leivän olevan paikallinen luomutuote.

Tutustu myös näihin artikkeleihin