AMK-valintakoe on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe, joka tehdään omalla tietokoneella ammattikorkeakoulun tiloissa.

Ilmoittaudut valintakokeeseen täyttäessäsi hakulomaketta. Voit tehdä valintakokeen missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita paikkoja valintakoetilaisuuksissa, riippumatta siitä, mihin olet hakemassa.

Kokeessa testataan hakijoiden korkeakouluvalmiuksia. Se ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä kokeeseen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

Tutustu AMK-valintakokeen ohjeisiin tällä sivulla:

Xamkissa AMK-valintakokeen perusteella valitaan opiskelijoita lähes kaikkiin suomenkielisiin päivätoteutuksiin ja suureen osaan monimuoto- ja verkkototeutuksista.

AMK-VALINTAKOE KEVÄÄLLÄ 2023

Koepäivät- ja paikat

Kevään 2023 yhteishaussa AMK-valintakoe järjestetään valtakunnallisesti ajalla 29.5. – 2.6.2023.

Löydät tarkat tiedot kevään 2023 yhteishaussa AMK-valintakoetta käyttävien ammattikorkeakoulujen, myös Xamkin, hakukohteista ja aloituspaikoista  Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta ennen hakuajan alkua. Tieto valintakokeesta löytyy myös koulutuksen valintaperusteista Opintopolusta.

Kevään 2023 koetilaisuudet Xamkissa

Kotkan kampus (Pääskysentie 1, 48220 Kotka)

 • ma 29.5.2023 klo 9 ja klo 14
 • ti 30.5.2023 klo 9 ja klo 14

Kouvolan kampus (Paraatikenttä 7, 45100 Kouvola)

 • ke 31.5.2023 klo 9 ja klo 14

Mikkelin kampus (Patteristonkatu 3, 50100 Mikkeli)

 • ma 29.5.2023 klo 9 ja klo 14
 • ti 30.5.2023 klo 9 ja klo 14

Savonlinnan kampus (Savonniemenkatu 6, 57100 Savonlinna)

 • ke 31.5.2023 klo 9 ja klo 14

Kaikki hakijat voivat osallistua AMK-valintakokeeseen. Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.

Sosiaali- ja terveysalan, humanistisen alan ja kasvatusalan, liikunnan alan sekä merenkulun alan hakukohteissa on terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia. Näistä vaatimuksista löydät tietoa Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

AMK-valintakokeen tulosten julkistaminen

Näet saamasi kokonaispisteet Oma Opintopolku -palvelussa viimeistään tulosten julkaisuajankohtaan mennessä. AMK-valintakokeen perusteella valituksi tulleille tulee ilmoitus valinnasta sähköpostiin ja tieto näkyy myös Oma Opintopolku -palvelussa viimeistään 7.7.2023. Saatat tulla vielä varasijalta valituksi 1.8.2023 klo 15.00 mennessä.

Valintakoepisteet-palvelu

Näet AMK-valintakokeesta saamasi osiokohtaiset pisteet kirjautumalla Valintakoepisteet-palveluun. Valintakoepisteet-palvelu aukeaa viimeistään 7.7.2023. Lue lisää Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

AMK-valintakoetietojen tarkastelu

AMK-valintakokeeseen osallistuneella on oikeus tarkastella omia valintakoetietojaan 14 vrk:n muutoksenhakuaikana, joka alkaa valinnan tulosten julkaisemisesta. Hakija voi tarkastella omia koevastauksia, oikeita vastauksia ja koekysymyksiä valvotusti sen ammattikorkeakoulun tiloissa, johon hän on joko hakenut tai jossa hän on osallistunut valintakokeeseen.

Xamkissa valintakoetietoja voi tarkastella ajanvarauksella (max. 30 min) Kouvolan tai Mikkelin kampuksella:

 • ilmoitetaan täällä myöhemmin

Ajanvaraus on tehtävä viimeistään edellisenä arkipäivänä ennen haluttua ajankohtaa soittamalla Xamkin hakijapalveluihin: p. 044 702 8891 tai 040 585 6610 (ma-pe klo 9–15).

Tietoa muutoksenhausta opiskelijavalintapäätökseen löydät opiskelijavalinta-sivulta.

Saapuminen kokeeseen Xamkissa

Saapuminen kokeeseen

 • Tarkista saamastasi kutsusta sinulle annettu saapumisaika, ovi ja koetila.
 • Saavu koepaikalle kutsussa mainittuna ajankohtana oman tietokoneesi ja voimassa olevan virallisen henkilöllisyystodistuksesi kanssa. Ota myös sähköpostilla saamasi tunniste mukaan.
 • Älä ota kokeeseen mukaan mitään ylimääräistä. Jätä muun muassa älykello kotiin.
 • Hakijat muodostavat sisäänkäynnin ulkopuolelle jonon, jossa kannattaa huomioida turvaväli toiseen jonottajaan.
 • Huomioi turvaväli myös luokkatiloihin mennessä ja niistä poistuttaessa sekä käytävällä jonottaessasi/odottaessasi.
 • Koetilan ulkopuolella tai sisäänkäynnin lähellä on vartioitu vaatesäilytys, johon voit jättää ylimääräiset tavarasi.
 • Hakijat tunnistetaan koetilan ulkopuolella (QR-koodi ja virallinen henkilöllisyystodistus).
 • Koetilassa hakijat ohjataan omille paikoilleen istumaan.
 • Oma puhelin tulee sammuttaa kokonaan ja laittaa pöydälle näkyviin. Myös henkilöllisyystodistuksen tulee olla esillä koko kokeen ajan. Avaa oma tietokoneesi ja seuraa valvojan antamia ohjeita.

Hygieniaohjeita

 • Älä osallistu valintakokeeseen, jos olet sairaana.
 • Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, ainakin 20 sekunnin ajan.
 • Käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi.
 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
 • Voit halutessasi käyttää kasvomaskia valintakoetilaisuudessa. Henkilöllisyyden tarkistamista varten kasvomaski on pyydettäessä poistettava.

Kartat

Saavu kampukselle siitä ovesta, joka on merkitty QR-koodisi tietoihin. Hakijoiden käytössä olevat ovet on merkitty karttoihin.

Kotkan kampus

Kouvolan kampus

Savonlinnan kampus

Mikkelin kampus

Ohjeita AMK-valintakokeeseen

Kokeen aikataulu

Saavu valintakoetilaisuuteen ajoissa. Jokaisen AMK-valintakokeeseen osallistujan tulee olla paikalla, kun valintakoetilaisuuden ilmoittautuminen alkaa. Varaa valintakoepäivänä riittävästi aikaa, mielellään koko päivä. Valintakoetilaisuuden kesto vaihtelee 3-6 tunnin välillä riippuen hakukohteisiisi kuuluvista osioista:

 • humanistinen ala: 150 minuuttia
 • merenkulku, luonnonvara-ala, liiketalous, tietojenkäsittely, matkailu- ja ravitsemisala: 160 minuuttia
 • sosiaali- ja terveysala, liikunta, kauneudenhoito: 190 minuuttia
 • tekniikan ala: 195 minuuttia
 • jos haet esimerkiksi tekniikan alalle ja sosiaali- ja terveysalalle, kokeen kesto on 225 minuuttia.

Kokeen kestoon vaikuttavat myös hakukohteiden opetuskieli sekä yksilöllisissä järjestelyissä mahdollisesti myönnetty lisäaika. Lue lisää kokeen sisällöstä ja kestosta Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Jos myöhästyt valintakokeesta, et pääse enää sisälle valintakoetilaan etkä voi suorittaa valintakoetta. Voit suorittaa valintakokeen vain siinä paikassa ja sinä aikana, mihin olet ilmoittautunut. Jos saavut väärään aikaan tai väärään paikkaan, et pääse suorittamaan valintakoetta.

Aamupäivän valintakoetilaisuudessa tulee olla paikalla klo 8.00-8.15, AMK-valintakoe alkaa klo 9.00.

Iltapäivän valintakoetilaisuudessa tulee olla paikalla klo 13.00-13.15, AMK-valintakoe alkaa klo 14.00.

Kokeeseen ilmoittautuminen

AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana Opintopolku.fi -palvelussa yhteishaun hakulomakkeella. Valitse hakulomaketta täyttäessäsi itsellesi sopiva valintakoepaikka ja -aika tarjolla olevista vaihtoehdoista.

Voit tehdä valintakokeen missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita paikkoja valintakoetilaisuuksissa, riippumatta siitä, mihin olet hakemassa. Valintakoepaikaksi voit valita myös ammattikorkeakoulun, johon et ole hakenut, mutta joka on esimerkiksi lähellä asuinpaikkaasi.

Hakulomakkeella valittua valintakoepaikkaa ja -aikaa ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Voit tarkistaa valitsemasi koepaikan ja -ajan hakemukseltasi kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun.

Jokainen ammattikorkeakoulu tarjoaa tietyn määrän suorituspaikkoja. Kun paikat yksittäisessä valintakoetilaisuudessa täyttyvät, vaihtoehto sulkeutuu ja sinun on valittava jokin toinen vaihtoehto. Valintakoetilaisuuksien paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä.

AMK-valintakokeeseen ei lähetetä erillistä valintakoekutsua.

Kokeeseen valmistautuminen

Valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Valmistaudu valintakokeeseen huolehtimalla, että sinulla on valintakoepäivänä mukana tarvittavat välineet.

Valintakoetilaan ei saa tuoda ylimääräisiä tavaroita eli takit, laukut yms. jätetään niille osoitettuun paikkaan. Matkapuhelinten tulee olla suljettuna koko valintakokeen ajan.

YKSILÖLLISET JÄRJESTELYT AMK-VALINTAKOKEESSA

Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, tekninen apuväline tai muu järjestely), tulee sinun täyttää kirjallinen yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus. Liitä mukaan lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta tai esim. lukivaikeudesta.

Lisätietoja löydät Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Toimita hakemus yksilöllisistä järjestelyistä siihen ammattikorkeakouluun, jossa olet ilmoittanut osallistuvasi valintakokeeseen viimeistään 6.4.2023 klo 15.00. Jos osallistut valintakokeeseen Xamkin kampuksella (Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä tai Savonlinnassa), yksilöllisten järjestelyjen hakemus tulee tehdä Xamkin sähköisellä lomakkeella.

Päätös yksilöllisistä järjestelyistä on kertaluonteinen ja koskee vain asianomaista valintakoetta. Mikäli hakija on tyytymätön päätöksessä ilmoitettuihin järjestelyihin, voi hän ottaa viipymättä yhteyttä ammattikorkeakouluun, joka voi tarvittaessa oikaista aikaisemman ratkaisunsa. Kun hakija saa lopullisen yhteishaun valintapäätöksen, hän voi siinä vaiheessa tehdä oikaisuvaatimuksen myönnetyistä järjestelyistä osana valinnan muutoksenhakua.

Mukaan tarvittavat välineet

Ota valintakokeeseen mukaan seuraavat välineet:

 • tunniste
 • hyväksyttävä kuvallinen henkilöllisyystodistus
 • kannettava tietokone ja virtajohto
 • halutessasi langallinen hiiri (langattomia laitteita ei voi tuoda valintakoetilaan)
 • kynä
 • eväät
 • kokeen aikana tarvitsemasi lääkkeet

Tunniste

AMK-valintakoetta varten hakijoille luodaan yksilöity tunniste (QR-koodi), jonka tarvitset ilmoittautumiseen saapuessasi AMK-valintakokeeseen. Linkki tunnisteeseen toimitetaan sinulle tekstiviestillä ja sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamiesi yhteystietojen perusteella viikolla 21 (viimeistään 24.5.2023).  Linkin tunnisteeseen löydät silloin myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolku -palvelusta.

Sinulla tulee olla tunniste mukana valintakoetilaisuudessa, joten varaudu esittämään saamasi tunniste puhelimen näytöltä tai paperille tulostettuna.

HENKILÖLLISYYSTODISTUS

Sinulla tulee olla valintakokeessa mukana kuvallinen henkilöllisyystodistus. Ilman hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta et voi osallistua valintakokeeseen.

Huomioithan, että henkilöllisyys tarkistetaan ennen kokeen alkamista. Koe voidaan teknisesti aloittaa vain tunnistetuilta hakijoilta. Hakijan kasvoilla mahdollisesti oleva hengityssuojain on poistettava, mikäli tunnistaminen sitä vaatii.

Hyväksyttäviä todistuksia ovat seuraavat voimassa olevat henkilöllisyystodistukset:

 • passi
 • poliisin myöntämä suomalainen, kuvallinen henkilökortti
 • suomalainen ajokortti
 • kuvallinen EU/ETA-maan henkilökortti

Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Vuoden aikaraja lasketaan siitä päivästä, kun osallistut AMK-valintakokeeseen. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa henkilöllisyystodistuksessa olevasta kuvasta.

KANNETTAVA TIETOKONE JA LAITTEISTOVAATIMUKSET

AMK-valintakoe on sähköinen koe, joka suoritetaan hakijan kannettavalla tietokoneella. Sinun tulee huolehtia siitä, että sinulla on käytössäsi valintakoepäivänä vaatimukset täyttävä kannettava tietokone. Lataa valintakoetta varten tietokoneesi akku täyteen. Ota mukaan tietokoneesi virtajohto, jotta voit ladata tietokonettasi tarvittaessa.

Laitteistovaatimukset löydät Ammattikorkeakouluun.fi sivustolta. Valintakoetta ei voi tehdä puhelimella eikä tabletilla.

Valintakoetilaan saa tuoda ainoastaan kannettavan tietokoneen ja suljetun matkapuhelimen. Muita langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi Bluetooth-yhteyksiä käyttäviä älykelloja, aktiivisuusrannekkeita, hiiriä tai näppäimistöjä ei saa tuoda koetilaan. Tietokoneessa ei saa käyttää ruudun suojakalvoa. Laskinta ei saa ottaa kokeeseen mukaan.

Mikäli sinulla ei ole omaa tietokonetta, voit tiedustella tietokonetta lainaksi lähipiiriltäsi. Huomioi kuitenkin nämä asiat:

 • Tutustu käytössäsi olevan koneen toimintaan niin, että tiedät sen toimivan ja pystyt itse liittämään koneen langattomaan verkkoon. Tietokone, jonka käyttöön sinulla on rajoitetut oikeudet (esim. työtietokone), voi aiheuttaa ongelmia koetilanteessa.
 • Jos hankit uuden koneen koetta varten, ota se käyttöön hyvissä ajoin ja tee mahdolliset päivitykset ennen koetta.

LANGALLINEN HIIRI TIETOKONEESEEN

Voit halutessasi ottaa mukaan erillisen langallisen hiiren. Valintakoetilaan ei saa tuoda Bluetooth-yhteyttä käyttävää langatonta hiirtä.

OMA KYNÄ

Ota valintakokeeseen mukaan oma kynä. Valintakoetilassa on jokaiselle tarjolla paperia omia muistiinpanoja varten.

Yleistä tietoa AMK-valintakokeesta

Kaikki AMK-valintakokeisiin ja ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintaan liittyvät asiat on koottu kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteiseen sivustoon: www.ammattikorkeakouluun.fi

Lue lisää AMK-valintakokeesta

Hakijapalvelut

Yhteystiedot

puh. 044 702 8891 (Kouvola) tai
040 585 6610 (Mikkeli)

hakijapalvelut@xamk.fi

Aukioloajat: ma-pe klo 9-15

Posti- ja käyntiosoitteet