AMK-valintakoe on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe, joka tehdään omalla tietokoneella ammattikorkeakoulun tiloissa.

Valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

Xamkissa AMK-valintakokeen perusteella valitaan opiskelijoita lähes kaikkiin suomenkielisiin päivätoteutuksiin ja suureen osaan monimuoto- ja verkkototeutuksista.

Koepäivät- ja paikat Xamkissa

Kotkan kampus 27. – 28.5.2024 klo 9 ja klo 14.

Mikkelin kampus 27. – 28.5.2024 klo 9 ja klo 14.

Kouvolan kampus 29.5.2024 klo 9 ja klo 14.

Savonlinnan kampus 29.5.2024 klo 9 ja klo 14.

Löydät tarkat tiedot kevään 2024 yhteishaussa AMK-valintakoetta käyttävien ammattikorkeakoulujen hakukohteista ja aloituspaikoista Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta. Tieto valintakokeesta löytyy myös koulutuksen valintaperusteista Opintopolusta.

Kaikki hakijat voivat osallistua AMK-valintakokeeseen. Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.

Kokeeseen ilmoittautuminen

AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana Opintopolussa yhteishaun hakulomakkeella. Valitse hakulomaketta täyttäessäsi itsellesi sopiva valintakoepaikka ja -aika tarjolla olevista vaihtoehdoista.

Hakulomakkeella valittua valintakoepaikkaa ja -aikaa ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Voit tarkistaa valitsemasi koepaikan ja -ajan hakemukseltasi kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun.

Voit tehdä valintakokeen missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita paikkoja valintakoetilaisuuksissa, riippumatta siitä, mihin olet hakemassa. Valintakoepaikaksi voit valita myös ammattikorkeakoulun, johon et ole hakenut, mutta joka on esimerkiksi lähellä asuinpaikkaasi.

Jokainen ammattikorkeakoulu tarjoaa tietyn määrän suorituspaikkoja. Kun paikat yksittäisessä valintakoetilaisuudessa täyttyvät, vaihtoehto sulkeutuu ja sinun on valittava jokin toinen vaihtoehto. Valintakoetilaisuuksien paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kokeen aikataulu

Varaa valintakoepäivänä riittävästi aikaa. Saavu valintakoetilaisuuteen ajoissa. Tarkista saamastasi kutsusta sinulle annettu saapumisaika, ovi ja koetila.

Jos myöhästyt valintakokeesta, et pääse enää sisälle valintakoetilaan etkä voi suorittaa valintakoetta. Voit suorittaa valintakokeen vain siinä paikassa ja sinä aikana, mihin olet ilmoittautunut. Jos saavut väärään aikaan tai väärään paikkaan, et pääse suorittamaan valintakoetta.

Valintakoetilaisuuden kesto vaihtelee 3-6 tunnin välillä riippuen hakukohteisiisi kuuluvista osioista:

 • humanistinen ala: 150 minuuttia
 • merenkulku, luonnonvara-ala, liiketalous, tietojenkäsittely, matkailu- ja ravitsemisala: 160 minuuttia
 • sosiaali- ja terveysala, liikunta, kauneudenhoito: 190 minuuttia
 • tekniikan ala: 195 minuuttia
 • jos haet esimerkiksi tekniikan alalle ja sosiaali- ja terveysalalle, kokeen kesto on 225 minuuttia.

Kokeen kestoon vaikuttavat myös hakukohteiden opetuskieli sekä yksilöllisissä järjestelyissä mahdollisesti myönnetty lisäaika. Lue lisää kokeen sisällöstä ja kestosta Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Mukaan tarvittavat välineet

TUNNISTE

Varaudu esittämään saamasi tunniste puhelimen näytöltä tai paperille tulostettuna. AMK-valintakoetta varten hakijoille luodaan yksilöity tunniste (QR-koodi), jonka tarvitset ilmoittautumiseen saapuessasi AMK-valintakokeeseen. Linkki tunnisteeseen toimitetaan sinulle tekstiviestillä ja sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamiesi yhteystietojen perusteella noin viikkoa ennen AMK-valintakoetta.  Linkin tunnisteeseen löydät silloin myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolku -palvelusta.

 

HENKILÖLLISYYSTODISTUS

Sinulla tulee olla valintakokeessa mukana kuvallinen henkilöllisyystodistus. Ilman hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta et voi osallistua valintakokeeseen.

Huomioithan, että henkilöllisyys tarkistetaan ennen kokeen alkamista sekä kokeen jälkeen. Koe voidaan teknisesti aloittaa vain tunnistetuilta hakijoilta.

Hyväksyttäviä todistuksia ovat seuraavat henkilöllisyystodistukset:

 • passi
 • poliisin myöntämä suomalainen, kuvallinen henkilökortti
 • suomalainen ajokortti
 • kuvallinen EU/ETA-maan henkilökortti

Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Vuoden aikaraja lasketaan siitä päivästä, kun osallistut AMK-valintakokeeseen. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa henkilöllisyystodistuksessa olevasta kuvasta.

 

OMA KYNÄ

Ota valintakokeeseen mukaan oma kynä. Valintakoetilassa on jokaiselle tarjolla paperia omia muistiinpanoja varten.

KANNETTAVA TIETOKONE JA LAITTEISTOVAATIMUKSET

AMK-valintakoe on sähköinen koe, joka suoritetaan hakijan kannettavalla tietokoneella. Ilman kannettavaa tietokonetta et voi osallistua valintakokeeseen. Valintakoetta ei voi tehdä puhelimella eikä tabletilla.

Sinun tulee huolehtia siitä, että sinulla on käytössäsi valintakoepäivänä vaatimukset täyttävä kannettava tietokone. Lataa valintakoetta varten tietokoneesi akku täyteen. Ota mukaan tietokoneesi virtajohto, jotta voit ladata tietokonettasi tarvittaessa.

Valintakoetilaan saa tuoda ainoastaan kannettavan tietokoneen ja suljetun matkapuhelimen. Langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi Bluetooth-yhteyksiä käyttäviä älykelloja, aktiivisuusrannekkeita, hiiriä tai näppäimistöjä ei saa tuoda koetilaan. Tietokoneessa ei saa käyttää ruudun suojakalvoa. Laskinta ei saa ottaa kokeeseen mukaan.

Mikäli sinulla ei ole omaa tietokonetta, voit tiedustella tietokonetta lainaksi lähipiiriltäsi. Huomioi kuitenkin nämä asiat:

 • Tutustu käytössäsi olevan koneen toimintaan niin, että tiedät sen toimivan ja pystyt itse liittämään koneen langattomaan verkkoon. Tietokone, jonka käyttöön sinulla on rajoitetut oikeudet (esim. työtietokone), voi aiheuttaa ongelmia koetilanteessa.
 • Jos hankit uuden koneen koetta varten, ota se käyttöön hyvissä ajoin ja tee mahdolliset päivitykset ennen koetta. Laitteistovaatimukset löydät Ammattikorkeakouluun.fi sivustolta.

 

EVÄÄT JA LÄÄKKEET

Voit halutessasi ottaa mukaan koetilaan eväitä ja/tai kokeen aikana tarvitsemiasi lääkkeitä.

Koepaikalla

 • Saavu koepaikalle kutsussa mainittuna ajankohtana oman tietokoneesi ja voimassa olevan virallisen henkilöllisyystodistuksesi kanssa. Ota myös sähköpostilla saamasi tunniste mukaan.
 • Älä ota kokeeseen mukaan mitään ylimääräistä. Jätä muun muassa älykello kotiin.
 • Valintakoetilaan ei saa tuoda ylimääräisiä tavaroita eli takit, laukut yms. jätetään niille osoitettuun paikkaan.
 • Hakijat tunnistetaan koetilan ulkopuolella (QR-koodi ja/tai virallinen henkilöllisyystodistus).
 • Koetilassa sinut ohjataan omalle paikalle istumaan.
 • Sammuta koetilassa puhelimesi kokonaan ja laita se pöydälle näkyviin.
 • Myös henkilöllisyystodistuksen tulee olla esillä pöydällä koko kokeen ajan.
 • Avaa oma tietokoneesi ja seuraa valvojan antamia ohjeita.
 • Älä osallistu valintakokeeseen, jos olet sairaana.

Yksilölliset järjestelyt AMK-valintakokeessa

Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, tekninen apuväline tai muu järjestely), tulee sinun täyttää kirjallinen yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus. Liitä mukaan lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta tai esim. lukivaikeudesta.

Toimita hakemus yksilöllisistä järjestelyistä siihen ammattikorkeakouluun, jossa olet ilmoittanut osallistuvasi valintakokeeseen kevään 2024 yhteishaussa viimeistään 3.4.2024. Jos osallistut valintakokeeseen Xamkin kampuksella (Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä tai Savonlinnassa), yksilöllisten järjestelyjen hakemus tulee tehdä Xamkin sähköisellä lomakkeella.

Päätös yksilöllisistä järjestelyistä on kertaluonteinen ja koskee vain asianomaista valintakoetta. Mikäli hakija on tyytymätön päätöksessä ilmoitettuihin järjestelyihin, voi hän ottaa viipymättä yhteyttä ammattikorkeakouluun, joka voi tarvittaessa oikaista aikaisemman ratkaisunsa. Kun hakija saa lopullisen yhteishaun valintapäätöksen, hän voi siinä vaiheessa tehdä oikaisuvaatimuksen myönnetyistä järjestelyistä osana valinnan muutoksenhakua. Lisätietoja löydät Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Yleistä tietoa AMK-valintakokeesta

Kaikki AMK-valintakokeisiin ja ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintaan liittyvät asiat on koottu kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteiseen sivustoon: www.ammattikorkeakouluun.fi

Lue lisää AMK-valintakokeesta

Hakijapalvelut

Yhteystiedot

puh. 044 702 8891 (Kouvola) tai
040 585 6610 (Mikkeli)

hakijapalvelut@xamk.fi

Aukioloajat: ma-pe klo 9-15

Posti- ja käyntiosoitteet