AMK-valintakoe on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe, joka tehdään omalla tietokoneella ammattikorkeakoulun tiloissa.

Ilmoittaudut valintakokeeseen täyttäessäsi hakulomaketta. Voit tehdä valintakokeen missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita paikkoja valintakoetilaisuuksissa, riippumatta siitä, mihin olet hakemassa.

Kokeessa testataan hakijoiden korkeakouluvalmiuksia. Se ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä kokeeseen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

Tutustu AMK-valintakokeen ohjeisiin tällä sivulla:

Xamkissa AMK-valintakokeen perusteella valitaan opiskelijoita lähes kaikkiin suomenkielisiin päivätoteutuksiin ja suureen osaan monimuoto- ja verkkototeutuksista.

AMK-VALINTAKOE SYKSYLLÄ 2020

Koepäivät- ja paikat

Syksyn 2020 yhteishaussa AMK-valintakoe järjestetään 26.-29.10.2020.

Löydät tarkat tiedot syksyn 2020 yhteishaussa AMK-valintakoetta käyttävien ammattikorkeakoulujen, myös Xamkin, hakukohteista ja aloituspaikoista  Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Valintakokeet Xamkissa

 • ma 26.10. Kouvola
 • ti 27.10. Kotka
 • ke 28.10. Savonlinna
 • to 29.10. Mikkeli

Jokaisena koepäivänä on kaksi koetilaisuutta, klo 9 ja klo 14.

Kaikki hakijat voivat osallistua AMK-valintakokeeseen. Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.

Syksyn 2020 yhteishaussa mukana oleviin Xamkin koulutuksiin ei järjestetä erillisiä soveltuvuuskokeita. Sosiaali- ja terveysalan, humanistisen alan ja kasvatusalan sekä liikunnan alan hakukohteissa on terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia. Näistä vaatimuksista löydät tietoa Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta sekä hakukohteen tiedoista Opintopolussa (Hakeminen-välilehti > Terveydelliset vaatimukset).

AMK-valintakokeen tulosten julkistaminen

Näet saamasi pisteet Oma Opintopolku -palvelussa viimeistään tulosten julkaisuajankohtaan mennessä. AMK-valintakokeen perusteella valituksi tulleille tulee ilmoitus valinnasta sähköpostiin ja tieto näkyy myös Oma Opintopolku -palvelussa 27.11.2020 mennessä. Saatat tulla vielä varasijalta valituksi 15.12.2020 klo 15.00 saakka.

Ohjeita AMK-valintakokeeseen

Kokeen aikataulu

Saavu valintakoetilaisuuteen ajoissa. Jokaisen AMK-valintakokeeseen osallistujan tulee olla paikalla, kun valintakoetilaisuuden ilmoittautuminen alkaa. Varaa valintakoepäivänä riittävästi aikaa, mielellään koko päivä. Valintakoetilaisuuden kesto vaihtelee 3-6 tunnin välillä riippuen hakukohteisiisi kuuluvista osioista:

 • humanistinen ala: 125 minuuttia
 • merenkulku, luonnonvara-ala, liiketalous, tietojenkäsittely, matkailu- ja ravitsemisala: 165 minuuttia
 • sosiaali- ja terveysala, liikunta, kauneudenhoito: 185 minuuttia
 • tekniikan ala: 210 minuuttia
 • jos haet esimerkiksi tekniikan alalle ja sosiaali- ja terveysalalle, kokeen kesto on 230 minuuttia.

Lue lisää kokeen sisällöstä ja kestosta Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Jos myöhästyt valintakokeesta, et pääse enää sisälle valintakoetilaan etkä voi suorittaa valintakoetta. Voit suorittaa valintakokeen vain siinä paikassa ja sinä aikana, mihin olet ilmoittautunut. Jos saavut väärään aikaan tai väärään paikkaan, et pääse suorittamaan valintakoetta.

Aamupäivän valintakoetilaisuudessa tulee olla paikalla klo 8.00, jolloin ilmoittautuminen alkaa. AMK-valintakoe alkaa klo 9.00.

Iltapäivän valintakoetilaisuudessa tulee olla paikalla klo 13.00, jolloin ilmoittautuminen alkaa, AMK-valintakoe alkaa klo 14.00.

Kokeeseen ilmoittautuminen

AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana Opintopolku.fi -palvelussa yhteishaun hakulomakkeella. Valitse hakulomaketta täyttäessäsi itsellesi sopiva valintakoepaikka ja -aika tarjolla olevista vaihtoehdoista.

Voit tehdä valintakokeen missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita paikkoja valintakoetilaisuuksissa, riippumatta siitä, mihin olet hakemassa. Valintakoepaikaksi voit valita myös ammattikorkeakoulun, johon et ole hakenut, mutta joka on esimerkiksi lähellä asuinpaikkaasi.

Hakulomakkeella valittua valintakoepaikkaa ja -aikaa ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Voit tarkistaa valitsemasi koepaikan ja -ajan hakemukseltasi kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun.

Jokainen ammattikorkeakoulu tarjoaa tietyn määrän suorituspaikkoja. Kun paikat yksittäisessä valintakoetilaisuudessa täyttyvät, vaihtoehto sulkeutuu ja sinun on valittava jokin toinen vaihtoehto. Valintakoetilaisuuksien paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä.

AMK-valintakokeeseen ei lähetetä erillistä valintakoekutsua.

Kokeeseen valmistautuminen

Valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Valmistaudu valintakokeeseen huolehtimalla, että sinulla on valintakoepäivänä mukana tarvittavat välineet.

Valintakoetilaan ei saa tuoda ylimääräisiä tavaroita eli takit, laukut yms. jätetään niille osoitettuun paikkaan. Matkapuhelinten tulee olla suljettuna koko valintakokeen ajan.

 

YKSILÖLLISET JÄRJESTELYT AMK-VALINTAKOKEESSA

Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, tekninen apuväline tai muu järjestely), tulee sinun täyttää kirjallinen yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus. Liitä mukaan lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta tai esim. lukivaikeudesta.

Lisätietoja löydät Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Toimita hakemus yksilöllisistä järjestelyistä  siihen ammattikorkeakouluun, jossa olet ilmoittanut osallistuvasi valintakokeeseen viimeistään 23.9.2020 klo 15.00. Jos osallistut valintakokeeseen Xamkin kampuksella (Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä tai Savonlinnassa), yksilöllisten järjestelyjen hakemus tulee tehdä Xamkin sähköisellä lomakkeella.

Päätös yksilöllisistä järjestelyistä on kertaluonteinen ja koskee vain asianomaista valintakoetta. Mikäli hakija on tyytymätön päätöksessä ilmoitettuihin järjestelyihin, voi hän ottaa viipymättä yhteyttä ammattikorkeakouluun, joka voi tarvittaessa oikaista aikaisemman ratkaisunsa. Kun hakija saa lopullisen yhteishaun valintapäätöksen, hän voi siinä vaiheessa tehdä oikaisuvaatimuksen myönnetyistä järjestelyistä osana valinnan muutoksenhakua.

Mukaan tarvittavat välineet

Ota valintakokeeseen mukaan seuraavat välineet:

 • tunniste
 • voimassa oleva virallinen, kuvallinen henkilöllisyystodistus
 • kannettava tietokone ja virtajohto
 • halutessasi langallinen hiiri (langattomia laitteita ei voi tuoda valintakoetilaan)
 • kynä

 

Tunniste

AMK-valintakoetta varten hakijoille luodaan yksilöity tunniste (QR-koodi), jonka tarvitset ilmoittautumiseen saapuessasi AMK-valintakokeeseen. Linkki tunnisteeseen toimitetaan sinulle tekstiviestillä ja sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamiesi yhteystietojen perusteella viikolla 43.

Sinulla tulee olla tunniste mukana valintakoetilaisuudessa, joten varaudu esittämään saamasi tunniste puhelimen näytöltä tai paperille tulostettuna. Linkin tunnisteeseen löydät myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolku -palvelusta viikolta 43 alkaen.

 

HENKILÖLLISYYSTODISTUS

Henkilöllisyytesi tarkistetaan valintakokeen yhteydessä. Ilman henkilöllisyystodistusta et voi osallistua valintakokeeseen. Henkilöllisyyden voi todistaa voimassa olevalla kuvallisella henkilöllisyystodistuksella.

Huomioithan, että henkilöllisyys tarkistetaan ennen kokeen alkamista. Koe voidaan teknisesti aloittaa vain tunnistetuilta hakijoilta. Hakijan kasvoilla mahdollisesti oleva hengityssuojain on poistettava, mikäli tunnistaminen sitä vaatii.

Hyväksyttäviä todistuksia ovat seuraavat:

 • kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi tai poliisin myöntämä suomalainen, kuvallinen henkilökortti)
 • suomalainen ajokortti (mobiiliajokortti hyväksytään)
 • kuvallinen KELA-kortti
 • kuvallinen EU/ETA-maan henkilökortti.

KANNETTAVA TIETOKONE JA LAITTEISTOVAATIMUKSET

AMK-valintakoe on sähköinen koe, joka suoritetaan hakijan kannettavalla tietokoneella. Sinun tulee huolehtia siitä, että sinulla on käytössäsi valintakoepäivänä vaatimukset täyttävä kannettava tietokone. Lataa valintakoetta varten tietokoneesi akku täyteen. Ota mukaan tietokoneesi virtajohto, jotta voit ladata tietokonettasi tarvittaessa.

Laitteistovaatimukset löydät Ammattikorkeakouluun.fi sivustolta. Valintakoetta ei voi tehdä puhelimella eikä tabletilla.

Valintakoetilaan saa tuoda ainoastaan kannettavan tietokoneen ja suljetun matkapuhelimen. Muita langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi Bluetooth-yhteyksiä käyttäviä älykelloja, aktiivisuusrannekkeita, hiiriä tai näppäimistöjä ei saa tuoda koetilaan. Tietokoneessa ei saa käyttää ruudun suojakalvoa. Laskinta ei saa ottaa kokeeseen mukaan.

Mikäli sinulla ei ole omaa tietokonetta, voit tiedustella tietokonetta lainaksi lähipiiriltäsi.

 

LANGALLINEN HIIRI TIETOKONEESEEN

Voit halutessasi ottaa mukaan erillisen langallisen hiiren. Valintakoetilaan ei saa tuoda Bluetooth-yhteyttä käyttävää langatonta hiirtä.

OMA KYNÄ

Ota valintakokeeseen mukaan oma kynä. Valintakoetilassa on jokaiselle tarjolla paperia omia muistiinpanoja varten.

Koepaikalla

 • Tarkista saamastasi kutsusta sinulle annettu saapumisaika, ovi ja koetila. Hakijat on kutsuttu paikalle porrastetusti.
 • Saavu koepaikalle kutsussa mainittuna ajankohtana oman tietokoneesi ja voimassa olevan virallisen henkilöllisyystodistuksesi kanssa. Ota myös sähköpostilla saamasi tunniste mukaan.
 • Älä ota kokeeseen mukaan mitään ylimääräistä. Jätä muun muassa älykello kotiin.
 • Hakijat muodostavat sisäänkäynnin ulkopuolelle jonon, jossa tulee huomioida kahden (2) metrin turvaväli toiseen jonottajaan.
 • Pidä turvaväliä, 1 – 2 metriä, myös luokkatiloihin mennessä ja niistä poistuttaessa sekä käytävällä jonottaessasi/odottaessasi.
 • Koetilan ulkopuolella on vartioitu vaatesäilytys, johon voit jättää ylimääräiset tavarasi.
 • Hakijat tunnistetaan koetilan ulkopuolella (QR-koodi tai virallinen henkilöllisyystodistus).
 • Koetilassa hakijat ohjataan omille paikoilleen istumaan. Tiloissa on huomioitu kahden (1 – 2) metrin turvaväli toiseen hakijaan.
 • Oma puhelin tulee sammuttaa kokonaan ja laittaa pöydälle näkyviin. Myös henkilöllisyystodistuksen tulee olla esillä koko kokeen ajan. Avaa oma tietokoneesi ja seuraa valvojan antamia ohjeita.

Hygieniaohjeita

 • Pidä turvaväli (vähintään 1 m, mielellään 2 m) kanssamatkustajiin matkalla valintakoepaikkakunnalle ja -tilaisuuteen.
 • Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, ainakin 20 sekunnin ajan.
 • Käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi. Kampuksella on tarjolla käsidesiä, jota käytetään rakennukseen tultaessa ja sieltä poistuessa.
 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
 • Voit käyttää kasvomaskia, jonka hankkimisesta vastaat itse. Henkilöllisyyden tarkistamista varten kasvomaski on poistettava.
 • Koetiloihin on tilattu tehostettu siivous.

 

Kartat

Kampusten kartat päivitetään tänne ennen AMK-valintakoetta.

Kysymyksiä ja vastauksia sairastumisesta

Mitä teet, jos olet ollut sairaana ennen valintakoetta?

Voit osallistua valintakokeeseen, jos oireiden alusta on kulunut kaksi viikkoa ja olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Mitä teet, jos sairastut?

Sairaana tai edes vähäoireisena et voi osallistua valintakokeeseen. Koronaviruksen oireet ovat moninaisia. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Jos epäilet koronavirusta, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai ota puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon. Sieltä sinut ohjataan tarvittaessa testiin.

Mitä teet, jos sairastut heti kokeen jälkeen?

Jos kokeen jälkeen (2 – 7 päivän aikana) sinulla todetaan koronaan sairastuminen, ilmoita tästä myös Xamkin hakijapalveluihin.

Mitä teet, jos kuulut riskiryhmään?

Jos kuulut riskiryhmään, keskustele valintakokeeseen osallistumisesta hoitavan lääkärisi kanssa. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat.

Xamk sijoittaa kaikki hakijat koetiloihin väljästi, huomioiden kahden (2) metrin turvavälin.

Yleistä tietoa AMK-valintakokeesta

Kaikki AMK-valintakokeisiin ja ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintaan liittyvät asiat on koottu kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteiseen sivustoon: www.ammattikorkeakouluun.fi

Lue lisää AMK-valintakokeesta

Kysy lisää

Hakijapalvelut 
puh. 040 585 6610 tai 044 702 8891
hakijapalvelut@xamk.fi

Jaa sivu