Korkeakoulujen opiskelijavalinta on uudistunut. Yksi muutoksista on AMK-valintakoe, joka on ammattikorkeakoulujen eri koulutusalojen yhteinen digitaalinen valintakoe.

AMK-valintakoe tehdään ammattikorkeakoulujen valvotuissa tiloissa omalla tietokoneella. Sitä käytettiin opiskelijavalinnoissa ensimmäisen kerran syksyllä 2019.

Valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

Valintakoepäivät Xamkissa

Voit tehdä valintakokeen missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita paikkoja valintakoetilaisuuksissa, riippumatta siitä, mihin olet hakemassa.

Valintakoepaikaksi voit valita myös ammattikorkeakoulun, johon et ole hakenut, mutta joka on esimerkiksi lähellä asuinpaikkaasi. Hakulomakkeella valittua valintakoepaikkaa ja -aikaa ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Voit tarkistaa valitsemasi koepaikan ja -ajan kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun.

Kevään 2020 toisen yhteishaun AMK-valintakokeet järjestetään 1.- 5.6.2020. 

Saavu valintakoetilaisuuteen ajoissa. Jokaisen AMK-valintakokeeseen osallistujan tulee olla paikalla, kun valintakoetilaisuuden ilmoittautuminen alkaa. Varaa valintakoepäivänä riittävästi aikaa, mielellään koko päivä. Valintakoetilaisuuden kesto vaihtelee 3-6 tunnin välillä riippuen hakukohteisiisi kuuluvista osioista.

Jos myöhästyt valintakokeesta, et pääse enää sisälle valintakoetilaan etkä voi suorittaa valintakoetta. Voit suorittaa valintakokeen vain siinä paikassa ja sinä aikana, mihin olet ilmoittautunut. Jos saavut väärään aikaan tai väärään paikkaan, et pääse suorittamaan valintakoetta.

AMK-valintakokeeseen ei lähetetä erillistä valintakoekutsua. Opintopolku.fi -palvelussa yhteishaun hakulomakkeella tehty valintakoepaikan ja -ajan valinta toimii ilmoittautumisena.

Aamupäivän valintakoetilaisuudessa tulee olla paikalla klo 8.00, jolloin ilmoittautuminen alkaa.  AMK-valintakoe alkaa klo 9.00.
Iltapäivän valintakoetilaisuudessa tulee olla paikalla klo 13.00, jolloin ilmoittautuminen alkaa, AMK-valintakoe alkaa klo 14.00.

 

Tietoa Xamkin AMK-valintakoetilaisuuksista 1.-5.6.2020 julkaistaan täällä vuodenvaihteessa.

Xamkin hakukohteet

Löydät tarkat tiedot kevään 2020 toisessa yhteishaussa AMK-valintakoetta käyttävien ammattikorkeakoulujen, myös Xamkin, hakukohteista ja aloituspaikoista  Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

 

Ohjeita AMK-valintakokeisiin

Kaikki hakijat voivat osallistua AMK-valintakokeeseen. Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.

Erillisiä soveltuvuuskokeita järjestetään Xamkissa kevään 2020 toisessa yhteishaussa vain merikapteeni (AMK) -koulutukseen haettaessa. Sosiaali- ja terveysalan, humanistisen alan ja kasvatusalan, liikunnan alan sekä merenkulun alan hakukohteissa on terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia. Näistä vaatimuksista löydät tietoa ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta sekä hakukohteen tiedoista Opintopolussa (Hakeminen-välilehti > Terveydelliset vaatimukset).

AMK-valintakokeeseen ilmoittautuminen

AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana Opintopolku.fi -palvelussa yhteishaun hakulomakkeella. Valitse hakulomaketta täyttäessäsi itsellesi sopiva valintakoepaikka ja -aika tarjolla olevista vaihtoehdoista. Hakulomakkeella valittua valintakoepaikkaa ja -aikaa ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Voit tarkistaa valitsemasi koepaikan ja -ajan kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun.

Jokainen ammattikorkeakoulu tarjoaa tietyn määrän suorituspaikkoja. Kun paikat yksittäisessä valintakoetilaisuudessa täyttyvät, vaihtoehto sulkeutuu ja sinun on valittava jokin toinen vaihtoehto.

Valintakoetilaisuuksien paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä.

AMK-valintakokeeseen valmistautuminen

Valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

Valmistaudu valintakokeeseen huolehtimalla, että sinulla on valintakoepäivänä mukana tarvittavat välineet. Valintakoetilaan ei saa tuoda ylimääräisiä tavaroita eli takit, laukut yms. jätetään niille osoitettuun paikkaan. Matkapuhelinten tulee olla suljettuna koko valintakokeen ajan.

Yksilölliset järjestelyt AMK-valintakokeessa

Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, tekninen apuväline tai muu järjestely), tulee sinun täyttää kirjallinen yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus. Liitä mukaan lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta tai esim. lukivaikeudesta. Lisätietoja löydät Ammattikorkeakouluun.fi -sivulta.

Hakemus yksilöllisistä järjestelyistä toimitetaan siihen ammattikorkeakouluun, jossa olet ilmoittanut osallistuvasi valintakokeeseen viimeistään 8.4.2020 klo 15.00. Jos osallistut valintakokeeseen Xamkin kampuksella (Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä tai Savonlinnassa), yksilöllisten järjestelyjen hakemus tulee tehdä Xamkin sähköisellä lomakkeella .

Päätös yksilöllisistä järjestelyistä on kertaluonteinen ja koskee vain asianomaista valintakoetta. Mikäli hakija on tyytymätön päätöksessä ilmoitettuihin järjestelyihin, voi hän ottaa viipymättä yhteyttä ammattikorkeakouluun, joka voi tarvittaessa oikaista aikaisemman ratkaisunsa. Kun hakija saa lopullisen yhteishaun valintapäätöksen, hän voi siinä vaiheessa tehdä oikaisuvaatimuksen myönnetyistä järjestelyistä osana valinnan muutoksenhakua.

Mukaan tarvittavat välineet

Ota valintakokeeseen mukaan seuraavat välineet:

  • QR-koodi
  • voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus
  • kannettava tietokone ja virtajohto
  • halutessasi langallinen hiiri (langattomia laitteita ei voi tuoda valintakoetilaan)
  • kynä

QR-koodi

AMK-valintakoetta varten hakijoille luodaan yksilöity tunniste (QR-koodi), jonka tarvitset ilmoittautumiseen saapuessasi AMK-valintakokeeseen. Linkki tunnisteeseen toimitetaan sinulle tekstiviestillä ja sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamiesi yhteystietojen perusteella viikolla 22. Linkin tunnisteeseen löydät myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolku -palvelusta viikolta 22 alkaen. Sinulla tulee olla tunniste mukana valintakoetilaisuudessa, joten varaudu esittämään saamasi tunniste puhelimen näytöltä tai paperille tulostettuna.

Henkilöllisyystodistus

Henkilöllisyytesi tarkistetaan valintakokeen yhteydessä. Ilman henkilöllisyystodistusta et voi osallistua valintakokeeseen. Henkilöllisyyden voi todistaa voimassa olevalla kuvallisella henkilöllisyystodistuksella. Hyväksyttäviä todistuksia ovat seuraavat:

  • kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi tai poliisin myöntämä suomalainen, kuvallinen henkilökortti)
  • suomalainen ajokortti (mobiiliajokortti hyväksytään)
  • kuvallinen KELA-kortti
  • kuvallinen EU/ETA-maan henkilökortti

 

Kannettava tietokone ja laitteistovaatimukset

AMK-valintakoe on sähköinen koe, joka suoritetaan hakijan kannettavalla tietokoneella. Sinun tulee huolehtia siitä, että sinulla on käytössäsi valintakoepäivänä vaatimukset täyttävä kannettava tietokone. Lataa valintakoetta varten tietokoneesi akku täyteen. Ota mukaan tietokoneesi virtajohto, jotta voit ladata tietokonettasi tarvittaessa.

Laitteistovaatimukset löydät Ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta. Valintakoetta ei voi tehdä puhelimella eikä tabletilla.

Huom! Kokeeseen ei pääse ilman omaa konetta. Huolehdi, että koneen akku on ladattu täyteen ennen koetta.

Valintakoetilaan saa tuoda ainoastaan kannettavan tietokoneen ja suljetun matkapuhelimen. Muita langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi Bluetooth-yhteyksiä käyttäviä älykelloja, aktiivisuusrannekkeita, hiiriä tai näppäimistöjä ei saa tuoda koetilaan. Tietokoneessa ei saa käyttää ruudun suojakalvoa. Laskinta ei saa ottaa kokeeseen mukaan.

Mikäli sinulla ei ole omaa tietokonetta, voit tiedustella tietokonetta lainaksi lähipiiriltäsi.

Langallinen hiiri tietokoneeseen

Voit halutessasi ottaa mukaan erillisen langallisen hiiren. Valintakoetilaan ei saa tuoda Bluetooth-yhteyttä käyttävää langatonta hiirtä.

Oma kynä

Ota valintakokeeseen halutessasi mukaan oma kynä. Valintakoetilassa on jokaiselle tarjolla paperia omia muistiinpanoja varten.

AMK-valintakokeen tulosten julkistaminen

Näet saamasi pisteet Oma Opintopolku -palvelussa viimeistään tulosten julkaisuajankohtaan mennessä. AMK-valintakokeen perusteella valituksi tulleille tulee ilmoitus valinnasta sähköpostiin ja tieto näkyy myös Oma Opintopolku -palvelussa 8.7.2020 mennessä. Saatat tulla vielä varasijalta valituksi 31.7.2020 klo 15.00 mennessä.

Tietoa ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnasta

Kaikki AMK-valintakokeisiin ja ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintaan liittyvät asiat on koottu kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteiseen sivustoon: www.ammattikorkeakouluun.fi

Lue lisää AMK-valintakokeista

Xamkin opiskelijavalinta

Yleistä tietoa Xamkin opiskelijavalinnasta

Lue lisää Xamkin opiskelijavalinnasta

Kampustietoa valintakokesiin saapuvalle

Miten kampukselle saavutaan? Onko siellä pysäköintipaikkoja? Entä ravintolaa?

Tutustu kampuksiin

Kysy lisää

Hakijapalvelut 
puh. 040 585 6610 tai 044 702 8891
hakijapalvelut@xamk.fi

Jaa sivu