

Food Souvenir from Saimaa Ruokalahjamessut verkossa
Makumatka Saimaalle – tule mukaan ruokalahjamessuille ke 29.10.2025!
Tervetuloa ainutlaatuiseen Food Souvenir from Saimaa -verkkotapahtumaan!
Tutustu Saimaan alueen pienyrittäjiin, herkullisiin tuotteisiin ja uniikkeihin ruokalahjoihin – kaikki kätevästi yhdessä osoitteessa.
Koe yrittäjien tarinat ja seuraa innostavia puheenvuoroja, jotka tarjoavat käytännön vinkkejä ja uusia ideoita.
Yrityksille, jälleenmyyjille ja yksityishenkilöille – Saimaan herkullisimmat lahjat odottavat sinua maksutta ja vaivattomasti.
Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.
🌟 Liity mukaan, inspiroidu ja löydä Saimaan herkullisimmat lahjaideat!
Tilaa osallistumislinkki tästä:
https://link.webropolsurveys.com/S/E69B3F8F4E59A384
Päälavan ohjelma
Puheenvuorojen kesto n. 30-45 min.
14.05 Opri Laamanen: Ruokamatkailu ja ruokalahjat Saimaan sydämessä
Saimaa on monien alueiden esimerkkikohde, kun puhutaan ruokamatkailusta!
Olen intohimoinen matkailun ja ruokamatkailun kehittäjä. Erityisosaamistani on tulevaisuusorientoitunut strategiatyöskentely, elämysten tuotteistaminen kaikki vastuullisuuden osa-alueet huomioiden sekä verkostotyöskentely. Haaga-Heliassa toimin matkailu- ja palveluliiketoiminnan lehtorina sekä ruokamatkailuasiantuntijana. Tavoitteenani on edistää Suomen imagoa vastuullisena ruokamatkailukohteena sekä lisätä arvostusta suomalaista ruokaa kohtaan.
15.00 Maarit Knuuttila: Saimaan maut uudessa ajassa – rotinat ja ruokaperinne 2020-luvulle
Asuin Kiinassa noin viisi vuotta. Ensimmäisenä jouluna tuttavamme lahjoitti meille kaksi pulloa kiinalaisten kansallisjuomaa. Kuujuhlan aikaan sain parin kuukakkusia. Ja kun muita lahjoja sitten ilmestyi, tuli niitä melkein aina kaksin kappalein. Minulta kesti tovi ymmärtää se, että hyvät asiat – kuten lahjat – tulevat kiinalaisten mielestä aina pareittain. Jännittävää, kuinka kulttuurisidonnaista lahjojen antaminen ja vastaanottaminen voivatkaan olla!
FT, dosentti Maarit Knuuttila on yksi Suomen johtavia ruokakulttuurin tutkijoita. Hän on perehtynyt erityisesti suomalaisen ruokaperinteen ominaispiirteisiin. Lisäksi hän on tutkinut muiden muassa keittokirjojen kulttuurihistoriaa sekä vieraanvaraisuuden taitoa. Myös kiinalainen ruokakulttuuri on yksi hänen kiinnostuksenkohteistaan.
16.00 Hanne Husso: Makumatka Suomesta maailmalle – miten pienikin elintarvikeyritys voi valloittaa vientimarkkinat
Ruokamatkailun menestyksen avaimet löytyvät luonnon raaka-aineista ja premium-laadusta.
Husso Consulting auttaa elintarvike- ja ruokamatkailuyrityksiä kansainvälistymään tarjoamalla käytännön sparrausta ja palveluja. Yli 18 vuoden kokemus kansainvälisestä markkinoinnista, viennistä ja erityisesti Saksan markkinoista sekä laajat verkostot luovat vahvan osaamispohjan. Tunnen myös kansainvälistä premium-markkinaa, jossa suomalaisilla, luonnonantimiin ja puhtaisiin raaka-aineisiin pohjautuvilla tuotteilla on erinomaiset mahdollisuudet menestyä.
17.00 Laura Hokkanen: Tarinan voima
Tarinan voima on sen yhteisöllisessä luonteessa; se kertoo minusta, meistä ja maailmasta. Hyvin tarjoiltu tarina mahdollistaa hetkellisen pakenemisen arjesta, hypyn eri aikakauteen, lujittavan kokemuksen oman kulttuurin jäsenyydestä tai kurkistuksen toiseen maailmankuvaan. Puheenvuorossa kurkistetaan muutamaan Saimaan alueen kadonneeseen juhlaan, joiden tarinat voisivat elää taas uudelleen.
FT, yhteisöpedagogilehtori Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Lauran vetämillä luennoilla tarinat ovat keskeisessä asemassa niin yksilön minäkuvan kuin yhteisöjen kulttuuri-identiteetin vahvistamisen roolissa. Lauran erityiskiinnostuksen kohteita ovat suomalainen mytologia ja kansanperinne, joilla on paljon mahdollisuuksia ruokamatkailun ja tapahtumatuotannon osana.
18.00 Petra Kärkinen: Visuaalinen myynti – katseesta kaupaksi
Visuaalisuus houkuttelee ostamaan ja testaamaan!
Petra Kärkinen on Valmennus Gongin yrittäjä, pääsparraaja ja positiivinen piiska. Gongi on pk-yrityksiä palveleva valmennustalo. Petran intohimona on myynnin kytkeminen asiakaskokemuksen rakentamiseen. Asiakas on kaiken keskiössä – kun toimintaa, tuotteita tai palveluita kehitetään tämä oivaltaen, rakentuu parhaimmat menestystarinat.
Yrittäjän tarinat:
- Koskijärven villitila
- Arctic Natural Products
Listausta päivitetään
Yritysprofiilit avoinna koko tapahtuman ajan!
Mukana mm. seuraavat yritykset:
- Arctic Natural Products
- Cafe Rantakivi
- Ease Organic
- Heikkilän yrttitila
- Heilukankaan tyrni
- Hinkkuri Highland
- Järvi-Suomen kalatuote
- Koskijärven Villitila
- Luomutila Toivola
- LuonnostaLuotu
- Marjatila Teittinen
- Palvi-Pirtti
- Päivi Angervo
- Raijan Aitta
- Rauhaniemen raitilla
- Reetan hunaja
- Sirolan lammastila
- Säräpirtti
- Taiga Honey
- Tarkiainen Winery
- Vavesaaren tila
- Vierulan tila
- Villiyritys
Listausta päivitetään 6.10. asti
Ennakkoilmoittautuminen on päättynyt 31.8.2025. Mukaan otetaan yrityksiä 5.10.asti. Ilmoittautumiset tästä linkistä: https://link.webropolsurveys.com/S/E69B3F8F4E59A384
Tarkempi ohjelma ja aikataulut julkaistaan syksyllä 2025.
Näytteilleasettajat – Saimaan alueen pienyrittäjät esiin!
Näytteilleasettajina messuille voivat osallistua Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon mikro- ja pienyritykset, jotka kehittävät ja valmistavat:
- Lahjaksi tai tuliaiseksi soveltuvia ruokatuotteita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä
- Ruoanlaittoon liittyviä käsityö- ja designtuotteita
- Uutta: mukaan otetaan myös ruokaan liittyviä, lahjaksi soveltuvia elämystuotteita tarjoavia yrityksiä!
Osallistuminen on helppoa – sinun tarvitsee vain täyttää lomake, jonka perusteella yrityksellesi luodaan oma profiili messualustalle. Tietojenkeruulomake julkaistaan elokuussa. Huom! Voit luoda yritysprofiilin messualustalle, vaikka et pääsisi paikalle tapahtumapäivänä – saat silti näkyvyyttä ja mahdollisuuden kontakteihin jälleenmyyjien ja kuluttajien kanssa!
Halutessasi saat yrityksellesi räätälöidyn profiilin lisäksi esittelypuheenvuoron Messukahvilassa ja oman Teams-linkin profiiliisi.
Näytteilleasettaja! Varaa paikkasi ruokalahjamessuille ennakkoon!
Ennakkovarauksia toivotaan mahdollisimman pian, jotta yritysprofiilien pohjat voidaan valmistella hyvissä ajoin. Varaamalla paikkasi 31.8.2025 mennessä varmistat mahdollisuuden saada näkyvyyttä tapahtuman markkinoinnissa! Nostamme ennakkoon ilmoittautuneita esiin muun muassa verkkosivulla, sosiaalisessa mediassa ja uutiskirjeissä. Tapahtuman ilmoittautumisaika päättyy 5.10.2025.
Ennakkovaraukseen riittää yrityksen yhteystietojen ilmoittaminen alla olevalla lomakkeella. Paikan varanneille yrityksille toimitetaan elokuussa erillinen lomake, jolla kerätään tarkemmat tiedot ja materiaalit yritysprofiilia varten. Materiaalien viimeinen toimituspäivä on 19.10.2025.
Varaa paikkasi tästä: Näytteilleasettajien ennakkovaraus virtuaalimessuille
Tapahtuman säännöt
Ruokalahjamessujen säännöt.pdf