Food Souvenir from Saimaa Ruokalahjamessut verkossa

Makumatka Saimaalle – tule mukaan ruokalahjamessuille ke 29.10.2025!

Tervetuloa ainutlaatuiseen Food Souvenir from Saimaa -verkkotapahtumaan!

Tutustu Saimaan alueen pienyrittäjiin, herkullisiin tuotteisiin ja uniikkeihin ruokalahjoihin – kaikki kätevästi yhdessä osoitteessa.

Koe yrittäjien tarinat ja seuraa innostavia puheenvuoroja, jotka tarjoavat käytännön vinkkejä ja uusia ideoita.

Yrityksille, jälleenmyyjille ja yksityishenkilöille – Saimaan herkullisimmat lahjat odottavat sinua maksutta ja vaivattomasti.

Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

🌟 Liity mukaan, inspiroidu ja löydä Saimaan herkullisimmat lahjaideat!

Tilaa osallistumislinkki tästä: https://link.webropolsurveys.com/S/E69B3F8F4E59A384

Osallistu äänestykseen ja voita!

Tutustu tuotteisiin ja äänestä suosikkiasi täällä: https://www.xamk.fi/tapahtuma/food-souvenir-from-saimaa-ruokalahjamessujen-yleisoaanestys/

Päälavan ohjelma

Puheenvuorojen kesto n. 30-45 min.

14.05 Opri Laamanen: Ruokamatkailu ja ruokalahjat Saimaan sydämessä

”Saimaa on monien alueiden esimerkkikohde, kun puhutaan ruokamatkailusta!”

Olen intohimoinen matkailun ja ruokamatkailun kehittäjä. Erityisosaamistani on tulevaisuusorientoitunut strategiatyöskentely, elämysten tuotteistaminen kaikki vastuullisuuden osa-alueet huomioiden sekä verkostotyöskentely. Haaga-Heliassa toimin matkailu- ja palveluliiketoiminnan lehtorina sekä ruokamatkailuasiantuntijana. Tavoitteenani on edistää Suomen imagoa vastuullisena ruokamatkailukohteena sekä lisätä arvostusta suomalaista ruokaa kohtaan.

15.00 Maarit Knuuttila: Saimaan maut uudessa ajassa – rotinat ja ruokaperinne 2020-luvulle

Asuin Kiinassa noin viisi vuotta. Ensimmäisenä jouluna tuttavamme lahjoitti meille kaksi pulloa kiinalaisten kansallisjuomaa. Kuujuhlan aikaan sain parin kuukakkusia. Ja kun muita lahjoja sitten ilmestyi, tuli niitä melkein aina kaksin kappalein. Minulta kesti tovi ymmärtää se, että hyvät asiat – kuten lahjat – tulevat kiinalaisten mielestä aina pareittain. Jännittävää, kuinka kulttuurisidonnaista lahjojen antaminen ja vastaanottaminen voivatkaan olla!

FT, dosentti Maarit Knuuttila on yksi Suomen johtavia ruokakulttuurin tutkijoita. Hän on perehtynyt erityisesti suomalaisen ruokaperinteen ominaispiirteisiin. Lisäksi hän on tutkinut muiden muassa keittokirjojen kulttuurihistoriaa sekä vieraanvaraisuuden taitoa. Myös kiinalainen ruokakulttuuri on yksi hänen kiinnostuksenkohteistaan.

16.00 Hanne Husso: Makumatka Suomesta maailmalle – miten pienikin elintarvikeyritys voi valloittaa vientimarkkinat

”Ruokamatkailun menestyksen avaimet löytyvät luonnon raaka-aineista ja premium-laadusta.”

Husso Consulting auttaa elintarvike- ja ruokamatkailuyrityksiä kansainvälistymään tarjoamalla käytännön sparrausta ja palveluja. Yli 18 vuoden kokemus kansainvälisestä markkinoinnista, viennistä ja erityisesti Saksan markkinoista sekä laajat verkostot luovat vahvan osaamispohjan. Tunnen myös kansainvälistä premium-markkinaa, jossa suomalaisilla, luonnonantimiin ja puhtaisiin raaka-aineisiin pohjautuvilla tuotteilla on erinomaiset mahdollisuudet menestyä.

17.00 Laura Hokkanen: Tarinan voima

”Tarinan voima on sen yhteisöllisessä luonteessa; se kertoo minusta, meistä ja maailmasta. Hyvin tarjoiltu tarina mahdollistaa hetkellisen pakenemisen arjesta, hypyn eri aikakauteen, lujittavan kokemuksen oman kulttuurin jäsenyydestä tai kurkistuksen toiseen maailmankuvaan. Puheenvuorossa kurkistetaan muutamaan Saimaan alueen kadonneeseen juhlaan, joiden tarinat voisivat elää taas uudelleen.”

FT, yhteisöpedagogilehtori Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Lauran vetämillä luennoilla tarinat ovat keskeisessä asemassa niin yksilön minäkuvan kuin yhteisöjen kulttuuri-identiteetin vahvistamisen roolissa. Lauran erityiskiinnostuksen kohteita ovat suomalainen mytologia ja kansanperinne, joilla on paljon mahdollisuuksia ruokamatkailun ja tapahtumatuotannon osana.

18.00 Petra Kärkinen: Visuaalinen myynti – katseesta kaupaksi

”Visuaalisuus houkuttelee ostamaan ja testaamaan!”

Petra Kärkinen on Valmennus Gongin yrittäjä, pääsparraaja ja positiivinen piiska. Gongi on pk-yrityksiä palveleva valmennustalo. Petran intohimona on myynnin kytkeminen asiakaskokemuksen rakentamiseen. Asiakas on kaiken keskiössä – kun toimintaa, tuotteita tai palveluita kehitetään tämä oivaltaen, rakentuu parhaimmat menestystarinat.

Messukahvilan ohjelma

Messukahvilan ohjelma julkaistaan 22.10. Mukana mm. yrittäjien tarinoita, Martat sekä Hellapoliisi Kati Jaakonen. Pysykää kuulolla!

Yritysprofiilit avoinna koko tapahtuman ajan!

Näytteilleasettajina ovat Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon mikro- ja pienyritykset, jotka kehittävät ja valmistavat:

  • Lahjaksi tai tuliaiseksi sopivia ruokatuotteita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä
  • Ruoanlaittoon liittyviä käsityö- ja designtuotteita

Tervetuloa tutustumaan alueen monipuolisiin ja laadukkaisiin tuotteisiin!

Mukana mm. seuraavat yritykset:

  • Arctic Natural Products
  • Cafe Rantakivi
  • Ease Organic
  • Heikkilän yrttitila
  • Heilukankaan tyrni
  • Hinkkuri Highland
  • Järvi-Suomen kalatuote
  • Koskijärven Villitila
  • Luomutila Toivola
  • LuonnostaLuotu
  • Marjatila Teittinen
  • Metsämesi
  • Palvi-Pirtti
  • Päivi Angervo
  • Raijan Aitta
  • Rauhaniemen raitilla
  • Sirolan lammastila
  • Säräpirtti
  • Taiga Honey
  • Tarkiainen Winery
  • Vavesaaren tila
  • Vierulan tila
  • Villiyritys

Tapahtuman säännöt

Ruokalahjamessujen säännöt.pdf

Lämpimästi tervetuloa mukaan – nähdään ruokalahjamessuilla!

Tapahtuman nimi:

Food Souvenir from Saimaa -ruokalahjamessut verkossa

Tapahtuman ajankohta: 29.10.2025, 14.00–19.00