Koulutamme vastuullisia muutoksentekijöitä. Kouvolan kampukselta valmistuu vuosittain muotoilijoita, artenomeja, hyvinvointialojen, liiketalouden ja tekniikan osaajia suoraan työelämän tarpeeseen.

Tutkimus- ja kehitystoimintamme on monialaista ja vaikuttavaa. Kouvolan kampuksella teemme esimerkiksi rautatielogistiikkaa, pelillisyyttä ja käyttäjälähtöistä muotoilua.

Aktiivisten kaupunki! Kouvolassa on satoja liikuntaseuroja, kulttuuria, musiikkia ja tekemistä luonnossa, vaikka Repoveden kansallispuistossa.

Opiskele Kouvolassa!

Kokeile, oivalla ja opi. Tulevaisuuden ammatit luodaan Xamkissa jo tänään. Valmistu osaajaksi ja työelämän uudistajaksi.

Kouvolan kampus sijaitsee kilometrin päässä Kouvolan keskustasta, historiallisella varuskunta-alueella.

Kampuksen historiallinen miljöö on entisöity vastaamaan tämän päivän tarpeita – ammattikorkeakoulun opiskelijat, henkilökunnan jäsenet ja muut kampuksen toimijat muodostavat alueelle yhteisön, joka tuottaa positiivista synergiaa ja mahdollisuuden uuden tiedon luomiseen.

Opiskelijoita kampuksella on noin 2600. Lisäksi kampuksella voit opiskella avoimessa AMK:ssa ja  täydentää osaamistasi täydennyskoulutuksella.

Kampusalueen keskus on Paraatikenttä, jonka ympäriltä löytyvät kaikki tarvittavat palvelut ravintoloista kirjastoon. Kampuksen palveluihin kuuluvat myös terveydenhoitajan ja opintopsykologin vastaanotot.

Kampuksen kaksi ravintolaa palvelevat opiskelijoita ja koko alueen lounasasiakkaita. Lounaslistat, aukiolot ja yhteystiedot löydät ravintoloiden omilta sivuilta:

Opiskelijoiden eduista huolehtii opiskelijakunta Kaakko ja opiskelijakunnan huvitoimikunta pitää huolen kampuksen vapaa-ajan aktiviteeteista.

 

Opiskele biotuotemuotoilua Kouvolassa

Lue lisää biotuotemuotoilusta

Opiskele tradenomiksi Kouvolassa

Lue Jennin haastattelu

Opiskele yhteisöpedagogiksi Kouvolassa

Lue Lillin haastattelu

Seuraavat hakuajat

Kevään yhteishaku

  • hakuaika 13.-27.3.2024 (klo 15)
  • suomenkieliset amk- ja ylempi amk -koulutukset
  • valintojen tulokset ilmoitetaan viim. 4.7.
  • opinnot alkavat elokuussa 2024
  • katso amk-koulutukset
  • katso yamk-koulutukset 

Kouvola on mukava opiskelijakaupunki

Kouvolassa luonto on lähellä ja harrastaminen helppoa kesät talvet. Asukkaita kaupungissa on noin 86 000. Kouvolaan on nopea tulla vaikka kauempaakin sujuvien kulkuyhteyksien vuoksi. Kaupungin sisällä liikut kätevästi bussilla tai polkupyörällä.  Opiskelija-asuntoja löytyy moneen makuun, lähimmät löytyvät kampusalueelta.

Kouvola on aktiivinen opiskelijakaupunki. Ravintoloita ja kauppoja on joka lähtöön, suurimpana niistä on Kaakkois-Suomen suurin kauppakeskus Veturi. Kaupungista löytyy hyvin tarjontaa liikunnasta kiinnostuneelle. Ulkoilumaastot ovat hyvässä kunnossa, uimahalleja ja kuntosaleja on useita ja liikuntahalleissa kokoontuu erilaisia peli- ja jumpparyhmiä.

Kaupungissa toimii satoja liikuntaseuroja, joiden ohjattuun toimintaan pääsee osallistumaan pikkurahalla. Kampuksesta vajaan viiden kilometrin päässä oleva Mielakan Rinnekeskus järjestää tapahtumia ympäri vuoden. Penkkiurheilijana pääset pelitunnelmaan kärkiurheiluseurojen KooKoon, Kouvojen ja KPL:n otteluissa.

Kulttuuria ja tapahtumia on tarjolla läpi vuoden ja Kouvolan ravintoloissa ja baareissa vierailee ahkerasti huippubändejä ja artisteja. Ravintoloita löytyy pihvipaikasta pizzerioihin ja kahvilla kannattaa piipahtaa keskustan tai taajamien kahviloissa.

Luontokin on lähellä, Repoveden kansallispuisto ja maailman perintökohteisiin kuuluva Verla ovat tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä. Tykkimäen huvipuisto, jossa on leirintäalue ja Aquapark lisäävät Kouvolan vetovoimaa.

Tutustu tarkemmin Kouvolaan:

Tutustu Kouvolan Asuntojen opiskelija-asuntojen sijaintiin kartalla (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Asu edullisesti ja elä enemmän

Opiskelijan rahoista suurin osa hupenee asumiseen. Xamkin kampuskaupungeissa asut edullisemmin kuin monissa muissa Suomen suurissa kaupungeissa. Sinulla jää siis rahaa muuhun elämiseen!

Esimerkiksi 30 neliön yksiöstä maksat Kouvolassa vuokraa kuukaudessa 384 euroa. Helsingissä maksaisit vastaavasta asunnosta 740 euroa. Kun lasketaan vuokrahinnat  4 vuoden ajalta ja huomioidaan asumistuki, asuminen Kouvolassa säästää neljässä vuodessa 13 833 euroa.

Se on 288 euroa joka kuukausi – merkittävä summa muuhun elämään käytettäväksi.

Kuvassa on esitetty yksiön vuokrakustannukset neljän vuoden aikana alueen keskivertohinnoin. Summasta on vähennetty yleinen asumistuki.
Lähteet: Kela, Tilastokeskus ja Savonlinnan osalta Asuntojen hintatiedot.fi -palvelu. Tiedot vuodelta 2022.

4 vuoden vuokra-asuminen yksiössä maksaa Helsingissä yli 18 288 euroa, Kotkassa 6993, Kouvolassa 4445, Mikkelissä 7670 ja Savonlinnassa 6183.

Järjestä tilaisuus Kouvolassa

Kouvolan kampukselta löydät tilat eri kokoisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Ravintola Paja

Ravintola Paja on kahvila ja opiskelijaravintola, tilat sopivat myös tilausravintolakäyttöön.

Tutustu ravintola Pajaan

Kirjasto

Kampuskirjasto on avoin kaikille asiakkaille. Kirjastossa voi myös asioida omatoimisesti, perinteisten aukiolo- ja palveluaikojen ulkopuolella.

Tutustu kirjastoon

Osoitteet, ajo-ohjeet ja kartat

Kampuksen käyntiosoite: Paraatikenttä 7, Kouvola
Biosampo: Ankkapurhantie 10, Kouvola

Täältä löydät Kouvolan kampuksen yhteystiedot ja kartat

Kampuksen historia

Kouvolan Kasarminmäellä vilisee nykyisin opiskelijoita, mutta aina 1990-luvun alkuun asti alueella vallitsi toisenlainen tunnelma kun rakennukset toimivat Kouvolan varuskuntana. 1910-luvulla rakennetulla alueella on palvellut nimekästä väkeä Alvar Aallosta alkaen.

Alueen rakentaminen oli 1910-luvun alussa täydessä vauhdissa. Venäjän yleisesikunta halusi suojata uudella kasarmialueella Suomen päärataa ja risteysasema Kouvolaa, joka nousi samalla itäisen puolustuslohkon keskukseksi.

Lahjakkuuksia on kulkenut alueella kohta sadan vuoden ajan. Vuosina 1921–22 palvelustaan suoritti nuori arkkitehti Alvar Aalto, jonka käsialaa vanhan kasarmialueen pääportti rauta-aitoineen on. Vuonna 1923 valmistunut kiviportti on yhä alkuperäisellä paikallaan.

Muotoilun ja suunnittelun osaamista edusti myös Suomi-konepistoolin suunnittelija Aimo Lahti. Asemestarina Kouvolan Keski-Suomen rykmentissä toiminut Lahti suunnitteli kymmeniä sotilasaseita ja kehitti useita parannuksia ja keksintöjä asetarvikkeisiin.

Kolmas merkittävä henkilö oli vääpeli Herman Kare, joka aloitti Kouvolassa vahvana säilyneen painiperinteen. Ei myöskään sovi unohtaa olympiavoittaja Ilmari Salmista, joka toi kultaa 10 000 metrin juoksusta 1936.

kouvola_historia3 kouvola_historia2

kouvola_historia1

Kasarminmäki on yksi Kouvolan kaupungin arvokkaimmista kulttuurihistoriallisista suojelukohteista. Sen punatiilirakennuksissa on piirteitä uusgotiikasta. Varuskunnan rakentaminen tarjosi aikanaan työpaikkoja ja nosti Kouvolan merkitystä. Suuri osa rakennustarvikkeista saatiin Suomesta, mutta esimerkiksi tiilet tuotiin Viipurista. Rakennuksia kohosi kolmekymmentä erilaista, niiden joukossa upseerikerho, ruokala, 300 metriä pitkä maneesi ja ortodoksikirkko.

Sisällissodan jälkeen kasarmialue siirtyi Suomen armeijalle. Sotien aikana alue säilyi lähes vahingoittumattomana. Vuonna 1945 Kouvolaan saapui Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaastakin tunnettu jalkaväkirykmentti 8, joka nimettiin vuonna 1957 Karjalan Prikaatiksi. Kuusi vuotta myöhemmin prikaati siirrettiin Valkealan Vekaranjärvelle.

Kouvolan kasarmialue tyhjeni kokonaan armeijan joukko-osastoista 1990-luvun alussa. Osa tiloista saneerattiin vuonna 1998 Kymenlaakson ammattikorkeakoulun  käyttöön, ja aluetta on kunnostettu myös yrityksille. Itä-Suomen sotilasläänin esikunta aloitti siellä toimintansa vuoden 2008 alussa. 1.1.2017 kirjoitetaan jälleen historiaan uusi luku, kun Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu jatkaa kampuksella Kymenlaakson ammattikorkeakoulun toimintaa.

Teksti on lainaus Innoste-lehdestä, nro 1/2008. Teksti: Sara Vainikka, kuvat: Einar Korhonen (Kuva-arkiston antanut käytettäväksi Kalevi Sirén, Kouvolan kaupungintalon arkisto).