• Artikkeli
  • Henkilöjuttu
  • Kokemus
  • Uutinen
Artikkeli
Henkilöjuttu
Kokemus
Uutinen

Yritysvierailut lisäävät työelämätietoutta

Vierailimme huhtikuun alussa Helper -hankkeen osallistujien kanssa Liikenneasema ABC Kuortissa Pertunmaalla. Minkälaista työtä tehdään ABC-liikenneasemalla ja mitä työllistyminen sinne vaatii? Mukana vierailulla oli seitsemän osallistujaa ja venäjän kielen tulkki. 

Liikennemyymäläpäällikkö Juha Ruuska kertoi kattavasti ja hyvin Osuuskauppa Suur-Savon toiminnasta sekä konkreettisesti siitä, miten liikenneasemalla lähdetään liikkeelle, kun työsuhde alkaa. Juha kertoi myös rekrytoinnista sekä paljon käytännön työelämätietoutta kaupan- ja ravintola-alan näkökulmasta. Lisäksi pääsimme näkemään, mitä kaupan takatiloissa tapahtuu sekä aistimaan liikenneaseman keittiön tunnelmaa. Keittiöstä bongasimme tuttua kieltä puhuvan työntekijän. Hän kertoi osallistujille työstään ja työllistymisestään ABC liikenneasemalle. Vastaanotto vierailullemme oli lämmin ja avoin. Osallistujat olivat sitä mieltä, että he voivat aloittaa työt välittömästi ABC Kuortissa. Lämmin kiitos vastaanotosta ABC Kuortti ja Juha, teillä on ihan huippu meininki siellä.

Kuvat 1 ja 2 – ABC Kuortti

Kesäkuun alussa vierailimme sesonkikohteessa, Teittisen Marjatilalla, Juvalla. Heillä olikin siellä kiihkein mansikanistutusaika meneillään, mutta kiireestä huolimatta meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi tilalle.  Ensin saimme kuulla toiminnasta ja sen työtehtävistä Maarit Teittisen kertomana suomeksi ja englanniksi. Myös heillä oli ukrainaa puhuvia työntekijöitä ja heidän kertomana saimme kuulla osallistujille tutulla kielellä työstä marjatilalla.

Esittelyn jälkeen pääsimme mansikkapellolle kitkemään rikkaruohoja ja sieltä tehtiinkin löytöjä rikkakasvien muodossa. Toisen rikka voi olla toisen aarre. Pohdittiin porukalla sitä, miten suomessa on paljon syötäviä kasveja luonnossa ja puhtaita sellaisia. Kitkemisen jälkeen pääsimme seuraavalle pellolle, jossa työntekijät istuttivat mansikkaa. Eipä aikakaan, kun meidän aktiiviset ja aloitteelliset osallistujat jo siellä istuttivat taimia ja kyselivät innokkaina lisää työstä.

Yksi osallistujista ei ollut koskaan käynyt missään vastaavassa paikassa, pellolla tai suomalaisella maatilalla. Hän oli hyvin iloinen kokemastaan ja riemuitsi, että nyt tiedän mitä tarkoittaa työ marjatilalla. Kiitos Marjatila Teittinen ja yrittäjä Maarit, että tarjositte meille mahdollisuuden tutustua tilanne toimintaan. Teilläkin on huippu meininki, se huomattiin.

Kuvat 3 ja 4 Teittinen

Olimme vaikuttuneita ja kiitollisia, että pääsimme tutustumaan näihin kahteen erilaiseen yritykseen ja toimintaympäristöön. Vierailujen osallistujat ovat eri kansalaisuuksista ja he ovat aktiivisesti ilmoittautuneet mukaan näihin vierailuihin. Helper -hankkeen yritysvierailulle osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja asiakkaiden toiveista lähtevää toimintaa. Vierailut jatkuvat syksyllä 2024. Minne seuraavaksi yritysvieraillaan?  Toiveita saa mielellään esittää 😊

Tutustu myös näihin artikkeleihin