BASCIL-hanke auttaa lähiruoantuottajia monipuolistamaan liiketoimintaansa ja tavoittamaan uusia asiakkaita.

KOHDERYHMÄ: Etelä-Savon lähiruoantuottajat, jotka haluavat lisätuloja ruokamatkailusta.

TAUSTA: Hankkeen taustalla on maaseudulla toimivien ruoantuottajien haastava tilanne pandemian jälkeisessä toimintaympäristössä. Lisänsä haastavaan tilanteeseen ovat tuoneet kohonneet tuotantokustannukset ja energian hinnan nousu. Tämä vaikuttaa voimakkaasti maaseutualueiden ruoantuottajien kestävyyskykyyn. Yksi ratkaisu on liiketoiminnan kehittäminen kohti kestävää ruokamatkailua. Monipuolistamalla liiketoimintaa ruokamatkailun saralle, on mahdollista tavoittaa suoraan kuluttajat ja lisätä tuottavuutta lyhentyneen arvoketjun myötä.

TAVOITE: Tuottaa yrityksille käytännönläheisiä ratkaisuja, jotka mahdollistavat lisätulojen saamisen ruokamatkailusta. Lisäksi tavoitteena on lisätä Itämeren alueen maiden tunnettuutta ruokamatkailukohteina sekä tuoda paikallisia ruoantuottajia ja aluetta esille.

TOIMENPITEET: Suunnitellaan ja pilotoidaan ruoantuotannon ja ruokamatkailun yhdistäviä tuotteita ja palvelukokonaisuuksia. Esimerkkejä tuotteista ja palvelukokonaisuuksista, joita hankkeessa voidaan kehittää ja testata: tilavierailut ja muut tapahtumat, tilapuoti, kokkauskurssit, maistelutilaisuudet, pop-up-kahvilat, tuotepaketit jne. Tunnistetaan ja testataan lisäksi uusia tapoja markkinoida kehitettyjä tuotteita.

BASCIL – Innovative Solutions Enhancing Sustainable Culinary Tourism Services Through Diversification In Rural Food Production Sector on kansainvälinen hanke, jossa on mukana 15 partneria kahdeksasta Itämeren alueen maasta. Suomesta mukana ovat Xamk ja Lomalaidun ry. Suomessa pilottialueina ovat Etelä-Savo ja Etelä-Karjala.

Lisätietoja

Projektipäällikkö

Tiia-Mari Eilola

tiia-mari.eilola@xamk.fi

p. +358 50 473 8180

 

Privacy statement of the project / Tietosuojaseloste (englanniksi)

Lähiruoantuottaja, tule mukaan kehittämään ruokamatkailutuotteita!

(HUOM. tilannepäivitys 16.1.2024:  yrityspaikat täynnä, eli tällä hetkellä emme valitettavasti voi ottaa enempää yrityksiä mukaan hankkeeseen. Ole kuitenkin yhteyksissä, mikäli hankkeen toiminta kiinnostaa, niin katsotaan mitä voimme tehdä!)

 

Etsimme hankkeeseen mukaan Etelä-Savon alueella toimivia lähiruoantuottajia, jotka haluavat lisätuloja ruokamatkailusta. Onko mielessäsi ollut tilavierailujen tai jonkin muun tapahtuman järjestäminen tai oletko haaveillut esimerkiksi tilapuodin perustamisesta? Mukaan voivat tulla yritykset, joilla ruokamatkailuun laajentaminen on vasta ideavaiheessa sekä yritykset, jotka ovat pienimuotoisesti jo toteuttaneet ruokamatkailutuotteita.

Hanke tarjoaa mm.:
  • Asiantuntija-apua ideointiin ja tuotekehitykseen
  • Koulutuksia
  • Apua markkinointiin, mm. markkinointimateriaalien tuottaminen
  • Mahdollisuuden verkostoitua Itämeren alueen ruokamatkailutoimijoiden kanssa

Hankkeeseen osallistuminen on yrittäjille maksutonta. Toimenpiteiden toteutus painottuu keväälle 2024.

Ota yhteyttä: tiia-mari.eilola@xamk.fi p. 050 473 8180

Hankkeen materiaaleja

BASCIL Manual Part 1 final (pdf) Practical solutions for designing culinary tourism services provided by local food producers in Baltic Sea region

Manual Presentation and examples (pdf)

Faktat

BASCIL – Innovative Solutions for the Rural Food Production Sector to Diversify into Sustainable Culinary Tourism Services

01.01.2023 – 31.12.2025

Toteuttajat

Hallinnoija: Krinova Incubator and Science Park

Osatoteuttajat: Estonian Chamber of Agriculture and Commerce, Association of Rural Tourism Mecklenburg-West Pomerania e.V., Association of Klaipeda Region, Pomorskie Tourist Board, Lithuanian Centre for Social Sciences, Lithuanian Countryside Tourism Association, Foundation ”Polish Nature”, HANEN – Norwegian Tourism and Local food association, Latvian country tourism association, NGO ”Farmers Parliament”, Estonian Rural Tourism Organization, Pomerania Development Agency, Lomalaidun ry

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 3 348 779,95 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 201 956 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Interreg Baltic Sea Region. The support of the European Regional Development Fund (ERDF) is EUR 2 38 394,52 and Norwegian funding EUR 181 018,40.