Riia Lampinen on menestynyt vaatesuunnittelija ja vaatealan ammattilainen. Hän on suunnitellut asuja mm. The Voice of Finland -ohjelman juontajajoukolle ja Linnan juhlien kutsuvieraille. Lampinen suoritti tutkinnon töiden ohessa ja valmistui Xamkista esiintymisasusuunnittelupuolelta Kouvolasta vuonna 2017.

Riia Lampinen. Kuva: Sami Lettojärvi

 

Lampinen valmistaa ja suunnittelee vaatteita tyylillisesti laidasta laitaan. Vielä erityisemmin hän on profiloitunut esiintymisasujen suunnitteluun. ”Artisteja, teattereita, ohjelmia ja drag queeneja. Ihan kaikenlaisia asiakkaita, jotka kaipaavat apua säväyttämisessä ja itsensä ilmaisemisessa puvustuksen kautta”, toteaa Lampinen asiakaskunnastaan.

 

YRITTÄJYYDEN JA KOULUN YHDISTÄMINEN

Koulutus oli mielettömän upea.

 

Lampinen on ollut yrittäjänä viimeiset parikymmentä vuotta. Oma toiminimi on ollut pystyssä vuodesta -98 alkaen ja töitä on omien sanojensa mukaan painettu aina ahkerasti. Lampinen on alun perin Heinolasta kotoisin ja vielä tänäkin päivänä hän pyörittää yritystään Heinolasta käsin.

 

Lampinen päätyi opiskelemaan silloiseen Kyamkiin muotia ja puvustusta, koska Kouvolasta oli hyvät kulkuyhteydet Heinolaan. Koulutus oli Lampisen mukaan mielettömän upea kokemus, jota ei vaihtaisi pois mistään hinnasta. Hän koki olevansa opinnoissa haka ja pystyvänsä auttamaan kanssaopiskelijoita. Korkeakouluopintojen ajan Lampinen teki samoja olemassa olevia töitä, eli suunnitteli pukuja ja asuja. Vuosien uuttera työnteko on kantanut hedelmää, vaikka oman yrityksen pyörittäminen oli Lampisen mukaan opintojen aikana myös raskasta. ”Aikuisopinnoista voisi erotella kaksi asiaa: sairaan onnellisuuden ja tasapainoilun oman jaksamisen kanssa.”

 

kansainvälisyys osana vaatealan opintoja

Kanssaopiskelijat olivat Lampisen mukaan kuin hänen tyttäriään. Vaatepuolen opiskelijoista tuli yhtenäinen ja lämminhenkinen porukka, vaikka Lampista aluksi jännittikin olla opiskelijaporukan vanhin. Parhaimpia kokemuksia olivat kansainväliset projektit ja kilpailut. ”Viuhutettiin luokkakavereiden kanssa pitkin Venäjää ja osallistuttiin erilaisiin projekteihin, mihin pääsi mukaan. Jokaisella oli varaa valita, minkä polun valitsee. Itselleen oli jo selvää aikuisena, että minne päin sitä lähtee. Tarkkaan mietti ja harkitsi, mutta hyödynsi kaiken mitä irti sai.”

 

Riia Lampinen Frankfurt Style Awardseissa, 2014. Oikealla puolella hänen suunnittelema Kiova asukokonaisuus.

Lampinen puhuu opintojen kansainvälisyydestä lämmöllä. Ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa tehdyt projektit avarsivat niin muotimaailmaa, kuin myös maailman kuvaa yleisesti. ”Jos sanon että vaate on tällainen, niin kuinka ulkomaalaiset näkevät sen saman vaatteen? Ja mitä se sitten kertoo lukuisista erilaisista kulttuureista ja näkemyksistä.” Nämä asiat jäivät Lampisen mukaan vahvasti mieleen ja käytäntöön.

 

Mieleenpainuvimpana kouluprojektina oli visiitti kuuluisaan suunnittelukouluun Pietarissa, jossa opiskelijat pääsivät tutustumaan koulun museokokoelmaan sekä suunnittelivat oman vaatemallistonsa. Opiskelijat tutustuivat toistensa töihin ja malleihin peilaten käsityksiään muodista. Kansainvälinen projekti huipentui Saksassa järjestettävään Frankfurt Style Award -muotikilpailuun vuonna 2014, jossa opiskelijat ympäri maailmaa esittelivät omia töitään eri kategorioissa. Lampinen pääsi osallistumaan kilpailuun mukaan ideapaperillaan ja toteutti suunnitellun asukokonaisuuden. Hän sijoittui lopulta kategoriansa kolmanneksi Kiova –nimisellä asukokonaisuudella.

 

KOULU ROHKAISEE KOKEILEMAAN

Parasta opinnoissa oli erilaisten tekniikoiden ja materiaalien kokeileminen. Rohkeus lähteä kokeilemaan luomisprosessissa. Kun tekee töitä vain yksin, saattaa helposti jämähtää tuttuihin kaavoihin. Sata asiaa jää kokeilematta!

 

Tekniikoiden ja materiaalien kokeilunhaluinen työstäminen on auttanut Lampista valmistumisen jälkeen työelämässä. Lampisen opinnäytetyö käsitteli kierrätettyjen materiaalien yhdistelemistä ja ekologista muotia. Hän toteaakin, ettei opinnäytetyön aihe ole vieläkään vanhentunut. Hän voisi palata aiheen työstämiseen mielellään, mikäli hän joskus vielä jatkaa korkeakouluopintoja. ”Kyllä mä varmaan tulen jatko-opiskelemaan – uskon niin, vaikka nyt tarvitseekin vähän ilmaa alle. Jäi niin positiivinen kuva opiskelusta ja siitä tekemisen meiningistä.”

 

Vielä valmistumisen jälkeen Lampinen on tehnyt yhteistyötä Xamkin kanssa opetuksen merkeissä. Lampinen opettaa Xamkin vaatealanopiskelijoille oman projektin suunnittelua sekä ohjaa opiskelijoita videoesitysten tekemisessä. Lisäksi hän on tehnyt tuntiopettajan töitä Opetuskeskus Salpauksessa 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Lampinen kertoo nauttivansa opetustyöstä ja kokee, että omaa osaamistaan tulee jakaa. Prosessista syntyy sitten seuraava taito, kun kukin käyttää edellistä tietoa omalla tavallaan.

 

”TAVOITE ON LUODA TÄHTISUMUA, ILLUUSIOTA JA OIKEITA VAATTEITA”

Toni Virtanen ja Sipe Santapukki päällään Lampisen suunnittelemat asut. Kuva: Jukka Alasaari.

Lampinen on tehnyt monta vuotta The Voice of Finland –ohjelmaa ja uuden kauden kuvaukset ovat alkamassa näillä näppäimillä. Lampinen kertoo tämän olevan iso työn sarka. Lisäksi ensi vuoden puolella on stadionkonsertteja ja keikkoja, minne Lampinen tulee suunnittelemaan asuja.

 

Päätavoitteena on saada ihmiset loistamaan ja kehittää heille hyvännäköistä päälle laitettavaa. Lampisen työtehtävät vaihtuvat työkeikasta riippuen, joten hän on tottunut siihen, ettei pitään tehdä pitkäaikaisesti vuodesta toiseen. Vaihtuvat asiakkaat pitävät virkeänä ja kiinni työn touhussa. ”Ei ala juurtumaan yhteen keissiin tai tapaan. Vaihtelu saa ajattelemaan uudella tavalla ja sitä oppii koko ajan itsekin lisää.” Lampisen terveiset opiskelijoille on, että opiskelijoiden tulisi käyttää kaikki mahdollisuudet ja kortit, mitä oppilaitos tarjoaa.

Menkää omien rahkeiden ja jaksamisen mukaan. Työelämässä ei välttämättä pääse kokemaan samalla tavalla, joten kokeilkaa, onnistukaa ja epäonnistukaa. Käytä kortit niin hyvin kuin vain mahdollista. Niin mä yritin tehdä ja olen todella tyytyväinen lopputulokseen.

 

 

Lue seuraava alumnitarina täältä.

 

 

Teksti: Matleena Ahoranta

Kirjoita kommentti

*