Ensimmäinen ELOA-hankkeen pilottikoulutus saatiin päätökseen torstaina 19.11., kun vietettiin koulutuksen päätöspäivää. Maaliskuun puolivälissä aloittaneet opiskelijat saivat urakkansa valmiiksi ja 30 opintopisteen kokonaisuuden suoritettua. Viimeisessä kokoontumisessa päästiin kuulemaan koulutuksen aikana elintarvikealan yrityksille toteutettuja kehittämistehtäviä.

Elintarvikeviennin osaamiskoulutus koostui kuudesta moduulista, jotka käsittelivät vientiosaamisen eri osa-alueita. Kehittämistehtävät keskittyivät johonkin koulutuksen teemaan, ja päätöspäivän esityksissä olikin monipuolisesti tarjolla erilaisia vienti-caseja – hunajan some-kampanjasuunnitelmasta leipomotuotteiden kohdemarkkinaselvitykseen, ja koiranruoan ja erikoisoluiden nettikauppaan.

Opiskelijat olivat panostaneet yrityksiltä saatuihin toimeksiantoihin ja niitä oli ilo kuunnella. He saivat tehtävilleen arvokasta palautetta ja vinkkejä tulevaan tilaisuudessa mukana olleilta elintarvikealan asiantuntijoilta.

Suuret kiitokset kaikille lopputyön tekijöille, aivan erinomaisia esityksiä kaikilta. Esitykset osoittivat kaikkien toteuttaneen tehtävänsä hyvin käytännönläheisesti ja yrityksille arvokasta lisätietoa tuoden. Hienoja suorituksia

 

, kiitteli Food from Finland ohjelman johtaja Esa Wrang Business Finlandilta esitysten jälkeen.

 

PALAUTETTA opiskelijoilta

Koulutuksen moduuleista on kerätty jatkuvasti palautetta. Päivän päätteeksi opiskelijat pääsivät vielä antamaan kommentejaan koko koulutuskokonaisuudesta. Appreciating inquiry -menetelmällä käydyt ryhmäkeskustelut innostivat opiskelijoita miettimään koulutuksen antia ja mahdollisuuksia tulevaisuudelle. Saatu palaute keskittyi lähinnä koulutuksen muotoon ja kouluttajiin.

Tottakai lähiopetusta olisimme toivoneet, mutta etäopetus onnistui vähintään kohtuullisen hyvin. Sillä oli myös puolensa – koulutuksen tallenteisiin on ollut hyvä palata

 

, totesi Helena Rytinki Xamkista. Opiskelijat olivat etäopiskelukokemuksensa jälkeen sitä mieltä, että vaikka live-tapaamisia toisinaan kaipaisikin, ne eivät olisi olleet tarpeellisia jatkuvasti.

 

Tällainen toteutus toimi hyvin ja ihmisiltä säästyi aikaa, kun jotkut olisivat joutuneet tulemaan paikalle pidemmänkin matkan päästä. Verkostoitumistarkoituksessa live-kokoontumista olisi kyllä kaivannut

 

, mietiskeli työelämästä opiskelujen pariin päätynyt Juhani Häkkinen.

Useamman opiskelijan mielestä ihanteellisin toteutusmuoto olisikin monimuotokoulutus, jossa digitaalinen muoto vaihtelisi muutamien lähikokoontumisten kanssa. Suurin osa opetuksesta onnistuisi etänä, mutta verkostoitumisen takia olisi hyvä järjestää myös live-tapahtumia.

Pitkät webinaaripäivät koettiin toisinaan raskaiksi. Asiaa tuli paljon, eikä sataprosenttinen keskittyminen koko aikaa ollut mahdollista, vaikka asiat olivatkin mielenkiintoisia ja kouluttajat huippuluokkaa. Kouluttajat ja heidän käytännönläheinen lähestymisensä aiheisiin saivat opiskelijoilta jälleen kiitosta.

Täytyy kyllä sanoa, että koulutukseen on löydetty mahtavia kouluttajia!

 

, kiitteli Vilma Lonka Haaga Heliasta.

Positiivisen palautteen saattelemana on hyvä jatkaa hankkeen toista pilottikoulutusta. Myöskin etänä järjestettävä toinen toteutus starttasi 12.11.2020 ja jatkuu 6.5.2021 saakka. Koulutukseen tuli 100 hakemusta ympäri Suomen ja paikan saivat puolet hakijoista.

 

Kirjoittaja on ELOA-hankkeen projektipäällikkö

Elina Pöllänen

 

ELOA – Elintarvikeviennin osaaminen kasvuun -hankkeen tavoitteena on kouluttaa lisää vientiosaajia elintarvikealalle. Hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan ammattikorkeakoulutasoinen Elintarvikeviennin osaamiskoulutus (30 op), joka antaa hyvän pohjan toimia erilaisissa vientitehtävissä elintarvikealan yrityksissä.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu. Hanke saa Maa- ja metsätalousministeriön osarahoitusta.