Cartographia Game Jam – Pelillistämisen mahdollisuudet kulttuuriperinnön jakamisessa
DAME-hanke osallistui hiljattain Kansallisarkiston järjestämään Cartographia Game Jamiin, joka tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkastella kulttuuriperinnön jakamista pelillistämisen kautta. DAMEsta mukana tapahtumassa olivat TKI-asiantuntija Jani Saari ja ohjelmistosuunnittelija Antti Kiviniemi. Kulttuuriperinnön ala on yleensä tutkijapainotteinen, mutta tällä kertaa aihetta lähestyttiin loppukäyttäjän näkökulmasta pelinkehityksen keinoin. Tämä avasi uudenlaisia mahdollisuuksia sille, miten arkistomateriaalia voidaan jakaa pelillisin keinoin.
Tapahtuman tarkoituksena oli kokeilla, miten GameJameja voi järjestää kulttuuriperinnön alalla ja millaisia pelikonsepteja voidaan rakentaa, jotka käyttävät historiallisia aineistoja uudella tavalla. Osallistujaryhmille tarjottiin valmiiksi koottuja lähteitä Kansallisarkiston digitaalisista kokoelmista. Aineistot olivat huolella valittuja historiallisia karttoja, ja niistä olikin helppo päästä sisälle valittuihin teemoihin, mikä on tärkeää lyhyessä kehityssyklissä.
Kokemus oli intensiivinen ja antoisa. Pienessä ajassa saatiin kokea, miten pelinkehityksen haasteet ja mahdollisuudet avautuvat, kun käytössä on sekä monipuolista arkistomateriaalia, mutta myös Game Jamien luonteeseen kuuluva aikapaine. Oli myös ilo huomata, kuinka innostunut ja avulias yhteisö tapahtumassa oli. Tekniset haasteet, kuten Unityn kanssa kohdatut ongelmat, toivat lisäjännitystä, mutta niistä selvittiin yhteistyöllä ja rauhallisella asenteella.
Cartographia Game Jamissa DAME-tiimi kehitti tasohyppelypelin, jossa pelaaja ohjasi kissanmuotoista karttahahmoa pakoon etenevää tulipaloa. Pelin kenttä oli rakennettu Turun paloa kuvaavien historiallisten karttojen tekstuureista. Kentällä juostiin tulipalon seuratessa jatkuvasti pelaajaa. Mikäli pelaaja pääsi kentän loppuun saakka, oli mahdollista löytää vaahtosammutin, jolla tulipalon saattoi sammuttaa.

Tapahtuma toi esiin sen, kuinka tärkeää on suunnitella kulttuuriperintöaineistojen rajapintoja ja käytettävyyttä kehittäjien näkökulmasta. Tulevaisuudessa olisi hyvä tarkastella, miten avoimen datan jakeluun voidaan liittää tukirakenteita, jotka edistävät uusien käyttötapojen syntymistä pelillisissä ja muissa digitaalisissa konteksteissa. Myös kulttuuriperinnön toimijoiden ja peliteollisuuden toimijoiden kohtauttamiseen tulisi panostaa. Näin suomalaisten yhteinen kulttuuriperintö toimii rikkaana kaivoksena nykyajan kulttuurin esilletuojien, kuten peliteollisuuden, käytössä.
Kaiken kaikkiaan Cartographia Game Jam oli onnistunut ja opettavainen kokonaisuus. Se tarjosi uudenlaisen näkökulman siihen, miten rikas kulttuuriperintö voi saavuttaa uusia yleisöjä ja miten eri alojen yhteistyö voi synnyttää innovatiivisia tapoja aineistojen hyödyntämiseen.
DAME – Etelä-Savon datatalouden kiihdyttämö: Jaettu data yhteisenä menestystekijänä -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Tuen on myöntänyt Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, EAKR. Hankkeen toteutusaika 1.6.2024–31.12.2025. Lisätietoja DAME-hankkeesta: DAME-hanke
