Eteläsavolaista kielimallin hyödyntämistä ja bottikustomointia
ETBOT – Bottikustomointityöpaja on osa hankkeen kokonaisuutta, jonka tavoitteena on tukea alueen yrityksiä kielimallien ja generatiivisen tekoälyn hyödyntämisessä ja käyttöönotossa. Pilottitoteutuksissa hyödynnetään kielimallia, jonka avulla voidaan suunnitella turvallisessa ja rajatussa Memory Lab -ympäristössä yritysten kokeiltavaksi botti, joka ymmärtää yrityksen tuotteita ja tarinaa. Kielimallia voidaan opettaa esimerkiksi yritysten ja toimialan julkisten, digitaalisten materiaalien pohjalta ymmärtämään tuote- ja palvelutarjontaa.
Työpajan avasi projektipäällikkö Tanja Hokkanen, joka puheenvuorossaan kuvasi ETKOT-hankkeen nykytilannetta, bottikustomointien etenemissuunnitelmaa sekä erilaisia chatbot-liiketoimintaskenaarioita osallistujien omien toteutusten ideoinnin ja määrittelyn tueksi.

Osio 1: Työpajan ensimmäisessä osuudessa keskityttiin bottikustomointien käyttötarkoitusten muotoiluun ja määrittelyyn. Osallistujat valitsivat mieleisellä hahmolla varustetun työpajapohjan, johon he muotoilivat bottien idea-aihioiden tavoitteita ja hyötyjä, kohderyhmiä, käytettäviä datoja ja koulutusaineistoja sekä huomioivat mahdollisia lainsäädäntöön tai tietosuojaan liittyviä erityishuomioita.
Osio 2: Työpajan toisessa osuudessa pureuduttiin bottikustomointien keskusteluihin, tyyliin ja visuaaliseen ilmeeseen. Osallistujat pohtivat ja kuvasivat bottien luonnollisia ja loogisia keskustelukulkuja sekä esimerkki kysymys-vastauspareja, oppien samalla mielenkiintoisten keskustelujen luomisesta. Lisäksi työpajan toisessa osuudessa ideoitiin boteille nimiehdotuksia ja määriteltiin bottien persoonallisuutta, ikonia/hahmoa ja värimaailmaa.
Kuva työpajapohjista oikealla.
Tunnelmaltaan lämminhenkinen ja mukaansatempaava työpaja päätettiin osallistujien omien bottikustomointi-ideoiden esittelykierrokseen. ETBOT-bottikustomointityöpajan aikana muotoiltiin seitsemän pilottibottiaihiota, joiden suunnittelussa korostui selkeä tarve sekä konkretia. Suunnitelmat pohjautuivat osallistujien tekemiin havaintoihin oman toimintansa kehittämistarpeista, mutta myös alueen elinvoiman vahvistamisen ja kehittämisen painopisteisiin. Bottien toivottiin toimivan yritysten eri tuotteiden ja palveluiden suosittelijoina, mutta myös tiedonvälittäjinä esimerkiksi koulutus- ja opetustarjonnasta.
Osallistujien palautteessa ETBOT-työpajaa kuvailtiin seuraavin sanoin: innostava, opettavainen, mukaansatempaava, kiva, ajatuksia herättävä ja visuaalisesti upea.
Päätös hankkeessa toteutettavista bottikustomoinneista tehtiin kesäkuun aikana työpajassa ideoitujen pilottibottiaihioiden pohjalta. Näitä bottitoteutuksia jatkomääritellään, kehitetään ja pilotoidaan yhteistyössä yritysten kanssa syksyn 2025 aikana. Hankkeen aikana suunnitellut ja toteutettavat pilottitoteutukset tulevat olemaan julkisia ja yhteiskäyttöisiä.
ETKOT – Etelä-Savon koulutettu tekoäly Memory Labissa -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Tuen on myöntänyt Etelä-Savon maakuntaliitto. Hanke toteutetaan Xamkin, Kansalliskirjaston ja Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston (ELKA) yhteishankkeena 1.9.2024-31.12.2025.
Lisätietoja ETKOT-hankkeesta: ETKOT-hanke
