Rahoittajan logo Ely

AMKmicro – Jatkuva oppiminen ja pienet osaamiskokonaisuudet työelämän osaamisen kehittäjänä

AMKmicro-hankkeen päämääränä on vahvistaa ammattikorkeakoulujen kyvykkyyttä kehittää jatkuvan oppimisen, erityisesti pienten osaamiskokonaisuuksien tarjontaa, suunnittelua, toteuttamista ja tunnettuutta työelämän ja työikäisen väestön osaamisen ylläpitämiseksi, nostamiseksi ja uudistamiseksi. 

Hankkeen tavoitteet

  1. Korkeakoulujen kyvykkyyden vahvistuminen jatkuvan oppimisen oppimismuotoiussa ja oppimisen sisältöjen tunnistamisessa työelämä lähtökohdista käsin ja yhdessä työelämän toimijoiden kanssa ennakointia hyödyntäen.
  2. Korkeakoulujen yhtenäiset toimintamallit työelämäyhteistyössä toteutettavan jatkuvan oppimisen, erityisesti pienten osaamiskokonasuuksien suunnitteluun, laadunvarmistukseen, toteutukseen, arviointiin sekä koulutuksen tuottaman osaamisen todentamiseen kansallisen viitekehysluonnoksen vakiotiedot huomoiden.
  3. Jatkuvaan oppimiseen, erityisesti pieniin osaamiskokonaisuuksiin liittyvät yleiset laaduntekijät, jotka ovat päteviä sekä kansallisessa että eurooppalaisessa kontekstissa.
  4. Jatkuvan oppimisen, erityisesti pienten osaamiskokonaisuuksien tunnettuuden ja arvostuksen lisääntyminen korkeakouluissa ja työelämässä.

Hankkeen työpaketit ja vastuukorkeakoulut

TYÖPAKETTI 1: Kyvykkyyden vahvistaminen, vetovastuu Laurea

TYÖPAKETTI 2: Työelämäyhteistyömallit jatkuvaan oppimiseen, vetovastuu Metropolia

TYÖPAKETTI 3: Laaduntekijät, vetovastuu Haaga-Helia

TYÖPAKETTI 4: Tunnettuus ja viestintä, vetovastuu Hamk

TYÖPAKETTI 5: Koordinointi, vastuu ja toteutus Xamk

5 AMK:n verkosto

AMKmicro-hankkeen toteuttajat muodostavat 5AMK-verkoston

Verkostoon kuuluvat Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu, Laurea-ammattikorkeakoulu ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

5AMK-verkosto on toiminut yhteistyössä vuodesta 2017. Verkoston toiminta perustuu pitkäkestoiseen yhteistyöhön ja -ymmärrykseen jatkuvan oppimisen toimintakentällä. Vuosien aikana verkosto on toteuttanut monia yhteistyöhankkeita.

Yhteistyöhankkeet

JOPPI – Jatkuvan oppimisen Suomi ESR + -koordinaatiohanke on jatkuvan oppimisen asiantuntija ja sillanrakentaja. Koordinaatiohanke vahvistaa yhteistyötä opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisen jatkuvan oppimisen teeman alla. Luomme jatkuvan oppimisen toimijoille mahdollisuuksia jakaa parhaita käytäntöjä ja uusia toimintamalleja. JOPPI tukee valtakunnallisen jatkuvan oppimisen teeman hankkeiden kehittämistyötä ja välittää oivalluksia, ratkaisuja ja toimintamalleja laajaan käyttöön.

AMKmicro on osa JOPPI-hankkeita.

https://www.oph.fi/fi/hankkeet/joppi-jatkuvan-oppimisen-suomi-esr-koordinaatiohanke

Projektin kuvaus

POIJU-hanke lisää Jyväskylän ja Tampereen yliopiston sekä Jyväskylän ja Tampereen ammattikorkeakoulun henkilöstön kyvykkyyttä pieniin osaamiskokonaisuuksiin liittyvien koulutusten suunnittelussa, pedagogisessa toteuttamisessa ja hallinto-osaamisessa. Kyvykkyyttä lisätään luomalla pieniin osaamiskokonaisuuksiin mallinnuksia painottaen asiakaslähtöisyyttä ja olemassa olevaa työelämän tarvetta sote- ja turvallisuusaloilla. 


Hankkeessa luotavassa pedagogisessa mallinnuksessa lisätään koulutustoimijoiden kyvykkyyttä luoda joustavia jatkuvan oppimisen muotoja työikäiselle väestölle. Erityisesti huomio kiinnitetään korkeakoulujen henkilöstön digipedagogiseen osaamiseen.

Hankkeen avulla muotoillaan uudenlaisia työelämää paremmin palvelevia opetusmenetelmiä ja -käytäntöjä, jotka mahdollistavat tehokkaamman ja joustavamman oppimisen pienissä osaamiskokonaisuuksissa. Hankkeessa kehitetään opetushenkilöstölle digitaalinen työkalupakki, ja valmennusmalli, joka tukee työkalupakin käyttöönottoa ja auttaa henkilöstöä soveltamaan oppimaansa käytännössä. Hankkeessa toteutettava hallintohenkilöstön kyvykkyyden kehittämistyö pohjaa OKM:n korkeakoulujen pieniä osaamiskokonaisuuksia koskevaan viitekehysluonnokseen. Tavoitteenaon luoda yhteisiä käsitteitä ja hallinnollisia toimintakäytänteitä.

Pienet Osaamiskokonaisuudet: Innostu ja uudistu! | Jamk

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet

  • Valmentaa korkeakoulujen henkilöstöä pienten osaamiskokonaisuuksien tuottamiseen
  • Mallintaa työelämävuoropuhelu pienten osaamiskokonaisuuksien tarvelähtöiseen toteuttamiseen (työpaketin vetäjinä Jamk ja Karelia)
  • Mallintaa pienten osaamiskokonaisuuksien erilaiset tuottamisen vaihtoehdot huomioiden mm. TKI-hankkeiden tuottama sisältö, tutkintokoulutusten osat sekä non-formaali ja informaali koulutustarjonta (työpaketin vetäjinä Centria ja Savonia)
  • Mallintaa pienten osaamiskokonaisuuksien laadunhallinta ja opintohallinto huomioiden pienten osaamiskokonaisuuksien kansallinen viitekehys ja opin.fi-alusta (työpaketin vetäjinä SeAMK ja VAMK)
  • Vertailla ja hakea kokemuksia pienten osaamiskokonaisuuksien toteuttamisesta muissa EU-maissa (työpaketin vetäjinä Lapin AMK ja KAMK)

PINKO pienet osaamiskokonaisuudet työelämän tueksi – oamk

Ota yhteyttä

Puhelin
+358503476902
Sähköposti
Isa.Makela@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi

Kotipesäni on Uudistuvan työelämän innostava tutkimusryhmä ja teen töitä Xamkissa kahdessa eri hankkeessa.

Veto- ja pitovoimaa sotealalle osaamisen ennakoinnilla ja kehittämisellä – hankkeessa (ESR) toimin ennakoinnin asiantuntijana. Tämä hanke toimii Etelä-Savossa. Nuorisoalan tutkimuskehittämiskeskus Juvenian alla toimivassa Vaativan sijaishuollon osaamisen kehittäminen (VAASI) -hankkeessa (ESR) toimin projektipäällikkönä. VAASI:n toimialueena on Kymenlaakso ja toimikenttänä lastensuojelun sijaishuolto.

Isa Mäkelä
Projektipäällikkö
+358503476902
Isa.Makela@xamk.fi
Puhelin
+358505763600
Sähköposti
Milla-Maarit.Salo@xamk.fi
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Milla-Maarit Salo
Koulutuskoordinaattori
+358505763600
Milla-Maarit.Salo@xamk.fi

Hankkeeseen liittyviä artikkeleja ja julkaisuja

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

AMKmicro – Jatkuva oppiminen ja pienet osaamiskokonaisuudet työelämän osaamisen kehittäjänä

Hankkeen kesto: 1.4.2025–31.3.2027

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy
Osatoteuttajat: Metropolia ammattikorkeakoulu Oy, Laurea-ammattikorkeakoulu Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy
Muut kumppanit: JOPPI-koordinaatio hanke
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Osaamiskärki: Uudistuva työelämä
Vaikuttavuustavoite: Ihminen ja käyttäjälähtöisyys

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino- ja liikenne- ja ympäristökeskus
Kokonaisbudjetti: 785 946
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 627 500
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 183 128

Asiasanat

koulutus yhteiskehittäminen

Yhteistyökumppanit