Euroopan unionin osarahoittama

INNOMIN

Innovaatioverkostolla ympäristötehokkuutta mineraalien jalostuksen prosesseihin

Innovaatioverkostolla ympäristötehokkuutta mineraalien jalostuksen prosesseihin

INNOMIN on kolmen Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnan ryhmähanke, jossa yhtenä päätavoitteena on löytää uusia innovatiivisia prosessointiratkaisuja kaivosteollisuuden valmistusprosesseihin. Hankkeella vahvistetaan IP-alueen TKI-toimijoiden (Xamk-UEF-KAMK) innovaatioyhteistyötä.

Materiaali-, energia- ja ympäristötehokkaiden ja älykkäiden teknologiaratkaisujen kehittämistä mineraalimateriaalin esikäsittelystä metallien talteenottoon.

Ympäristötehokkuutta mineraalien jalostuksen prosesseihin

Kaivos- ja prosessiteollisuus on erittäin tärkeä toimiala Itä- ja Pohjois-Suomelle, sillä erilaisia ilmastoteknologioita, kuten aurinkopaneeleja, sähköajoneuvoja ja tuuliturbiineja, rakennetaan nopeammin kuin koskaan maailmassa. Tämä puolestaan tekee kriittisten raaka-aineiden, kuten litiumin, koboltin, grafiitin, nikkelin, kuparin, fosforin ja harvinaisten maametallien, kestävästä saatavuudesta ratkaisevan tärkeää Suomelle ja muulle Euroopalle.

Monet mineraalien prosessoinnissa käytössä olevat murskaus-, jauhatus- ja rikastusmenetelmät ovat yli 100 vuotta vanhoja, eikä niitä ole alun perin kehitetty ympäristön kannalta kestäviksi. Tehokkaammista, tarkemmista ja ympäristöystävällisemmistä erotusmenetelmistä on syntymässä seuraavia huipputeknologioita, joiden kehittämiseen kaivos- ja rikastusteollisuus on lisäämässä merkittävästi resurssejaan nyt ja tulevaisuudessa.

INNOMIN-hankkeen tavoitteena on löytää uusia innovatiivisia ratkaisuja vihreässä siirtymässä tarvittavien mineraalijakeiden puhtaampaan ja tarkempaan erotteluun ja talteenottoon, niin arvoaines- kuin jätejakeiden osalta.

Kokeelliset tutkimukset tehdään IP-alueen kannalta tärkeillä malmimineraaleilla

Prosessointiratkaisujen keskiössä ovat Itä- ja Pohjois-Suomen kannalta kriittiset malmit ja niiden sisältämät mineraalit (kuten grafiitti, Co-, Ni- tai Cu-metalleja sisältävät mineraalit), joiden prosessointia kehitetään materiaali-, energia-, ympäristötehokkaimmiksi.

Hankkeen yhtenä päätavoitteena on löytää uusia innovatiivisia prosessointiratkaisuja kriittisten mineraalien kuivarikastukseen, liuotukseen ja vaahdotusrikastukseen.

INNOMIN-hankkeen keskeiset toimenpiteet

WP1.  Materiaali- ja energiatehokas murskaus

WP1.1: Kriittisten materiaalien erotus innovatiivisella puristusmurskauksella (Xamk)
WP1.2: Mineraalien rikastaminen kuivaerotusmenetelmillä (Case Studyt) (Xamk)
WP1.3: Vertaileva murskaus ja jauhatustutkimus perinteisillä menetelmillä (KAMK) (Xamk)

WP2. Kestävän kehityksen vaahdotus- ja liuotusrikastus

WP2.1: Kriittisten mineraalien rikastuksen tehostaminen hapettomilla olosuhteilla (Xamk)
WP2.2: Kaivosrikastamoiden prosessivesien käsittelyn tehostaminen (Xamk)
WP2.3: Liuotuksen tehostaminen mikroraoilla (Xamk) (UEF)
WP2.4: Kaivosjätemateriaalin sisältämien hyötymineraalien rikastuskokeet (Xamk)

WP3. Analytiikka ja älykkäät mittausratkaisut

WP3.1: Metallianalyysit mineraalirikasteille (UEF)
WP3.2: Vesianalyysit (UEF)
WP3.3: Kemikaalien laadun ja määrän optimointi (UEF)
WP3.4: Mittaustekniikat ja digitalisaatio (KAMK)
WP3.5: Mittausdatan visualisointi ja digitaalinen kaksonen (KAMK)

WP4. Tiedottaminen ja tulosten hyödyntäminen

WP4.1: Hankkeen koordinointi ja hallinnointi (Xamk)
WP4.2: Tiedottaminen (Xamk)
WP4.3: Kv-yhteistyö (Xamk)
WP4.4: Raportointi (Xamk) (UEF) (KAMK)

Kolmen toimijan ryhmähanke

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy (Xamk) on päätoteuttaja hankkeessa. Xamk vastaa hankkeen koordinoinnista, hallinnoinnista ja hankkeessa toteutettavasta kv-yhteistyöstä. Xamkin kaivosteollisuuden innovatiiviset prosessiratkaisut, niiden suunnittelu sekä tutkimus- ja testausalustat ovat keskeinen osa projektin onnistumista.

Itä-Suomen yliopisto (UEF) on hankkeen osatoteuttaja, ja UEFin farmasian laitoksen tutkimusryhmällä on vankka 20 vuoden kokemus erilaisten analyyttisten, orgaanisten ja epäorgaanisten kemian alan tutkimuskysymysten parissa ja heidän osaamisensa on ratkaisevan tärkeää tutkittaessa ja optimoidessa kriittisiä raaka-ainevirtoja ja tarkasteltaessa prosesseissa käytettävien kemikaalien laatua ja määrää. UEFin ja Xamkin yhteistyönä hankkeessa syntyvä testiympäristö mahdollistaa kemikaalien annostuksen optimoimisen ja ympäristöystävällisempien rikastuskemikaalien testaamisen ja kehittämisen.

Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) on hankkeen toinen osatoteuttaja, ja KAMKin yksikön vahvuutena on monialainen osaaminen erilaisissa mittausteknologioissa sekä mittausdatan hallinnan, analysoinnin ja hyödyntämisen ratkaisuissa. KAMKin osaaminen hankkeessa on oleellisen tärkeää ja mahdollistaa hankkeen aikana toteutettavat visuaaliset ratkaisut uusista, materiaali- energia- ja vesitehokkaista prosessointivaiheista.


Hankkeessa luodaan ainutlaatuinen osaamisverkosto

INNOMIN tuottaa tietoa ja kehittää toimialan yrityksille materiaali-, energia- ja ympäristötehokkaita ja älykkäitä teknologiaratkaisuja materiaalin esikäsittelystä materiaalien talteenottoon.

Hankkeen toteuttajat yhdessä luovat kansallisesti ja kansainvälisesti korkeatasoisen osaamisverkoston, joka vahvistaa Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien välistä yhteistyötä

Lisätietoja

Puhelin
+358503458253
Sähköposti
Niina.Paasovaara@xamk.fi
Yksikkö
Kuitulaboratorio
Niina Paasovaara
Projektipäällikkö
+358503458253
Niina.Paasovaara@xamk.fi

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

INNOMIN – Innovaatioverkostolla ympäristötehokkuutta mineraalien jalostuksen prosesseihin

Hankkeen kesto: 1.10.2024–31.12.2026

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy
Osatoteuttajat: Itä-Suomen yliopisto, Kajaanin ammattikorkeakoulu Oy
Muut kumppanit: Terrafame Oy, Kupukan Grafiitti Oy, Grafintec Oy, Hannukainen Mining Oy, Cleantech Projects Catalyst Oy, Savonlinnan kaupunki
Vahvuusala: Metsä, ympäristö ja energia
Tutkimusyksikkö: Kuitulaboratorio
Vaikuttavuustavoite: Ympäristö ja kestävyys

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan unionin osarahoittama, Etelä-Savon maakuntaliitto, Pohjois-Savon maakuntaliitto, Kainuun liitto
Kokonaisbudjetti: 803 277 euroa
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 642 580 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 374 418 euroa

Yhteistyökumppanit

Terrafame Oy

Kupukan Grafiitti Oy

Grafintec Oy

Hannukainen Mining Oy

Cleantech Projects Catalyst Oy

Savonlinnan kaupunki