ELI – European Logistics Instituten valmistelu
Kymen logistiikan osaamiskeskus -hanke
kehittää yhteiskunnan resilienssiä, huoltovarmuutta,
logistiikkaa ja logistiikan kokonaisturvallisuutta.
ELI – European Logistics Institute perustetaan vuoden 2025 alussa.
Kymen logistiikan osaamiskeskus -hankkeen keskeiset toimenpiteet
Hankkeessa luodaan valmius monialaisen logistiikka-alan osaamiskeskuksen perustamiselle Kymenlaaksoon: osaamis- ja asiantuntijaverkosto, osaamiskeskuksen toimintakonsepti sekä keskuksen fyysisen sijainnin vaihtoehdot.
ELI – European Logistics Institute aloittaa toimintansa tammikuussa 2025.
Visio
ELI – European Logistics Institute on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnistettu ja tunnustettu monialainen yhteiskunnan huoltovarmuutta, logistiikkaa ja logistiikan kokonaisturvallisuutta kehittävä toimija.
Osaamiskeskus valmistelee ja ylläpitää Suomen kansallisen logistiikkastrategian. Osaamiskeskus on laajennettavissa Nato-osaamiskeskukseksi.
Missio
ELI – European Logistics Institute lisää yhteiskunnan resilienssiä ja toimintakykyä yhdistämällä ja osin koordinoimalla sekä kehittämällä huoltovarmuuden ja logistiikan eri toimijoiden menetelmiä, toimenpiteitä ja prosesseja huoltovarmuuden ja logistiikan kehittämiseksi.
ELI -European Logistics Institute – toiminnan kulmakivet
- Kotipesä ja monipuolinen infra Kymenlaaksossa
- Verkosto logistiikan ja logistiikan turvallisuuden huippuosaajista
- Osaamiskeskuksen toiminta ohjataan valtakunnallisesti
- Tulokset skaalataan valtakunnallisesti ja kansainvälisesti
Puolustusvoimat näkee esitetyn kaltaisen verkoston kehittymisen positiivisena asiana. Puolustusvoimat seuraa Kymen logistiikan osaamiskeskus -hankkeen kehittymistä.
Toteutuessaan se voisi luoda yhteistyötä ja kehittämismahdollisuuksia mm. Puolustusvoimien logistiikan koulutuksen kanssa sekä tuottaa tietotaitoa osaksi Puolustusvoimien logistiikkajärjestelmää, mutta myös laajemmin kansallista logistiikkaa ja sitä kautta myös huoltovarmuutta.
Pääesikunnan logistiikkaosasto
ELI – European Logistics Instituten tehtävät
Osaamiskeskuksessa tutkitaan ja testataan teknologisia haasteita ja ratkaisuja logistiikalle ja tilaus-toimitusketjulle ja näiden kyberturvallisuudelle.
Lisäksi tutkitaan ja kehitetään viranomaisten keskinäisiä ja yhteiskunnassa olevia logistisia rajapintoja.
Osaamiskeskuksessa järjestään koulutusta ja logistiikan harjoituksia, joissa testataan erilaisia konsepteja, toimintamalleja ja osallistujien esiin tuomia skenaarioita.
Osaamiskeskus tuottaa lisäarvoa kansallisen ja kansainvälisen
logistiikan toimivuuteen.
Keskeistä on toimijoiden tavoitteellinen ja tarkoituksenmukainen yhteistyö tehokkuuden, vaikuttavuuden ja lisäarvon aikaansaamiseksi.
Osaamiskeskus parantaa suomalaisten organisaatioiden toimintaa ja kriisinsietokykyä.
ELI:n verkosto
Osaamiskeskus on verkosto, jolla on fyysinen sijainti ja pysyvää henkilöstöä, mutta erityisen tärkeänä osana myös toimijat verkostossa Kymenlaaksossa ja maakunnan ulkopuolella.
Verkostoon kutsutaan logistiikan koulutusta ja tutkimusta tekeviä korkeakouluja ja yliopistoja, logistiikan ja kokonaisturvallisuuden toimijoita, viranomaisia sekä Puolustusvoimien logistiikan organisaatioita.
Osaamiskeskuksella on yhteistyökumppaneita, jotka hyötyvät sen tuloksista, tilaavat siltä palveluita sekä osaltaan rahoittavat sen toimintaa.
Sisäministeriön pelastusosasto pitää hyvänä, että osaamiskeskus toimii osin verkostomaisena rakenteena, mikä mahdollistaa laajalla skaalalla asiantuntijoiden hyödyntämisen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.
Sisäministeriön pelastusosasto
Artikkeleja hankkeeseen liittyen
Kymenlaakso saa logistiikan huippuyksikön
Logistiikan osaamiskeskus voi tuottaa tilanteen ennakointiin ja hoitamiseen tarvittavaa tutkimus- ja arviointimateriaalia. Tilanteen hoitamista harjoitellaan keskuksen johtamissa harjoituksissa. Samoin, jos jokin yritys haluaa varmistua toimitusketjun kyberturvallisuudesta, se voi pyytää keskusta selvittämään asian. Olennaista on se, että keskus ei palvele vain viranomaisia, vaan myös kaikkia tavaroiden, palveluiden ja ihmisten kuljettamiseen sekä tiedonsiirtoon liittyviä yrityksiä. Ja viime kädessä hyödyn saavat kansalaiset ja koko yhteiskunta.
Uutislehti Reimari 13.2.2024
Suomi tavoittelee Naton osaamiskeskusta – tähän itärajan keskus keskittyisi
Naton osaamiskeskuksen perustamiseen on vielä matkaa, mutta Kaakkois-Suomessa valmistautuminen on jo niin pitkällä, että kansallinen keskus aloittaa ensi vuonna.
YLE Kymenlaakson alueuutiset 20.5.2024
Suomi ei haluakaan Naton osaamiskeskusta – Sijoittajat: Voimme pudota puolustusteollisuuden kehityksestä
Puolustushallinnossa ei ole tunnistettu tarvetta osaamiskeskuksille, eikä puolustushallinnossa ole käynnissä valmistelua osaamiskeskusten osalta.
YLE uutiset 24.5.2024