Tekstiilit kiertoon Kymenlaaksossa
Parannamme poistotekstiilien käsittelyä ja hyödynnettävyyttä Kymenlaakson alueella yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Poistotekstiilit hyötykäyttöön!
Hankkeessa tutkitaan mahdollisuuksia parantaa poistotekstiilien käsittelyä ja hyödynnettävyyttä Kymenlaakson alueella.
Poistotekstiilin keräysvelvoite on vuoden 2023 alusta alkaen koskenut kunnallista jätehuoltoa. Hankkeessa tutkitaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa mahdollisuuksia parantaa poistotekstiilien keräystä, jätelogistiikkaa, lajittelua ja tekstiilijätteen hyötykäyttömahdollisuuksia.
Tällä hetkellä yksi prosessin pullonkauloista on lajittelun hitaus ja lajiteltavan materiaalin laadun vaihtelu. Lisäksi tekstiilijätteen uusia hyödynnettävyysvaihtoehtoja etsimällä on mahdollista vähentää kokonaisjätteen määrää.
Alueellisen uusiokäytön lisäämisen tavoitteena on kehittää myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Alueellisen uusiokäytön lisäämisen tavoitteena on kehittää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Kehittämistarpeeseen vastataan hankkeessa tiekarttatyön, osaamistarveselvityksen sekä poistotekstiilin käsittelykokeilujen kautta.
Hankkeen myötä pyritään löytämään alueellisia ratkaisuja, jotta kuljetukset ja varastoinnit ovat oikeasuhtaisia materiaalin arvoon verrattuna.
Logistiikan rooli korostuu
Suomen vuotuinen tekstiilijätemäärä on 70–100 miljoonaa kiloa. Vuonna 2021 tekstiilijätteestä noin viidennes kierrätetään, loput poltetaan, joten jo pelkästään Suomen tasolla on selkeä tarve tekstiilijätteen kierrätysasteen nostamiselle.
Logistiikka on merkittävässä roolissa useassa vaiheessa eri prosesseja ja logistiikasta aiheutuu myös suuri kuluerä, mikä vähentää kiinnostusta kierrättämiselle. Tässä hankkeessa tekstiilien kiertotaloutta lähestytään logistiikan näkökulmasta ja pyritään löytämään pullonkaulat, jolla saataisiin mahdollisimman tehokkaasti nostettua kierrätys- ja uudelleenkäyttöastetta.
Hankkeen myötä pyritään löytämään alueellisia ratkaisuja, jotta kuljetukset ja varastoinnit olisivat järkeviä suhteessa materiaalien arvoon.
Toimintakenttä murroksessa
Alueellisen uusiokäytön lisäämisen tavoitteena on kehittää myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Lisäksi hankkeessa kehitetään lajitteluprosesseja ja elämyksellistä keräystä, joiden avulla pystytään tehostamaan lajittelua ja parantamaan jakeiden ohjautumista korkeimman mahdollisen jalostusarvon hyödyntämiskohteisiin.
Toimintakentän muuttuesssa on tärkeää tunnistaa alueelliset vahvuudet ja kehittää alan toimijoiden yhteistoimintaa. Toistaiseksi kuluttajaperäiselle poistotekstiilijakeelle ei sellaisenaan tai kuidutettuna löydy läheskään niin paljon käyttönieluja kuin materiaalia tiedetään tulevan saataville kansallisen keräysvelvoitteen astuessa voimaan. Kehittämistarpeeseen vastataan hankkeessa tiekarttatyön, osaamistarveselvityksen sekä poistotekstiilin käsittelykokeilujen kautta.
Kehittämistarpeeseen vastataan hankkeessa tiekarttatyön, osaamistarveselvityksen sekä poistotekstiilin käsittelykokeilujen kautta.
Hankkeen tiedot
Tekstiilit kiertoon Kymenlaaksossa
Tiedot
Budjetti
Kouvola Innovation 121 070 euroa
Kouvolan ammattiopisto 108 382 euroa
Parik-säätiö 98 268 euroa
Sotek-säätiö 68 884 euroa
Tietoja
Annemari Murtovaara-Kenakkala
Projektipäällikkö
+358505268090
annemari.murtovaara-kenakkala@xamk.fi
Yksikkö: Logistiikka ja merenkulku
Eveliina Kuokkanen
TKI-asiantuntija
+358447028452
eveliina.kuokkanen@xamk.fi
Yksikkö: Biosampo
Anne Gango
Lehtori
+358447028217
Yksikkö: Rakennus- ja energiatekniikan koulutusyksikkö