Tuohta tarinoista
Tuohta tarinoista -hanke nostaa ruokakulttuurin liittyvät tarinat esille. Autamme tuomaan ne lisäarvoa ja kannattavuutta edistäväksi toiminnaksi ruokapalvelu- ja matkailuyrityksiin. Hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin ja tuottaa uusia elämyksellisiä palveluja ruokamatkailuun. Nuorten kiinnostusta ruokakulttuuriin ja -alan tuntemusta vahvistetaan tapahtumien, pelien ja pelillisyyden avulla, joissa tarinoilla on myös rooli.
Saimaan alueen ruokakulttuuri tutuksi lapsille ja nuorille sekä hyötykäyttöön liiketoiminnassa!
Saimaan ruokakulttuuri esille
Hankkeen tavoitteet ovat
- Saimaan alueen ruokakulttuuritarinoiden esille nostaminen matkailussa
- osaamisen lisääminen tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamisen ja markkinointiin
- uusien elämyksellisten palvelujen syntyminen ruokamatkailuun sekä
- nuorten kiinnostuksen lisääminen ruokakulttuuriin ja alan tuntemuksen vahvistaminen.
Yhdessä kohti yhteistä hyvää
Hanke on yhteishanke, joka liittyy Saimaan seudun ruokaa ja ruokamatkailua näyttävästi esille tuovaan European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoteen.
Koordinaattorina hankkeessa on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana ProAgria Itä-Suomi/ Maa- ja kotitalousnaiset.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Toimenpiteet:
- Alueen ruokakulttuuriin liittyviä tarinoita kerätään ja käsikirjoitetaan niiden tuotteistamiseksi
- Yrittäjiä valmennetaan tarinallistamisen menetelmän ja tarinoiden käyttöön
- Tuotetaan opastus ruokakulttuuritarinoiden käytöstä liiketoiminnassa, joka jää vapaaseen käyttöön myös hankkeen päätyttyä
- Nuorille järjestetään Challenge 2024 –kilpailu ruokakulttuuriin ja ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvien ideoiden esiin tuomiseksi
- Paikallista ruokajärjestelmää ja -kulttuuria tuodaan näkyväksi nuorille pelillistämisen keinoin (peli/ pelillinen tapahtuma)
- Ruokakansalaisuusviikon järjestäminen peruskouluissa
Tulokset:
- Uutta osaamista alueellisesta ruokakulttuurista
- Käyttökelpoisia malleja ruokakulttuurin hyödyntämiseen liiketoiminnassa
- Tuotteistettuja uusia ruokamatkailutuotteita/ -tapahtumia
- Yrittäjien yhteistyö on lisääntynyt
- Uusien ruokamatkailutuotteiden ja toteutettujen ruokatapahtumien myötä lisätään Saimaan seudun ruokakulttuurin ja ruokamatkailun näkyvyyttä
- Nuorten tietämys Saimaan ruoka-alasta ja alan vetovoima on lisääntynyt
Tutustu hankkeen tarinaan:
Tuohta tarinoista -tapahtumat
Virtaa ja voimaa itäsuomalaisuudesta
Tarinan taika, vuorovaikutuksen voima
Työkalut ja aineistot
Tuotekortti
Tuotekortti
Webinaarin esitysmateriaali, tuotekorttipohja
(c) Minna Komulainen
Asiakkaan tarina -työkalu
Asiakkaan tarina -työkalu
Webinaarin esitysmateriaali, asiakkaan tarina -työkalu
(c) Minna Komulainen
Itäsuomalaisessa ruokapöydässä
Itäsuomalaisessa ruokapöydässä
Johanna Rinnekarin kattava materiaali itäsuomalaisen, erityisesti savolaisen ja karjalaisen ruokakulttuurin monipuolisuudesta.
VIETIMME RUOKAKANSALAISUUSVIIKKOA 1.-5.9.2025! Ruokakansalaisuusviikko kokosi yhteen hankkeessa koululaisten kanssa kehitetyt ruokateemaiset pelit.
Tästä osiosta löydät pelit ja muuta ruokakansalaisuusviikkoon liittyvää materiaalia.
Tästä löydät Suskin/ @Pahalapsi mustikkapiirakkareseptin ja voit tulostaa sen itsellesi täältä.
Tulevaisuuden kestävän ruoan Challenge 2024 kilpailu
Ruokakansalaisuusviikko 1.-5.9.2025
Esitykset ja kirjoitukset
Tuohta Tarinoista Sanomat
Tuohta Tarinoista Sanomat
Lue Tuohta Tarinoista Sanomista tuoreimmat uutiset! Kettu, Kattila ja Norppa saivat uuden kaverin.
Matkakertomus
Matkakertomus
Next -verkkolehden artikkeli Tuohta tarinoista -tourneesta
Tuohta tarinoista- webinaari 17.9.2024
Tuohta tarinoista- webinaari 17.9.2024
Minna Komulaisen esitysmateriaali, tietoa tarinallistamismenetelmästä ruoka- ja matkailutuotteen tuotteistamiseen ja markkinointiin.
Hankkeen artikkelit ja muita Vastuulliset ruokapalvelut -yksikön kirjoituksia
Ääntä kohti!
”Sen leipää syöt, kenen lauluja laulat” – kerro ilolla tarinoita ruokakulttuurista ja saat leipäsi leveämmäksi
Kotimainen ruoka tutuksi pelien kautta
Etelä-Savossa testataan uudenlaisia ruokamatkailutuotteita
Etelä-Savon maaseudun yrityksiä autetaan kehittämään unohtumattomia elämyksiä
Elämänmakuista luomua Etelä-Savosta – Euroopan parhaalta luomualueelta
Pettuinen metsämysli on Suomen paras ruokalahja
Hankkeen toimeksiantamat opinnäytetyöt Theseuksessa
Kervinen, Mirva. Restonomi AMK. Itäsuomalainen ruokakulttuuri osaksi asiakaskokemusta – Theseus Opinnäytetyön tuloksena saatiin työpajamalli henkilöstö- ja asiakaskokemuksen kehittämiseen. Kiinnostuitko? kysy lisätietoja työpajasta projektipäällikkö Minna Kompalta, yhteystiedot alla.
Lindfors, Ari. Restonomi AMK. Kuinka hyvin tarinallistaminen tunnistetaan ja kuinka paljon sitä hyödynnetään matkailu– ja ruokapalveluita tarjoavissa yrityksissä Etelä-Savon alueella? – Theseus Opinnäytetyön tuloksena saatiin tietoa tarinallistamisen strategisesta käytöstä hankealueella.
Ota yhteyttä
Hankkeen tiedot
Tuohta tarinoista
Tiedot
Budjetti
ProAgrian osuus kokonaisbudjetista: 46 704 € Yritys-/yksityisrahoitus: 5 000 €
Asiasanat
Menneet Tuohta tarinoista -tapahtumat
Tulevaisuuden kestävän ruoan Challenge 2024 kilpailu
Saimaan satojuhlaristeily
Ruokakansalaisuusviikko 1.-5.9.2025
Syötäviä ja myötäviä myllystä
Tuohta tarinoista -valmennus
Kiellettyjen runoilijoiden klubi
Itäsuomalaisessa ruokapöydässä -tarinatyöpaja Etelä-Savo
Tieteen päivät 2025: Usko tai älä – tarinoita ruoasta
Huomisen ruokapöytä -seminaari
Tuohta tarinoista -tournee
Itäsuomalaisessa ruokapöydässä -tarinatyöpaja
Tuohta tarinoista -webinaari
Hankkeen osatoteuttajana