Tuohta tarinoista
Tuohta tarinoista -hanke nostaa ruokakulttuurin liittyvät tarinat esille. Autamme tuomaan ne lisäarvoa ja kannattavuutta edistäväksi toiminnaksi ruokapalvelu- ja matkailuyrityksiin. Hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin ja tuottaa uusia elämyksellisiä palveluja ruokamatkailuun. Nuorten kiinnostusta ruokakulttuuriin ja -alan tuntemusta vahvistetaan tapahtumien, pelien ja pelillisyyden avulla, joissa tarinoilla on myös rooli.
Saimaan alueen ruokakulttuuri tutuksi lapsille ja nuorille sekä hyötykäyttöön liiketoiminnassa!
Saimaan ruokakulttuuri esille
Hankkeen tavoitteita ovat
- Saimaan alueen ruokakulttuuritarinoiden esille nostaminen matkailussa
- osaamisen lisääminen tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamisen ja markkinointiin
- uusien elämyksellisten palvelujen syntyminen ruokamatkailuun sekä
- nuorten kiinnostuksen lisääminen ruokakulttuuriin ja alan tuntemuksen vahvistaminen.
Yhdessä kohti yhteistä hyvää
Hanke on yhteishanke, joka liittyy Saimaan seudun ruokaa ja ruokamatkailua näyttävästi esille tuovaan European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoteen.
Toteuttajina ovat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja ProAgria Itä-Suomi / MKN Yrityspalvelut.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Toimenpiteet:
- Alueen ruokakulttuuriin liittyviä tarinoita kerätään ja käsikirjoitetaan niiden tuotteistamiseksi
- Yrittäjiä valmennetaan tarinallistamisen menetelmän ja tarinoiden käyttöön
- Tuotetaan opastus ruokakulttuuritarinoiden käytöstä liiketoiminnassa, joka jää vapaaseen käyttöön myös hankkeen päätyttyä
- Nuorille järjestetään Challenge 2024 –kilpailu ruokakulttuuriin ja ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvien ideoiden esiin tuomiseksi
- Paikallista ruokajärjestelmää ja -kulttuuria tuodaan näkyväksi nuorille pelillistämisen keinoin (peli/ pelillinen tapahtuma)
- Ruokakansalaisuusviikon järjestäminen peruskouluissa
Tulokset:
- Uutta osaamista alueellisesta ruokakulttuurista
- Käyttökelpoisia malleja ruokakulttuurin hyödyntämiseen liiketoiminnassa
- Tuotteistettuja uusia ruokamatkailutuotteita/ -tapahtumia
- Yrittäjien yhteistyö on lisääntynyt
- Uusien ruokamatkailutuotteiden ja toteutettujen ruokatapahtumien myötä lisätään Saimaan seudun ruokakulttuurin ja ruokamatkailun näkyvyyttä
- Nuorten tietämys Saimaan ruoka-alasta ja alan vetovoima on lisääntynyt
Tutustu hankkeen tarinaan:
Tuohta tarinoista -tapahtumat
Virtaa ja voimaa itäsuomalaisuudesta
Tarinan taika, vuorovaikutuksen voima
Työkalut ja aineistot
Tuotekortti
Tuotekortti
Webinaarin esitysmateriaali, tuotekorttipohja
(c) Minna Komulainen
Asiakkaan tarina -työkalu
Asiakkaan tarina -työkalu
Webinaarin esitysmateriaali, asiakkaan tarina -työkalu
(c) Minna Komulainen
Itäsuomalaisessa ruokapöydässä
Itäsuomalaisessa ruokapöydässä
Johanna Rinnekarin kattava materiaali itäsuomalaisen, erityisesti savolaisen ja karjalaisen ruokakulttuurin monipuolisuudesta.
VIETIMME RUOKAKANSALAISUUSVIIKKOA 1.-5.9.2025! Ruokakansalaisuusviikko kokosi yhteen hankkeessa koululaisten kanssa kehitetyt ruokateemaiset pelit.
Tästä osiosta löydät pelit ja muuta ruokakansalaisuusviikkoon liittyvää materiaalia.
Tästä löydät Suskin/ @Pahalapsi mustikkapiirakkareseptin ja voit tulostaa sen itsellesi täältä.
Tulevaisuuden kestävän ruoan Challenge 2024 kilpailu
Ruokakansalaisuusviikko 1.-5.9.2025
Tulevaisuuden kestävän ruoan Challenge 2024 kilpailun voittajat
Esitykset ja kirjoitukset
Tuohta Tarinoista Sanomat
Tuohta Tarinoista Sanomat
Lue Tuohta Tarinoista Sanomista tuoreimmat uutiset! Kouluilla vietetään Ruokakansalaisuusviikkoa.
Tuohta Tarinoista Sanomat
Tuohta Tarinoista Sanomat
Lue Tuohta Tarinoista Sanomista tuoreimmat uutiset! Kettu, Kattila ja Norppa saivat uuden kaverin.
Matkakertomus
Matkakertomus
Next -verkkolehden artikkeli Tuohta tarinoista -tourneesta
Tuohta tarinoista- webinaari 17.9.2024
Tuohta tarinoista- webinaari 17.9.2024
Minna Komulaisen esitysmateriaali, tietoa tarinallistamismenetelmästä ruoka- ja matkailutuotteen tuotteistamiseen ja markkinointiin.
Hankkeen artikkelit ja muita Vastuulliset ruokapalvelut -yksikön kirjoituksia
Ääntä kohti!
”Sen leipää syöt, kenen lauluja laulat” – kerro ilolla tarinoita ruokakulttuurista ja saat leipäsi leveämmäksi
Kotimainen ruoka tutuksi pelien kautta
Etelä-Savossa testataan uudenlaisia ruokamatkailutuotteita
Etelä-Savon maaseudun yrityksiä autetaan kehittämään unohtumattomia elämyksiä
Elämänmakuista luomua Etelä-Savosta – Euroopan parhaalta luomualueelta
Pettuinen metsämysli on Suomen paras ruokalahja
Hankkeen toimeksiantamat opinnäytetyöt Theseuksessa
Kervinen, Mirva. Restonomi AMK. Itäsuomalainen ruokakulttuuri osaksi asiakaskokemusta – Theseus Opinnäytetyön tuloksena saatiin työpajamalli henkilöstö- ja asiakaskokemuksen kehittämiseen. Kiinnostuitko? kysy lisätietoja työpajasta projektipäällikkö Minna Kompalta, yhteystiedot alla.
Lindfors, Ari. Restonomi AMK. Kuinka hyvin tarinallistaminen tunnistetaan ja kuinka paljon sitä hyödynnetään matkailu– ja ruokapalveluita tarjoavissa yrityksissä Etelä-Savon alueella? – Theseus Opinnäytetyön tuloksena saatiin tietoa tarinallistamisen strategisesta käytöstä hankealueella.
Ota yhteyttä
Hankkeen tiedot
Tuohta tarinoista
Tiedot
Budjetti
ProAgrian osuus kokonaisbudjetista: 46 704 € Yritys-/yksityisrahoitus: 5 000 €
Asiasanat
Menneet Tuohta tarinoista -tapahtumat
Tulevaisuuden kestävän ruoan Challenge 2024 kilpailu
Saimaan satojuhlaristeily
Ruokakansalaisuusviikko 1.-5.9.2025
Syötäviä ja myötäviä myllystä
Tuohta tarinoista -valmennus
Kiellettyjen runoilijoiden klubi
Itäsuomalaisessa ruokapöydässä -tarinatyöpaja Etelä-Savo
Tieteen päivät 2025: Usko tai älä – tarinoita ruoasta
Huomisen ruokapöytä -seminaari
Tuohta tarinoista -tournee
Itäsuomalaisessa ruokapöydässä -tarinatyöpaja
Tuohta tarinoista -webinaari
Hankkeen osatoteuttajana