Finalistit valittu

Muotoilu, teknologia ja taide yhdistyvät kun musiikkia visualisoidaan

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk järjesti Suomessa ja Venäjällä kaikille avoimen musiikin visualisointikilpailun, jossa kilpailijoiden tehtävänä oli visualisoida Sibeliuksen 3. Sinfonia siten, että kukin sinfonian osa muodostaa oman kilpailuteoksensa. Visualisoitavan osan sai valita vapaasti. Xamkin C3E-hanke tekee Kakkois-Suomessa ja Pietarissa yliopisto-amk yhteistyötä taide ja kulttuurifestivaalien kehittämiseksi sekä taidelaitosten parissa mm. tuomalla uusinta teknologiaa, pelillisyyttä ja immersiivisyyttä osaksi yleisötyötä. Visualisointikilpailun voittajista koostuva Suomalainen Fantasia -konsertti on osa Mikkelin musiikkijuhlien 30-vuotis ohjelmistoa kesällä 2021.

Kilpailun arvovaltaisessa tuomaristossa oli edustajia Xamkin lisäksi Pietarin valtiollisen muotoilun ja teknologian yliopisto SPbSUTID:sta, kilpailu tekniseltä toteuttajalta, immersiivisiin tilaratkaisuihin ja uuteen teknologiaan erikoistuneelta mikkeliläiseltä OiOi:lta sekä Mikkelin musiikkijuhlilta.

Rohkeita, poikkitaiteellisia toteutuksia

Kilpailuun osallistui laaja kirjo ammattitaiteilijoita sekä pelitaiteen, audiovisuaalisen, graafisen suunnittelun ja valotaiteen opiskelijoita niin Venäjältä kuin Suomesta. Erityisen mielenkiintoisia olivat monialaisten tiimien yhteistyönä syntyneet kilpailuehdotukset. Kilpailijat hyödynsivät erilaisia alustoja ja pelimoottoreita kuten Unityä.

Visualisoinneissa nähtiin mallinnoksia musiikin DNA:sta, croquis-tekniikkaa, tilallisia sommitelmia, avantgardistisia, kaitafilminomaisia sekä live-musiikin kanssa hienosti synkronoitavissa olevia kokonaisuuksia. Sibeliuksen musiikki inspiroi tarinallisuutta muun muassa tanssina ja jopa skeittauksena.

”Saimme määräpäivään mennessä monipuolisen kattauksen eri taidemuotoja hyödyntäviä kilpailuehdotuksia. Voittajateosten laatu oli korkea ja niissä vastattiin synestesian toimeksiantoon, joten luvassa on todella ainutlaatuinen konserttielämys 11.7.2021”, Heini Haapaniemi Xamkilta iloitsee.

Teemu Laasanen Mikkelin musiikkijuhlilta on tyytyväinen kilpailutöihin ja kilpailun saamaan huomioon: ”Kilpailuteosten taso oli korkea, ja teosten monimuotoisuus yllätti positiivisesti. Musiikkia ja synesteettisiä ilmiöitä voi visualisoida todella eri tavoin.”

”Yleisesti kilpailussa oli mukana kiinnostavia teoksia, joista muutamat rohkeita ja jopa omalaatuisia toteutuksia. Useampaa kilpailutyötä yhdisti musiikkivideomaisuus. Sinfonian ja synestesian yhdistäminen visuaaliseksi kerronnaksi oli voittajatöissä osattu tehdä taidokkaasti, jokainen omalla uniikilla tavallaan”, Antti Kaukinen OiOi:lta luonnehtii.

Voittajateokset ehyitä kokonaisuuksia, joissa on kehittyvä tarina

Kansainvälisessä tuomaristossa olivat mukana Mikkelin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Teemu Laasanen, yrittäjät Sami Kämppi ja Antti Kaukinen OiOi:lta, projektipäällikkö Heini Haapaniemi Xamkin Luovien alojen yksiköstä sekä professori Liubov Dzhikiya ja apulaisprofessori Ekaterina Prozorova Pietarin valtiolliselta designin ja teknologian yliopistolta.

Voittajia valikoitaessa tuomaristo piti tärkeänä luovuuden ja omaperäisyyden lisäksi harkittua ja taiteellisesti ehyttä kokonaisuutta, jossa on kehittyvä tarina ja vastattu synesteettisyyden tehtäväksiantoon.

Synestesialla tarkoitetaan yhden aistiärsykkeen stimuloivaa vaikutusta toiseen, tässä ääniärsykkeen luomaa kuvallista materiaalia. Lähtökohtana visualisoinnille tuli olla Jean Sibeliuksen 3. Sinfonia, sen muodostamat mielikuvat ja kuvallinen ilmaisu. Visualisoinnissa sai hyödyntää mitä tahansa taidemuotoa, mutta kilpailuteos tuli esittää mp4-videomuotoisena.

Voittajateokset ovat

Osa I, Allegro moderato: Sini Aalto ja Mikko Oksalahti, Suomi
Osa II, Andantino con moto, quasi allegretto: Daria Kuriatnikova, Sofiat Parchieva, Anastasia Khokhryakova, Sofia Voronova, Venäjä
Osa III Moderato – Allegro ma non tanto: Lydia Siikasmaa, Suomi

Konsertti kesäkuussa

Voittajat kutsuttiin taiteellistekniseen mentorointiprosessiin ja lopulliset työt nähdään Mikkelin musiikkijuhlilla 11.7.2021 klo 19.00 Suomalainen Fantasia -konsertissa Mikaelissa. Silloin myös julkistetaan 1000 euron kannustuspalkinto yhdelle teoksista. Yleisö pääsee äänestämään lopullista voittajaa. Kokonaisteoksen lopullinen muoto ja tempo määräytyvät vasta harjoituksissa Sinfoniaorkesteri Vivon kanssa.

Konsertin avaa Ludvig van Beethovenin Pastoraalisinfonia, jonka aikana Mikaelin Martti Talvela -salin seinäpinnoille heijastetaan elävää luontokuvaa. Sibeliuksen 3. Sinfonian osat visualisoidaan Xamkin järjestämän Synestesia-kilpailun voittajatöillä. Konsertti on kunnianosoitus Walt Disneyn legendaariselle Fantasialle 80 vuoden takaa, vuodelta 1940.

Kilpailu on osa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoimaa Contents for Cross-Cultural Events  – C3E -hanketta, jota rahoittaa Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC 2014–2020 -ohjelma.

Voittajat ja voittajateosten luonnehdinnat

Tuomaristo luonnehtii voittajateoksia näin:

Osa I Allegro moderato
Sini Aalto ja Mikko Oksalahti, Suomi

Kaunis ja runollinen teos, joka elää vahvasti musiikin mukana. Yhteys musiikkiin on ilmiselvä. Luonnon läsnäolo ja suomalaisuus ovat teoksen kantavia teemoja ja kerronta etenee pitäen mielenkiinnon yllä loppuun asti. Tarinallisuus viehättää ja visuaalinen ilme on rauhallinen. Tarinankerronnassa on mielleyhtymiä Akseli Gallen-Kallelan Art Nouveau -kuvastoon ja siksi se kuvaa tunnistettavasti suomalaisia mielenmaisemia. Teoksen värimaailma on rauhoittava ja seesteinen. Korkealaatuinen piirtojälki ja sommitelmallisuus yhdistettynä musiikin mukana etenevään tarinaan tarjoaa katsojalleen ainutlaatuisen elämyksen. Teoksen esitys on mahdollista toteuttaa live-orkesterin kanssa reaaliaikaisella ainutkertaisella tavalla.

Osa II Andantino con moto, quasi allegretto
Team SPbSUITD, Kuriatnikova Daria, Parchieva Sofiat, Khokhryakova Anastasia, Dzhikia Artemiy, Voronova Sofia, Venäjä

Teos on harkitun elegantti, runollinen ja klassisen kaunis. Väreillä leikitellään ja musiikin tunnetilat heijastuvat hyvin tanssijasta. Teosta voidaan kehittää yksityiskohtaisemmasta kuvallisesta ilmaisusta laajempaan kokonaisuuteen, jossa myös livetoteutus antaa mahdollisuuden useiden kuvapintojen käytöstä tanssijan liikkeen ilmentämiseen. Väripisarat ja tanssi etenevät tarinallisesti, kerrontaa voidaan edelleen elävöittää asuin ja projisoinnein.

Osa III Moderato – Allegro ma non tanto
Lydia Siikasmaa, Suomi

Visualisointi, joka muistuttaa hyvin paljon aitoa synestesiaa. Väripaletti on harkittu ja tunnelma meditatiivinen. Teoksen live-esitystä voidaan tukea hienosti konserttisalin värivalaisulla. Teoksessa on hieno meditatiivinen tunnelma; rauhoittavaa ja kokonaisvaltaista värien leikkiä ja teos etenee synkroniassa musiikin kanssa. Työn kehittämisessä on valtavasti potentiaalia arkkitehtoniseksi kokonaistaideteokseksi, jossa koko katsomo otetaan immersiivisesti värikylvyn syleilyyn. Taiteilija on tavoittanut Sibeliuksen musiikin olemuksen ja muuntanut sen moderniksi, abstraktiksi visuaaliseksi ilmaisuksi.

Kirjoittaja

Haapaniemi Heini, luovan liiketalouden asiantuntija, C3E Projektipäällikkö Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa

Miltä musiikki näyttää?

Miten sinä kuvailisit musiikkia tai mitä värejä käyttäisit? Osallistu kilpailuun, jossa voit vapaasti hyödyntää taidemuotoasi. Haluamme kuulla ideasi!

Nyt pääset hyödyntämään lahjojasi kuvittajana, graafikkona, kuvataitelijana, pukusuunnittelijana, tanssijana tai ehkäpä olet kiinnostunut videoiden tekemisestä?

Kaikille avoimessa musiikin visualisoimisen kilpailussa tehtävänä on visualisoida Jean Sibeliuksen 3. Sinfonia, niin että kukin sinfonian osa muodostaa oman kilpailuteoksensa. Kilpailuun voi osallistua visualisoimalla yhden, kaksi tai kaikki kolme osaa. Kukin osa arvioidaan erillisenä kilpailutyönä. Visualisoinnissa voi hyödyntää mitä tahansa taidemuotoa, mutta kilpailuteos on voitava esittää videomuotoisena (mp4).

Kilpailutyön ei tarvitse olla loppuun asti hiottu – tärkeintä on, että näemme työstäsi idean ja sen, mitä haluat sillä saavuttaa. Jatkoon päässyt saa tuekseen mentorit ja näin ollen myös pääset kehittämään työtäsi/teostasi.

Kilpailun idea ja ohjeet

Kuvassa tanssija Outi Huczkowski. Kuva: Petteri Hyvönen

Termi Synestesia viittaa yhden aistiärsykkeen tuottamaan toiseen tai useampaan samanaikaiseen aistimukseen eli kuunneltu musiikki voi tuottaa visuaalisen elämyksen. Haemme musiikin inspiroimaa tarinallisuutta ja dramaturgiaa. Kilpailun lähtökohtana on musiikki; minkälaisia mielikuvia, värejä, muotoja tai tarinoita se herättää. Musiikki on abstrakti taidemuoto ja kilpailijoiden tehtävänä on pukea se näkyväksi. Tällä tavoin musiikin inspiroimana on tehty konserttivisualisointeja Suomessa vielä verrattain vähän.

Visualisoinnit heijastetaan konserttisalin lavan takaosaan ja sivuseinille, projisointeja voidaan tehdä myös esineisiin tai ihmisiin. Kyseessä ei saa olla aikaisemmin esitetty teos, vaan haussa on kokonaan uusi teos. Tekijöillä tulee olla kaikki oikeudet omiin sekä mahdollisien kolmansien osapuolten materiaaleihin, ja ne on kilpailutyötä luovuttaessa annettava edelleen täysin oikeuksin tilaajan (Mikkelin Musiikkijuhlat) käyttöön.

Sibeliuksen 3. Sinfoniassa on seuraavat osat:

  1. Allegro moderato
  2. Andantino con moto, quasi allegretto
  3. Moderato – Allegro ma non tanto

Visualisoitavan osan voi valita vapaasti. Kilpailuteoksen voi halutessaan lähettää myös useampaan osaan, mutta jokainen arvioidaan kuitenkin erikseen. Kilpailu on avoin kaikille niin Suomessa kuin Venäjällä. Kilpailuun voi osallistua yksi henkilö tai ryhmä.

Visualisoinnin pohjalla voi käyttää mitä tahansa suoratoistopalveluista löytyvää levytystä sinfoniasta. On kuitenkin huomattava, että tekijänoikeussyistä tätä visualisointia saa käyttää vain synestesiakilpailun sisällä. Lopullinen visualisointi muotoutuu harjoitus- ja livetilanteessa oikean sinfoniaorkesterin kanssa. Kilpailuteoksen on oltava joustava, ja osallistujien hyväksyttävä teoksen muokkaaminen esimerkiksi tempojen suhteen. Lopullinen esitettävä teos valmistetaan yhteistyössä tilaajan ja teknisen asiantuntijakumppanin (OiOi) kanssa.

Kilpailutyöt lähetetään 31.3.2020 klo 16 mennessä esim. mp4-tiedostona
tai linkkinä työhön festival@mikkelinmusiikkijuhlat.fi

Tämän C3E-hankkeen kilpailun tilaajana toimii Mikkelin Musiikkijuhlat ja yhteistyökumppanina OiOi. C3E eli Contents for Cross-Cultural Events -hankkeessa Xamk tekee laajaa verkostoyhteistyötä festivaalien ja kulttuuritoimijoiden kanssa Pietarin ja Kaakkois-Suomen alueella. Kilpailun tuomaristo koostuu suomalaisvenäläisestä asiantuntijaraadista.

 

Yhteistyökumppanit

OiOi Collective Oy

Do-gooders, Katja Tukiainen & OiOi Yhteistyössä Granlund & Unicef, Tokoin ranta, Lux Helsinki 2020. Kuva: Heini Haapaniemi

OiOi on mikkeliläinen yritys, joka tekee fyysisiin tiloihin digitaalisia vuorovaikutteisia ja immersiivisiä palveluita. OiOi muuttaa fyysiset tilat vuorovaikutteiseksi digitaalisilla menetelmillä ja luo niihin elämyksellisiä ja merkityksellisiä sisältöjä. OiOin kädenjäljestä voi nauttia Helsinki-Vantaan T3-terminaalin Aukiolla, useissa museoissa mm. Muumi-museo, Musiikkimuseo FAME, Muisti – Sodan ja rauhan keskus, tai vaikkapa Itä-Suomen yliopiston Metsätieteiden osaston Borealis-rakennuksen virtuaalimetsässä.
OiOin perustivat Antti Kaukinen ja Sami Kämppi, jotka toimivat Synestesiakilpailun mentoreina.

C3E-hanke

C3E Contents for Cross-Cultural Events -projektissa Xamk tekee laajaa verkostoyhteistyötä festivaalien ja kulttuuritoimijoiden kanssa Pietarin ja Kaakkois-Suomen alueella. Venäläiskumppanit ovat Institute for Cultural Programs, ICP sekä Pietarin valtiollinen teknologian ja designin yliopisto, SPbSUITD. Hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC 2014-2020 ohjelma.

Xamkin ydinosaamista ovat palvelumuotoiluprosessit ja yhteiskehittäminen, joita Venäjälle hankkeen puitteissa viedään. Mukana Xamkin Kouvolan kampuksen luovilta aloilta ovat pelisuunnittelu, biotuotemuotoilu, palvelumuotoilu, muoti- ja puvustus sekä kansainvälinen liiketalous.

Vuonna 2019 järjestetyissä Luovan liiketalouden ja kulttuurin C3E-hackathoneissa oli mukana n. 110 opiskelijaa ja 50 asiantuntijaa. Jatkokehitysprosessit etenevät kevään 2020 aikana. Työn alla on mm. mobiilimajoitusratkaisu Kotkan meripäiville, virtuaalivaate Gatchinan valotaidefestivaalille, pelillisyyttä ja interaktiivisia seiniä hyödyntävä yleisötyön hanke Kouvolan teatterille yhteistyössä mikkeliläisen OiOi:n kanssa sekä puzzle map –ratkaisu Viipurin vanhaan kaupunkiin.

C3E-hanke järjestää lisäksi ammattilaisten jatkokoulutusta, kansainvälisiä kesäkouluja sekä kilpailuja. C3E-muotoilukilpailun voittaja Asuntomessut Kouvolan ja Visit Finlandin Port Sevkabelin perhepäivään Pietariin keväällä 2019 oli Jori Valajärven suunnittelema, taiteltava origamitalo.

C3E-projektipäällikkönä työskentelee Heini Haapaniemi, joka vastaa lisätietopyyntöihin (yhteystiedot alla).

 

Palkinto ja voittajat

Voittajateokset esitetään livekonsertissa Mikkelin XXIX Musiikkijuhlien päätöskonsertissa Finnish Fantasia 11.7.2021 klo 19 konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa Mikkelissä. Sinfoniaorkesteri Vivoa johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo. Konsertin avaa Ludvig van Beethovenin Pastoraalisinfonia, jonka visualisoi suomalaisen luonnon teemoilla synestesiakilpailun teknisestä toteutuksesta vastaava OiOi. Sibeliuksen 3. Sinfonian osat visualisoidaan Xamkin järjestämän kilpailun voittajatöillä. Finnish Fantasia on kunnianosoitus Walt Disneyn legendaariselle Fantasialle 80 vuoden takaa, vuodelta 1940.

Kilpailun paras työ palkitaan 1000 eurolla. Tekijöiden nimet painetaan Musiikkijuhlien Juhlakirjaan, ja nimet näkyvät myös konsertin lopputeksteissä.

Kilpailutyöt luovutetaan tilaajan käyttöön veloituksetta, eikä Finnish Fantasia -konsertista makseta tekijänoikeuskorvauksia kilpailutöiden tekijöille. Kilpailun konsertissa toteuttavat voittajat saavat mentorointia ja jatkokehitysapua OiOilta teknistaiteelliseen toteutukseen. C3E-maksaa tarvittavat hotelliyöpymiset, matkustuksen ja ruokailut prosessin aikana.

Kilpailussa palkituille tarjotaan mahdollisuuksien mukaan töitä Mikkelin Musiikkijuhlien ja OiOi:n tulevissa visualisoinneissa (Russian Fantasia vuonna 2022), sekä MusicFairyTalesin musiikkisaduissa.

Kuva:

Yläkuva: Getty Images

Lisätiedot ja kysymykset:

Teemu Laasanen, Festivaalijohtaja, Mikkelin Musiikkijuhlat, festival@mikkelinmusiikkijuhlat.fi

Sami Kämppi, Toimitusjohtaja, OiOi, sami.kamppi@oioi.fi

Heini Haapaniemi, C3E-Projektipäällikkö, Xamk heini.haapaniemi@xamk.fi

www.xamk.fi/c3e

www.mikkelinmusiikkijuhlat.fi

www.oioi.fi

www.musicfairytales.fi