Tekoälyn vastuullisuuden rakentamista ETKOT-hankkeessa 

ETKOT-hankkeessa järjestettiin kaksi tekoälykahvitilaisuutta (joulu- ja tammikuussa) KAM-kentälle Digime-verkoston konseptia hyödyntäen. Työpajailevassa hengessä ensimmäisessä tilaisuudessa esiteltiin hanketta ja kartoitettiin osallistujien näkemyksiä tärkeimmistä ja puhuttavimmista teemoista. Joulukuun tilaisuuden kehyksessä nojattiin EU:n vastuullisen tekoälyn seitsemään periaatteeseen. Ensimmäiselle kahvikerralle osallistui 27 henkilöä ja toiseen puolestaan 18 henkilöä. Jälkimmäisessä tilaisuudessa keskityttiin kahden erilaisen vastuullisen tekoälyn skenaarion pohdintaan.  

Tekoälykahvitilaisuuksien jälkeen aloitettiin yhteistyö DAME-hankkeen kanssa. Tämän vuoden maaliskuussa järjestetyssä DatAI – Data ja tekoäly luomassa vastuullista arvoa -tapahtumassa asiantuntijat johdattivat osallistujat vastuullisen datan ja tekoälyn tematiikkaan, korostaen, että luotettava tekoäly ei kykene toimimaan ilman luotettavaa dataa. DatAI hybriditapahtuma keräsi paikan päälle Mikkeliin ja striimin päähän yli 50 osallistujaa. Lisää tapahtumasta voi lukea Datatalouden ja tekoälyn DatAI-tapahtuma järjestettiin maaliskuun alussa Mikkelissä Saimaa Stadiumilla -artikkelista.

Hanketiiminä olemme huomioineet vastuullisen tekoälyn käytön EU-tason ohjeistuksia, suosituksia ja materiaaleja soveltamalla niitä hanketyössämme ja hyödyntämällä niitä edellä mainituissa työpajoissa ja vastuullisen tekoälyn suositusten laadinnassa.

Lisäksi hanketiiminä päätimme testata ja edistää oman toimintamme vastuullisuutta DEDA-työkalulla määrittelemällä datan ja tekoälyn vastuullisen hyödyntämisen pelisäännöt ETKOT-hankkeessa. Pelisääntöjen määrittely toi esiin uusia näkökulmia ja täydensi aiempia havaintoja, joita olimme jo pohtineet yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Hankkeemme tunnisti useita arvoja, jotka soveltuvat erinomaisesti myös vastuullisen tekoälyn periaatteiksi (kuva vasemmalla).  


Välihuomiot tähän mennessä ETKOT-hankkeessa

Tekoälyn suurin riski on ihminen, ei tekoäly itsessään.

Tekoäly tuottaa koulutusaineistonsa mukaista tietoa. Jos koulutusaineisto on vinoutunutta tai vääristynyttä, ei tekoäly sitä korjaa.

Tekoälyä pitää kuitenkin kokeilla rohkeasti, jotta tietää mistä puhutaan. Kannattaa aina kuitenkin ensin tutustua erilaisiin ohjeistuksiin ja kouluttautua.

On hyvä pitää mielessä, millaista lisäarvoa tekoälyn käyttäminen tuo itselle ja omalle toiminnalle, jotta sitä ei käyttäisi vain sen itseisarvon vuoksi ja energian kuluttamiseksi.

Jos on vain mahdollista, kannattaa suosia suljettuja tekoälyalustoja – ja ympäristöjä sekä ennen kaikkea käyttää sellaista dataa, jonka käyttöoikeudet sen sallivat. 

Ihminen on vastuussa sekä tekoälyn kehittämisestä että sen käyttämisestä.

Kirjoittajat ovat ETKOT – Etelä-Savon koulutettu tekoäly Memory Labissa -hankkeen projektipäälliköt Liisa Näpärä, Kansalliskirjasto ja Tanja Hokkanen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

ETKOT – Etelä-Savon koulutettu tekoäly Memory Labissa -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Tuen on myöntänyt Etelä-Savon maakuntaliitto. Hanke toteutetaan Xamkin, Kansalliskirjaston ja Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston (ELKA) yhteishankkeena 1.9.2024-31.12.2025.

Lisätietoja ETKOT-hankkeesta: ETKOT-hanke

ETKOT hankkeen logot

Tutustu myös näihin artikkeleihin