Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen eli kulttuurista hyvinvointia kuntalaisille on OKM-rahoitteinen, alueellinen kehittämistehtävä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kunnissa. Kehittämistehtävä toteutuu kahden vuoden aikana ajalla 1.1.2020 – 31.12.2021. Päätavoite on kehittää luovan alan, taiteen ja kulttuurin yhteistoimintaa ja toimintamalleja, jotta kuntalaisille tuotettavat kulttuuripalvelut ja muu toiminta vahvistavat asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta. Toiminta perustuu keväällä 2019 uudistettuun kuntien kulttuurilakiin. Tietosuojaseloste.
LOPPUSEMINAARI 1.12.2021
Eloa ja iloa nupit Kaakossa – Semi-webinaari kulttuurin ja taiteen edistämisestä kunnissa ja osana kuntalaisten elämää. Kehittämistehtävän Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen loppuseminaari keskiviikkona 1.12.2021 klo 9:00-16:00. Seminaarissa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja, taidetuokioita ja Eloa ja iloa -kehittämistehtävän piloteista.

TAIDE- JA KULTTUURIPILOTIT 2021
Vuoden 2021 aikana Eloa ja iloa kehittämistehtävä pilotoi Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kunnissa 20 erilaista taide- ja kulttuuripalvelua tai toimintamallia. Pilottien lähtökohta perustuu 2020 toteutettuihin kuntalaiskyselyihin sekä loppuvuodesta toteutuneisiin yhteiskehittelytyöpajoihin. Kohderyhmät on valittu kuntien kulttuurivastaavia ja kuntalaisia kuunnellen. Suurin tarve kyselyjen mukaan on ikäihmisille – siksi puolet piloteista toteutuu tälle kohderyhmälle. Kokeiltavan palvelun tai toimintamallin sisällön suunnittelee ja toteuttaa tehtävään valittu taiteilija tai kulttuurityöntekijä tai työryhmä. Synergiaa ja yhteistyötä hyödynnetään mahdollisimman paljon. Pilottien ydin on kokeilla jotain uudenlaista ja mallintaa kokeilut niin, että ne ovat toistettavissa jatkossakin.
Elämän vene on taidejuliste, joka toimii samalla muistin ja hoivan tukena. Julisteeseen kirjataan ikäihmiselle tärkeitä asioita, mieltymyksiä ja elämän vaiheita, jotta ne tulevat huomioiduksi ikäihmisen hoidossa. Julisteen toteutti kouvolalainen kuvataiteilija Markku Metso. Yhteissuunnitteluryhmässä olivat mukana Palveluohjaaja Anne Koivisto ja Kymenlaakson ikääntyneiden kulttuurihyvinvointisuunnitelman koonnut Suvi Saarinen Kymsotelta sekä Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen Projektipäällikkö Sari Hokkanen Eksotelta, lisäksi Piia Kleimola (Xamk) ja Sanna-Leena Mikkonen (LAB) Eloa ja iloa kehittämistehtävästä.
Venettä on toimitettu painettuna versiona sekä Kymsoteen että Eksoteen jaettavaksi ikääntyneiden asumispalveluyksilöihin, kotihoitoon sekä päivätoimintaan. Elämänvene on tulostettavissa tästä linkistä: FINAL_elojailoa_elämänvenejuliste_A3_kaksipuoleinen
Lue minulle eli vinkkejä aikuisten yhteisiin lukuhetkiin esim. palvelutaloissa. Lue minulle -vihko ladattavissa tästä: lue_minulle_2022_xamk_netti
Lue minulle -pilotin tekstit on tuottanut ja kirjoittanut toimittaja-kirjailija Henna Mäkelin / Sanailija. Hän toivoo, että toimintamalli saattaisi yhteen mahdollisimman monta tarinoiden ystävää. Käy siis antamassa oma (ääneen)lukuvinkkisi Facebookissa Lue minulle -toimintamallin sivulla! Julkaisun on kuvittanut Silva Kärpänoja / Taikasipuli. Hän toivoo, että jokainen saisi ikään katsomatta pötkötellä mukavasti ja ummistaa silmänsä, toisen johdattaessa hänet toinen toistaan uskomattomampiin seikkailuihin.
Kulttuuria päätöksentekoon
kulttuuri10-eloa-ja-iloa-kaakkois-suomeen-sahkoinen-esite-2021
Kulttuuri10 on kymmenen kohdan tietoisku Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan päätöksentekijöille.
Kuva Markku Metso.
KULTTUURIN TEAVIISARI
Kulttuuritoiminta on yksi osa-alue hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Kulttuuri kunnan toiminnassa -tiedonkeruu toteutetaan keväällä 2021 toisen kerran. Tiedonkeruulomaketta on valmisteltu yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, Suomen Kuntaliiton, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä kunta-asiantuntijoiden kanssa. Tiedonkeruun tulokset päivitetään TEAviisariin syksyllä 2021. Kulttuurin TEAviisarista löytyy lisätietoa osoitteesta www.teaviisari.fi/kulttuuri.
Tanja Pulkka opiskelee dataperustaisten hyvinvointipalvelujen kehittämisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Videosarja on osa Tanjan opinnäytetyötä. Opinnäytteen tilaaja on Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen eli alueellisen kulttuuritoiminnan kehittämistehtävä. Videoilla Tanja käy tiiviisti läpi, mitä on tiedolla johtaminen ja miten TEAviisaria voi hyödyntää kunnan kulttuuritoiminnan suunnittelussa ja johtamisessa.
Tervetuloa mukaan!
Video 1. Kulttuurin TEAviisari johdanto.
Video 2. Tiedon hakeminen.
Video 3. Tiedon vertailu.
Video 4. Tiedon hyödyntäminen.
Video 5. Tiedon hyödyntäminen jatkuu.
Video 6. Tiedonkeruuseen valmistautuminen.
JULKAISUT
Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen kulttuurin kehittämistehtävän julkaisut. Julkaisut löytyvät oheisten linkkien takaa sähköisinä pdf-versioina.
100 leikkiä on Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen – alueellisen kulttuurin kehittämistehtävän ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piiri ry:n yhteistyö. Julkaisu on lähetetty syysloman 2020 aikoihin molempien maakuntien päiväkoteihin ja kouluihin. (https://www.theseus.fi/handle/10024/345564)
Kuvataiteilija, palvelumuotoilija Saija Koposen opinnäytteen pohjalta tehty opas Taiteilijan ja tilaajatahon välinen vuorovaikutus: Opas taiteilijalle. Opas käsittelee tilaustöissä huomioitavia asioita taiteilijan näkökulmasta. Se on jaettu aihe- ja aika-alueisiin ennen tilaustyöstä sopimista, työskentelyn aikana ja teoksen luovutuksen jälkeen. (http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-273-3)
Tapahtumajärjestäjän opas on tarkoitettu erilaisten ja erikokoisten tapahtumien järjestäjille avuksi organisointiin ja lupakäytänteisiin. Oppaan sisällön on koonnut kulttuuri-, ohjelma-, tapahtuma- ja luontopalveluja tarjoava pitkän linjan tapahtuma-alan toimija Virve Niiranen / CreativeKaiku. Oppaan tuotanto Eloa iloa yhdessä Kaakon taiteen kehittämistehtävän kanssa. Kaakon taiteen kehittämistehtävä keskittyy luomaan edellytyksiä ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle Etelä-Karjalan kunnissa. (https://www.theseus.fi/handle/10024/354583)
Rahapuhetta taide- ja kulttuurikentältä sisältää nimensä mukaisesti puheenvuoroja, haastatteluja ja tietolaatikoita rahasta ja talousosaamisesta. Julkaisun taustalla on kaksi kulttuurin kehittämistehtävää: Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa toteutunut Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen sekä Etelä-Pohjanmaan Kulttuurin paikka. Kehittämistehtävät pohjautuvat keväällä 2019 uudistettuun kuntien kulttuurilakiin ja etenkin pykälään edistää kulttuuria ja taidetta osana asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.
Julkaisu ladattavissa tästä:
rahapuhetta_taide_ja_kulttuurikentalta_2022
YLEISÖLUENNOT
Tule kuulemaan miten kulttuuri antaa ihmiselle elämyksiä, yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja mahdollisuuksia vaikuttaa. Tutkitusti kulttuurin harrastaminen vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Taiteen ja kulttuurin vaikutuksesta hyvinvointiin -luentosarja Etelä-Karjalan kunnissa, alkaen 16.9.2021. Luennoitsijana Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen – kulttuurin kehittämistehtävän projektipäällikkö, teatteri- ja draamatoimija Piia Kleimola. Tilaisuudet kaikille kiinnostuneille avoimia ja maksuttomia. Kesto n. 1 h. Luennot järjestää Kaakkois-Suomen Sydänpiiri ry ja Etelä-Karjalan Muisti ry / Etelä-Karjalan Muistiluotsi. Etelä-Karjalan lisäksi ainakin yksi luento myös Kymenlaaksossa, Kulttuuritila Kuva-Portti Kouvolan keskustassa, maanantaina 15.11.2021 klo 18. Tervetuloa!
LYHYTKOULUTUKSET
Taide ja kulttuuri osana sosiaali- ja terveysalan työtä – kulttuurihyvinvoinnin lyhytkoulutukset
Keväällä 2021 kulttuurin kehittämistehtävä Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen järjesti yhdessä Taikusydämen Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueverkostojen kanssa kuusi erilaista lyhytkoulutusta otsakkeella Taide ja kulttuuri osana sosiaali- ja terveysalan työtä. Koulutuksissa tutustuttiin taiteen ja kulttuurin merkitykseen terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä.
Toteutuneet…
*Mitä on kulttuurihyvinvointi -yleiskatsaus ma 29.3.2021
*Kulttuurihyvinvoinnin kohderyhmänä lapset, nuoret ja perheet ti 30.3.2021
*Kulttuurinen vanhustyö ti 30.3.2021
*Kulttuurihyvinvoinnin kohderyhmänä aikuisten sosiaali- ja työelämäpalvelut ke 31.3.2021
*Kokemustoiminta taiteen ja kulttuurin keinoin ke 31.3.2021
*Kulttuurihyvinvoinnin kohderyhmänä mielenterveys- ja päihdekuntoutujat to 15.4.2021
*Erityisryhmät, erityislasten ja -nuorten teatteritoiminnasta valmistunut opinnäytetyö, to 23.9.2021
Lämmin kiitos puhujille ja osallistujille!