Edistimme työhyvinvointia luovien menetelmien avulla sekä digitaalisesti etänä että lähitoteutuksina - luovan alan ammattilaisten ohjauksessa.

Tälle sivulle on koottu hankkeen yleistä tietoa. Kelaa alaspäin jos haluat tietoa hankkesta. tai voit halutessasi klikata alla olevista napeista hypätäksesi suoraan tiettyyn osioon.

🏙️ HANKKEEN TAPAHTUMAT 💼 TULOKSIA

📻 VINKEÄ VIRITTÄJÄ -PODCAST ✍️ HANKKEEN BLOGILISTA

Luonto on myös läsnä, vaikka elämmekin nykyään vahvasti kiinni digitaalisuudessa. (NightCafe AI, Miikka-Petteri Lesonen)
Digitalisaatio saattaa olla pelottavaa, ja tekoälyn yleistymiseen liittyy myös paljon harhaluuloja. (Nightcafe AI, Miikka-Petteri Lesonen)

Etänä ja livenä

Kuten jo nimikin kertoo ”Etänä ja livenä – luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä” – me operoimme eri kokoisissa työyhteisöissä luovilla menetelmillä tähdäten parempaan työhyvinvointiin ja sitä kautta myös elinvoimaisempaan yritykseen ja työyhteisöön. Työskentelimme sekä digitaalisesti etänä että lähitoteutuksina. Järjestimme luovan alan ammattilaisten ohjauksessa työhyvinvointia tukevia työpajoja, sparrausryhmiä ja puheenvuoroja.

Luovan toiminnan äärellä

Luovuus on monimuotoista ja värikästä (Kuvitus: NightCafe AI, Miikka-Petteri Lesonen)

Tilaisuuksissa tauotettiin työtä, tuettiin palautumista ja kohennettiin työhyvinvointia kuvien, piirrosten, musiikin, runojen ja sanojen avulla.  Luova toiminta auttoi osallistujia ottamaan etäisyyttä arkeen, löytämään merkityksellisyyttä ja uutta näkökulmaa elämään ja työhön. Yhteisissä ympäristöissä ja uusilla alustoilla muovasimme omaa ja työyhteisön tarinaa suhteessa tunteisiin, kokemuksiin, työyhteisöön ja muihin ihmisiin.

Osallistuminen kohensi mielen hyvinvointia ja auttaa jaksamaan työssä paremmin.  Kohentuva hyvinvointi tuki eteläsavolaisten yritysten pärjäämistä koronan jälkeisenä aikana. Vaikutuksia seurattiin erilaisin mittarein ja indikaattorein. Pilotoimme myös toimintamallia, jossa työterveyshuolto ohjaa työntekijöitä ja yrittäjiä luoviin työpajoihin. Hankkeen toteutti Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu.

 

Lisätietoja

Tuulevi Aschan
KM, projektipäällikkö,
hyvinvoinnin koulutusasiantuntija
tuulevi.aschan@xamk.fi
040 637 8841

Laura Kilankoski
TKI-asiantuntija
laura.kilankoski@xamk.fi
050 470 1060

Miikka-Petteri Lesonen
IT-asiantuntija
miikka-petteri.lesonen@xamk.fi
044 702 8583

Seuraa somessa
Löydät toimintamme somekanavissa (Twitter, LinkedIn) tunnisteilla #etanajalivena #luovatyhy

Tietosuojaseloste

ESR-henkilörekisterin tietosuojaseloste

Hankkeessa tapahtunutta

TULOKSIA:

Luovat menetelmät etänä ja livenä:

Luovuutta diginä -opas

Kuvitus: Miikka-Petteri Lesonen

Tämä kirja on suunnattu pienyrittäjille ja muille vastaaville toimijoille tueksi digiloikan ottamiseen digitalisaation aikana. Kirjassa käydään läpi digilaitteita ja verkkoselaimessa toimivia digitaalisia työkaluja, mukaan lukien yhteisölliset verkkoalustat ja sisällöntuotannon työkalut, digitaalisia ratkaisuja älylaitteille sekä tekoälypohjaisia työkaluja käytettäväksi yritystoiminnassa. Kirjassa pohditaan myös tekoälyn mahdollisuuksia ja sen tuomia haasteita, jotka yrittäjän olisi hyvä tietää. Kirjassa käsitellään myös luovuutta ja sen merkitystä sekä digitaalisen hyvinvoinnin tärkeyttä digitalisaation aikana.

 

📙 Lue luovuutta diginä opas

 

Osta ja myy luovuutta -opas

Tarkastelemme luovia menetelmiä työelämän, työyhteisöjen ja työhyvinvoinnin näkökulmasta. Väitämme, että luovien menetelmien hyödyntäminen ei ole mielenkiintoinen vaihtoehto, vaan myös älykkään ja kestävän liiketoiminnan kulmakivi ja hyvinvoinnin aliarvostettu väline. Luovuus edistää innovaatioita ja luo kilpailuetua sekä tukee työntekijöiden hyvinvointia. Luovat menetelmät voivat tarjota työntekijöille mahdollisuuden ilmaista itseään, mikä puolestaan vahvistaa työyhteisön henkistä ilmapiiriä. Työntekijät ovat tyytyväisempiä, kun heidän luovuudelleen ja innovatiivisuudelleen on tilaa ja niitä arvostetaan. Tämä puolestaan vahvistaa työntekijöiden työhön sitoutumista sekä parantaa tiimin ja työpaikan yleistä ilmapiiriä. Luovuuden hyödyntäminen työpaikalla edistää työntekijöiden henkistä terveyttä, sillä se on väylä itseilmaisuun ja stressin suitsimiseen. Luovat menetelmät voivat auttaa ongelmanratkaisussa, mikä osaltaan vähentää työntekijöiden stressiä ja parantaa koettua työhyvinvointia.

 

📘 Lue osta ja myy luovuutta opas

Saatavilla myös Osta ja myy luovuutta opas -verkkokansio (eri tiedostomuodoissa)

 

Hankkeen aikana tuotettua videosisältöä, ideoita, taukomateriaalia

Tutustu videoihin klikkaamalla alla olevaa linkkiä.

Etänä ja livenä – luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä – YouTube

 

Vinkeä virittäjä podcast:

Etänä ja livenä – Luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä -hanke tarjoaa podcasteja, jossa aihepiirinä on työhyvinvoinnin alueelta erilaisia näkökulmia ja keskusteluja.

Voit siirtyä podcastiin täältä: Vinkeä virittäjä podcast

📣HANKKEEN TAPAHTUMAT:

 

📅 Hanke päättynyt 31.12.2023

 

Voit tarkastella menneitä tapahtumia kohdasta: Menneet tapahtumat.

Menneet tapahtumat

Työntekijöille järjestämme maksimissaan puolen päivän mittaisia HEDELMÄTARHA-hyvinvointipajoja (4 kpl etätoteutuksena), joissa käytämme luovia menetelmiä: maalaus, valokuvaus, luonto, sanat, runot jne. Aiheina ovat mm. psykososiaalinen kuormitus ja voimavarat työssä sekä työn merkityksellisyys. Hedelmätarha-päivät ovat jo tiedossa.

 

To 8.12.22 klo 12.30-15.30 Voimavarat työssä ja psykososiaalinen kuormitus

To 12.1.22 klo 12.30-15.30 Yhteisöllisyys ja työn merkityksellisyys

To 16.2.23 klo 12.30-15.30 Myötätunto, palautumistaidot ja kognitiivinen ergonomia

To 16.3.23 klo 12.30-15.30 Seurantapaja: sis. reflektion

Pomopaviljonki on esihenkilöiden työpajasarja  (3 kpl etätoteutuksena) käytämme luovia menetelmiä henkisen kuormittumisen keventämiseen ja jaksamisen edistämiseen. Esihenkilöiden ohjelmassa pohditaan myös kuormittuneiden tukemisen keinoja.

 

To 9.2 klo 12:30 ensimmäinen kerta

Ke 8.3 klo 12:30 toinen kerta

To 23.3 klo 12:30 kolmas kerta

Rohdosveranta on sparrausryhmä kuormittuneille  (2-3 krt tarpeen mukaan etätätotetuksena).

Etätoteutuksen lisäksi järjestämme osana Rohdosverantaa livenä palauttavan KESKIVIIKKOKEINU-työpajasarjan tammi-maaliskuussa 2023. Paikkana Active Life Lab Saimaa Stadiumilla Mikkelissä. Voit tulla lepäämään, kuuntelemaan ääneen lukemista riippukeinussa, aistimaan luontoääniä sisätiloihin ja muuta palauttavaa ohjelmaa.

To 30.3 klo 12:30 Rohdosverannan ensimmäinen kerta

Ke 5.4 klo 12:30 Rohdosverannan toinen kerta

To 13.4 klo 12:30 Rohdosverannan kolmas kerta

Toteutimme Etänä ja livenä -hankkeen ”Oodi osallisuudelle” -aloituswebinaarin yhdessä Etelä-Savon Maakuntaliiton Akku- ja E=mc2 -hankkeiden kanssa. Teemamme on  osallisuus.

 

Katsoimme aihetta työelämän osallisuuden vinkkelistä. Sitä täydensi meidän teemoihimme sopiva Akku-hankkeen kulttuuriosallisuus. Nuorten osallisuuskulmastakin on oppimista myös muilla kuin nuorten kanssa työskentelevillä. Esimerkiksi webinaarissa esiteltävä ”Mikä Vituttaa? -malli on saanut työssä olevat tuumaamaan, että me tarvittaisiin tuo töihin.

Osana Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi –tapahtumaa tarjosimme puheenvuoron, joka avasi taide- ja kulttuurisuhteen ja hyvinvoinnin yhteyksiä.

 

Tapahtuma järjestettiin torstaina 10.11.2022 klo 9.15-10.15

Mielen hyvinvointia edistämme myös HILPEÄ HEINIKKO -liiketyöpajoissa (2 kpl livetoteutuksena)

HILPEÄ HEINIKKO-liiketyöpajoissa käytetään luovia menetelmiä eli tanssia ja liikuntaa tuottamaan sinulle mielenhyvinvointia, rentoudut ja saat uutta virtaa kevääseen!

Paikkana: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, Xamk tilat.

Osoitteessa:

Saimaa Stadiumi

Raviradantie 22b, 50100 Mikkeli

 

Päivien sisällöt:

Liikepaja 3.5.2023

12.30-14.15 Hyvän mielen rytmit & Vapauta kehosi tanssimalla – Johanna Seppänen

14.30 -15.30 Kotona kehossa – Syvärentoutuminen – Eeva Ojalehto

 

Liikepaja 31.5.2023

12.30-14.15 Lempeästi hoitava hathajooga – Eeva Ojalehto

14.30-15.30 Syvärentouttava sointukylpy – Eeva Ojalehto

 

Työpaja: Päivämäärä ja kellonaika Paikka:
Startti: Tutustutaan kokonaisuuteen ja toisiimme. Päivän varsinainen teema: Vahvuudet ja voimavarat 4.9.2023 klo 12-16 Saimaa Stadium
Tunneäly ja vuorovaikutuksen taidot 7.9.2023 klo 14-16 Etänä
Palautuminen 12.9.2023 klo 14-16 Etänä
Lempeys ja luovuus työhyvinvoinnin edistäjänä 14.9.2023 klo 14-16 Etänä
Yhteinen lopetus ja koonti. Mitä vien kokonaisuudesta arkeeni? Päivän varsinainen teema: Arvoista kumpuava tekeminen 19.9.2023 klo 14-16 Etänä

 

 

Työpaja: Päivämäärä ja kellonaika Paikka:
Tutustuminen itseen ja ryhmään, mielen hyvinvointi ja voimavarat 5.10.2023 klo 12-16 Saimaa Stadium
Henkinen kuormittuminen, aivotyön sujuvuus, työssä jaksamisen liikennevalot 10.10.2023 klo 12-14 Etänä
Palautumistaidot ja luonnon hyvinvointivaikutukset 12.10.2023 klo 14-16 Etänä
Tunteet työelämässä, itsemyötätunto, joustava mieli 24.10.2023 klo 12-14 Etänä
Työn merkityksellisyys, unelmien työ 26.10.2023 klo 14-16 Etänä

 

Tule ja näe tulevaisuus selvemmin!

Vuoden 2023 teemana on Kestävyyden ja hyvinvoinnin synergia: Tulevaisuuden haasteet ja mahdollisuudet

 

Lisätietoja ja osallistu:

Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi TKH 2023 – Active Life Lab

Tule mukaan Etänä ja livenä -luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä -hankkeen päätöspajaan. Tapaamme Vaahteramäen Kissankulman tunnelmissa. Yrityksille, yrittäjille ja työntekijöille suunnattu tapahtuma on maksuton.

Osallistu tapahtumaan: KISSANKULMAN OHJELMALLISET KAHVIPIDOT (lyyti.fi)

Vinkeä virittäjä -podcast

Ajankohtaista

Mielen hyvinvointi – arjen pieniä tekoja ja luovuutta

Kaikille avoin Mielen hyvinvointi-livetyöpaja on osa Etänä ja Livenä – Luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä -hanketta. Pysähdyimme yhdessä pohtimaan, mitä mielen hyvinvointi on ja miten sitä itse kukin voi arjessa tukea, niin työssä kuin vapaa-ajalla. Työpajan ohjasivat LuovaNosteen Tarja Kyllönen ja Paula Myöhänen. Ihminen on piirtänyt kuvia, tanssinut yhdessä ja laulanut yhdessä jo tuhansia vuosia. Luova...

Hyvää maailman mielenterveyspäivää!

Mielenterveys on jokaisen oikeus. Keskustele, kuuntele, ole läsnä – ja ennen kaikkea, muistathan vielä työviikon tohinassa pysähtyä tarkastelemaan, kuinka itse jaksat! Linkkien takaa löydät muutamia Mieli ry:n hyödyllisiä harjoituksia, jonka avulla pysähtyä teeman pariin. Mielenterveyden käsi Läsnäolon hetkiä – sarja Hyvän mielen metsäkävely Hyvää mieltä voi myös edistää huumorin keinoin, kuten Kummelien Luomisen tuskaa-sarjan tai...

Luovasti tekoälykäs

Sarjan viidennen jakson aiheina on mm. yleistä keskustelua tekoälystä, sen käytöstä sekä siitä, miten tekoäly vaikuttaa luovien alojen työkentällä. Podcastin vieraana on tällä kertaa Kaakkois-suomen ammattikorkeakoulun Luovan talouden tutkimusyksikön tutkimuspäällikkö Samuli Karevaara. Podcastin yhteydessä pohditaan, mitä mahdollisuuksia ja haasteita tekoäly tuo – joko pitäisi olla huolissaan? Podcastin yhteydessä ehdittiin pohtia, mitä mahdollisuuksia tekoälyn käytöstä on...

Vahvuuksien ja voimavarojen innostavaa tutkimista luovin menetelmin

Kaikille avoin Vahvuudet ja voimavarat -livetyöpaja on osa Etänä ja Livenä – Luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä -hanketta. Työpajassa pienet vahvuuden ja voimavarojen tietoiskut suuntasivat pohtimaan omaa hyvinvointia, mitä luova tekeminen tuki, vahvisti ja oivallutti. Marika Taskinen avasi aluksi, mikä merkitys luovuudella on meille kaikille. Luovuus luo polun omaan itseen. Luovuus on innostumista, ongelmanratkaisua, asioiden omien...

Roolipelit ja improvisaatiotyöskentelyn merkitys luovina menetelminä

Roolipelit ja improvisaatiotyöskentely voivat syventää ymmärrystä kokijasta itsestään sekä tämän vaikutussuhteista ympäröiviin ihmisiin. Roolipelit eroavat asetelmana suhteessa käsikirjoitettuun näytelmätyöhön tai improvisaatiotyöskentelyyn. Pelaaminen ei tapahdu fyysisesti lavalla, vaan pelipöydän ääressä tuotetaan dialogia, jota voidaan tukea pelilaudalla. Tämä tuottaa kuvitellut, fyysiset rajat peliasetelmalle, jonka lähtökohtana on yleensä pelijohtajan tuottama tilanne tai uhka. Peliasetelman mahdollistaman avoimen dialogin kautta...

Faktat

Etänä ja livenä - luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä

01.06.2022 – 31.12.2023

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu

Tutkimuskeskus: Active Life Lab

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 263 873 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 50 675 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ESR REACT