Edistämme työhyvinvointia luovien menetelmien avulla sekä digitaalisesti etänä että lähitoteutuksina - luovan alan ammattilaisten ohjauksessa.

Tälle sivulle on koottu hankkeen yleistä tietoa. Kelaa alaspäin jos haluat tietoa hankkesta. tai voit halutessasi klikata alla olevista napeista hypätäksesi suoraan tiettyyn osioon.

🏙️ HANKKEEN TAPAHTUMAT 🤝 LIITY MUKAAN TOIMINTAAN

📻 VINKEÄ VIRITTÄJÄ -PODCAST ✍️ HANKKEEN BLOGILISTA

Luonto on myös läsnä, vaikka elämmekin nykyään vahvasti kiinni digitaalisuudessa. (NightCafe AI, Miikka-Petteri Lesonen)
Digitalisaatio saattaa olla pelottavaa, ja tekoälyn yleistymiseen liittyy myös paljon harhaluuloja. (Nightcafe AI, Miikka-Petteri Lesonen)

Etänä ja livenä

Kuten jo nimikin kertoo ”Etänä ja livenä – luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä” – me operoimme eri kokoisissa työyhteisöissä luovilla menetelmillä tähdäten parempaan työhyvinvointiin ja sitä kautta myös elinvoimaisempaan yritykseen ja työyhteisöön. Työskentelemme sekä digitaalisesti etänä että lähitoteutuksina. Järjestämme luovan alan ammattilaisten ohjauksessa työhyvinvointia tukevia työpajoja, sparrausryhmiä ja puheenvuoroja.

Luovan toiminnan äärellä

Luovuus on monimuotoista ja värikästä (Kuvitus: NightCafe AI, Miikka-Petteri Lesonen)

Tilaisuuksissa tauotamme työtä, tuemme palautumista ja kohennamme työhyvinvointia kuvien, piirrosten, musiikin, runojen ja sanojen avulla.  Luova toiminta auttaa osallistujia ottamaan etäisyyttä arkeen, löytämään merkityksellisyyttä ja uutta näkökulmaa elämään ja työhön. Yhteisissä ympäristöissä ja uusilla alustoilla muovaamme omaa ja työyhteisön tarinaa suhteessa tunteisiin, kokemuksiin, työyhteisöön ja muihin ihmisiin.

Osallistuminen kohentaa mielen hyvinvointia ja auttaa jaksamaan työssä paremmin.  Kohentuva hyvinvointi tukee eteläsavolaisten yritysten pärjäämistä koronan jälkeisenä aikana. Vaikutuksia seuraamme erilaisin mittarein ja indikaattorein. Pilotoimme myös toimintamallia, jossa työterveyshuolto ohjaa työntekijöitä ja yrittäjiä luoviin työpajoihin. Hankkeen toteuttaa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu.

 

Lisätietoja

Tuulevi Aschan
KM, projektipäällikkö,
hyvinvoinnin koulutusasiantuntija
tuulevi.aschan@xamk.fi
040 637 8841

Laura Kilankoski
TKI-asiantuntija
laura.kilankoski@xamk.fi
050 470 1060

Miikka-Petteri Lesonen
IT-asiantuntija
miikka-petteri.lesonen@xamk.fi
044 702 8583

Seuraa somessa
Löydät toimintamme somekanavissa (Twitter, LinkedIn) tunnisteilla #etanajalivena #luovatyhy

Tietosuojaseloste

ESR-henkilörekisterin tietosuojaseloste

Hankkeessa tapahtuu

MUKAAN HANKKEESEEN?

Toiminta on alkanut 2022 ja jatkuu 2023 lopulle. Hankkeseen on vielä paikkoja – ilmoita työyhteisösi, yrityksesi tai tiimisi mukaan!

Toiminta on suunnattu Etelä-Savon alueella toimiville yrityksille ja julkisille organisaatioille.

 

Kysy rohkeasti lisätietoja:

👤 Marjo Pulliainen, XAMK

📧 marjo.pulliainen@xamk.fi

 

👤 Laura Kilankoski, XAMK

📧 laura.kilankoski@xamk.fi

📣Ajankohtaiset JA TULEVAT tapahtumat:

 

Avoimet tapahtumat:

Näihin avoimiin tilaisuuksiin ei tarvitse etukäteen ilmoittautua.

 

📅 4.9.2023 klo 12–16: Vahvuudet ja voimavarat

📅 5.10.2023 klo 12–16 Mielen hyvinvointi ja voimavarat

📍 Tapahtumapaikka:
Saimaa Stadiumi, Vire-tila
Raviradantie 22,
50100 Mikkeli

Me operoimme eri kokoisissa työyhteisöissä luovilla menetelmillä tähdäten parempaan työhyvinvointiin ja sitä kautta myös elinvoimaisempaan yritykseen ja työyhteisöön. Tule mukaan kuuntelemaan! Kaikille avoimet tilaisuudet antavat voimia syksyyn, tilaisuuksissa puhujina alan asiantuntijat. 💪

 

SYKSYN TYÖPAJAT:

Ilmoittaudu syksyn työpajoille täältä!

 
Ilmoittaudu tästä!
 

Ota yhteyttä tarvittaessa!

👤 Laura Kilankoski, XAMK, TKI-asiantuntija
📧 laura.kilankoski@xamk.fi
📱 050 4701060

 

 

Tulevat tapahtumat

 

Työpaja: Päivämäärä ja kellonaika Paikka:
Startti: Tutustutaan kokonaisuuteen ja toisiimme. Päivän varsinainen teema: Vahvuudet ja voimavarat 4.9.2023 klo 12-16 Saimaa Stadium
Tunneäly ja vuorovaikutuksen taidot 7.9.2023 klo 14-16 Etänä
Palautuminen 12.9.2023 klo 14-16 Etänä
Lempeys ja luovuus työhyvinvoinnin edistäjänä 14.9.2023 klo 14-16 Etänä
Yhteinen lopetus ja koonti. Mitä vien kokonaisuudesta arkeeni? Päivän varsinainen teema: Arvoista kumpuava tekeminen 19.9.2023 klo 14-16 Etänä

 

 

Työpaja: Päivämäärä ja kellonaika Paikka:
Tutustuminen itseen ja ryhmään, mielen hyvinvointi ja voimavarat 5.10.2023 klo 12-16 Saimaa Stadium
Henkinen kuormittuminen, aivotyön sujuvuus, työssä jaksamisen liikennevalot 10.10.2023 klo 12-14 Etänä
Palautumistaidot ja luonnon hyvinvointivaikutukset 12.10.2023 klo 14-16 Etänä
Tunteet työelämässä, itsemyötätunto, joustava mieli 24.10.2023 klo 12-14 Etänä
Työn merkityksellisyys, unelmien työ 26.10.2023 klo 14-16 Etänä

 

Vaikuttavia tapahtumia – Active Life Lab.

 

Sisällöt tarkentuvat myöhemmin.

Menneet tapahtumat

Työntekijöille järjestämme maksimissaan puolen päivän mittaisia HEDELMÄTARHA-hyvinvointipajoja (4 kpl etätoteutuksena), joissa käytämme luovia menetelmiä: maalaus, valokuvaus, luonto, sanat, runot jne. Aiheina ovat mm. psykososiaalinen kuormitus ja voimavarat työssä sekä työn merkityksellisyys. Hedelmätarha-päivät ovat jo tiedossa.

 

To 8.12.22 klo 12.30-15.30 Voimavarat työssä ja psykososiaalinen kuormitus

To 12.1.22 klo 12.30-15.30 Yhteisöllisyys ja työn merkityksellisyys

To 16.2.23 klo 12.30-15.30 Myötätunto, palautumistaidot ja kognitiivinen ergonomia

To 16.3.23 klo 12.30-15.30 Seurantapaja: sis. reflektion

Pomopaviljonki on esihenkilöiden työpajasarja  (3 kpl etätoteutuksena) käytämme luovia menetelmiä henkisen kuormittumisen keventämiseen ja jaksamisen edistämiseen. Esihenkilöiden ohjelmassa pohditaan myös kuormittuneiden tukemisen keinoja.

 

To 9.2 klo 12:30 ensimmäinen kerta

Ke 8.3 klo 12:30 toinen kerta

To 23.3 klo 12:30 kolmas kerta

Rohdosveranta on sparrausryhmä kuormittuneille  (2-3 krt tarpeen mukaan etätätotetuksena).

Etätoteutuksen lisäksi järjestämme osana Rohdosverantaa livenä palauttavan KESKIVIIKKOKEINU-työpajasarjan tammi-maaliskuussa 2023. Paikkana Active Life Lab Saimaa Stadiumilla Mikkelissä. Voit tulla lepäämään, kuuntelemaan ääneen lukemista riippukeinussa, aistimaan luontoääniä sisätiloihin ja muuta palauttavaa ohjelmaa.

To 30.3 klo 12:30 Rohdosverannan ensimmäinen kerta

Ke 5.4 klo 12:30 Rohdosverannan toinen kerta

To 13.4 klo 12:30 Rohdosverannan kolmas kerta

Toteutimme Etänä ja livenä -hankkeen ”Oodi osallisuudelle” -aloituswebinaarin yhdessä Etelä-Savon Maakuntaliiton Akku- ja E=mc2 -hankkeiden kanssa. Teemamme on  osallisuus.

 

Katsoimme aihetta työelämän osallisuuden vinkkelistä. Sitä täydensi meidän teemoihimme sopiva Akku-hankkeen kulttuuriosallisuus. Nuorten osallisuuskulmastakin on oppimista myös muilla kuin nuorten kanssa työskentelevillä. Esimerkiksi webinaarissa esiteltävä ”Mikä Vituttaa? -malli on saanut työssä olevat tuumaamaan, että me tarvittaisiin tuo töihin.

Osana Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi –tapahtumaa tarjosimme puheenvuoron, joka avasi taide- ja kulttuurisuhteen ja hyvinvoinnin yhteyksiä.

 

Tapahtuma järjestettiin torstaina 10.11.2022 klo 9.15-10.15

Mielen hyvinvointia edistämme myös HILPEÄ HEINIKKO -liiketyöpajoissa (2 kpl livetoteutuksena)

HILPEÄ HEINIKKO-liiketyöpajoissa käytetään luovia menetelmiä eli tanssia ja liikuntaa tuottamaan sinulle mielenhyvinvointia, rentoudut ja saat uutta virtaa kevääseen!

Paikkana: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, Xamk tilat.

Osoitteessa:

Saimaa Stadiumi

Raviradantie 22b, 50100 Mikkeli

 

Päivien sisällöt:

Liikepaja 3.5.2023

12.30-14.15 Hyvän mielen rytmit & Vapauta kehosi tanssimalla – Johanna Seppänen

14.30 -15.30 Kotona kehossa – Syvärentoutuminen – Eeva Ojalehto

 

Liikepaja 31.5.2023

12.30-14.15 Lempeästi hoitava hathajooga – Eeva Ojalehto

14.30-15.30 Syvärentouttava sointukylpy – Eeva Ojalehto

Vinkeä virittäjä -podcast

Ajankohtaista

Luovasti tekoälykäs

Sarjan viidennen jakson aiheina on mm. yleistä keskustelua tekoälystä, sen käytöstä sekä siitä, miten tekoäly vaikuttaa luovien alojen työkentällä. Podcastin vieraana on tällä kertaa Kaakkois-suomen ammattikorkeakoulun Luovan talouden tutkimusyksikön tutkimuspäällikkö Samuli Karevaara. Kaksiosaisen podcastin yhteydessä pohditaan, mitä mahdollisuuksia ja haasteita tekoäly tuo – joko pitäisi olla huolissaan? Podcastin yhteydessä ehdittiin pohtia, mitä mahdollisuuksia tekoälyn käytöstä...

Vahvuuksien ja voimavarojen innostavaa tutkimista luovin menetelmin

Kaikille avoin Vahvuudet ja voimavarat -livetyöpaja on osa Etänä ja Livenä – Luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä -hanketta. Työpajassa pienet vahvuuden ja voimavarojen tietoiskut suuntasivat pohtimaan omaa hyvinvointia, mitä luova tekeminen tuki, vahvisti ja oivallutti. Marika Taskinen avasi aluksi, mikä merkitys luovuudella on meille kaikille. Luovuus luo polun omaan itseen. Luovuus on innostumista, ongelmanratkaisua, asioiden omien...

Roolipelit ja improvisaatiotyöskentelyn merkitys luovina menetelminä

Roolipelit ja improvisaatiotyöskentely voivat syventää ymmärrystä kokijasta itsestään sekä tämän vaikutussuhteista ympäröiviin ihmisiin. Roolipelit eroavat asetelmana suhteessa käsikirjoitettuun näytelmätyöhön tai improvisaatiotyöskentelyyn. Pelaaminen ei tapahdu fyysisesti lavalla, vaan pelipöydän ääressä tuotetaan dialogia, jota voidaan tukea pelilaudalla. Tämä tuottaa kuvitellut, fyysiset rajat peliasetelmalle, jonka lähtökohtana on yleensä pelijohtajan tuottama tilanne tai uhka. Peliasetelman mahdollistaman avoimen dialogin kautta...

Rohdosveranta-työpajat: pysähtymistä oman mielen hyvinvoinnin ja palautumisen pohtimiseen

Rohdosveranta -työpajat on suunnattu henkisesti kuormittuneille henkilöille ja niissä käsiteltiin mielen hyvinvointia ja palautumista luovin ja luontolähtöisin menetelmin.   Tavoite oli lisätä omia voimavaroja ja kiinnittää huomiota palautumistaitoihin. Työpajan valmentajina toimivat LuovaNosteen Tarja Kyllönen ja Paula Myöhänen. Rohdosveranta -työpajoissa pohdittiin yhdessä, miten omilla arkisilla valinnoilla voi vaikuttaa omaan mielen hyvinvointiin, mitä arvostaa ja pitää tärkeänä...

Välittäminen menestyvän organisaation supervoimana

Etänä ja Livenä – Luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä -hankkeen kolmannessa ja viimeisessä esihenkilöille suunnatussa pomopaviljongissa syvennyttiin välittämisen kulttuuriin.   Työpajan valmennuksesta ja fasilitoinnista vastasivat LuovaNosteen Paula Myöhänen ja Tarja Kyllönen. Työpajassa yhdistettiin tutkittua tietoa valmentavaan keskusteluun ja teemoja syvennettiin matalan kynnyksen luovia menetelmiä hyödyntäen. Luovissa harjoitteissa hyödynnettiin visuaalisia menetelmiä kuten valmiita kuvia ja yhteispiirtämistä sekä...

Faktat

Etänä ja livenä - luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä

01.06.2022 – 31.12.2023

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu

Tutkimuskeskus: Active Life Lab

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 263 873 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 50 675 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ESR REACT