Eteläsavolaiset elintarvikkeet ja ruoka tunnetuksi!

Etelä-Savon ruokaviesti -hanke paneutui lähiruokaan. Hankkeessa ruokaviestinnän keinoin vahvistettiin alueellista ruokaidentiteettiä ja edistettiin maakunnan ruoka-alan arvostusta sekä kehittymistä. Hankkeen kohderyhmänä oli koko ruokaketju alkutuottajista kuluttajiin.

Ruokaviestintä ja alueellisen ruokaidentiteetin vahvistaminen – Etelä-Savon ruokaviesti -hanke oli Etelä-Savon elintarvikatalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry:n toimijoiden, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Luonnonvarakeskuksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteishanke, jota Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti koordinoi.

TOIMENPITEET

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toimenpiteet Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeen toteuttamisessa kohdistuivat koko ruokaketjuun. Ruoka-Saimaa -tapahtumissa ”törmäytettiin” paikallisia elintarvikkeiden tuottajia ja niitä ostavia ammattikeittiöitä ja kauppoja. Tapahtumia järjestettiin kaksi. Mikkelissä oli huhtikuussa 2016 ja Savonlinnassa marraskuussa 2017.

Paikallisten elintarvikkeiden tunnettuutta ja käyttöä edistettiin järjestämällä ammattikeittiöille ja ruokamatkailutoimijoille ajankohtaistietoiskuja. Saimaan alueen raaka-aineiden käyttöä ruokapalveluissa tuotiin esille SaimaaMenun avulla. Kuluttajia innostettiin eteläsavolaisten elintarvikkeiden käyttöön tuottamalla paikallisista raaka-aineista helppoja ja herkullisia reseptejä.

ruokaoivallus-logo_vari_webUusia ideoita ruoka-alalle haettiin järjestämällä nuorille valtakunnallinen ruokainnovaatiokilpailu – Ruokaoivallus. Kilpailun kohteena olivat nuoret 16-29 -vuotiaat opiskelijat. Ideoita haettiin uusiin ruokatuotteisiin ja elintarvikkeiden innovatiiviseen käyttöön, ruoanvalmistusmenetelmiin ja koko ruokaketjuun. Innovatiivisuuden lisäksi arvostettiin eteläsavolaisten raaka-aineiden käyttöä. Lisätietoa Ruokaoivallus-kilpailusta.

 

TULOKSET

Etelä-Savossa tuotettu ruoka, sen saatavuus ja paikalliset ruoantuottajat tulivat paremmin tunnetuiksi kaupan ja ammattikeittiöiden edustajille. Opinnollistetut kehittämistehtävät ja tapahtumajärjestelyt toivat lisäarvoa alan opintoihin. Eteläsavolainen ruoka, ruoantuottajat ja Xamk innovatiivisena ruokapalvelujen kehittäjänä saivat valtakunnallista julkisuutta.

 

Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeen tulokset on koottu loppuraporttiin

Etelä-Savon ruokaviesti hanke loppuraportti_liitteineen

 

Lisätietoja

Taina Harmoinen
projektipäällikkö
p. 040 662 5560
taina.harmoinen(at)xamk.fi

 

Ajankohtaista

Sirkat saapuivat Etelä-Savoon

Maailmassa yli kaksi miljardia ihmistä käyttää hyönteisiä ravintonaan. Suomessa ratkaiseva edistysaskel hyönteisten käytölle elintarvikkeena saatiin viime vuoden syyskuussa, kun maa- ja metsätalousministeriön tekemän Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen uuden tulkinnan mukaan hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa. Hyönteisten kasvattaminen ja tuotteistaminen on alkanut Suomessa vauhdilla. Kuluttajilla on vielä ennakkoluuloja ja ravintoloilla ja ammattikeittiöillä haasteita ottaa...

Sirkkaa sopassa -hanke

Sirkkaa soppaan ammattikeittiöissä

Hyönteiset ja erityisesti sirkat ovat keittiöväen kasvavan kiinnostuksen kohteena. Mitä niiden käyttö edellyttää ammattikeittiöiltä ja miten niitä voidaan käyttää? Sirkkaa soppaan ammattikeittiöissä -koulutuksessa 19.4.2018 klo 13.00–16.30 pureudutaan näihin asioihin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla järjestettävässä tilaisuudessa. Paikkana on Mikpolisali, Patteristonkatu 2, Mikkeli. Ohjelmassa: • 13.00 Sirkkaa sopassa -hankekuulumisia • 13.30-14.30 Lainsäädännön vaatimukset hyönteisten elintarvikekäytölle ammattikeittiössä, ylitarkastaja Riina Keski-Saari,...

Faktat

Etelä-Savon ruokaviesti

01.10.2015 – 31.07.2018

Toteuttajat

Hallinnoija: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

Osatoteuttajat: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus Luke

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 474 850 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 144 024 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus