Tavoitteet
Harrastusten erikoistumisen ja koulujen lakkauttamisen myötä lasten liikkuminen on yhä enemmän riippuvaista vanhempien kuljetuksesta. Joukkoliikenteen hyvä saavutettavuus on yhteydessä korkeampaan fyysiseen aktiivisuuteen ikääntyneillä, mutta tutkimustietoa sen vaikutuksista lapsiin ja nuoriin on vain vähän. Mikkelin kaupunki on tehnyt vuonna 2017 päätöksen kaikille peruskoululaisille maksuttomasta joukkoliikenteestä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten maksuton joukkoliikenne vaikuttaa lasten itsenäiseen liikkumiseen ja mitattuun fyysiseen aktiivisuuteen. Syrjäyttääkö maksuton joukkoliikenne lasten aktiivista liikkumista, vai voiko se jopa parantaa harrastusten yhdenvertaista saavutettavuutta?
Tutkimusmenetelmät
FREERIDE-hanke on monitieteinen ja monimenetelmäinen tutkimus, johon osallistuu yhteensä noin 400 lasta. Tutkimusmenetelminä käytetään objektiivista fyysisen aktiivisuuden mittausta, osallistavaa paikkatietomenetelmää sekä etnografiaa lasten ja heidän perheidensä arkiliikkumisesta. Tutkimuksessa kerätään tietoa 10–12-vuotiailta lapsilta ja heidän vanhemmiltaan Mikkelin ja Kouvolan alueelta. Hankkeen määrällisessä osiossa lapsilta kerätään tietoa fyysisen aktiivisuuden mittareilla sekä karttapohjaisella PPGis-kyselyllä. Laadullisessa, etnografisessa osiossa tarkastellaan lasten liikkumista sekä perheiden kokemuksia maksuttomien bussikyytien merkityksistä perheiden elämään. Tavoitteena on selvittää, millaisena lasten itsenäinen liikkuminen koetaan sekä miten perheet organisoivat lasten liikkumista lähiympäristöä kauemmas.
Tutkimusta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM). Hanke toteutetaan yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa.
Tulokset
Tutkimuksen tulokset tarjoavat tietoa lasten itsenäisen liikkumisen ja fyysisen aktiivisuuden edistämiseen väestötasolla. Projektin tuottamaa tietoa jaetaan kansallisesti ja kansainvälisesti, sekä tieteellisten artikkelien että kansallisten julkaisujen kautta. Tutkimus antaa mitattua tietoa poliittisen päätöksen vaikutuksesta lasten itsenäiseen liikkumiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen sekä liikkumisen yhdenvertaisuuteen. Tutkimus on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja sillä on laajaa sovellusarvoa.
Tietosuoja
Tutkimusaineisto tullaan käsittelemään täysin luottamuksellisesti. Aineistosta poistetaan tiedot, joilla lapsi voidaan yhdistää kerättyyn tutkimusaineistoon. Sähköistä aineistoa säilytetään palvelimella, minne on pääsy ainoastaan tutkimushenkilökunnan henkilökohtaisilla käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla. Tulosten raportoinnissa kenenkään henkilöllisyys ei tule selville ja tietoja käytetään ainoastaan tutkimustarkoituksiin. Tutkimuksesta on täytetty henkilötietolain edellyttämä tietosuojailmoitus ja se on alla liitteenä.
Tutkimuksen tietosuojailmoitus: https://www.xamk.fi/wp-content/uploads/2020/08/freeride-tietosuojailmoitus.pdf
Julkaisut
Pesola A., Hakala P., Berg P., Ramezani S., Villanueva K., Tuuva-Hongisto S., Ronkainen J., Laatikainen T.E. (2020) Does free public transit increase physical activity and independent mobility in children? Study protocol for comparing children’s activity between two Finnish towns with and without free public transit. BMC Public Health (2020) 20:342. https://doi.org/10.1186/s12889-020-8385-6.
Pesola, A., Berg, P., Hakala, P., Kallio, J. & Laatikainen, T.E. Maksuton joukkoliikenne: Uhka vai mahdollisuus lasten liikkumisessa? Liikunta & Tiede 57 (4), 37–41.