Hankkeessa tuetaan koko kyläyhteisön pohdintaa palvelutarpeista ja tuetaan uusien palveluideoiden (sekä fyysisten, että digitaalisten) muotoilua. Hankkeen työtavat dokumentoidaan ja jalostetaan menetelmäksi, jota noudattaen voidaan tukea kyläyhteisöjen palvelukehitystä myös muualla. Tukemalla palvelukehitystä kyläyhteisössä voidaan luoda monistettava konsepti rikastaa kyläyhteisöjä ja kääntää kasvuskeskuslähtöinen ajattelutapa päälaelleen.
Tavoitteet
- Integroida monipaikkaisuus osaksi maakunnan kehittämistä kestävästi luomalla toistettava konsepti kyläyhteisöjen palvelutarjonnan rikastamiseksi
- Lisätä tieto- ja kokemuspohjaa kestävästä monipaikkaisuudesta ja sen merkityksestä alueen kehityksessä pilotoimalla uusia yhteiskehittämisen tapoja yhdessä kyläyhteisössä
- Vahvistaa ja rakentaa yhteistyöverkostoja ja osallisuutta kyläyhteisössä
- Kehittää monipaikkaisuutta tukevia palveluita
Toimenpiteet
Työpaketti 1: Yhteiskehittäminen kyläyhteisössä
Työpaketin tarkoituksena on tunnistaa kyläyhteisön palvelutarpeita ja ideoida niihin ratkaisuja. Tätä varten työpaketissa kartoitetaan palvelutarpeita haastattelujen ja verkkokyselyn keinoin, sekä osallistetaan kyläyhteisön asukkaita ja alueella toimivia yrityksiä yhteiskehittämisen tilaisuuksiin pohtimaan yhdessä palvelutarpeita ja ideoimaan niihin ratkaisuja.
Työpaketti 2: Palvelumuotoiluklinikka
Tunnistetuista palveluaihioista valitaan lupaavimmat ideat ja niiden kehitystä lähdetään tukemaan palvelumuotoilun keinoin. Jokaiselle tunnistetulle palveluaihiolle tarjotaan yrityskohtaista tukea idean jalostamiseksi houkuttelevaksi (digitaaliseksi) toteutukseksi. Yrityksille tarjotaan myös mahdollisuus antaa vertaistukea toisillensa hankkeessa järjestettävissä sparraustilaisuuksissa.
Työpaketti 3: Kyläyhteisön kehittämismenetelmän konseptointi
Hankkeen kokemukset kerätään ja arvioidaan. Tulosten perusteella pyritään integroimaan monipaikkaisuus osaksi maakunnan kehittämistä kestävästi luomalla toistettava konsepti kyläyhteisöjen palvelutarjonnan rikastamiseksi.