Hankkeessa modernisoidaan matkailuelinkeinon kannalta tärkeän Kuninkaantien ekosysteemi ja tarjotaan uusia digitaalisia ratkaisuja sen kehittämiseen.

Historiallinen Kuninkaantie yhdisti aikoinaan postireittinä Pohjoismaat ja Venäjän. Nyt reitin varrella sijaitsevat nähtävyydet ja niiden ympärillä olevat palveluverkostot Helsingistä Pietariin kootaan uudelle interaktiiviselle digitaaliselle alustalle, jossa niihin voi tutustua virtuaalisesti.

Kuninkaantie on Suomen ensimmäinen virallinen matkailutie. Sen varrella on runsaasti matkailijoiden kannalta merkittäviä kohteita, ja alueen historia on nähtävissä linnoina, linnoituksina, kartanoina, kaupunkeina, maamerkkeinä ja kirkkoina. Kuninkaantiellä on erityinen merkitys matkailuelinkeinon ja kumppanialueiden kilpailukyvyn tukemisen kannalta. Tämä historiallinen ekosysteemi Helsingistä Pietariin ulottuvalla osuudella modernisoidaan kaksivuotisessa kansainvälisessä hankkeessa.

Uusi, interaktiivinen digitaalinen alusta esittelee matkailijoille Kuninkaantietä ja sen kohteita VR/AR-teknologiaa hyödyntäen. Alusta palvelee Kuninkaantien varrella toimivia yrityksiä ja kohteita, joille se on näkyvyyspaikka ja tärkeä markkinointikanava.

Kuninkaantie on vanha postireitti, joka aikoinaan yhdisti Pohjoismaat ja Venäjän. Se alkaa Norjan Bergenistä ja kulkee Oslon ja Tukholman kautta Maarianhaminaan, edelleen Saaristomeren kautta Turkuun ja Etelä-Suomen halki Venäjälle Viipuriin ja Pietariin asti. Tien nimi perustuu sen historialliseen ja kuninkaalliseen postitien rooliin, jona se yhdisti Ruotsin suurvallan läntiset ja itäiset alueet toisiinsa.

Digitaalisten ratkaisujen ja modernin kansainvälisen yhteistyömallin avulla tämä yhteinen historiallinen perintö säilytetään, ja sen houkuttelevuutta matkailijoiden ja matkailutoimijoiden keskuudessa lisätään edistämällä samalla Kunninkaantien varrella sijaitsevien kuntien elinvoimaisuutta ja hyvinvointia.

Hanke tarjoaa myös työkalut tärkeän kansainvälisen yhteistyön parantamiseen Kuninkaantie-teeman ympärillä sekä reitin varrella olevien yritysten, kulttuurikohteiden, viranomaisten ja yhteiskuntien välisen yhteistyön tehostamiseen.

Kuninkaantie kartalla.

 

Kuninkaantie-hanke kerää tietoja reitin tunnettuudesta ja kiinnostavuudesta yrityksiltä ja matkailijoilta. Vastaa 5 kysymykseen ja kerro toiveistasi tai esitä omia kysymyksiä tähän matkailureittiin liittyen. Vastaaminen vie vain muutaman minuutin.

Kuninkaantie-kysely

 

Korkeakoulu- ja tiedeyhteistyö venäläisten ja valkovenäläisten kumppaniorganisaatioiden kanssa on jäädytetty 4.3.2022 alkaen opetus- ja kulttuuriministeriön suosituksen mukaisesti. Meneillään olevia tutkimus- ja kehittämishankkeita jatketaan ilman venäläisiä ja valkovenäläisiä kumppaneita, ja toimintaa suunnataan tarvittaessa uudelleen.

 

Lisätietoja

Projektipäällikkö
Katja Gorelkina
katja.gorelkina@xamk.fi
050 468 4626

Ajankohtaista

Vastaa kyselyyn ja tule mukaan osallistumaan tapahtumiimme!

Kuninkaantie-hanke kerää tietoja reitin tunnettuudesta ja kiinnostavuudesta yrityksiltä ja matkailijoilta. Vatsaa 5 kysymykseen ja kerro toiveistasi tai esitä omia kysymyksiä tähän matkailureittiin liittyen. Vastaaminen vie vain muutaman minuutin. Kuninkaantie-kysely

Kuninkaantietä kohti itää

Kesätöiden ehkä innostavin osuus on käsillä, kun käynnistän aikaisin aamulla auton Helsingin Kalliossa. Päivästä on tulossa lämmin, mutta seitsemän aikaan on vielä ihanan viileää. Olemme lähdössä tuoreen työkaverin kanssa Kuninkaantielle kuvaamaan hankkeen ensimmäiseen pilottiin valittuja kohteita. Pysähdymme nopeasti toimistolla hakemassa kamerat ja ennen pitkää kiidämme jo moottoritietä pitkin Porvooseen. Porvoossa meitä odottaa idyllinen Postimäki ja...

Modernit keinot käyttöön

Historiallisen Kuninkaantien tuntee nimeltä moni, mutta harva osaa nimetä sen varrelta löytyviä kulttuurihelmiä. Ajan hampaisiin jäänyt reitti kaipaa kipeästi uusia ratkaisuja löytääkseen taas vanhan loistonsa matkailijoiden keskuudessa. King’s Road Renaissance: New Dimensions and Digital Tools eli tuttavallisemmin Kuninkaantie-hanke pureutuu tähän haasteeseen luomalla digitaalisen alustan, josta on yksinkertaista etsiä kohteita ja tutustua niihin virtuaalisesti jo ennen...

Kuninkaantie-hanke esillä Kansainvälisessä matkailufoorumissa Moskovassa

6. Kansainvälinen matkailufoorumi järjestettiin Moskovassa 21.4.2021 (hybridimallina). Kuninkaantie-hanketta esiteltiin hyvänä esimerkkinä kansainvälisen teemareitin kehittämisestä sekä historiallisen perinnön ja digitaalisten ratkaisujen yhdistämisestä alueiden matkailuelinkeinon ja elinvoimaisuuden edistämiseksi. Tapahtuman järjestäjinä olivat Venäjän kansainvälinen matkailuakatemia (pääjärjestäjä) sekä muut tahot: Venäjän matkailualan liitto, Venäjän kauppa- ja teollisuuskamari, Euroopan hotelli- ja ravintola-alan koulujen yhdistys EURHODIP, Sosiaalisen matkailun organsaatio (ISTO). Foorumiin...

Hankkeen infotilaisuus 30.3.2021: tallenne ja esitykset

King’s Road Renascence -hankkeen online infotilaisuus pidettiin 30.3.2021. Tilaisuuteen on osallistunut yli 100 ihmistä: kaupunkien, kuntien, museoiden, matkanjärjestäjien, matkailuyritysten edustajia Helsingistä, Porvoosta, Loviisasta, Pyhtäältä, Kotkasta, Haminasta, Virolahdelta, Pietarista ja Leningradin alueelta. Kiitämme lämpimästi kaikkia osallistuja. Alla olevista linkeistä pääsee katsomaan seminaarin tallennetta ja lataamaan esitykset.   Sisältö ja materiaalit: Avauspuhe, Mia Hämäläinen, Kymenlaakson Liitto (tallenne...

Faktat

King's Road Renascence - New Dimension and Digital Tools

01.01.2021 – 30.11.2022

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK)

Osatoteuttajat: Metropolia AMK, Pietarin polytekninen yliopisto, EU-Venäjä Innovaatiopartneruus ry (ERIP)

Muut kumppanit: Kuninkaantie ry

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 573 877 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 197 024 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.