TAVOITE
Hankkeen tavoite on tukea Kouvolan ja Kymenlaakson elinvoimaisuutta erityisesti kärkihanke RRTn, sekä siihen liittyvän logistiikka-alan kasvua TKI-toiminnan ja panostusten oikean kohdentamisen kautta. Hanke kartoittaa kohteita, joihin TKI- ja investointipanostuksia tulisi tehdä, jotta yritykset voisivat kehittyä ja luoda uutta liiketoimintaa tai uusia yrityksiä. Hankkeessa selvitetään mahdollisuuksia, kuinka alueen eri oppilaitokset voivat hyödyntää RRT-aluetta fyysisenä tai virtuaalisena TKI- ja oppimisympäristönä tuottaen samalla hyötyjä ja tietoa logistiikka-alan yrityksille. Hankkeessa tehtävien toimenpiteiden avulla pyritään myös tunnistamaan keinoja, joilla edistetään Kymenlaakson logistiikan hiilineutraaliutta ja vihreää siirtymää sekä vauhditetaan älykkyyttä ja digitalisaatiota.
TOIMENPITEET
Hankeen toimenpiteet koostuvat viidestä kokonaisuudesta:
- Selvitys parhaista käytännöistä aiemmissa TKI- ja oppimisympäristö projekteissa
- Selvitys parhaista käytännöistä Euroopasta – Case Euralogistics
- Kymenlaakson logistiikkasektorin yritystarpeiden tunnistaminen
- Toimintamallin kehittäminen ja pilotointi opetuksessa
- Yhteenveto selvityksistä ja toimintamallin tuottaminen
TULOKSET
Hankkeen tuloksena tunnistetaan logistiikkakeskuksen ja siihen liittyvien toimintojen tarjoamat mahdollisuudet eri sidosryhmille TKI:n ja opetuksen näkökulmasta tarkasteltuna. Lisäksi tunnistetaan alueellinen osaaminen ja vahvuudet, sekä kehittämiskohteet ja rajapinnat eri asteiden opiskelijoiden, yritysten ja tutkimuslaitosten välillä ja kuinka kaikki osapuolet saisivat yhteistyöstä lisäarvoa. Hankkeen tuloksena on selvitetty alueet, joille TKI-panostuksia ja investointeja tulisi tehdä, jotta alueen yritysten ja oppilaitosten elinvoimaisuus ja vetovoima kasvaisivat. Tuloksena syntyy verkostomainen toimintamalli, jota voidaan hyödyntää kilpailuedun vahvistamisen työkaluna ja elinvoiman kasvattajana. TKI-panostusten kasvun ja oikean kohdentamisen kautta voidaan vahvistaa yritysten toimintaedellytyksiä ja alueen elinvoimaa.
Hankkeelle on myönnetty Euroopan aluekehitysrahaston rahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 rakennerahasto-ohjelmasta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 109 860 € ja hanke toteutetaan ajalla 1.7.2022 – 31.5.2023.