Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke aktivoi luomualan ja lähialojen toimijoita entistä tiiviimpään yhteistyöhön luomun kehittämiseksi.

Luomun käyttö, viljely ja jalostus on kasvanut tasaisesti viime vuosien aikana. Kaakkois-Suomi on vahvaa luomun viljelyaluetta, ja alkutuotannon tuotteet löytävät tiensä myös pääkaupunkiseudulle ja vientiin asti.

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke aktivoi luomualan ja lähialojen toimijoita entistä tiiviimpään yhteistyöhön. Hankkeessa kootaan verkosto, joka laatii alueelle luomun kehittämissuunnitelman luonnonmukaisen tuotannon monipuolistamiseksi, luomutuotteiden jalostusasteen nostamiseksi sekä luomu- ja lähiruoan säännöllisen käytön lisäämiseksi.

Hankkeessa selvitetään luomun käytön nykytilaa, keskeisempiä kehittämistarpeita ja tarvittavia toimenpiteitä. Konkreettisen etenemissuunnitelman avulla sitoutetaan alueen toimijoita luomualan kehittämiseen ja tuetaan kehittämis- ja yritysryhmähankkeiden käynnistämistä.

Hankkeessa vahvistetaan myös alueen luomuviljaosaamista kansallisesti ja tuodaan luomusiementuotannon mahdollisuudet esiin.

Ilmoittaudu mukaan seminaareihimme Lappeenrannassa 18.9. ja Kouvolassa 19.9.! Seminaarissa julkistetaan Kaakkois-Suomen luomukartoitus ja kerrotaan tietoa luomun kulutuksesta alueella myös tuottajan, ammattikeittiön ja kaupan näkökulmasta.

Lisätietoja

 

Projektipäällikkö Anne Hytönen
040 527 8307
anne.hytonen@xamk.fi

Ajankohtaista

Miltä luomu näyttää Kaakkois-Suomessa?

Miniseminaarit Lappeenrannassa ja Kouvolassa tarjosivat innostavia esityksiä ja vilkasta keskustelua. Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeen miniseminaareissa esiteltiin alkukesän selvityksen tuloksia ja keskeisiä kehittämispolkuja. Kaupan, tuottajien ja ammattikeittiöiden puheenvuorot valottivat puolestaan luomutuotteiden kysyntää ja luomun menestystarinoita, mutta myös ratkaistavia haasteita. Alla listattuna ne seminaariesitykset, joista on pdf-tiedosto (linkki otsikossa). Työ jatkuu yhdessä, nostetaan luomu lentoon :)!  ...

Uteliaan projektipäällikön pohdintoja

Elokuun alussa bongasin uutisvirrasta artikkelin Pelkkä älli ei riitä – uteliaisuus tekee sinusta menestyjän. Otsikko herätti minut pohtimaan työtäni kehittämishankkeen projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Tilastokeskuksen määritelmän mukaan tutkimus- ja kehittämistoiminnalla tarkoitetaan systemaattista toimintaa tiedon lisäämiseksi ja tiedon käyttämistä uusien sovellusten löytämiseksi. Kehittämistyön hienous onkin mielestäni siinä, että tutkimus, kehittäminen ja käytäntö kulkevat käsi kädessä. Niiden avulla...

Kaakkois-Suomen kauppiaat tahtovat myyntiin lisää paikallista luomua

Luomutuotanto on Kaakkois-Suomessa kasvussa etenkin viljanviljelyssä, mutta myös luomuvihanneksia ja -marjoja tarvitaan lisää jalostukseen ja myyntiin. Kuluttajat haluavat ostaa luomua koko ajan enemmän. Vuonna 2018 luomutuotteiden myynti kasvoi valtakunnallisesti 9 prosenttia. Myös Kaakkois-Suomessa luomun kulutus on kasvussa. Uusia keinoja luomun kehittämiseen etsitään Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa-hankkeen kautta. – Alueen kauppiaat toivoisivat saavansa myyntiin yhä enemmän paikallisia...

Teija Rautiainen ja Anne Hytönen Xamkista sekä Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta haluavat siivittää luomun lentoon Kaakkois-Suomessa.

Tule siivittämään luomu lentoon!

Tule siivittämään luomu lentoon Kaakkois-Suomessa! Kaakkois-Suomessa haetaan luomutuotannon ja -kulutuksen kasvua yhteistyön ja tulevaisuuteen tähtäävän kehittämissuunnitelman avulla. Luomutuotteita kulutetaan Suomessa yhä enemmän. Vuonna 2018 luomutuotteiden myynti kasvoi 9 %. Kaakkois-Suomessa luomutuotanto on kasvussa. Vuoden 2018 tietojen perusteella luomuviljellyn pellon osuus koko peltoalasta on 14,2 %. Kasvua pinta-alassa on jopa 19 %, eniten ELY-keskusten valtakunnallisessa vertailussa....

Faktat

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa

01.02.2019 - 30.09.2020

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy

Osatoteuttajat: Pro Luomu ry

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 202 185 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 121 486 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto / Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Jaa sivu