Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke aktivoi luomualan ja lähialojen toimijoita entistä tiiviimpään yhteistyöhön luomun kehittämiseksi.

Luomun käyttö, viljely ja jalostus on kasvanut tasaisesti viime vuosien aikana. Kaakkois-Suomi on vahvaa luomun viljelyaluetta, ja alkutuotannon tuotteet löytävät tiensä myös pääkaupunkiseudulle ja vientiin asti.

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke aktivoi luomualan ja lähialojen toimijoita entistä tiiviimpään yhteistyöhön. Hankkeessa kootaan verkosto, joka laatii alueelle luomun kehittämissuunnitelman luonnonmukaisen tuotannon monipuolistamiseksi, luomutuotteiden jalostusasteen nostamiseksi sekä luomu- ja lähiruoan säännöllisen käytön lisäämiseksi.

Hankkeessa selvitetään luomun käytön nykytilaa, keskeisempiä kehittämistarpeita ja tarvittavia toimenpiteitä. Konkreettisen etenemissuunnitelman avulla sitoutetaan alueen toimijoita luomualan kehittämiseen ja tuetaan kehittämis- ja yritysryhmähankkeiden käynnistämistä.

Hankkeessa vahvistetaan myös alueen luomuviljaosaamista kansallisesti ja tuodaan luomusiementuotannon mahdollisuudet esiin.

Nostetaan yhdessä luomu lentoon :)!

Lisätietoja

 

Projektipäällikkö Anne Hytönen
040 527 8307
anne.hytonen@xamk.fi

Julkaisut

HANKKEEN JULKAISUJA

Luomu Kaakkois-Suomessa -kooste (pdf)

Luomun käyttö maakunnittain (pdf)

  • Luomubarometri 2019 -tutkimusta täydentävä Kantarin Mind -kuluttajatietopankin analyysi.

Artikkelit

Usko omaan tekemiseen vie Kuorttisen luomukanalaa eteenpäin

  • Luomulehti 6/2019 (sivut 26-28)

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa!

  • Luomulehti 5/2019 (sivut 50-51)

Luomu on loistava mahdollisuus

  •  Xamkin READ-verkkojulkaisu 8.10.2019

SEMINAARIESITYKSET

Kouvola 19.9.2019

Lappeenranta 18.9.2019

 

AIHEESEEN LIITTYVÄÄ

Luomun kuluttajabarometri 2019

  •  Luomun kuluttajabarometri (Pro Luomu ry).

Luomu Suomessa 2018

  •  Kooste luomun tuotannon ja kulutuksen kehityksen keskeisistä tilastoista (Pro Luomu ry).

Ajankohtaista

Luomumatkailuyhdistys viitoittaa tietä kestävälle turismille

Kestävyys on nousemassa matkailun ykköstrendiksi niin Suomessa kuin maailmalla. Suomen luomumatkailuyhdistys on tehnyt työtä kestävän kehityksen mukaisen matkailun eteen jo pitkään. Matkailuyrittäjän mukaan maaseudun mahdollisuuksia ei ole Suomessa vielä oikein oivallettu. Suomen luomumatkailuyhdistys – ECEAT Suomi ry perustettiin vuonna 2005 edistämään ympäristövastuullista matkailua. Lisäksi yhdistyksen tavoitteena on tukea luomuviljelyä, maaseudun ekologisia toimeentulomahdollisuuksia ja ympäristönsuojelua sekä...

@maaseutuvirasto

Kymenlaaksolainen ruokamatkailu nousuun!

Ruokamatkailu, autenttisuus ja paikallisuus ovat maailmalla kasvavia trendejä, joita hyödyntämällä alueellamme on mahdollisuus kasvaa vastuullisesti ja pitkäjänteisesti omia arvojamme kunnioittaen. Tästä kasvusta hyötyy koko arvoketju aina tuottajasta vähittäiskauppoihin ja matkailusektorin yrityksiin. Mitä voisimme tehdä, jotta Kymenlaakson ruokamatkailun imago ja koko ruokamatkailu kasvaisivat ja kehittyisivät? Kymenlaakson ruokamatkailun työpajassa kuullaan ruokamatkailun uusimmista trendeistä. Työpajassa voi myös kertoa,...

Kohti vuotta 2020!

Vuosi alkaa olla lopuillaan, ja uusi vuosi kurkkii jo nurkan takana… Marraskuun lopussa julkaisimme koosteen Kaakkois-Suomen luomusta, ja tulevan vuoden tapahtumien suunnittelu on ollut jo pitkään vauhdissa. Menovinkkeinä tarjoamme myös valmennuksia etenkin luonto- ja ruokamatkailua ajatellen. Joulukuuhun kuuluu luonnollisesti myös joulukalenteri :).   Kooste Kaakkois-Suomen luomusta julkaistiin Kaakkois-Suomen luomupeltoala on lisääntynyt vakaasti tällä vuosikymmenellä. Luomuna...

Kaakkois-Suomi on vahvaa luomuvilja-aluetta – Luomu Kaakkois-Suomessa -kooste on nyt julkaistu!

Kaakkois-Suomen luomupeltoala on lisääntynyt vakaasti tällä vuosikymmenellä, ja kattaa jo yli 15 % alueen kaikista pelloista. Kaakonkulmalla tuotetaan etenkin luomuviljaa. Luomuviljelty peltoala Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella nousi tänä vuonna lähes 20 900 hehtaariin. Kehitys on ollut tasaista koko kuluvan vuosikymmenen: esimerkiksi vuoteen 2013 verrattuna Kaakkois-Suomen luomuala on kasvanut 75 %. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Luomu Kaakkois-Suomessa -koosteesta,...

Kaakkois-Suomi saa alueellisen luomusuunnitelman

Kaakkois-Suomelle ryhdytään laatimaan alueellista luomusuunnitelmaa. Sen tavoitteena on puskea vauhtiin uutta liiketoimintaa luomun parissa niin Kymenlaaksossa kuin Etelä-Karjalassa, sekä laajentaa tarjolla olevaa luomutuotteiden valikoimaa. Luomulla on paljon bisnespotentiaalia. Luomuruoan kulutus sekä valtakunnallisesti että maailmanlaajuisesti on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina: luomun markkinat ovat kasvaneet 8–15 % vuosivauhtia. Luomu on suomalaiselle elintarvikesektorille hyvä keino nostaa toiminnan kannattavuutta...

Faktat

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa

01.02.2019 - 30.09.2020

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy

Osatoteuttajat: Pro Luomu ry

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 202 185 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 121 486 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto / Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Jaa sivu