Hankkeen tavoitteena on parantaa nuorten sekä nuorten aikuisten digitaalisia taitoja työelämävalmiuksien edistämiseksi Etelä-Savossa.

Nuorilla sekä nuorilla aikuisilla usein ajatellaan olevan erityisen hyvät digitaidot, mutta todellisuudessa heidän digitaalinen osaamisensa on tasoltaan hyvin vaihtelevaa. Mikäli osaaminen on puutteellista, se voi vaikeuttaa opiskelua sekä työllistymistä tai olla jopa esteenä niille. Puutteet digiosaamisessa voivat myös vaikeuttaa yhteiskunnan toimintaan osallistumista sekä erilaisten palvelujen käyttämistä. Erilaisten digitaalisten toimintojen hallinta- ja ohjaustaidot sekä kyky hyödyntää monipuolisesti digitaalisia alustoja sekä ratkaisuja ovat tulevaisuudessa myös tärkeä osa keskeistä työelämäosaamista.

OSUVA – nuorten ja nuorten aikuisten digitaitojen sparraus -hankkeen tavoitteena on Etelä-Savon alueen 16-35-vuotiaiden digitaalisten taitojen parantaminen työelämätaitojen edistämiseksi. Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia.

HANKKEEN TOIMENPITEET

  • Hankkeessa kehitetään kohderyhmän digitaitoja heidän työllistymisensä edistämiseksi koulutusten, workshoppien sekä yksilöohjauksien avulla. Koulutusten sekä workshoppien kokonaisuuksien sisällöt koostetaan kohderyhmän sekä yhteistyökumppaneiden tarpeita vastaaviksi. Tietoa kohderyhmän digitaitojen kehittämistarpeista suhteessa tulevaisuuden työelämän vaatimuksiin hankitaan kartoituksilla ja kyselyllä.
  • Hankkeessa kehitetään kohderyhmään kuuluvien osallistujien kykyä tuoda omaa osaamistaan esille digitaalisilla alustoilla työllistymisen edistämiseksi. Lisäksi vahvistetaan heidän osaamistaan vapaa-ajalla, opinnoissa sekä harrastuksissa hankitun osaamisen tunnistamiseen sekä hyödyntämiseen työnhaussa.

HANKKEEN TULOKSENA

Hankkeen tuloksena hankkeen koulutuksiin, työpajoihin ja yksilöohjaukseen osallistuneiden nuorten sekä nuorten aikuisten:

  • osaamisidentiteetti vahvistuu ja he osaavat markkinoida itseään ja omaa osaamistaan erilaisilla työllisyyttä edistävillä alustoilla
  • kyky tunnistaa omia jo aiemmin hankittuja taitoja kehittyy. Tämä lisää heidän mahdollisuuksiaan saada omaa osaamista vastaavaa työtä. Samalla heidän itsevarmuutensa työnhakijoina kasvaa
  • tietämys erilaisista työllisyyttä edistävistä digitaalisista alustoista sekä ratkaisuista kasvaa, ja he pystyvät arvioimaan, että mistä olisi heille työnhakijoina hyötyä
  • kyky oppia verkostoitumaan digitaalisilla alustoilla kehittyy ja edistää tällä tavoin työllistymistä
  • taidot oppia ja saada kokemusta erilaisten digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisestä karttuvat, kuten video CV:n ja visuaalisen CV:n tekemisestä ja näiden avulla edistää työllistymistä
  • taidot erilaisten järjestelmien käytöstä kehittyvät, joka nopeuttaa työnhakua. Työnhausta tulee sujuvampaa ja tämä nopeuttaa työllistymistä
  • taidot oppia käyttämään erilaisia etätyössä vaadittavia digitaalisia alustoja ja ratkaisuja paranevat. Osallistujien vuorovaikutustaidot kasvavat suhteessa etätyöskentelyyn liittyviin haasteisiin ja tämä osaltaan lisää osallistujien jaksamista ja digihyvinvointia
  • Hankkeen aikana järjestettävissä toiminnoissa osallistujat haastetaan pohtimaan, mihin suuntaan heidän uransa on menossa, ja millaisia taitoja heidän tulee saavuttaa, jotta tulevaisuudessa heillä on mahdollisuus toteuttaa uraan liittyvät haaveet

Lue hankkeen tietosuojaseloste 

Lisätietoja

Elisa de Boer
Projektipäällikkö
Juvenia
0504732527
elisa.de.boer@xamk.fi

Emmi Nykänen
TKI-asiantuntija
Juvenia
050 400 2877
emmi.nykanen@xamk.fi

 

Ajankohtaista

HANKKEEN TULEVAT KAIKILLE AVOIMET TAPAHTUMAT

Inspiroiva uratarina: Sointu Borg ti 24.1.2023 klo 14.15-15.00 verkossa & livenä Mikpoli-salissa Mikkelissä

Miten osaisin viestiä omasta osaamisestani paremmin? Entä mitä jos olen täysin hukassa sen suhteen, mihin suuntaan haluaisin tulevaa työuraani viedä?

Nykypäivänä paineet ovat kovat ja oman osaamisen tunnistaminen aiheuttaa monille haasteita. Sointu Borg avaa puheenvuorossaan omaa matkaansa yrittäjänä sekä käsittelee sensuroimattomasti omaa hukassa olemisen tunnettaan. Sointu kertoo, miten oman osaamisen markkinointi onnistuu parhaiten, jakaa vinkkejä digitaitoihin sekä tarjoaa oivalluksia, joilla jokainen voi rohkeammin rakentaa itsensä näköistä polkua.

Sointu Borg räiskyvä on puhuja, yrittäjä, ekonomi sekä media- ja somepersoona. Isomman yleisön tietoisuuteen hän nousi voitettuaan realityformaatti Diilin vuonna 2021. Soinnun rajoja rikkova ja anteeksipyytelemätön asenne hakee vertaistaan! Terävä, sensuroimaton ja huumorilla höystetty ulosanti kuuluvat naisen tavaramerkkeihin.

Sointu Borgin puheenvuoro on osa Xamkin Työelämäpäivät – Worklife Boom -tapahtumaa ja sitä on mahdollista tulla seuraamaan myös livenä paikan päälle Xamkin Mikpoli-saliin (Patteristonkatu 2, Mikkeli). Livetapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen vaan paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Verkkotapahtumaan tulee ilmoittautua. Ilmoittautuneet voivat seurata puheenvuoroa tapahtuma-aikaan striimattuna ja lisäksi siitä tehdään tallenne, joka on tapahtumaan ilmoittautuneiden nähtävissä viikon ajan. Ilmoittautuminen verkkotapahtumaan TÄÄLTÄ. 

Inspiroiva uratarina: Ronja Salmi – ura uteliaisuudesta to 26.1.2023 klo 10.00-10.45 verkossa

Toimittaja Ronja Salmea ajaa työelämässä uteliaisuus ja mahdollisuus oppia uutta. Salmi on luonut uransa oppimalla työssä, ryhtymällä yrittäjäksi ja kertomalla osaamisestaan sosiaalisessa mediassa. Hän uskoo tulevaisuuden unelmatyöpaikkojen olevan vielä keksimättä. Puheenvuorossaan Salmi jakaa oman uratarinansa sekä tärkeimmät opit vuosien varrelta.

Verkkotapahtumaan tulee ilmoittautua. Ilmoittautuneet voivat seurata puheenvuoroa tapahtuma-aikaan striimattuna ja lisäksi siitä tehdään tallenne, joka on tapahtumaan ilmoittautuneiden nähtävissä viikon ajan. Ilmoittautuminen verkkotapahtumaan TÄÄLTÄ. 

Inspiroiva uratarina: Pinkku Pinsku to 31.1.1.2023 klo 09.00-09.30 verkossa

Pinkku Pinskun eli Pinja Sanaksenahon uratarina alusta tähän päivään asti. Miltä on tuntunut olla julkisuudessa ja työelämässä 11-vuotiaasta asti samalla käyden koulua. Mitä Pinja on oppinut ja saavuttanut näiden vuosien aikana. Pinja rohkaisee puheessaan kaikkia tavoittelemaan omia unelmia sekä puskemaan eteenpäin niin vapaa-ajalla kuin työelämässäkin. Puheessa Pinja antaa myös vinkkejä, miksi kannattaa jo nuorena harjoitella työnhakutaitoja.

Pinkku Pinsku eli Pinja on 20-vuotias energinen ja räväkkä vaikuttaja, joka tunnetaan monipuolisesta ja viihdyttävästä sisällöstään. Hän tekee videoita omasta arjestaan, kauneudesta, urheilusta ja matkustelusta. Nuoresta iästään huolimatta hän on yksi tunnetuimmista ja menestyneimmistä tubettajista Suomessa. Pinja rakastaa näyttelemistä ja toivookin löytävänsä itsensä tämän parissa tulevaisuudessa.

Pinkku Pinskun puheenvuoro on osa Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun Duunifestarit-tapahtumaa, josta puheenvuoro striimataan. Duunifestarit-tapahtuma on Rantakylän koulun oppilaille, mutta verkkotapahtuma on avoinna kaikille. Verkkotapahtumaan tulee ilmoittautua. Ilmoittautuneet voivat seurata puheenvuoroa tapahtuma-aikaan striimattuna ja lisäksi siitä tehdään tallenne, joka on tapahtumaan ilmoittautuneiden nähtävissä viikon ajan. Ilmoittautuminen verkkotapahtumaan TÄÄLTÄ. 

13.4.2023: OSUVA-hankkeen järjestämä tapahtuma nuorten ohjauksen ja työllistymisen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä alan opiskelijoille.
Lisätietoja tulossa lähempänä tapahtumaa.

 

Lisätietoja tulevista tapahtumista: Emmi Nykänen, emmi.nykanen@xamk.fi, 050 400 2877

 

OSUVA-HANKKEEN ESITE

OSUVA-hankkeen esite ladattavana täältä: osuva_a5_esite
OSUVA-hankkeen maksuttomat oppituntikokonaisuudet -esite: Oppituntikokonaisuusesite
OSUVA-hankkeen maksuttomat ryhmävierailut -esite: Ryhmävierailuesite
OSUVA-hankkeen yksilöohjausesite: Yksilöohjausesite

Mikäli kaipaatte tiloihinne tai asiakkaillenne hankkeen esitteitä tai julisteita, voimme toimittaa niitä teille pyydettäessä toivomaanne osoitteeseen, toiveesta voi ilmoittaa esimerkiksi sähköpostitse emmi.nykanen(at)xamk.fi.

 

OSUVA-HANKKEEN MENNEET KAIKILLE AVOIMET KOULUTUKSET:

17.2.2022: Vinkkejä kesätyönhakuun -verkkotapahtuma
23.3.2022: Oman osaamisen tunnistaminen ja työn hakeminen -verkkokoulutus
20.4.2022: Videoesittelyn tekeminen ja hyvä CV -verkkokoulutus
28.4.2022: LinkedIn omannäköisen urapolun ja työnhaun tukena.
16.5.2022: ForeAmmatti-info
18.5.2022: Vinkit työhaastatteluun -verkkokoulutus
29.9.2022 Canva tutuksi -työpaja Kulttuuripaja Kajolla
21.10.2022 Mitä vaikutuksia digitaalisuudella on nyt ja tulevaisuudessa työelämään? -verkkokoulutus
7.12.2022 klo 13-16: OSUVA-hankkeen työpajapäivä Pieksämäen Ohjaamolla: Canvan hyödyntäminen.

Faktat

OSUVA - nuorten ja nuorten aikuisten digitaitojen sparraus

01.01.2022 – 31.08.2023

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Tutkimuskeskus: Juvenia

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 235 933 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 47 187 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta