Parasta Etelä-Savoon -hankkeen tavoitteena on lisätä taide-, kulttuuri- sekä luontolähtöisten menetelmien hallintaa ja tietoisuutta niihin perustuvan toiminnan hyvinvointivaikutuksista. Edistämme sosiaali- ja terveysalan sekä nuorisoalan ammattilaisten, alan opiskelijoiden ja heitä kouluttavien, taide-, kulttuuri- ja luontolähtöisten palvelujen tuottajien ja taiteilijoiden, sosiaali- ja terveysalan järjestöjen, palveluiden käyttäjien valmiuksia tehdä yhteistyötä ja kehittää toimintatapoja yhdessä.
TOTEUTUS
VALMENNUSPAKETIT
Valmennuspaketit kehitetään, toteutetaan ja arvioidaan palvelumuotoilun menetelmin. Niiden ytimessä on taide-, kulttuuri- ja luontolähtöisen työotteen juurruttaminen sosiaali- ja terveysalalle asiakkaan tarpeista käsin. Palvelumuotoilun tavoitteena on yhteisen ymmärryksen lisääminen eri ammattialojen ja palvelujen käyttäjien kesken. Perehdymme taide- ja luontolähtöisen toiminnan ja hyvinvoinnin välisiin yhteyksiin eri näkökulmista ja tutustumme erilaisiin hyvinvointia ja luovuutta tukeviin menetelmiin. Tavoitteena on oppia, tutkia ja kehittää yhdessä. Tämä työote kehittää sekä osallistujaa työntekijänä että omia ja työpaikan toimintamalleja.
Valmennukset sisältävät yhteiskehittämispajoja, pienryhmätyöskentelyä, verkkotyöskentelyä ja mentorointia sekä kokoavat työpajapäivät ja kolme Design jam-tapahtumaa. Xamk toteuttaa valmennuspaketit Mikkelin seudulla Essoten kanssa ja Savonlinnan seudulla Savonlinnan seudun Kolomosen kanssa. Diak toteuttaa valmennukset yhteistyössä Pieksämäen kaupungin kanssa.
Mikkelin ja Savonlinnan seudun valmennuksiin voit ilmoittautua sivun lopussa olevien linkkien kautta.
Valmennus on osallistujalle ja työnantajalle maksutonta.
RÄÄTÄLÖIDYT KOULUTUSPAKETIT
Esimerkiksi yksikkö- tai aluekohtaisesti räätälöidyt, suppeat koulutukset täydentävät hankkeessa toteutettavia laajoja
valmennuksia ja mahdollistavat perusteiden osaamisen lisäämisen laajemmalle joukolle.sekä Mikkelin ja että Savonlinnan alueella. Suppeiden koulutuspakettien sisällöt vaihtelevat osallistujien tarpeiden mukaisesti.
TEEMASEMINAARIT
Mikkelin seudulla järjestettiin kaksi laajempaa avointa teemaseminaaria menetelmien mallintamiseksi laajempaan käyttöön. Ne pidettiin
- 5.11.2019 Design Jam-tapahtuman yhteydessä
- 26.3.2020 Taide ja sote – kulttuurihyvinvoinnin teemaseminaari, yhteistoteutus Taikuhyve-verkoston kanssa, siirtyi etätoteutukseen 28.5.
Seminaarit sisälsivät alustuspuheenvuoroja kulttuuristen ja luontolähtöisten menetelmien ajankohtaisista tutkimustuloksista ja hyvistä käytänteistä.
TOIMINTAMALLIEN KUVAAMINEN JA JUURRUTTAMINEN
Edelleen meneillään olevan yhteiskehittämisen tuloksena syntyy ja kerätään myöhemmin hyödynnettävää tietoa. Tiedon avulla kuvataan valmennusmalleja. Niitä juurrutetaan osaksi osallistuvien yksiköiden toimintaa jatkossa sekä myös laajemmin. Hankkeessa lisätään myös osallistujien taitoja tarkastella hyvinvointivaikutuksia.
PÄÄTÖSTILAISUUS 12.11.2020
Hankkeen päätöstilaisuudessa tuodaan konkreettisella tavalla esille hankkeen tuloksia niin, että yhteiskehittäminen sekä taide, kulttuuri ja luonto ovat läsnä tilaisuudessa. Esteetön päätöstilaisuus toteutuu verkon välityksellä osana kolmepäiväistä Hyvinvointifoorumi2020 -tilaisuutta.
Mistä päätöstilaisuudessa on kyse – vinkkiä siitä saat seuraavasta videosta.
Tutustu tarkempaan ohjelmaan ja ilmoittaudu täällä.
SEURAA HANKKEEN ETENEMISTÄ
Hankkeesta viestimme viikottain Facebook-sivullamme www.facebook.com/parastaes
Sivulta löydät hankkeen kuulumisia, aihetta koskevia linkkejä ja tutkimustietoa, valokuvia ja sekä helposti sovellettavia viikon vinkkejä.
Blogitekstejä löytyy tämän sivun Ajankohtaista-osan lisäksi myös Hyvä Työlämä Etelä-Savo –sivuilla ja osatoteuttajien omilla sivuilla.
Kaikille avoimien tilaisuuksien aikataulut ja ilmoitukset julkaistaan sekä täällä että Facebook-sivulla.
Sosiaalisessa mediassa tapahtumia voi seurata hankkeen aihetunnisteella #parastaes
KEiTÄ ON OLLUT MUKANA VALMENNUKSESSA
Maksuton valmennus on toteutettu monialaisena eli kaikkien kohderyhmien edustajat ovat osallistuneet samoihin valmennuksiin. He oppivat toisiltaan ja voivat syventää ymmärrystään eri kohderyhmien näkökulmista. Valmennukset suunnattiin
- sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatus- ja nuorisoalan ammattilaisille
- sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatus- ja nuorisoalan opiskelijoille ja heitä kouluttavilla
- kolmannen sektorin toimijoille sosiaali- ja terveysalalla tai kasvatus- ja nuorisoalalla
- taide-, kulttuuri- ja luontolähtöisten palvelujen tuottajille ja järjestäjilleny ennakkotietoja ja/tai -taitoja.
MIKKELIN AIKATAULUSYKSYN 2019 PÄIVÄT
KEVÄÄN 2020 PÄIVÄT
SYKSYN 2020 PÄIVÄT
|
SAVONLINNAN AIKATAULUTämän vuoden teemat löytyvät ilmoittautumislinkistä. SYKSYN 2019 PÄIVÄT
KEVÄT 2020 Torstai 9.1.2020 klo 12.00 – 16.00 Minän äärellä SYKSY 2020 Torstai 27.8.2020 klo 12-16 Metsä liikuttajana Savonlinnan ohjelmaa voit seurata myös TÄÄLLÄ! |