Hanke auttaa hyönteistalouden toimijoita verkostoitumaan, jakamaan tietoa ja osaamista sekä kehittämään moniammatillisia koulutussisältöjä.

Sirkkaa sopassa – ravitsemisalan koulutuksen kehittäminen ammatillisella toisella asteella ja ammattikorkeakoulussa -hankkeessa keskeistä on hyönteistalouden toimijoiden verkostoituminen, tiedon ja osaamisen jakaminen ja hyönteistalouteen liittyvien moniammatillisten koulutussisältöjen kehittäminen. Hyönteisten elintarvikekäyttö voi tulevaisuudessa olla osa kotimaista kiertotaloutta ja vientituote.

Tavoitteet

Tavoitteena on kehittää hyönteisten elintarvikekäyttöön liittyvää koulutusta toisen asteen ammatilliseen ravitsemisalan koulutukseen, restonomiopintoihin ja ravitsemisalan työntekijöiden täydennyskoulukseen. XAMK keskittyy hankkeessa opetussisältöjen ja menetelmien kehittämiseen ammattikorkeakoulussa; tavoitteena on myös kehittää esimiehille työkaluja ruokapalveluhenkilöstön asenteisiin vaikuttamiseen, sekä rohkaista ja innostaa asiakkaita kokeilemaan hyönteistuotteita.

Toimenpiteet

Hankkeessa tehdään tutkimuksia, kyselyitä ja selvityksiä ravintoloiden ja ammattikeittiöiden esimiesten ja henkilöstön asenteista, osaamisesta ja haasteista hyönteisruokaa kohtaan.  Kuluttajatutkimuksilla selvitetään asiakkaiden hyönteisruokaan liittyviä kokemuksista, käsityksiä ja hyönteisruuan hyväksyttävyyttä (lapset, nuoret, opiskelijat, työpaikkaruokailu, ravintolat). Restonomiopiskelijoiden opinnäytteet ja projektit ovat kiinteä osa hankkeen toteutusta.  Hankkeessa kehitetään ja testataan hyönteisruokatuotteita (Kouvolan AKK). XAMKissa suunnitellaan ja kokeillaan kesällä 2018 opintojaksoa, joka keskittyy hyönteisten käyttöön ammattikeittiöissä. Syksyn 2018 aikana opintojakso muokataan sopivaksi osaksi ammattikorkeakouluverkoston kiertotalousopetusta ja täydennyskoulutusta.

Tulokset

Hanke tuottaa ravitsemisalan opiskelijoiden opintoihin ja alan ammattilaisten täydennyskoulutukseen kiertotalouteen liittyvää koulutus- ja opetusmateriaalia, joka on vapaasti käytettävissä ja jaettavissa. Hyönteisten elintarvikekäyttö paranee, kun tiedon lisääntyessä myös kuluttajat hyväksyvät hyönteisten käytön.

 

Sitran kiertotalouden koulutushankkeet

Kiertotalousyhteiskunnan ja uudenlaisen, tehokkaamman talousmallin syntyminen vaatii uudenlaisia toimintatapoja ja osaamista. Ratkaisevassa asemassa ovat tulevat ammattilaiset, asiantuntijat ja päätöksentekijät – miten irrotamme hyvinvoinnin kasvun luonnonvarojen kulutuksesta, kun ilmastonmuutoksen kello tikittää? Siksi kiertotalouden koulutukseen on tartuttava nyt, jotta pystymme tarjoamaan maailmalle edelläkävijäratkaisuja. Sitra haluaa tukea kiertotalouskoulutuksen kehittämistä rahoittamalla koulutushankkeita. Tavoitteena on luoda kaikille koulutusasteille opintokokonaisuuksia kiertotaloudesta. Lue lisää Sitran verkkosivuilta: https://www.sitra.fi/hankkeet/kiertotalousopetusta-kaikille-koulutusasteille/

Lisätietoja

Eeva Koljonen
lehtori, hankkeen projektipäällikkö
eeva.koljonen@xamk.fi
050 312 4989

Teija Rautiainen
tutkimuspäällikkö
teija.rautiainen@xamk.fi
0400 872 759

Heli Kirjonen
projektityöntekijä
040 183 6089
heli.kirjonen@xamk.fi

Hyönteisruoka tutuksi ammattilaisille ja kuluttajille

Hyönteisruoka tutuksi ammattilaisille ja kuluttajille   Miltä sirkat...

SIRKKAA SOPASSA MUKANA SYKKEESSÄ 5.9.2018

SIRKKAA SOPASSA MUKANA SYKKEESSÄ 5.9.2018   Sirkkaa sopassa...

Kuivatut kotisirkat maistettavana Karhuvuoren koululla

  Restonomiopiskelijat maistattivat sirkkoja Karhuvuoren koululla helmikuussa    ...

Sirkkaa sopassa -hanke

Sirkkaa sopassa – hyönteiset lautaselle

Hyönteiset vyöryvät lautasille vauhdilla. Hyönteisten hyväksyttävyys elintarvikkeeksi puhuttaa....

SIRKKAA SOPASSA -TYÖPAJA 24.9.2018 klo 13:30-17:00.

LUE LISÄÄ TÄSTÄ

Ajankohtaista

Hyönteisruoka tutuksi ammattilaisille ja kuluttajille

Hyönteisruoka tutuksi ammattilaisille ja kuluttajille   Miltä sirkat maistuvat? Miten valmistan hyönteisistä maistuvan annoksen? Ovatko hyönteiset tulevaisuuden ruokaa? Muun muassa näihin kysymyksiin pureuduttiin Sirkkaa sopassa –hankkeen työpajassa ja kuluttajien kokkausillassa syyskuussa 2018 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla (Xamk) Mikkelissä. Ruoka-alan ammattilaisille suunnatussa työpajassa 24.9. asiantuntijoina toimivat CMO Jonas Aaltio EntoCubelta ja Sirkkaa sopassa –hankkeen projektipäällikkö Eeva Koljonen. Työpajassa...

Faktat

Sirkkaa sopassa

01.11.2017 - 31.12.2018

Toteuttajat

Hallinnoija: Kouvolan aikuiskoulutussäätiö

Osatoteuttajat: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Muut kumppanit: Edupoli, Ekami, Luksia, Novidia, Kouvola Innovation Oy, Team Entis, Biotus, EntoCube, Pohjolan Hyönteistalous Oy

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 141 100 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 51 600 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Sitra

Jaa sivu